ελληνική μουσική
    785 online   ·  210.833 μέλη

    Αρμόνιο. Πως βρίσκουμε τις σωστές συγχορδίες σε λαικά Ελληνικά κομμάτια;

    ektwr2012
    10.02.2013, 01:31

    Γεια σας!

    Νέος και γω στο φόρουμ αποφάσισα να ασχοληθώ με ένα παιδικό μου όνειρο. Να μάθω να παίζω αρμόνιο. Ηλικιακά είμαι στα 45 αλλά το μεράκι με τη μουσική ξύπνησε την διάθεση μου και πρόσφατα πήρα ένα αρμόνιο Yamaha psre423 για να κάνω τα πρώτα βήματα μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έφτανα μέσα σε λίγους μήνες με μια απασχόληση στο αρμόνιο μέρα παρα μέρα από 1-2 ώρες, ότι θα έφτανα στο σημείο να παίζω (χωρίς πολλές απαιτήσεις όμως) μερικά αγαπημένα τραγούδια. Για να μη τα πολυλογώ θα ήθελα αν γίνεται να μου πει κάποιος πως γίνεται να βρίσκω τις σωστές συγχορδίες για να συνοδεύω τα λαϊκά τραγούδια. Υπάρχει κάποια τεχνική; Γνωρίζω από χρήση Η/Υ και δοκιμάζω διάφορα ελεύθερα προγράμματα για midi αρχεία. Η χαρά μου δε έγινε μεγαλύτερη όταν μετά από διάβασμα και δοκιμές στο youtube μπόρεσα και πέρασα στο αρμόνιο μερικά style's για ζειμπέκικο, χασάπικο, ρούμπα, καλαματιανό κλπ. Έμαθα να διαβάζω νότες και παίζω από παρτιτούρα δοκιμάζοντας σε χαμηλό τέμπο αρχικά για να βρω τον σωστό δακτυλισμό. Δεν σκοπεύω να πάρω δάσκαλο γιατί τα οικονομικά δε πάνε πολύ καλά. Σας ευχαριστώ για την όποια βοήθεια.


    c-bouzouksis
    15.02.2013, 14:35
    Ο τρόπος να βρίσκεις τις συγχορδίες είναι να τις ακούς. Στήσε το αυτί σου και άκου το μπάσο πίσω απ τ' αλλα όργανα και κάτι θα καταλάβεις. tip: να σταματάς το τραγούδι ΑΚΡΙΒΩΣ στη νότα που δεν καταλαβαίνεις για να σου μένει αυτή. 2ο tip: δυναμωσε τα μπάσα στην ηχητική πηγή που έχεις. Μαθε να ακούς, στην αρχή θα σου φανεί δύσκολο αλλα μετα θα συνηθήσεις
    hp
    15.02.2013, 15:40

    Mπράβο ρε ektwr2012, καλή πρόοδο!

    Συμφωνώ με τον c-bouzouksis, αλλά νομίζω οτι αν ρίξεις και μια ματιά σε κάποια άρθρα που θα βρείς

    εδώ στο φόρουμ στο: e-περιοδικό>Μαθήματα μουσικής θα σε βοηθήσουν να τα βρίσκεις λίγο πιο γρήγορα

    και γενικότερα να καταλαβαίνεις και να απομνημονεύεις πιο εύκολα αυτά που βγάζεις...


    reteos
    15.02.2013, 17:54

    Mπράβο σου φίλε μου ektwr2012 που ,αν και σε λίγο μεγάλη ηλικία (άλλωστε ποτέ δεν είναι αργά) , αποφάσισες  και πολύ καλά έκανες , να ασχοληθείς με τη μουσική και να παίξεις κάποιο όργανο.

    Συμφωνώ με τους φίλτατους  c-bouzouksis και  hp

    Πέραν αυτού όμως θα ήθελα να σου συστήσω ότι καλό είναι να μάθεις  αρχικά 1-2 δρόμους με τις συγχορδίες τους , στους οποίους παίζονται πάρα πολλά λαικά τραγούδια . Οι δρόμοι περιέχουν κατά 80% στάνταρ συγχορδίες . Για λαικά θα συνιστούσα να ασχοληθείς αρχικά με τους δρόμους  Χιτζάζ και ουσάκ.

