ελληνική μουσική
    557 online   ·  210.840 μέλη

    Η ΚΛΙΚΑ: Διαδικτυακό περιοδικό για το λαικό τραγούδι

    physi
    11.05.2005, 01:53
    Αγαπητοί φίλοι του λαικού τραγουδιού,

    σήμερα, στις 10 Μάη 2005, ακριβώς 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη, «ανεβαίνει» στο διαδίκτυο «η Κλίκα», το πρώτο διαδικτυακό περιοδικό για το λαϊκό τραγούδι και όσα σχετίζονται με αυτό.
    «Η Κλίκα» έχει σκοπό να προβάλλει τη λαϊκή μας μουσική σε όλο το φάσμα της, απ' την παλιά παραδοσιακή ως τις όποιες δημιουργικές προσπάθειες γίνονται σήμερα και φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια αιχμηρή παρέμβαση στα μουσικά και γενικότερα στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας (με όσες δυνατότητες υπάρχουν μέσα απ' το διαδίκτυο). Έχει ξεκάθαρα μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό δεν έχει κανέναν χορηγό και δεν δημοσιεύει διαφημίσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι σελίδες του περιοδικού είναι ελεύθερα προσβάσιμες απ' όλους, χωρίς καμιά απολύτως υποχρέωση.

    1ο ΤΕΥΧΟΣ
    Η έκδοση του πρώτου τεύχους του περιοδικού «Η Κλίκα» συμπίπτει χρονικά με την επέτειο 100 χρόνων απ’ τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη. Η επιλογή της ημερομηνίας μόνο τυχαία δεν ήταν. Η παρουσίαση ενός αφιερώματος για το Μάρκο μέσα απ’ τις σελίδες του περιοδικού μας, πέρα απ’ το δεδομένο θαυμασμό και την αγάπη μας για τον πρωτοπόρο αυτό λαϊκό δημιουργό, υποδηλώνει και τη θέλησή μας να σταθούμε πλάι στην πολιτιστική μας παράδοση, μέρος της οποίας είναι το γνήσιο λαϊκό τραγούδι.

