ελληνική μουσική
    841 online   ·  210.833 μέλη

    Συνολικό κόστος παραγωγής CD

    Rechord
    05.07.2013, 15:38

    Καλησπέρα

    Θα μπορούσε κάποιος να μου δώσει μια ιδέα που κυμαίνεται το κόστος παραγωγής μιας δισκογραφικής δουλειάς σήμερα στην Ελλάδα.Δεν περιμένω συγκεκριμένο ποσό μιας και υπάρχουν άπειρες παράμετροι, απλά μια πολύ γενική εικόνα για κάποιους που θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη ιδέα πριν ξεκινήσουν να ψάχνουν.

    Θα βάλω κάποια standardsγια να περιορίσω λίγο της παραμέτρους

    1. CD 10 τρίλεπτων περίπου τραγουδιών (5μελούς μπάντας)

    2. Σε ένα καλό σχετικά στούντιο, ας πούμε που να συναγωνίζεται-έστω και οριακά- τις παραγωγές “γνωστών” καλλιτεχνών (οκ, αυτά είναι όλα τελείως σχετικά)

    3. Ηχογράφηση, μείξη, μάστερινγκ

    Επίσης :

    1. Κοπή 1000cd

    2. Θήκη+8σέλιδοbooklet (χωρίς έξοδα γραφίστα)

    Η τιμή σχετικά με το στούντιο συνηθίζεται να δίνεται α)βάση ωρών ηχογράφησης, μείξης κτλ β)ανά κομμάτι ή γ)μια συνολική τιμή που συμφωνείται όταν ξεκινάει το προτζεκτ?

    Και μια χαζή πιθανόν ερώτηση... πότε είθισται να πληρώνεις?:) π.χ δίνεις μια προκαταβολή και τα υπόλοιπα στο τέλος?

    Οποιαδήποτε πληροφορία ευπρόσδεκτη

    [ τροποποιήθηκε από τον/την Rechord, 05-07-2013 16:32 ]


    noizreduction
    05.07.2013, 16:18

    Η μονη σιγουρη απαντηση που θα λαβεις ειναι εαν κατσεις και κανεις μια λιστα απο τις αντιστοιχες εταιριες και μιλησεις μαζι τους. Η προσωπικη επαφη με τους ανθρωπους των εταιριων και των studios καθοριζει αρκετα την τιμη, που μπορει να ξεκιναει απο ενα συγκεκριμενο ποσο και να εχει μια εκπτωση ως και 20%.


    HELL
    10.07.2013, 04:15

    η ηχωγραφηση σε στουντιο ειναι στανταρ τιμη και ειναι 25-30 ευρω την ωρα..(νομιζω)..μπορει να κανω και λαθος.. αλλα καντο σπιτι σου να γλυτωσεις ολα τα εξοδα της ηχωγραφησης και του editing..και μετα βρισκεις καποιον να κανει την παραγωγη...επισης θα συμφωνησω με τον προλαλήσαντα στο οτι πολλες εταιριες προσφερουν διαφορες υπηρεσιες οποτε θα μιλησεις με διαφορους και βλεπεις τι σε συμφερει... αν και δεν νομιζω να σου κοστισει κατι αυτο μιας και  η δουλεια της εταιριας ειναι η προωθηση του δισκου!!! 

    [ τροποποιήθηκε από τον/την HELL, 10-07-2013 04:18 ]


