ελληνική μουσική
    503 online   ·  210.826 μέλη

    2ο Οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση

    vouliakis
    07.05.2005, 00:30
    Το 2ο Οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση με χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας διοργανώνει στο Κατράκειο Θέατρο ο Όμιλος UNESCO νομού Πειραιώς και Νήσων, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ειρήνη, την αλληλεγγύη των λαών και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

    Στο Οδοιπορικό παίρνουν μέρος 5.500 χορευτές από δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με σκοπό να συμβάλουν στην προώθηση και προβολή της λαϊκής παράδοσης και του πολιτισμού.

    Την οργάνωση και επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Αναστάσιος Κουτσούκος, διευθυντής Παιδείας του Ομίλου UNESCO Πειραιά, ενώ συντονίστρια του προγράμματος είναι η Ξανθένια Μαντά.

    Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κατράκειο Θέατρο, το Σαββάτο 14, και την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 18:00.

    Συγκεκριμένα, το Σαββάτο 14 Μαΐου, θα παρουσιαστούν χοροί από την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τις Κυκλάδες, τη Σαλαμίνα, τη Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Ρούμελη (παιδικό), τα Δωδεκάνησα, τα Κύθηρα, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, την Κύπρο, τον Πόντο, καθώς και Σαρακατσάνικα. Την Κυριακή 15 Μαΐου 2005 θα παρουσιαστούν χοροί από την Αττική, την Καππαδοκία, τη Θεσσαλία, τις Κυκλάδες, την Ήπειρο, τη Σάμο και την Ικαρία, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Μικρά Ασία (παιδικό), τη Χαλκιδική και την Κρήτη.

    Κατά τη διάρκεια του 2ου Οδοιπορικού πρόκειται να τιμηθούν προσωπικότητες με ιδιαίτερα σημαντικό και δημιουργικό έργο, όσον αφορά την Ελληνική παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά, μεταξύ των οποίων οι: Χρόνης Αηδονίδης, Σάββας Σιάτρας, Δόμνα Σαμίου και Γιώτα Βέη. Επίσης, θα τιμηθεί ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

    Σημαντική είναι η παρουσία των καταξιωμένων μουσικών, που θα λάβουν μέρος.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται να εμφανιστούν οι μουσικοί: Φιλιππίδης Νίκος (Πνευστά), Φιλιππίδης Κώστας (Τραγούδι - Λαούτο), Μαρινάκης Γιώργος (Βιολί), Γεβγελής Γιάννης (Κρουστά), Δημούδης Βαγγέλης (Ούτι-Τραγούδι), Καρατάσος Νίκος (Σαντούρι), Σαββίδης Σταύρος (Λύρα Πόντου-Τραγούδι), Χατζηδαβιτίδης Νίκος (Νταούλι), Αλεξανδράκης Σταμάτης (Λύρα Κρήτης), Σουλακιώτης Σταύρος (Λαγούτο Κρήτης), κ.ά.

    Πηγή: ΜΠΑ