    Στο αφιέρωμα «100 χρόνια απ’ τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη» περιέχονται:
    1) Συνέντευξη με τον Στέλιο Βαμβακάρη, όπου ο γιος του Μάρκου απαντάει σε ερωτήματα της «Κλίκας».
    2) Συνέντευξη με το λαϊκό μουσικό Μανώλη Δημητριανάκη για τη γνωριμία του με το Μάρκο.
    3) ¶ρθρο του δημοσιογράφου (εκδότη του περιοδικού «Λαϊκό τραγούδι») και λαϊκού μουσικού Γιώργου Ι. Κοντογιάννη για τους «δρόμους» του μπουζουκιού, όπως τους άκουσε απ’ το Μάρκο.
    4) Βιογραφικό σημείωμα για τον Μάρκο από το Γιώργο Παναγιωτακόπουλο.
    5) Ολοκληρωμένη παρουσίαση (κατάλογο) της δισκογραφικής παρουσίας του Μάρκου στις 78 στροφές.
    6) ¶ρθρο του Φραγκίσκου Κουτελιέρη για τις επανεκτελέσεις των τραγουδιών του Μάρκου και μια πρώτη ενδεικτική καταλογογράφησή τους.
    7) ¶ρθρο του ¶ρη Νικολαΐδη για τα τραγούδια που «θυμίζουν» Μάρκο και βρίσκονται κατοχυρωμένα στα ονόματα άλλων.
    8) Πρόταση δύο δίσκων με τραγούδια του Μάρκου.
    9) Κριτική παρουσίαση του βιβλίου της Αγγέλας Βέλλου-Κάιλ: «Μάρκος Βαμβακάρης-Αυτοβιογραφία» από τον ¶ρη Νικολαΐδη.
    Στην υπόλοιπη ύλη του περιοδικού δημοσιεύονται:
    1) ¶ρθρο του συγγραφέα και μελετητή της λαϊκής μας παράδοσης Νέαρχου Γεωργιάδη για τη «Δόμηση και αποδόμηση των όρων στο λαϊκό τραγούδι».
    2) Τα λεγόμενα «χασικλίδικα» τραγούδια σε μια σύγχρονη προσέγγισή τους από το Σωτήρη Ηλιόπουλο.
    3) Παρουσίαση της «Πυθαγόρειας Φυσικής Διαστηματικής» σε σχέση με τη σύγχρονη συγκερασμένη μουσική κλίμακα από τον Κώστα Κουρούνη.
    4) Αποχαιρετισμός στον Γρηγόρη Μπιθικώτση από τον Φραγκίσκο Κουτελιέρη.
    5) ¶ρθρο του Βασίλη Τσούμαρη, ο οποίος αναρωτιέται για τα «ενδιαφέροντα» του σύγχρονου Έλληνα.
    Επιπλέον, στη στήλη «Μουσική Παιδεία» ο μπουζουξής Νίκος Στεφανάκης παρουσιάζει μια πρακτική προσέγγιση του μουσικού δρόμου «Σαμπάχ» και μας χαρίζει ένα ταξίμι.
    Στη στήλη «Οργανοποιία» προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για την κατασκευή των λαϊκών οργάνων, κάνοντας ταυτόχρονα και μια «έρευνα αγοράς». Σ’ αυτό το τεύχος ο οργανοποιός Παναγιώτης Σελασίδης μιλάει για το μεράκι του, κοστολογεί το μπουζούκι, αναδεικνύει την αναγκαιότητα του αλκοόλ στις κατασκευές και εξηγεί πώς μπορεί να φτιαχτεί όργανο από …λουκουμιές και φιστίκια!
    Στη στήλη «Δίσκοι» λέμε την άποψή μας για παλιές και σύγχρονες εκδόσεις, ξεκινώντας απ’ την -κλασική πλέον- συλλογή «Ρεμπέτικη Ιστορία».
    Στην ενότητα «Χρονογραφήματα» οι …Γιώργηδες της «Κλίκας» δοκιμάζουν τις λογοτεχνικές τους ικανότητες.
    Στη στήλη «Σχόλια & Σχολιανά» ρίχνουμε τις μπηχτές μας και -αραιά και πού- λέμε και κανένα μπράβο.
    Με τις «Πηρουνιές» ρισκάρουμε την υγεία μας «τσαμπουκαλεύοντας» το …γαύρο, κάτω απ’ τις γαστρονομικές συμβουλές του «σεφ» Κώστα Κουρούνη.
    Τέλος, στη στήλη «Στέκια» λέμε την άποψή μας για μαγαζιά που επισκεφτήκαμε, χωρίς να …αγχωνόμαστε αν το συμπέρασμά μας αποτελεί διαφήμιση ή δυσφήμιση.
    Αθήνα, 10.5.2005
    Από τη Συντακτική Ομάδα του περιοδικού «Η Κλίκα»



    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: physi on 11-05-2005 23:48 ]
    physi
    11.05.2005, 23:45
    A ξέχασα και το URL της κλίκας:

    www.klika.gr

    Σας περιμένουμε..
    jorge
    11.05.2005, 23:56
    Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας
    physi
    23.07.2005, 15:58
    Αγαπητοί φίλοι της λαϊκής μουσικής, σήμερα, στις 22 Ιούλη 2005 "ανέβηκε" στο διαδίκτυο το 2ο τεύχος του περιοδικού «Η Κλίκα» www.klika.gr του μοναδικού διαδικτυακού περιοδικού για το λαϊκό τραγούδι και όσα σχετίζονται με αυτό.

    «Η Κλίκα» έχει σκοπό να προβάλλει τη λαϊκή μας μουσική σε όλο το φάσμα της, απ' την παλιά παραδοσιακή ως τις όποιες δημιουργικές προσπάθειες γίνονται σήμερα και φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια αιχμηρή παρέμβαση στα μουσικά και γενικότερα στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας (με όσες δυνατότητες υπάρχουν μέσα απ' το διαδίκτυο). Έχει ξεκάθαρα μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό δεν έχει κανέναν χορηγό και δεν δημοσιεύει διαφημίσεις. Οι σελίδες του περιοδικού είναι ελεύθερα προσβάσιμες απ' όλους, χωρίς καμιά απολύτως υποχρέωση.

