ελληνική μουσική
    1139 online   ·  210.851 μέλη

    Μουσική και μαθηματικά

    dimoskon
    27.03.2013, 16:25

    Μπορεί να γράψει κανείς ποιοτική μουσική χωρίς να διαθέτει μαθηματική σκέψη;

    Aπεναντίας,

    μπορεί να υπάρξει "μαθηματική μουσική";

    [ τροποποιήθηκε από τον/την dimoskon, 08-05-2013 12:57 ]


    deathminor88
    27.03.2013, 17:02

    Ναι και ναι.

    Η μουσική είναι ήχοι με κάποια συγκεκριμένη δομή. Ο ήχος είναι ακουστικές πιέσεις του μέσου. Οι συχνότητα του ήχου μπορεί να αναλυθεί με ανάλυση Fourier κι όχι μόνο. Καταλαβαίνει κανείς ότι από τη βάση του το όλο θέμα είναι "μαθηματικό".

    Για να δημιουργήσει κανείς μουσική δε χρειάζεται να ξέρει μαθηματικά όμως. Όπως με τον ίδιο τρόπο, όταν, π.χ., κάνεις κάποια κίνηση δεν λύνεις διαφορικές εξισώσεις για να κάνεις αυτή την κίνηση. Ή μήπως το κάνεις; Ο εγκέφαλος εκτελεί πολύ πολύπλοκες διαδικασίες, που εμείς τις μεταφράζουμε με τα μαθηματικά, από μόνος του. Το ίδιο ισχύει με τη μουσική. 

    Εαν κάποιος σπουδάσει έστω και λίγο κλασσική αρμονία και αντίστιξη θα καταλάβει πολύ πιο βαθιά τη μαθηματική δομή της μουσικής. Το λάθος πολλών είναι ότι θεωρούν τα μαθηματικά ως κάτι το άχρωμο, απόλυτο, "ρομποτικό. Ενώ η μουσική, στο αντίθετο άκρο, θεωρείται ως κάτι το αιθέριο, το μαγικό, κλπ. 

    Αυτή η άποψη είναι λάθος κατ' έμε. Τα μαθηματικά μπορούν να μαγέψουν όσο και η μουσική. Η φυσική όσο και οι καλές τέχνες. Η συμμετρίες και τα "σπασίματά τους" είναι μια τέχνη που ο άνθρωπος ανέκαθεν χρησιμοποιούσε. 

    Για να απαντήσω καλύτερα στο ερώτημα σου λοιπόν, ναι. Ο Μπαχ έγραφε με μια λογική εντελώς μαθηματική, εαν θέλεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για άλλους. Μαθηματική σκέψη, λίγο πολύ, διαθέτουν όλοι. Είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας ως είδος. Παρόμιες μαθηματικές λειτουργίες επιδεικνύουν κι άλλα είδη.


    hp
    27.03.2013, 18:42

    Ο Ξενάκης χρησιμοποίησε ως βάση για τις περισσότερες συνθέσεις του ΅αθη΅ατικά ΅οντέλα...

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9E%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82


    Georgia-Grace
    08.05.2013, 05:01
    "Μπορεί κανείς να γράψει ποιοτική μουσική χωρίς να διαθέτει μαθηματική σκέψη;" Χμ.. Όταν δημιουργούμε κάτι (πχ όταν συνθέτουμε μουσική) έχουμε στη διάθεσή μας πράγματα όπως συναίσθημα, διαίσθηση, παρόρμηση, φαντασία, λογική. Είναι δυνατόν να συμβεί το να χρησιμοποιηθεί το καθένα από αυτά τα πράγματα σε διαφορετικό βαθμό (πχ πολλή παρόρμηση και λίγη λογική), και το αποτέλεσμα να συγκινεί τους ανθρώπους, και να είναι εμπνευσμένο.
    xray
    08.05.2013, 10:36

    Το γεγονός ότι τα μαθηματικά μπορούν να αναλύσουν κάποια στοιχεία της μουσικής δεν σημαίνει ότι η μουσική είναι 'μαθηματικά δομημένη', όπως έχω ακούσει πολλές φορές να λέγεται. Η μουσική μπορεί να γίνει αντικείμενο μελέτης και της φυσικής, της χημείας, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας, της φιλολογίας, της ιστορίας της τέχνης κ.ο.κ. αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κάποια ιδιαίτερη γενεσιουργό σχέση με αυτές τις επιστήμες. Και δεν έχει. 


    xray
    08.05.2013, 10:40

    Α! συγνώμη, επίσης, ο Ξενάκης δεν έγραψε μουσική. Έκανε μερικά πειράματα επάνω στη φύση των ήχων, κάτι που δεν είναι μουσική. (Ατύχησα να παρακολουθήσω μερικές 'συναυλίες' του). Όχι ότι δεν ήταν ενδιαφέροντα, αλλά δεν ήταν κατά καμιά έννοια μουσική. Όπως και τα φράκταλ που φτιάχνονται στον υπολογιστή από αξισώσεις, δεν είναι ζωγραφική...


    dimoskon
    08.05.2013, 12:56

    Δεν ξέρω/Δεν σχολιάζω...

    [ τροποποιήθηκε από τον/την dimoskon, 10-05-2013 15:15 ]


    noizreduction
    09.05.2013, 18:02

    Συγνωμη, αλλα εαν αυτο δεν ειναι μουσικη:

    τοτε, ουτε κι αυτο ειναι μουσικη:

    ουτε αυτο:


    ουτε αυτο:

    ουτε αυτο:

    ουτε ομως αυτο:

    Απλα πραγματα. Αλλο δεν μας αρεσει κατι, αλλο ο αφορισμος του "δεν ειναι μουσικη". Ο μουσικος δεν εχει το οριο της φορμας κι αν δεν υπηρχαν ορισμενοι πρωτοποροι, σημερα δεν θα ειχαμε μια τοσο μεγαλη ποικιλια ηχων και μουσικων επιλογων!

    Οποτε με το να αφοριζουμε ειδη μουσικης που δεν καταννοουμε, δεν σημαινει αυτοματα πως τα ακυρωνουμε. Ειναι απλη θεωρια της προσληψης. Εαν δεν αντιλαμβανεσαι κατι, δεν σημαινει πως δεν υπαρχει.


    xray
    10.05.2013, 20:44

    Το πληκτρολόγιό σου έχει πρόβλημα. Μερικές λέξεις τις γράφει με έντονα. Κοίταξέ το.