ελληνική μουσική
    763 online   ·  210.833 μέλη

    Έφυγε ο Νίκος Μαμαγκάκης

    TRAVELOGUE
    24.07.2013, 12:31

    Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες ο Νίκος Μαμαγκάκης έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο. Ο Νίκος Μαμαγκάκης έπασχε από καρκίνο και νοσηλευόταν στο Ερρίκος Ντυνάν όπου βρισκόταν σε κώμα.

    Η εργογραφία του περιλαμβάνει όλα τα είδη: Mουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπερες, ηλεκτρονική μουσική, έργα για ορχήστρα, κύκλους τραγουδιών και άλλα.

    Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1929. Καταγόταν από οικογένεια λαϊκών μουσικών (μεταξύ των οποίων και ο «θρυλικός» λυράρης Ανδρέας Ροδινός). Ξεκίνησε τις σπουδές του από το Ωδείο Αθηνών με καθηγητές στα θεωρητικά τους Μ. Κουτούγκο, Α. Ευαγγελάτο, Μ. Βάρβογλη και Επ. Φασιανό και εν συνεχεία από το 1957 μαθήτευσε στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου δίπλα στους Καρλ Ορφ και Γκέντσμερ. Μετά από παραμονή 8 ετών στην Ευρώπη, επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα το 1965.

    Το 1962 πήρε το Β' βραβείο του μουσικού διαγωνισμού "Μάνος Χατζιδάκις" του ΑΤΙ, με τον "Μονόλογο" για σόλο τσέλο (ερμηνευτής ο Σωτήρης Ταχιάτης). Δύο χρόνια αργότερα, τιμήθηκε με το βραβείο μουσικής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσ/νίκης για τη μουσική του στην ταινία «Μονεμβασιά» του Γιώργου Σαρρή και το 1968, απέσπασε το βραβείο των κριτικών του Φεστιβάλ Θεσ/νίκης για τη μουσική του στην ταινία Παρένθεση» του Τ. Κανελλόπουλου.

    Οι αρχικές του αναζητήσεις αφορούσαν στην ανανέωση του ηχοχρώματος και τις δομικές και ρυθμικές σχέσεις που βασίζονται σε αριθμητικές αναλογίες τόσο με βάση τα δυτικά πρότυπα όσο και με αναφορές στη δημοτική μας μουσική και, κυρίως, της ιδιαίτερης πατρίδας του. Σαν συνέπεια αυτής της αναζήτησης ήταν η χρήση στα έργα του διαφόρων δημοτικών οργάνων (κρητική λύρα, σαντούρι, κ.α.) ή αντίθετα η χρήση και μόνο της ηχητικότητάς τους, χωρίς αυτά καθ' εαυτά τα όργανα.

    Από τα γνωστότερα έργα του είναι: Αναρχία για κρουστά και ορχήστρα, Σενάριο για δύο αυτοσχέδιους τεχνοκρίτες για ενόργανο σύνολο, ταινία και σκηνική δράση, Παραστάσεις για φλάουτο, φωνή και σκηνική δράση, Μουσική για τέσσερεις πρωταγωνιστές, Κασσάνδρα, Ερωτόκριτος, μουσική για τον Πλούτο του Αριστοφάνη, Τριττύς, Τετρακτύς, Εγκώμιο στο Ν. Σκαλκώτα και πρόσφατα, η σύγχρονη όπερα Οδύσσεια βασισμένη στο ομώνυμο έπος του Νίκου Καζαντζάκη.

    Ο Νίκος Μαμαγκάκης έγραψε μουσική και για τον ελληνικό κινηματογράφο, όπως: Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά, Η νεράιδα και το παλικάρι, Η αρχόντισσα και ο αλήτης (όλες του Ντίνου Δημόπουλου), Λούφα και παραλλαγή, 'Αρπα-κόλλα, Βίος και Πολιτεία (του Νίκου Περάκη), Η λεωφόρος του μίσους (του Νίκου Φώσκολου) και πολλά άλλα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Konstantinosoa
    24.07.2013, 17:26

    ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ "ΜΕΙΝΕ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ ΑΠΟΨΕ"

    ΣΥΝΘΕΣΗ: ΝΙΚΟΥ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ

    Μείνε κοντά μου απόψε, η νύχτα είναι το παν
    η νύχτα είναι μαχαίρι γι αυτούς που αγαπάν
    Μες το σκοτάδι νοιώθω καυτό το σώμα σου
    το ψάχνω το χαϊδεύω φυλώ το στόμα σου

    Το αδειανό κρεβάτι φρικτό μαρτύριο
    κοντά μου δεν θ' ακούσεις το σιωπητήριο
    Πάτα το μηχανάκι για τη μονάδα σου
    εγώ θα 'μαι για πάντα η φιλενάδα σου

    Σαν έρχεται η μέρα βλέπω το ρήμαγμα
    την αδειανή ζωή μου και το ξετίναγμα
    Μείνε κοντά μου απόψε έστω για μια φορά
    και το πρωί λεβέντη μου βγες στην αναφορά


    https://www.youtube.com/watch?v=E_XdMnEFz50Link

    >

    Καλό ταξίδι κ. Μαμαγκάκη...!

