ελληνική μουσική
    840 online   ·  210.851 μέλη

    Η ελληνική μυθολογία στην κλασική όπερα

    vouliakis
    17.04.2005, 23:21


    Από τις εκδόσεις Περίπλους κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μάριαν ΜακΝτόναλντ "Η ελληνική μυθολογία στην κλασική όπερα".
    Πρόκειται για εξαιρετική και πρωτότυπη μελέτη που ο διεθνής Τύπος χαρακτήρισε "κλασική, γλαφυρή και διεισδυτική" καθώς και "έργο ενόρασης και εκπληκτικής ευρυμάθειας".

    Η διεθνούς φήμης καθηγήτρια Θεάτρου και Κλασικών Σπουδών Μάριαν ΜακΝτόναλντ στο βιβλίο αυτό αποκαλύπτει τους πολλούς και ποικίλους τρόπους που η ευρωπαϊκή όπερα έχει διασκευάσει το αρχαίο ελληνικό και λατινικό έπος και την τραγωδία.
    Για το λόγο αυτό επέλεξε οχτώ σημαντικές όπερες ("Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, "Διδώ και Αινείας" του Χένρι Πάρσελ, "Ιδομενεύς, βασιλιάς της Κρήτης" του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, "Οι Τρώες" του Εκτόρ Μπερλιόζ, "Ηλέκτρα" του Ρίχαρντ Στράους, "Οιδίπους Βασιλιάς" του Ιγκόρ Στραβίνσκι, "Το Γκόσπελ στον Κολωνό" των Λι Μπρόιερ και Μπομπ Τέλσον, και "Μήδεια" του Μίκη Θεοδωράκη) που καλύπτουν όλη την ιστορία της όπερας από το 17ο αιώνα ως τις μέρες μας.

    Κάθε κεφάλαιο αρχίζει με το μυθολογικό και ιστορικό υπόβαθρο, ακολουθεί ανάλυση της σχέσης της όπερας με το πρωτότυπο κλασικό κείμενο και εξετάζεται τι προσθέτει η μουσική.
    Στο τέλος παρατίθεται ένας κατάλογος, όπου καταγράφονται οι όπερες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

    Το βιβλίο κλείνει με ένα πολυσέλιδο παράρτημα, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις όπερες που βασίζονται στα αρχαία κλασικά έργα.

    Η Μάριαν ΜακΝτόναλντ είναι καθηγήτρια Θεάτρου και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, και μέλος της Ιρλανδικής Ακαδημίας.
    Υπήρξε Fulbright professor το 1999 και εκτός από τη θέση της ως UCSD, είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τrinity College του Δουβλίνου και εταίρος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας.
    Έχει εκδώσει περισσότερα από 140 έργα, μεταξύ αυτών τα Terms of Happiness in Euripides, Euripides in Cinema, Ancient Sun/Modern Light και Star Myths.

    Πηγή: news.pathfinder.gr , ClassicalMusic.gr