ελληνική μουσική
    305 online   ·  210.844 μέλη

    15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    mary_omikron
    11.03.2013, 13:30

    15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα

    Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Εικόνες του 21ου Αιώνα» θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Μαρτίου 2013, στις αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας»«Τζον Κασσαβέτης»«Σταύρος Τορνές», «Φρίντα Λιάππα»και «Τώνια Μαρκετάκη».

    Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιορτάζει για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά την ανήσυχη, σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση, τέχνη του ντοκιμαντέρ. Στόχος του, να παρουσιάζει τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.

    Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις- ανοιχτές συζητήσεις, ομιλίες, masterclass, έκθεση - το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.


    Φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Εικόνες του 21ου Αιώνα» συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής και γιορτάζει πανηγυρικά την τέχνη του ντοκιμαντέρ παρουσιάζοντας το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», με ταινίες που χαρακτήρισαν το θεσμό από τη γέννησή του έως σήμερα. Επίσης, η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιεί αφιέρωμα στον χιλιανό ντοκιμαντερίστα Πατρίσιο Γκουσμάν, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως, ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να μοιραστεί τις ταινίες του με το κοινό.

    Λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

    Ταινία Έναρξης:

    Μια αισιόδοξη ταινία γεμάτη ρυθμό θα ανοίξει την αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Πρώτη θέση» / «First Position» της Bess Kargman μας ξεναγεί στον κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου, όπου πίσω από τη θεαματική όψη κρύβεται ο σκληρός αγώνας για την τελειότητα. Το ντοκιμαντέρ προσφέρει μια παρασκηνιακή ματιά στην καθημερινότητα έξι νέων χαρισματικών χορευτών που προετοιμάζονται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς χορού στον κόσμο. Μέσα από τα πορτρέτα τους, η σκηνοθέτιδα καταρρίπτει τα στερεότυπα του μπαλέτου, αναδεικνύοντας ένα γοητευτικό μωσαϊκό πολιτισμών και χαρακτήρων, βιωμάτων και αισθήσεων, σε μια ταινία – ύμνο στην ανθρώπινη ψυχή.

    Αφιερώματα:

    «15 Χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή»
    Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Εικόνες του 21ου Αιώνα» συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια ζωής και γιορτάζει πανηγυρικά την τέχνη του ντοκιμαντέρ παρουσιάζοντας το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», με ταινίες που χαρακτήρισαν το θεσμό από τη γέννησή του έως σήμερα. Στην 15η διοργάνωση θα θυμηθούμε ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και εντυπώθηκαν στη μνήμη. Ντοκιμαντέρ που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του φεστιβάλ, καθορίζοντας την εξέλιξη και την πορεία του μέσα στο χρόνο. Ντοκιμαντέρ δημοφιλή και πολυσυζητημένα, τα οποία κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού χάρη σε ένα ελκυστικό συνδυασμό ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.


    Πατρίσιο Γκουσμάν
    Το επετειακό 15ο ΦΝΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο Χιλιανό δημιουργό Πατρίσιο Γκουσμάν, από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες παγκοσμίως, ο οποίος θα δώσει το παρών στη διοργάνωση για να μοιραστεί τις ταινίες του με το κοινό. Ο Γκουσμάν έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην τέχνη του ντοκιμαντέρ υπογράφοντας έργα που ξεπερνούν το χρόνο και τον τόπο. Στην καρδιά των ιστορικών συγκυριών, ο σκηνοθέτης ανακαλύπτει και ξεδιπλώνει το ταλέντο του, καταγράφοντας με το φακό του γεγονότα που διαμόρφωσαν μια νέα ανθρώπινη πραγματικότητα. Το αφιέρωμα συνοδεύεται και από μια δίγλωσση έκδοση για το έργο του κινηματογραφιστή.

    Τμήματα:

    Ελληνικό Τμήμα:
    Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους Έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Κάθε χρόνο και πιο δυναμική, η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 15ο ΦΝΘ, με 58 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.


    Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δίνει την ευκαιρία σε ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής (που έχουν ολοκληρωθεί 18 μήνες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ) και για τα οποία θα κατατεθεί σχετική αίτηση, να προβληθούν σε ένα από τα τμήματά του. Η επιλογή των ελληνικών ταινιών και η κατάταξή τους στα αντίστοιχα τμήματα γίνεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ο οποίος υποβοηθείται από τριμελή Γνωμοδοτική Eπιτροπή.