    2ο ΤΕΥΧΟΣ

    Στο εξώφυλλο του 2ου τεύχους της «Κλίκας» τιμάμε το Μιχάλη Γενίτσαρη, ο οποίος «φεύγοντας» έκλεισε το κεφάλαιο «Πειραιώτικη Σχολή του ρεμπέτικου». Παραθέτουμε επίσης ένα βιογραφικό του σημείωμα που έγραψε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, καθώς κι έναν απολογισμό του δισκογραφικού του έργου που επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Αρναουτάκης.
    Στα υπόλοιπα άρθρα:
    Ο Νέαρχος Γεωργιάδης αναλύει βασικές παραμέτρους του λαϊκού τραγουδιού και ταξινομεί χρονικά τη λαϊκή δισκογραφία.
    Ο Σωτήρης Ηλιόπουλος προβληματίζεται με την αδυναμία των δημιουργών του σημερινού ελληνικού τραγουδιού.
    Η «Κλίκα» ζήτησε από τους καθ’ όλα αρμόδιους, δηλαδή τους ίδιους τους μουσικούς, να περιγράψουν τη σημερινή κατάσταση στη δουλειά τους. Απαντούν δυο καταξιωμένοι μπουζουξήδες, ο ¶ρης Κούκος και ο Νίκος Στεφανάκης.
    Στον απόηχο του «θριάμβου» στη Eurovision, ο Κώστας Κουρούνης σχολιάζει τις αντιδράσεις που ακολούθησαν και καταδεικνύει -μη καλλιτεχνικές- σκοπιμότητες που εξυπηρετήθηκαν.
    Ο Κώστας Κουρούνης αποχαιρετά μ' ένα λιτό σημείωμα τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.
    Ο Φραγκίσκος Κουτελιέρης αναφέρεται στις προσπάθειες ελέγχου του τραγουδιού από τις εκάστοτε εξουσίες, ως μέσου για τη γενικότερη χειραγώγηση συνειδήσεων.
    Κριτική παρουσίαση-ανάλυση του έργου του Μάνου Χατζιδάκι «Τα πέριξ». Γράφει ο Φραγκίσκος Κουτελιέρης.
    Στην ενότητα «Συνεντεύξεις»:
    Ο δεξιοτέχνης λαϊκός μουσικός Θύμιος Στουραΐτης μιλάει στον ¶ρη Νικολαΐδη για την πορεία του στο λαϊκό τραγούδι, για το μπουζούκι αλλά και για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο της μουσικής.
    Ο Πάρης Μήτσου, ραδιοφωνικός παραγωγός και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρίας «Δίκτυο», κουβεντιάζει με τον ¶ρη Νικολαΐδη, αποκαλύπτοντας πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία από το χώρο της μουσικής παραγωγής.

    Στη «Μουσική παιδεία» οι μπουζουξήδες Γρηγόρης Βασίλας και Νώε Ζαφειρίδης, μέλη του μουσικού σχήματος «Δρόμος» αναλύουν το δρόμο Χιτζάζ, ζωγραφίζοντάς τον με ένα ταξίμι.

    Για την «Οργανοποιία», ο Σωτήρης Ηλιόπουλος και ο ¶ρης Νικολαΐδης ζητούν τα «φώτα» του Παναγιώτη Βαρλά, ενός απ’ τους κορυφαίους σήμερα κατασκευαστές μπουζουκιών.

    Στην ενότητα «Δίσκοι», ο Γιώργος Κατσιμπόκης παρουσιάζει την πρόσφατη ζωντανή ηχογράφηση απ’ το «Απτάλικο» των Δ. Κοντογιάννη και Γ. Ξηντάρη με τη συμμετοχή του γερόλυκου Τόλη Χάρμα, ενώ ο ¶ρης Νικολαΐδης γυρνάει 17 χρόνια πίσω, παρουσιάζοντας τους «¶ρχοντες», τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Βαγγέλη Κορακάκη.

