ελληνική μουσική
    755 online   ·  210.832 μέλη

    Σταύρος Κουγιουμτζής-Γιάννης Καλατζής

    guevara
    26.10.2012, 09:27

    @ mousikodifis  Ξεκίνησες ένα πραγματικά πολύ ωραίο θέμα...

    Ο Σταύρος Κουγιουμτζής είναι (χρησιμοποιώ ενεστώτα γιατί αυτοί οι άνθρωποι δε ''φεύγουν'' ποτέ) ένας συνθέτης στον οποίο πρέπει να αναφερόμαστε συχνότερα. Αυθεντικός όσο λίγοι...Απλός όσο ελάχιστοι...''Σημάδεψε'' την ελληνική μουσική και επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους αλλα και της εποχής του συνθέτες , ασχέτως αν λίγοι το έχουν παραδεχτεί δημόσια. Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω τους τραγουδιστές με τους οποίους συνεργάστηκε. Τα τραγούδια του, όμως, ειναι όλα συνταρακτικά. Ακόμη και τα πολιτικά του τραγούδια περνούν το μήνυμά τους με εναν εμμεσο τροπο (δεν είναι εμβατηριακά) που πολλές φορές ειναι ο καλύτερος. Σαν άνθρωπος απ'ό,τι έχω διαβάσει υπήρξε απλά υπέροχος.Ενας πραγματικά ευγενικός άνθρωπος. Γι'αυτό και τα τραγούδια του αποπνέουν τέτοια χαακτηριστικά.

    Ο Γιάννης Καλατζής τώρα.Τον θεωρώ σπουδαία φωνη.Για μενα σπουδαία φωνή δεν είναι αυτή των ωδείων...αλλά αυτή που έχει ψυχή.’ξιζε μια πολύ μεγαλύτερη πορεία στο τραγούδι από αυτή που έκανε ο Γιάννης Καλατζής.Αλλα τα ''διαμαντάκια'' που μας άφησε θα είναι πάντα διαχρονικά.

    Νομίζω πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείξεις την αξία ενός καλλιτέχνη από το να παραθέσεις μια άποψη ενός ομότεχνού του. Ο μεγάλος Μάνος Λοίζος , λοιπόν , στήριξε το ΄΄λαικό μουσικό του οικοδόμημα'' σε μια ΄΄κολώνα'' που λεγόταν Γιάννης Καλατζής. Όσο για το Σταύρο Κουγιουμτζή τον λάτρευε σε τέτοιο βαθμό ώστε όταν έγραψε το ''Αχ χελιδόνι μου'' ήταν χαρούμενος μόνο για ένα λόγο. Γιατί η εισαγωγή του τραγουδιού θύμιζε τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή και ήταν υπερήφανος γι'αυτό.


    Konstantinosoa
    26.10.2012, 15:49

    Τους τραγουδιστές ειδικά σε νέους συνθέτες έστω και φερέλπιδες τους επέβαλε η εταιρία. Ο Καλατζής ήταν λαϊκός τραγουδιστής με αρκετά σουξέ την εποχή εκείνη και κυρίως με τον Κατσαρό και ειδικά σε 45ρια.

    Μέτριος τραγουδιστής, με μπρουτάλ χρειά όπως επέβαλε τότε ο "τυφώνας" Καζαντζίδης (μάλιστα ο Καζαντζίδης είχε καταφερθεί εναντίον του ως τον τραγουδιστή με τον οποίο η Μίνος προσπαθούσε να θάψει τον Καζαντζίδη), απο τους αναλώσιμους τραγουδιστές που είχαν χαμηλό ρίσκο να κάψουν την εταιρία τότε στα ξεκινήματά της. Εν προκειμένω απο το 1968 και τον Σταθμό του Λοΐζου η ΜΙΝΟΣ.

    Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον Νταλάρα, που απο την στιγμή που εμφανίστηκε σάρωσε και συνετέλεσε στο σβήσιμο του Καλατζή. Τι συγκρίνουμε τώρα.... Ο Καλατζής με το ζόρι τσακίζει την φωνή του...

    Ο ίδιος ο Κουγιουμτζής για τον Νταλάρα εκτός ότι τον χαρακτήριζε ως τον τραγουδιστή που καθαγιάζει το τραγούδι, είχε πει για την πρώτη γνωριμία τους πως η ΜΙΝΟΣ του έστειλε στο σπίτι έναν 19 χρονο τραγουδιστή που δεν του γέμιζε το μάτι αλλά ήταν εκπληκτικός...

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Konstantinosoa στις 26-10-2012 15:50 ]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Konstantinosoa στις 26-10-2012 15:52 ]