    Στο πλαίσιο αυτό, στα Τμήματα του Προγράμματος μαζί με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, επιλέγονται όπως κάθε χρόνο να προβληθούν ελληνικά ντοκιμαντέρ που δεν έχουν πραγματοποιήσει πριν από τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ δημόσια προβολή στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους κατατάσσονται σε διαφορετικά τμήματα: Στα Τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα.


    Ανθρώπινα Δικαιώματα:Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για έβδομη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Κατερίνα Καλογερά (Ταμίας Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (υπεύθυνη Τύπου & Προβολής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας) και Μαριάννα Λεονταρίδου (κριτικός κινηματογράφου-Μέλος Διεθνούς Αμνηστίας).

    Κοινωνία και περιβάλλον:Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς απαρτίζουν οι Γιώργος Βελλίδης (υπεύθυνος Επικοινωνίας WWF Ελλάς), Ιάσων Κάντας (υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς) και Κωνσταντίνος Λιαρίκος (υπεύθυνος Περιβαλλοντικών προγραμμάτων WWF Ελλάς).


    Κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τον βασικό κορμό του προγράμματος του Φεστιβάλ συνθέτουν, επίσης, οι καθιερωμένες ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Μικρές Αφηγήσεις», ενώ από φέτος η ενότητα «Μουσική» μετονομάζεται σε «Μουσική και Χορός» και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ που εστιάζουν και στις δυο αυτές μορφές τέχνης.


    Κουβεντιάζοντας:

    Το 15ο ΦΝΘ συνεχίζει και φέτος - από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου 2013 - το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. To «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 – 17.30, στην αίθουσα Excelsior, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Palace και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.


    Έκθεση φωτογραφίας: «Θεσσαλονίκη 101»:

    Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 15ου ΦΝΘ, πραγματοποιείται η έκθεση φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη 101» από τις 16 έως τις 24 Μαρτίου 2013 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι). Πρόκειται για μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Η έκθεση «Θεσσαλονίκη 101» περιλαμβάνει έργα από 14 συμμετέχοντες, τα οποία προέκυψαν από το ομότιτλο εργαστήρι δημιουργικής φωτογραφίας για νέους, που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 μέσω διαδικτύου με καθηγητή τον Ιρανοκαναδό φωτογράφο Μπάμπακ Σαλαρί.

    Αγορά Ντοκιμαντέρ:

    Η Αγορά Ντοκιμαντέρ / Doc Market του 15ου ΦΝΘ πραγματοποιείται από 17 έως 23 Μαρτίου 2013, καθημερινά 10:00-20:00, στο ξενoδοχείο Electra Palace (αίθουσα Bυζάντιον). Ακέραιο και πολύτιμο κομμάτι του Φεστιβάλ, η Αγορά Ντοκιμαντέρ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας τόπος όπου δημιουργοί από όλον τον κόσμο συναντούν εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών (ευρωπαϊκών ως επί το πλείστον, αλλά και αμερικανικών και ασιατικών), με απώτερο σκοπό την προώθηση και πώληση των ταινιών τους. Φέτος, η Αγορά συγκεντρώνει ρεκόρ συμμετοχών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος πάνω από 520 ντοκιμαντέρ, ενώ οι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που θα την επισκεφτούν ξεπερνούν τους 55. Ειδικότερα,  την Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουν αγοραστές από 55 κανάλια και εταιρείες, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των Films Transit (Καναδάς), Al Jazeera (Μεγάλη Βρετανία), DR (Δανία), ZDF (Γερμανία), ARTE (Γαλλία), Canal+ (Γαλλία), ITVS (ΗΠΑ), YLE (Φινλανδία), POV (ΗΠΑ), HBO Europe (Ουγγαρία), TVE (Ισπανία), KCETLink (ΗΠΑ), TG4 (Ιρλανδία), κ.ά.


    Φέτος, η Αγορά Ντοκιμαντέρ διοργανώνει μια νέα δράση, παρέχοντας συμβουλές σε Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Πιο συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 μέχρι το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 στις 11.00-13.00 (εκτός από Παρασκευή 22/3/2013 στις 15.00-17.00) η Ελένη Χανδρινού, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, θα πραγματοποιεί συναντήσεις one to one με σκηνοθέτες και παραγωγούς, προκειμένου να τους ενημερώνει για τις προοπτικές χρηματοδότησης, τα δημόσια προγράμματα, το MEDIA και πώς μπορεί ένας δημιουργός να επωφεληθεί από αυτά.


