ελληνική μουσική
    714 online   ·  210.832 μέλη

    «Τελευταίες Μέρες», ταινία για τον Κερτ Κομπέιν

    vouliakis
    14.05.2005, 19:50
    Η πρώτη ταινία, που θα είναι ένα από τα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα και τα άλλα βραβεία του 58ου Φεστιβάλ των Καννών προβλήθηκε την Παρασκευή.

    Προκειται για τις Τελευταίες Μέρες του Γκας Βαν Σαντ, εμπνευσμένη από τις τελευταίες ημέρες του τραγουδιστή των Nirvana Κερτ Κομπέιν, που πέθανε το 1994 από ναρκωτικά.



    Οι Τελευταίες Μέρες ("Last Days") παρουσιάζουν τον ήρωα Μπλέικ (ένας εξαιρετικός Μάικλ Πιτ, σε μια ερμηνεία που θα διεκδικήσει σοβαρά το βραβείο) να περιφέρεται στο σπίτι του μέσα στο δάσος, να συναντά εκεί τους συνεργάτες του στο ροκ συγκρότημά του και κάποια στιγμή να παίζει μουσική.

    Ο Βαν Σαντ (Ελέφαντας, Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες) προσεγγίζει την ιστορία του με μια μινιμαλιστική σκηνοθεσία, που αφήνει να τονιστεί η παρουσία και το δράμα του πρωταγωνιστή του, που προσπαθούσε να ξεφύγει από τη δημοσιότητα για να πεθάνει τραγικά μόνος σ' ένα τελικά άδειο σπίτι.

    Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ





    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: vouliakis on 14-05-2005 20:27 ]
    W4TT4N4B3
    13.10.2005, 01:37
    LAst Days

    Προσοχη δεν προκειται για ταινια-ντοκυμαντερ. Μην περιμενετε να ακουσετε μουσικη απο Nirvana ουτε καποια αναφορά σε αυτους. Το μονο που παραπεμπει σε Nirvana ειναι ενα αγαλματακι του Βουδα μεσα στο σπιτι του ροκ σταρ.

    Η ταινια δεν αναφέρεται άμεσα στον Cobain, ειναι εμπνευσμενη από αυτόν και τον τροπο που πεθανε αλλα η περιγραφή των γεγονότων ειναι μυθοπλασία.
    αρχικα νόμιζα οτι ο Gus van Sant δε χρησιμοποιεί το όνομα του Cobain για οικονομικούς λόγους δηλαδη για να μη χρειαστεί ισως να καταβάλει καποιο ποσο σε αυτους που εκμεταλλευόνται το ονομα του η τη μουσική του, αλλά κατάλαβα οτι η αιτία δεν ηταν αυτή. Προσεγγισε το ζητημα χωρίς αναφορες στους Nirvana και στον Cobain απο σεβασμο περισσότερο σε καποιον που θαυμαζε μετα θανατον.

    Οσοι θελετε να μάθετε κατι για τη μουσική η τη ζωη του CObain και των Nirvana θα απογοητευτείτε απο την ταινία γιατί οπως προανέφερα δεν προκειται για ταινία-ντοκυμαντερ.

    ο Gus van Sant ηθελε να περιγράψει τον ψυχισμό του ροκ σταρ λιγες μερες πριν αυτοκτονήσει, όλα τα υπόλοιπα στην ταινία είναι λίγο πολύ μυθοπλασία.
    o Michael Pitt ισως στην καλυτερη ερμηνεια της καλλιτεχνικής του πορεία, χρησιμοποιεί τη φωνή του με τετοιο τροπο και την καμουφλαρει ετσι ωστε να μοιαζει οσο το δυνατον και στη φωνη του Cobain αλλά και να προδίδει τον ψυχισμό και την συναισθηματική κατάσταση του ηρωα. Μιμείται ακομα και τον τροπο που περπατουσε ο Cobain και την καμπουρα που ειχε.
    σε αυτό βοηθησε και ο τροπος που χειριστηκε ο Gus Van Sant την καμερα. Συνεχως εδειχνε τον Pitt απο τετοιες γωνίες ωστέ να μην φαίνεται απο μπροστά το προσωπο του. Μονο στο τελος φαίνεται το προσωπο του απο μπροστα (ανφας που λεμε) στις υπολοιπες σκηνες σχεδον νομιζεις οτι βλεπεις τον Cobain ζωντανο.

    Eπισης ο Van Sant φαινεται οτι εχει βάλει 3 σκηνές της ταινίας 2 φόρες μεσα στο εργό, μόνο που τη 2η φορά εχει προσθέσει και κατι στην καθε σκηνη.

    Ειναι μια ταινία μαλλον περισσότερο για τους φαν του Cobain που δεν ψαχνουν περαιτερω πληροφορίες για τη ζωή του αλλά να τον προσεγγίσουν εσωτερικα τις τελευταίες ωρες της ζωής του μεσα απο τη ματιά του Gus Van Sant, η οποια κατα τη γνωμη μου αλλου προσεγγίζει την πραγματικότητα και αλλου απομακρύνεται απο αυτήν (θεωρω οτι τον ψυχισμό ισως τον πετυχε αλλα αυτο που αλλαξε ειναι το περιβαλλον στο οποιο βρισκόταν ο Cobain)