ελληνική μουσική
    693 online   ·  210.831 μέλη

    Μεγαλώνει το Ηρώδειο

    jorge
    12.05.2005, 14:19
    Το Ηρώδειο θα αποκτήσει 300 νέες θέσεις μετά την αναστήλωση των εδωλίων που ήταν πάνω από τις δύο παρόδους του, όπως και τις δύο ακραίες αρχαίες κλίμακες, οι οποίες θα διευκολύνουν την ταχύτερη εκκένωσή του έπειτα από κάθε παράσταση. Ολοι έχουμε ζήσει τη μεγάλη καθυστέρηση καθόδου από τα «υψώματα» του Ηρωδείου, ιδίως έπειτα από παραστάσεις που το θέατρο είναι γεμάτο.


    Οι επεμβάσεις αυτές θα συμπληρώσουν την εικόνα που είχε το μνημείο στην αρχαιότητα.

    Τη μελέτη αυτή, που αποτελεί συνέχεια κι άλλων μελετών, έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας Ελευθέριος Ηλίας Μουτόπουλος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αναστήλωση, προστασία και ανάδειξη των μνημείων της Νοτίου Κλιτύος» (ξεκίνησε το 1977). Την παρουσίασε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δημ. Ζιρώ, επισημαίνοντας πως το Ηρώδειο αναμαρμαρώθηκε, με πολιτική απόφαση της δεκαετίας του '60, για να στεγάσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Συνεπώς, η χρήση νέου υλικού για τις επεμβάσεις σε αυτό δεν εντάσσονται στις ποσοστώσεις που επιβάλλουν διεθνείς συμβάσεις για την αναστήλωση αρχαίων μνημείων.

    Οι λόγοι για τους οποίους κρίνονται αναγκαίες αυτές οι επεμβάσεις είναι για την αρχιτεκτονική αποκατάσταση του μνημείου, τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του, όπως και για την προστασία των σωζόμενων τμημάτων του.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Ηρωδείου, θα αναστηλωθούν οι δύο θόλοι των παρόδων (από πειραϊκό ακτίτη), προκειμένου να προστατευθούν τα σωζόμενα τμήματα από νέες καταρρεύσεις.

    Θα κατασκευαστούν νέα εδώλια, αποκαθιστώντας τη συνέχεια του κοίλου πάνω από τις παρόδους, το μέτωπο του μαρμάρινου τόξου του αριστερού θόλου και οι δύο ακραίες κλίμακες του κοίλου.

    Το Ηρώδειο είναι το μοναδικό γνωστό ωδείο με σύνθετο τρόπο προσπέλασης στην ορχήστρα και στο κοίλο. Η είσοδος προς την ορχήστρα γίνεται από δύο στεγασμένες παρόδους μέσα από τα παρασκήνια και η είσοδος των θεατών από δύο παράλληλους επίσης στεγασμένους χώρους πάνω από τους οποίους υπήρχαν εδώλια.

    Παρ' όλο που στο Ηρώδειο δεν έχουμε εικόνα ερειπίου, τα προβλήματα στις παρόδους είναι ουκ ολίγα. Οπως απώλειες τμημάτων των τοιχοδομών (αν και οι τοίχοι διατηρούνται γενικά σε καλή κατάσταση, καθώς ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίχωση που έφτανε μέχρι την αρχή των θόλων), παραμορφώσεις, διαμπερείς ρηγματώσεις στους πώρινους λιθόπλινθους της στέψης, ελαφρές καθιζήσεις στα αρχαία μαρμάρινα δάπεδα, όπου λιμνάζουν τα νερά της βροχής, ενώ από τους θόλους έχει χαθεί το κεκλιμένο τμήμα εξόδου των παρόδων προς την ορχήστρα που ακολουθούσε την κλίση του κοίλου.

    Επίσης, οι δύο ακραίες κλίμακες (δυτική και ανατολική) που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα παρουσιάζουν απώλειες σκαλοπατιών. Στη δυτική κλίμακα σώζονται μόνο 11 σκαλοπάτια και στην ανατολική μόνο 16 από τα 40. Αλλά και τα σωζόμενα σκαλοπάτια έχουν ρωγμές, τους λείπουν κομμάτια ή έχουν αποκολληθεί κάποια θραύσματά τους, έχει διαβρωθεί και έχει ασβεστοποιηθεί η επιφάνεια του μαρμάρου, ενώ συγχρόνως παρατηρούνται καθιζήσεις και μετατοπίσεις ολόκληρων τμημάτων. Κατά τον μελετητή του μνημείου, «αντικείμενο μελέτης αποτελούν οι ζώνες πλάτους 2μ. των εδωλίων, παρά τις αρχαίες κλίμακες στις οποίες περιλαμβάνεται μικρός αριθμός αρχαίων εδωλίων», κάτι σημαντικό, εφόσον το Ηρώδειο είναι φτιαγμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου με νέο μάρμαρο.

    Πρόκειται για μια μεγάλη επέμβαση, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, αλλά δεν πρόκειται να αρχίσει πριν από το τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από τη λήξη του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Οπότε τις αλλαγές ίσως να τις δούμε το ερχόμενο καλοκαίρι εάν και εφόσον προλάβουν να γίνουν στους έξι μήνες που μένει το θέατρο ελεύθερο, αφαιρουμένων όμως των χειμερινών μηνών, δεν μένουν ούτε τρεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2005