    Market Talks:

    20-22 Μαρτίου 2013, 17:30-18:00, Αίθουσα Excelsior του Electra PalaceΚαινοτομία Αγοράς - Πρακτικός οδηγός για ντοκιμαντερίστες.

    Η Αγορά Ντοκιμαντέρ συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο του 15ου ΦΝΘ, την επιτυχημένη σειρά συζητήσεων «Market Talks», όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Στις ημίωρες αυτές συζητήσεις, αγοραστές, παραγωγοί και διανομείς θα αναπτύξουν συγκεκριμένα θέματα, βασισμένοι στην προσωπική τους εμπειρία. Ειδικότερα, στα φετινά «Market Talks», θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, η υπεύθυνη προγράμματος του καναλιού ARTE, Μadeleine Avramoussis (Σάββατο 22/3/2013), η οποία θα εστιάσει στις δυνατότητες για συμπαραγωγές, η σύμβουλος ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων Ελένη Χανδρινού (Τετάρτη 20/3/2013), καθώς και ο Luke Moody, υπεύθυνος επιχορηγήσεων του Britdoc Foundation, ο οποίος θα επικεντρωθεί στις χρηματοδοτήσεις (Πέμπτη 21/3/2013).


    Docs in Progress:

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 15ου ΦΝΘ παρουσιάζει τα Docs in Progress, σε παρόμοια λογική με το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρόκειται για 12 ταινίες από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη φορά στα Docs in Progress θα απονεμηθεί βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave.


    Docs in Thessaloniki / Pitching Forum 2013:

    Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 (10:00-14:30) και Κυριακή 24 Μαρτίου 2013 (10:00-12:30), αίθουσα «Παύλος Ζάννας» / ανοικτό στο κοινό

    Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση έχει το Docs in Τhessaloniki / Pitching Forum 2013, το οποίο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Εικόνες του 21ου Αιώνα» και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜEDIA. To ετήσιο αυτό «διεθνές ραντεβού» περιλαμβάνει συζητήσεις για την παραγωγή και pitching επιλεγμένων σχεδίων ντοκιμαντέρ απ' όλο τον κόσμο, μέσω εντατικών εκπαιδευτικών συναντήσεων και ανοιχτών στο κοινό συναντήσεων pitching. Με αυτό τον τρόπο, δίνει την ευκαιρία στους έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού. Πιο αναλυτικά, το Docs in Thessaloniki / Pitching Forum 2013 περιλαμβάνει το Workshop (20/3-22/3, ξενοδοχείο Electra Palace) και το Pitching (23/3, 10:00-14:30 και 24/3, 10:00-12:30, αίθουσα Παύλος Ζάννας), ενώ ολοκληρώνεται με την απονομή βραβείου του Docs in Thessaloniki /Pitching Forum 2013 (23/3).


    Το αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», το αφιέρωμα στον Πατρίσιο Γκουσμάν, οι ενότητες του 15ου ΦΝΘ «Ανθρώπινα Δικαιώματα», «Κοινωνία και Περιβάλλον», «Όψεις του Κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Πορτρέτα: Ανθρώπινες διαδρομές», «Ελληνικό Πανόραμα» και το σύνολο των ελληνικών ταινιών του προγράμματος του 15ου ΦΝΘ, η έκθεση φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη 101», καθώς και οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.


    Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.


    Πηγή  : ΕΡΤ  

    Επιμέλεια σύνταξης : Νικόλας Περδικάρης


    mary_omikron
    24.03.2013, 10:58

    ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 
    Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

    i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Ο Μανάβης σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.

    ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία Ο εξ αίματος αδελφός / Blood Brother (ΗΠΑ) σε σκηνοθεσία Στιβ Χούβερ / Steve Hoover

    Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

    i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα σε σκηνοθεσίαΚυριακής Μάλαμα

    ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία H υψηλή τιμή του χρυσού / The High Price of Gold (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μεγάλη Βρετανία) του Ρος Ντόμονι /Ross Domoney

    ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI 
    Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους:

    Peter Wintonick - Πρόεδρος (Καναδάς)

    Kirsten Kieninger (Γερμανία)

    Alberto Castellano (Ιταλία)

    Νίκος Τσαγκαράκης (Ελλάδα)

    και απονέμει τα Βραβεία FIPRESCI 

    i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία They Glow in the Dark σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ευαγγελίδη

    Το σκεπτικό της επιτροπής:

    «Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ απονέμεται σε μια αιχμηρή, συγκινητική, χιουμοριστική και πολυεπίπεδη αποτίμηση αυτού που αποκαλούμε ζωή. Τα αφηγηματικά και υφολογικά του χαρακτηριστικά αποφεύγουν όλες τις παγίδες, στερεοτυπικές και ηθικολογικές προσεγγίσεις που συναντώνται συνήθως σε ταινίες που καταπιάνονται με το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικότητας. Πρόκειται για ένα ουμανιστικό φιλμ, με φόντο τη Νέα Ορλεάνη που διερευνά τη φιλία μεταξύ ομοφυλοφίλων, την αρρώστια, την οικειότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη φτώχια, τη συντροφικότητα, εν τέλει αυτό που αποκαλούμε αγάπη»

    ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία Μέρη μιας οικογένειας / Parts of a Family (Ολλανδία, Μεξικό) σε σκηνοθεσία Διέγο Γκουτιέρες / Diego Gutiιrrez

    Το σκεπτικό της επιτροπής:

    «Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ απονέμεται σε ένα ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί το πορτραίτο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, εγκλωβισμένου σε 50 χρόνια ενός –κάποτε αγαπημένου – γάμου, στα δεσμά της μεγαλοαστικής αφθονίας, σε μια απομονωμένη έπαυλη στο Μεξικό. Μοιράζονται ένα σπίτι, αλλά όχι τις ζωές τους. Καθώς ο γάμος τους καταρρέει μπροστά στην κάμερα του κινηματογραφιστή γιου τους, ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με την αποξένωση με τους δικούς του όρους. Πρόκειται για μια κινηματογραφικά ξεχωριστή σπουδή μιας ασφυκτικής σχέσης που κάποτε λεγόταν αγάπη».

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ3

    Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες Little Land (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά καιΝομάδες του χειμώνα / Winter Nomads (Ελβετία) σε σκηνοθεσία Μανιέλ φον Στιρλέρ / Manuel vonStόrler

    Η επιτροπή απαρτίστηκε από τους Γιώργο Μπότσο, Δημήτρη Βέτα και Γρηγόρη Γκίνο. To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1500 ευρώ για καθεμιά ταινία, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν από την ΕΡΤ3

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ «Doc on Air»

    Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται έπειτα από απόφαση κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους tutors, οι οποίοι παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο Pitching Forum του Docs in Thessaloniki του EDN.


    Το βραβείο απονέμεται φέτος στο project Playing With Fire (Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου, Modiano S.A.

    Το σκεπτικό της επιτροπής:

    «Η επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει ένα πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ που ρίχνει φως στην καθημερινότητα των ατρόμητων γυναικών ηθοποιών στο Αφγανιστάν και στη δουλειά μιας θαρραλέας ελληνίδας σκηνοθέτιδας. Ενασχολούνται με την επανεμφάνιση της αφήγησης και του θεάτρου στην Καμπούλ, τέχνες που βρίσκουν τις ρίζες τους στην αρχή του χρόνου και φυσικά στην ελληνική αρχαιότητα. Αυτές οι γυναίκες λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, διαρκή αντίσταση, απειλές για τη ζωή τους και κοινωνική απόρριψη. Η επιτροπή πιστεύει ότι αυτό το ντοκιμαντέρ θα κινητοποιήσει το κοινό. Θα μας δείξει ότι ο πολιτισμός και οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο»

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

    Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα», απαρτίζεται
    από τους αντιπρόσωπους της Διεθνούς Αμνηστίας Ειρήνη Τσολάκη, Κατερίνα ΚαλογεράΜάρω Σαββοπούλου και Μαριάννα Λεονταρίδου.

    Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Λέγε με Κούτσου / Call me Kuchu(ΗΠΑ) σε σκηνοθεσία Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ / Katherine Fairfax Wright και Μάλικα Ζουχάλι- Ουόρολ / Malika Zouhali-Worrall.

    ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

    Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους εκπρόσωπους της WWF Ελλάς, Γιώργο Βελλίδη, Ιάσων Κάντα και Κωνσταντίνο Λιαρίκο.


    Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Little Land (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά

    ΒΡΑΒΕΙΟ DOCS IN PROGRESS

    (το βραβείο προσφέρει υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave)

    Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι :

    Flora Gregory (Commissioning Editor, Al Jazeera, UK), 

    Αριάνα Μεϊντανά (Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ, Ελλάδα) και 

    Jan Rφfekamp (General Manager, Film Transit, Canada)

    Το βραβείο Docs in Progress απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Aunty (Ιταλία / Ισπανία), σεσκηνοθεσία και παραγωγή Salva Muρoz και Manu Gerosa, One World Documakers.

    http://www.exostispress.gr/Home/ShowBlog/394