ελληνική μουσική
    513 online   ·  210.840 μέλη

    Ψηφιακός ραδιοφωνικός σταθμός από το ΤΕΙ Κρήτης

    vouliakis
    05.05.2005, 14:34
    Το ψηφιακό ραδιόφωνο θα εκπέμπει με την τεχνολογία DAB που ενδέχεται σε κάποια στιγμή στο μέλλον να αντικαταστήσει τα γνωστά σε όλους μας FM.

    Στο συγκεκριμένο εργαστήριο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (3/5/2005), λειτουργεί ερευνητική ομάδα ανάπτυξης του συστήματος DAB, επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας είναι ο διευθυντής του εργαστηρίου και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικής του ιδρύματος Γιάννης Βαρδιάμπασης, ενώ συμμετέχουν οι τελειόφοιτοι Βαγγέλης Ζαούτης, Βαγγέλης Στράντζαλης και Κώστας Καραμιχάλης.

    Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1990 με το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Eureka 147 - DAB project, με στόχο τη μελλοντική αντικατάσταση της παραδοσιακής αναλογικής FM ραδιοφωνίας (καθώς οι συχνότητες των FM ίσως στο μέλλον παραχωρηθούν για χρήση σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας).

    Το ψηφιακό ραδιόφωνο θεωρείται ιδανικό για λήψη από κινητούς δέκτες και παρουσιάζει μεγάλη ανοχή στην πολύπλευρη λήψη. Επιπλέον το DAB μπορεί να παρέχει και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ήχου (που μπορεί να είναι απλά μονοφωνικές, δικάναλες ή πολυκάναλες στερεοφωνικές), αλλά και πολλές υπηρεσίες δεδομένων.

    Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν τη μετάδοση κειμένου, εικόνων και πολυμέσων, τη μετάδοση σήματος video μικρής διάρκειας, αλλά και τη διαδραστική επικοινωνία ανάμεσα στο σταθμό και τους ακροατές του, την ίδια ώρα που ο ψηφιακά κωδικοποιημένος ήχος που μεταδίδεται έχει ποιότητα που πλησιάζει την ποιότητα του CD.

    Πηγή: e-paideia.net