    Υ.Γ. Τέτοιες ημέρες απώλειας ανθρώπων της τέχνης καλό είναι τιμητικά άρθρα αφιερώματα να ανεβαίνουν στο κεντρικό πλαίσιο του site. Πρόταση κάνω βέβαια...


    alkyoni
    25.07.2013, 12:00

    Τον "γνωριζα" περισσοτερο μεσα απο τα τραγουδια της Ελευθεριας Αρβανιτακη που παντα τον αναφερει και τον τιμαει στις συνεντευξεις της και στις συναυλιες της!

    Σας μεταφερω απο την σελιδα της στο fb πριν λιγο:

    Eleftheria Arvanitaki Official Page
    Νίκος Μαμαγκάκης ήταν για μένα δάσκαλος και οδηγός.Χάθηκε άλλος ένας μεγάλος Έλληνας.Θλίψη βαθειά..." Ε.Α.
    ---

    Μεγαλη η προσφορα του και η απωλεια αυτες τις μερες που ζουμε..
    Τον ευχαριστουμε για οσα μας προσφερε μεσα απο την μουσικη και το εργο του γενικοτερα...
    Ο Θεος ας τον αναπαυσει με ειρηνη...Innocent

    Για οσους ενδιαφερονται μια πολυ ομορφη παρουσιαση του εργου του:
    http://mousikorama.gr/site/biography/236-nick-mamangakis-biography-discography


    TRAVELOGUE
    25.07.2013, 15:15

    Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές πληροφορίες για το Νίκο Μαμαγκάκη. Αλλά επειδή κάποιοι επιμένουν ακόμη στην έντυπη ανάγνωση, στο βιβλίο του Πάνου Χρυσοστόμου με τίτλο "Νίκος Μαμαγκάκης, Μουσική ακούω, ζωή καταλαβαίνω" θα διαβάσετε μία ενδιαφέρουσα βιογραφία.

    Όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα του Εκδοτικού Οίκου "Άγκυρα", το βιβλίο:

    "Περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και CD με το έργο «Eρωτόκριτος» σε νέα εκτέλεση

    Mετά τις σπουδαίες κριτικές που συγκέντρωσε και την ευρύτατη αποδοχή του κοινού τώρα και στα Kρατικά Bραβεία Λογοτεχνίας!

    Πρόκειται για μια έκδοση υψηλού κύρους αφού για πρώτη φορά ο μεγάλος μας συνθέτης μιλά ο ίδιος για τη ζωή και την καριέρα του σε αυτά τα σχεδόν 60 χρόνια της δημιουργικής του πορείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πολυτελής αυτή έκδοση, που ξεπερνά τις 400 σελίδες, συνοδεύεται από πλήθος φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα αλλά και του συνθέτη, που αποτυπώνουν μοναδικές προσωπικές στιγμές με πολλούς από τους φίλους του και προσωπικότητες του τόπου μας στην τέχνη όπως τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Γιώργο Σεφέρη κ.ά. (Mεταξύ άλλων διαβάστε…) -Πώς ανακάλυψε τον Διονύση Σαββόπουλο. -Πώς γράφτηκε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού σινεμά και όχι μόνο, το Σ' αγαπώ, που τραγούδησε η Τζένη Βάνου στη Λεωφόρο του μίσους -Πώς απέφυγαν την τελευταία στιγμή τη φυλακή ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Μαμαγκάκης, ο Γκάτσος και ο Ελύτης για διατάραξη κοινής ησυχίας! -Ποια είναι τα «τραγούδια-βιάγκρα» της εποχής μας. -Τι λέει για τη συνεργασία του με τον Φίνο, τη Βουγιουκλάκη και τους άλλους. Όλο το παρασκήνιο για τη χρυσή εποχή του Ελληνικού κινηματογράφου, όπου έγραψε μουσικές για φιλμ όπως «H Νεράιδα και το παλληκάρι», «H Αρχόντισσα και ο αλήτης», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» κ.α."

    Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ:



    -----------------

    When the music 's over, turn out the lights For the music is your only friend Dance on fire as it intends Music is your only friend until the end...

    [ τροποποιήθηκε από τον/την TRAVELOGUE, 25-07-2013 15:50 ]