ελληνική μουσική
    498 online   ·  210.845 μέλη
    kimnef
    27.04.2013, 00:27

    Παρακαλώ θα ήθελα να μάθω τα εξής: Το παιδί μου είναι 12 χρονών και είναι να ξεκινήσει από Σεπτέμβρη Αρμονία. Ενδιαφέρεται για το ειδικό Αρμονίας. Επίσης είναι στο 1ο έτος κατωτέρας στο βιολί. Ο διευθυντής του ωδείου μας είπε ότι πρέπει πρώτα να κάνει 1 χρόνο πιάνο και μετά να δόσει κατατακτήριες για το ειδικό Αρμονίας. Γιατί δεν μπορεί να τα ξεκινήσει ταυτόχρονα πιάνο και το ειδικό Αρμονίας?

    Πόσα χρόνια χρειάζεται να κάνει πιάνο για να πάρει το πτυχίο αρμονίας και σε πόσα χρόνια.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν πάει σε μουσικό γυμνάσιο αν η εκμάθηση του πιάνου εκεί τον καλύπτει για το ειδικό αρμονίας.


    music4u
    27.04.2013, 15:12
    Γιατί δεν μπορεί να τα ξεκινήσει ταυτόχρονα πιάνο και το ειδικό Αρμονίας? Eπειδή ο κανονισμός του Υπουργείου προβλέπει εξετάσεις-κατάταξη με συγκεκριμένο υλικό προς εξέτασης+πιάνο. Η διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια το ελάχιστο και 6 το μέγιστο. Το μουσικό γυμνάσιο δεν καλύπτει τίποτα! Απλά γρατζουνάς λίγα έγχορδα, παίζεις κανένα πνευστό, μαθαίνεις λίγο απ΄όλα. ΚΑΝΕΝΑ ΟΜΩΣ διαφορετικό η έξτρα χαρτί απολυτήριο. Αν πέσεις και σε καλλιτέχνες καθηγητές τότε θα κάνει και λίγο μουσική!
    amadeuswebern
    29.04.2013, 13:48

    Μια και συζητάμε για το ειδικό αρμονίας, μπορεί κάποιος να μού εξηγήσει στα Ελληνικά ωδεία ποια είναι η διαφορά του υποχρεωτικού από το ειδικό αρμονίας, σε επίπεδο αρμονίας; Ξέρω ότι στο ειδικό κάνεις και άλλα μαθήματα, αλλά ως προς την ύλη της αρμονίας αυτής καθαυτής υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά; Δηλ. στο ειδικό τα κάνεις σε περισσότερο βάθος (θεωρητικά μιλώντας).


    noizreduction
    29.04.2013, 14:32

    Οι ασκησεις ειναι αρκετα πιο δυσκολες, ιδιαιτερα οταν παμε στις μετατροπιες και μετα. Το ιδιο ισχυει και για τον ογκο των ασκησεων που καλεισαι να τελειωσεις μεχρι να δωσεις. Smile


    amadeuswebern
    29.04.2013, 14:44
    Κατάλαβα. Ευχαριστώ για την διευκρίνιση!
    music4u
    03.05.2013, 13:31
    Το ειδικό αρμονίας είναι ατομικό μάθημα ενώ το απλό τμήμα αρμονίας ομαδικό.(μαζί με τα άλλα που είπε ο noizereduction)
    Georgia-Grace
    08.05.2013, 04:16
    "Το μουσικό γυμνάσιο δεν καλύπτει τίποτα! Απλά γρατζουνάς λίγα έγχορδα, παίζεις κανένα πνευστό, μαθαίνεις λίγο απ΄όλα. ΚΑΝΕΝΑ ΟΜΩΣ διαφορετικό η έξτρα χαρτί απολυτήριο. Αν πέσεις και σε καλλιτέχνες καθηγητές τότε θα κάνει και λίγο μουσική!" Υπεραπλουστευμένη κι απόλυτη η άποψη. Πέρα για πέρα λανθασμένη, για την περίπτωση του μουσικού σχολείου παλλήνης.
    Music-ologist
    11.05.2013, 18:53

    Αν και λίγο άσχετο με το θέμα, αλλά μια και αναφέρθηκε... Δεν γνωρίζω τι γίνεται στα μουσικά σχολεία, αλλά συνήθως τα παιδιά που έχουν μπει μουσικολογία από μουσικά σχολεία έχουν καλή μουσική αντίληψη και πολύ περισσότερη εμπειρία στο να παίζουν μουσική μαζί με άλλους, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν επαφή με τη μουσική μόνο μέσω των Ωδείων.

    Έχω την εντύπωση, ότι σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τα ωδεία στη μουσική εκπαίδευση ως απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων, αλλά προσφέρουν πολύτιμη τριβή με τη μουσική πράξη και ό,τι αυτό συνεπάγεται.


    Georgia-Grace
    13.05.2013, 00:34

    Όσο αφορά τα μουσικά σχολεία. Ναι. Συμφωνώ. Και συμπληρώνω. Γενικά, υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στα σχολεία, τους καθηγητές, τους μαθητές. Μπορεί να προσφέρουν όχι μόνο τριβή στη μουσική πράξη αλλά, επίσης, και τριβή σε ποικιλία μουσικών ειδών. Αλλά, αν κάποιος ενδιαφέρεται για επαγγελματισμό στη κλασσική μουσική, ενδέχεται να μην έχει ίσως κανένα απολύτως λόγο να χρονοτριβεί σε μουσικό σχολείο.


    music4u
    14.05.2013, 16:08
    Αγαπητή Georgia-Grace ίσως η Παλλήνη νε είναι από τις εξαιρέσεις. Άλλωστε οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τους κανόνες! Σαφώς κάθε σχολείο διαφέρει λόγω συστήματος που επικρατεί στην Ελλάδα, δυστυχώς.