    Παράδειγμα:

     α)ReXιτζάζ (d,eb, f#,g,a,Bb,c,d).   Συνήθεις συγχορδίες=>:   Ρε ματζόρε ( συνήχηση νοτών ρε,φα#,λα) ,σολ μινόρε (σολ,σιb,ρε),  ντο μινόρε( ντο,μιb,σολ) .:

    β) Ρε ουσάκ(d,eb,f,s,a,Bb,c,d) . Συνήθεις  συγχορδίες =>:   ΡΕ μινόρε (ρε,φα,λα) , σολ μινόρε (σολ, σιb, ρε), ντο μινόρε (ντο, μιb,σολ).

    Με την ίδια  ακολουθία βρίσκουμε τις συγχορδίες σε όλες τις τονικότητες .

    Αν σε μια παρτιτούρα βλέπουμε:  α)οπλισμό( εμφανίζεται στην αρχή κάθε παρτιτούρας):  F#,eb,Bb  και β)τις πρώτη ή τελευταία συγχορδία Ρε ματζόρε τότε κατά πάσα πιθανότητα ο δρόμος είναι ρε χιτζάζ.

    Αν, έχουμε οπλισμό:  eb, Βb και  πρώτη  ή τελευταία συγχορδία ρε μινόρε , τότε κατά πάσα πιθανότητα ο δρόμος να είναι ρε  ουσάκ.

     (c=ντο, D=ρε,e=μι, f=φα,g=σολ,a=λα,B=σι και  #=δίεση, b=ύφεση.

    Δεν ξέρω αν βοηθάω ,προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν απλός και κατανοητός.

     

    [ τροποποιήθηκε από τον/την reteos, 15-02-2013 18:06 ]


    ektwr2012
    15.02.2013, 22:13
    Σας ευχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις σας. Τελικά η ηλικία δεν παίζει (μεγάλο) ρόλο γιατί με την μουσική αισθάνομαι παιδί! Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας και ελπίζω σύντομα να έχετε νέα μου!
    costaspanag
    15.02.2013, 22:42

    Συμφωνώ με το ότι "η ηλικία δεν παίζει (μεγάλο) ρόλο". Αν βέβαια κάποιος δεν αποβλέπει σε πτυχία και δεξιοτεχνία και απλά θέλει να κάνει το κέφι του, όπως εσύ, εγώ και τόσοι άλλοι. Όταν ξανάρχισα μαθήματα μουσικής, ήμουν σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία από τη δική σου. Και σε βεβαιώνω, δεν το μετάνιωσα καθόλου. Προχώρα λοιπόν σταθερά και μη φοβάσαι! Και ακολούθησε τις συμβουλές που σου έδωσαν οι προλαλήσαντες.


    panzou
    15.02.2013, 23:12

    Φίλε Γιάννη, ευχαριστούμε γι αυτά τα τόσο απλά παραδείγματα που παραθέτεις και καταλαβαίνουμε κι εμείς οι πιο άσχετοι. Διψάμε για τέτοια... Όσο για το θέμα της ηλικίας, δεν μπορώ να διαφωνήσω, γιατί κι εγώ σχεδόν σ΄αυτην την ηλικία ξεκίνησα, και τώρα περνάω τέλεια με το αρμόνιό μου.    


    reteos
    15.02.2013, 23:37

    Α!! Χαίρομαι φίλε μου panzou  . Είναι πρώτα από όλα δική μου η ευχαρίστηση. Μακάρι να μπορούσα να έλεγα  κι άλλα ,αλλά νομίζω πως δεν πρέπει να «φορτώνουμε» το φόρουμ περισσότερο.  Η ηλικία δεν έχει να κάνει, όταν η καρδιά «διψάει». Και η δικιά μας από ότι αντιλαμβάνομαι  «διψάει» πολύ. Νάμαστε καλά για 50 τουλάχιστον χρόνια ακόμα{#emotions_dlg.biggrin} και θα έχουμε πολλά να πούμε . (Σημείωση ότι  εγώ είμαι αρκετά μεγαλύτερός σου).    