    ArtificialMankindGiannis
    01.08.2013, 03:58

    Κοίταξε, καλό θα είναι να κάνεις κάποιες επαφές, να γνωρίσεις κάποια άτομα που να σχετίζονται με αυτό το χώρο. Έπειτα, με όλες αυτές τις φούσκες των δισκογραφικών εταιριών, σε κάποια χρόνια θα έχουν μείνει ελάχιστες. Θα σου πρότεινα αντί να δουλεύεις με 'πακέτα' να το πηγαίνεις βήμα βήμα. Βρες π.χ ένα καλό στούντιο και μίλα με τον ηχολήπτη, να κανονίσετε τιμή. Μετά μπορείς να μιλήσεις με κάποιον γραφίστα, μπορώ κι εγώ ο ίδιος να σου προτείνω ένα φίλο μου που εργάζεται για την youup.gr. Για κόπιες οπωσδήποτε σε συμφέρει να γίνουν στο εξωτερικό. Καλύτερη δουλειά, με τα ίδια(αν όχι λιγότερα) χρήματα. Τέλος, η καλύτερη προώθηση πλέον γίνεται μέσω Facebook&Youtube. Πιο απλά, θα φτιάξεις μία επίσημη σελίδα της μπάντας σου και θα ρίξεις λεφτά στη διαφήμισή της και στις δημοσιεύσεις σου. Είναι νομίζω πιο οικονομικό από το να μπλέξεις με δισκογραφική αν δεν στο έχουν ζητήσει άτομα από αυτήν.

    Και μία συμβουλή: Για να κατοχυρώσεις τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής σου, πριν κυκλοφορήσει το cd, παίρνεις μία κόπια για πάρτη σου, πας στο ταχυδρομείο και τη στέλνεις στον εαυτό σου ως 'συστημένο'. Εύκολα, απλά και νόμιμα. Ελπίζω να βοήθησα!Smile


    noizreduction
    01.08.2013, 04:11

    Το συστημενο δεν ειναι λυση για μια τοσο μεγαλου "ευρους" παραγωγη, οπου ετσι κι αλλιως κατα τη διαρκεια της κοπης, περα απο το ISRC ( που αφορα μονο την ηχογραφηση κι οχι το εργο ως συνθεση και συνηθως ειναι ο κωδικος του CD ), υπαρχει και ο κωδικος ISWC, ο οποιος αποτελει κατι σαν το ISBN των εκδοτικων...για τα μουσικα εργα. Στην Ελλαδα ο ISWC παραχωρειται απο την ΑΕΠΙ και σε κατοχυρωνει παγκοσμιως πως η συνθεση ειναι αποκλειστικα δικη σου.

    Το συστημενο γραμμα δεν σε καλυπτει σε καποια νομικη περιπτωση, ιδιαιτερα εαν ο αντιδικος εχει προλαβει κι εχει κανει κυκλοφορια, αποκτωντας τον παραπανω κωδικο, ο οποιος ειναι το μονο "συμβολο" αυθεντικοτητας ( παραλληλα με τη συμβολαιογραφικη πραξη που μπορεις να κανεις ).

    Το συστημενο επισης μπορει να απορριφθει απο δικαστηριο, οπως εχω αναφερει αντιστοιχη περιπτωση φιλου, μιας και το ταχυδρομικο μας συστημα δεν ειναι και τοσο "αθωο", επομενως ενας καλος δικηγορος μπορει να φερει αναποδα ολη την υποθεση, υποστηριζοντας πως η σφραγιδα και η ημερομηνια ειναι πλαστες.


    panoszavradinos
    02.08.2013, 23:47

    Φιλε μου οσο μιλας με εταιριες θα μπερδευεσαι.Γραφω στιχους πολλα χρονια και ο μονος τροπος κατα την αποψη μου ειναι λιγα και καλα.Προσπαθησε να φτιαξεις κομματια που οποιος και να τα ακουσει ειτε ειναι στο ειδος του ειτε οχι να πει ουαο!Να ειναι τοσο καλα που ακομα και καποιος που δε σε γουσταρει να στα ζητησει.Το καλο ειναι καλο παντου.Προσπαθησε να μη μπορει κανεις να καταλαβει αν γραφτηκε πρωτα η μουσικη η ο στιχος,να ειναι προσεγμενο απο τη κορφη ως τα νυχια.Και οσο αφορα το κοστος αν ειναι οπως πρεπει σου σεω με σιγουρια πως ισως δεν χρειαστει να βαλεις καν το χερι στη τσεπη.Με δυο τρια ακουσματα φτιαγμενα στο σπιτι οπως ειπε και ο φιλος εισε οκ.Το κυκλωμα ειναι φτιαγμενο απο γρανιτη και μονο ενα διαμαντι μπορει να το διαπερασει.