ελληνική μουσική
    853 online   ·  210.851 μέλη

    Απόκριση Συχνότητας (Frequency response)

    STEFANOS604
    15.03.2013, 15:39

    Επειδή στο άρθρο μου για τους ενισχυτές όλων των οργάνων δόθηκαν περιληπτικά ορισμένες έννοιες και specifications (Χαρακτηριστικά συσκευών) ήδη ξεκίνησα με το thread Καλώδια Balanced & Stereo συνεχίζω μ΄αυτό  δίνοντας κάποιες  περεταίρω πληροφορίες και προσβλέποντας  να διευκρινιστούν τυχόν ασάφειες και από μέλη έμπειρα στην μουσικοτεχνολογία που ευτυχώς διαθέτει το MusicHeaven  .

    Απόκριση Συχνότητας

    Είναι ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται σε amplifiers, pre-amplifiers, CD players, tape decks .... για ακουστικό φάσμα (20Hz – 20KHz) ή και σε παραπάνω φάσματα ΒΒ (πχ οι τεχνικοί στον ΟΤΕ εβδομαδιαίως διεξάγουν μετρήσεις Απόκρισης Base Band μέχρι 9MHz) και μετράει πόσο ομοιόμορφα οι συσκευές αυτές αναπαράγουν τους ήχους από τους χαμηλότερους τόνους μέχρι τους υψηλότερους.

    Οι απαιτήσεις Frequency response διαφέρουν ανάλογα με την εφαρμογή. Έτσι ένα Hi-Fi ενισχυτής απαιτεί Frequency response τουλάχιστον 20–20,000 Hz ή και πολύ παραπάνω (αν και δεν είναι ακουστές) ενώ στην τηλεφωνία μια frequency response από  300–4,000 Hz είναι επαρκής.

    Πιο πρακτικά να το πούμε ότι ένας ενισχυτής θα πρέπει να διατηρεί το loudness μεταξύ των διαφόρων μουσικών οργάνων και φωνών και να μη δίνει έμφαση σε ορισμένες μόνο συχνότητες (αυτό λέγεται flat frequency response – εδώ το flat σημαίνει επίπεδη) .

    Πχ frequency response specification των 20Hz-20kHz +/- 3dB σημαίνει ότι η μέγιστη μεταβολή στη στάθμη να μη υπερβαίνει τα 3db.

    Έτσι λοιπόν η μέτρηση Frequency response μετράει τη στάθμη εξόδου μιας συσκευής σε διάφορες συχνότητες. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σαν ένα γράφημα που δείχνει :level vs frequency.

     

    Όταν πχ λέμε ότι ένας

    ενισχυτής κιθάρας έχει περιοχή από 80Hz – 10KHz ή ότι δεν ξεπερνά τους 10KHz εννοούμε ότι οι αρμονικές συχνότητες των παλλόμενων χορδών για κάτω των 80Hz και άνω 10KHz θα αναπαράγονται μεν αλλά θα έχουν πολύ χαμηλότερες στάθμες. Ένα απλό παράδειγμα είναι το ακουστικό του τηλεφώνου που έχει απόκριση μέχρι 300 Hz – 3,4 KHz ακούμε όμως και νότες βιολιού και μπάσου  .

    82,4Hz - 1174,7 Hz είναι η περιοχή της Ηλεκτρικής Κιθάρας


    -----------------

    ''Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της τότε η μελωδία και ο ρυθμός βοηθούν να επανέλθει στην τάξη'' Πλάτωνας

    [ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 15-03-2013 15:57 ]