    Στα «Χρονογραφήματα», ο Σωτήρης Ηλιόπουλος και ο Κώστας Κατσιμπόκης δοκιμάζουν τις λογοτεχνικές τους ικανότητες με το «Οι δίσκοι του Ηλία» και το «Υπερρεαλιστική προσέγγιση των νέων τεχνολογιών» αντίστοιχα.

    Στα «Σχόλια & Σχολιανά» θα διαβάσετε απόψεις των …Κλικαδόρων, στριμωγμένες σε λίγες γραμμές.

    Στις «Πηρουνιές», μετά τον στομαχικό πόλεμο που κήρυξε στο πρώτο τεύχος, ο Κώστας Κουρούνης προσπαθεί να μας πείσει ότι μπορεί να γίνει πιο …light και μάλιστα με δυο προτάσεις. Μην τον πιστεύετε! Είναι απλά η ησυχία πριν την καταιγίδα…

    Τέλος στα «Στέκια», προτιμήσαμε τούτη τη φορά να πάρουμε τη γνώμη των βορείων φίλων μας. Έτσι, η Βαΐα Τζώρη μας παρουσιάζει τη Θεσσαλονικιώτικη ταβέρνα «Πήρε και βραδιάζει».

    Καλό διάβασμα!

    Αθήνα, 22.7.2005
    Από τη Συντακτική Ομάδα του περιοδικού «Η Κλίκα»
    www.klika.gr


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: physi on 23-07-2005 16:01 ]
    physi
    19.11.2005, 15:06
    Αγαπητοί φίλοι,
    Το 3ο τεύχος της κλίκας (www.klika.gr) είναι πλέον στον αέρα.

    Το κεντρικό αφιέρωμα του τεύχους αφορά την ιστορική «Σκάλα» του Μιλάνου. Μια ταβέρνα-Σχολή που -σε πείσμα των καιρών- βρίσκεται στην ένατη δεκαετία της ζωής της. Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο Φραγκίσκος Κουτελιέρης, για σειρά ετών φανατικός θαμώνας της «Σκάλας», ο οποίος παραθέτει τη μαρτυρία του αλλά και ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και μια συνέντευξη με τους Κάρολο και Νίκο Μιλάνο. Επίσης καταγράφεται η μαρτυρία του «φαντάρου» Γιώργου Κατσιμπόκη, ενώ ο μουσικός ¶ρης Κούκος κουβεντιάζει με το δάσκαλό του, το Στάθη Μιλάνο.

    Στα ¶ρθρα:

    Ο Νέαρχος Γεωργιάδης γυρίζει πίσω τέσσερις δεκαετίες στη συνάντησή του με το Γιώργο Μπάτη.
    Ο Σωτήρης Ηλιόπουλος γράφει για «Τα ρεμπέτικα της δουλειάς».
    Ο Κώστας Ανδρικόπουλος μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για την προφορική λαϊκή παράδοση.
    Ο Παύλος Κακούρης θυμάται τους μπουζουξήδες που «έδρασαν» στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.
    Ο ¶ρης Νικολαΐδης «χρεώνει» στις δισκογραφικές εταιρίες το πρόβλημα της cd-πειρατείας.
    Ο Σύλλογος φίλων Ελληνικής Λαϊκής Παραδοσιακής και Ρεμπέτικης μουσικής στέλνει από τη Σπάρτη την εμπειρία του από τον πρώτο χρόνο της δράσης του.

    Στη «Μουσική Παιδεία» ο μουσικός Δημήτρης Μυστακίδης αναλύει το δρόμο Χιτζάζ για λαϊκή κιθάρα.

    Στην «Οργανοποιία» ο Κώστας Κουρούνης κουβεντιάζει με τον οργανοποιό Θανάση Μητρέντση.

    Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στις «Συνεντεύξεις» συζητάει με τον γνωστό οινοπαραγωγό Νώντα Σπυρόπουλο για -τι άλλο- το κρασί, ενώ στις «Πηρουνιές» μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του ως ερασιτέχνης οινοποιός.


    Καλό διάβασμα!