     


    ektwr2012
    16.02.2013, 10:35
    Πρός τον φίλο Γιάννη: Αυτό είναι που φοβούντοι οι ξένοι στον Έλληνα. Την συννενόηση και την ευγενική επιχειρηματολογία. Γιάννη αρκεί να σου πω ότι είδα κάποια βίντεο σου για τους δρόμους και τις κλίμακες και κατάλαβα τι έκανα λάθος! Ξαφνικά άνοιξαν στο μυαλό μου γνωστές μελωδίες που "πατάνε" πάνω σε π.χ ρε ματζόρε. Έκατσα μέχρι αργά το βράδυ να παίζω στα πλήκτρα τις κλίμακες αυτές και ένοιωσα να πετάν τα δάκτυλα! Να είσαι καλά και συ και τα παιδιά εδώ. Η μουσική μας ενώνει όλους!
    mhnasmhnakos
    16.02.2013, 16:21
    συμφωνω κι εγω οι λαικοι δρομοι με λιγο θεωρια και πολυ μελετη και μερακι θα τα καταφερεις φιλε η ηλικια παιζει οτι θα τα μαθεις ποιο αργα απο ενα νεωτερο νομιζω.
    hp
    16.02.2013, 17:13

    Όντως ο LlamaWithHat έχει δίκιο,

     σκονάκι μεν αλλά πάλι μαθαίνεις 

    ..άσε που έχει και τους στίχους


    reteos
    16.02.2013, 23:09

    Παράθεση:

    Το μέλος ektwr2012 στις 16.02.2013, 10:35 έγραψε...

    Πρός τον φίλο Γιάννη: Αυτό είναι που φοβούντοι οι ξένοι στον Έλληνα. Την συννενόηση και την ευγενική επιχειρηματολογία. Γιάννη αρκεί να σου πω ότι είδα κάποια βίντεο σου για τους δρόμους και τις κλίμακες και κατάλαβα τι έκανα λάθος! Ξαφνικά άνοιξαν στο μυαλό μου γνωστές μελωδίες που "πατάνε" πάνω σε π.χ ρε ματζόρε. Έκατσα μέχρι αργά το βράδυ να παίζω στα πλήκτρα τις κλίμακες αυτές και ένοιωσα να πετάν τα δάκτυλα! Να είσαι καλά και συ και τα παιδιά εδώ. Η μουσική μας ενώνει όλους!

    Xαίρομαι φίλε μου ΄Εκτωρα που , έστω και στο ελάχιστο,  σου φάνηκα χρήσιμος .  Βέβαια το θέμα  της συζητήσεως είναι οι συγχορδίες . Αναφέρθηκα στις κλίμακες (δρόμους) για να πάρεις  μια ιδέα περί των συγχορδιών τους και να ξεδιαλύνεις , έστω και αμυδρά , κάποιες  συγχύσεις που πιθανόν νά έχεις. Επ ευκαιρία θα πώ ότι πέρα από την πλήρη κατανόηση των δρόμων   να δώσεις ιδαίτερη σημασία  στους δακτυλισμούς και να εξασκηθείς πάνω σαυτούς  . Είναι εξ ίσου βασικό. Με ένα σωστό δακτυλισμό «τρέχεις»  πολύ πιο εύκολα  στα πλήκτρα και συνεπώς αποκτάς σταδιακά μια ταχύτητα  στους δρόμους  στους οποίους θα παίξεις τη μελωδία του κομματιού. Είναι ορισμένα κομμάτια που δεν βγαίνουν, αν δεν έχεις την πρέπουσα ταχύτητα.

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τη συμβουλή του  φίλου  mhnasmhnakoυ.