ελληνική μουσική
    252 online   ·  210.815 μέλη
    vermio
    17.10.2013, 10:31

    Θέλω να αγοράσω ένα μικρόφωνο και να το συνδέσω με τον Η/Υ για να ηχογραφώ φωνητικά (κάποιες μελωδίες που μου έρχονται ώστε να μην τις ξεχάσω). Κάτι φθηνό, όπως καταλαβαίνετε. Κονσόλα δεν έχω, θα το συνδέσω απ' ευθείας στην κάρτα ήχου.

    Διάβασα ότι καλύτερα να πάω σε πυκνωτικό. Οπότε έριξα μια ματιά σε κάποια φθηνά, όπως αυτό εδώ που μου φάνηκε κάπως αξιοπρεπές. http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=23373>

    Εσείς τι μου προτείνετε?


    noizreduction
    17.10.2013, 10:50

    Για αρχη νομιζω πως πρεπει να αναφερεις 2 πραγματα:

    1) Τι budget εχεις για την αγορα μικροφωνου;

    2) Τι καρτα ηχου εχεις;

    ΥΓ: Το μικροφωνο που σου προτειναν δε θα το χρησιμοποιουσα ουτε για να καλυψω φτηνη εκδηλωση σε πανηγυρι. Δεν ειναι πυκνωτικο μικροφωνο, ειναι electret κι εχει διαφορετικη λογικη απο ενα αμιγως πυκνωτικο μικροφωνο.


    vermio
    17.10.2013, 12:31

    Το budget είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Ας πούμε ότι διαθέτω μέχρι το ποσό που κοστίζει το μικρόφωνο που ανέφερα.

    Η κάρτα ήχου είναι η ενσωματωμένη στο motherboard και διαθέτει αυτό το ολοκληρωμένο http://www.realtek.com.tw/products/productsView.aspx?Langid=1&PFid=28&Level=5&Conn=4&ProdID=173>

    noizreduction
    17.10.2013, 12:48

    Το budget σου ειναι τραγικα περιορισμενο για τις απαιτησεις που εχεις. Δεν μπορω να προτεινω κατι ως μοντελο. Θα προτεινα μονο να αγορασεις δυναμικο μικροφωνο κι οχι πυκνωτικο, γιατι στην κατηγορια των 20-30€ οτιδηποτε αφορα "πυκνωτικο" ειναι χαλια!

    Επισης, εαν το πυκνωτικο δεν ειναι electret ( δηλαδη δεν εχει ενσωματωμενη μπαταρια για να δινει ενισχυση στο σημα ), τοτε να ξερεις πως δεν ειναι συμβατο με την καρτα ηχου σου.


    vermio
    17.10.2013, 13:26

    Ωραία, σ' ευχαριστώ αλλά έχω ορισμένες απορίες: α) το να ηχογραφήσω μερικά τραγούδια χωρίς τη συνοδεία οργάνων είναι μεγάλη απαίτηση?

    β) Αν μιλήσουμε θεωρητικά, πόσο πιο ψηλά πρέπει να ανέβω σε τιμή για να πεις ότι αγοράζω ένα αποδεκτό μικρόφωνο (και ποιο είναι αυτό?)

    γ)μου είπες να προτιμήσω δυναμικό. Δηλαδή ένα οποιοδήποτε δυναμικό μικρόφωνο (έχω δει και με 1 €) είναι καλύτερο από αυτό?

    δ)να υποθέσω ότι τα μικρόφωνα αυστηρά για χρήση με η/υ είναι ακόμη χειρότερα (πχ αυτό http://www.digitalx.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=tab_flypage.tpl&product_id=8389&category_id=74&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart)

    ε) βλέπω να αναφέρεται ως χαρακτηριστικό ο λόγος Signal/Noise. Πόσο σημασία πρέπει να του δινω? Από ποια τιμή και πάνω θεωρείται αποδεκτή?

    [ τροποποιήθηκε από τον/την vermio, 17-10-2013 13:27 ]


    noizreduction
    17.10.2013, 15:17

    1) Για να ειμαι ειλικρινης ειναι μικρη απαιτηση, εαν υποθεσω πως και με ενα κινητο πλεον μπορεις να κανεις ακριβως το ιδιο πραγμα ( ακομα και με το δικο μου κινητο που εκλεισε πλεον 6ετια :P ).

    2) Το πανω οριο τιμης δεν μπορει να καθοριστει μονο στο ποιο ειναι "αποδεκτο", γιατι θα μπορουσα να πλησιασω τα 600€ και να πω "Αυτο θεωρω εγω αποδεκτο". Καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη και παντα παιρνουμε υποψιν το ποσο που οριζει ο ενδιαφερομενος ως "ταβανι". Με 23€, ως Θανασης, αδυνατω να πω καποια συγκεκριμενη προταση.

    Θα μπορουσα να σου πω να αγορασεις κατι φτηνιαρικο για να τελειωνουμε ( ή για να δωσω μια απαντηση και να ειμαι "καλος" ), ομως προτιμω την ειλικρινια.

    3) Προφανως το δυναμικο που πουλανε σε παζαρια, με δωρο ακουστικα, ενα mp3 player και 20 μπαταριες για ρολοι χειρος ( :P ) δεν ειναι καλυτερο απο το μικροφωνο που ηθελες να αγορασεις. Ομως και το μικροφωνο που ηθελες να αγορασεις πολυ πιθανο να το εβρισκες στο ιδιο πανηγυρι, μην σου πω και στον ιδιο παγκο.

    Οταν αναφερομαι σε δυναμικο το κανω για 2 λογους:

    α) Το δυναμικο δεν χρειαζεται phantom power για να λειτουργησει ( η καρτα σου δεν εχει ετσι κι αλλιως phantom power ), οποτε μπορει να δουλεψει και σε μια απλη καρτα ηχου ( οπως η δικη σου )

    β) Γιατι ως κατασκευη ειναι πιο φτηνη εξ'ορισμου ( σε σχεση με τα πυκνωτικα, ακομα και τα καλα electret ), οποτε με 50-70€ θα βρεις ενα αξιοπρεπες δυναμικο φωνης, που θα εχει και μια μετρια ποιοτητα ληψης της φωνης σου.

    4) Δεν το συζηταμε καν.

    Εταιριες ομως που βγαζουν μικροφωνα αμιγως για ηχογραφησεις και low/mid budget παραγωγες ( οπως η Behringer ), εχουν και 2-3 μοντελα πυκνωτικων μικροφωνων τα οποια συνδεονται με USB κατευθειαν στον υπολογιστη, παιρνοντας ρευμα απο την USB θυρα.

    Ενα τετοιο μικροφωνο ειναι το C-1U της Behringer.
    Αυτο το μικροφωνο ομως δεν εχει καμια σχεση με κατι μικροφωνακια που πουλανε για υπολογιστες, κυριως για ομιλιες μεσω skype.

    5) Signal to Noise ειναι ενας ορος που στην τιμη που κινεισαι δεν θα επρεπε να σου προκαλει μεγαλη ανησυχια, αφου ετσι κι αλλιως ολη η κατασκευη του μικροφωνου σε αυτες τις κατηγοριες τιμων εχει σχετικα μεγαλο "φυσικο" θορυβο ( δηλαδη θορυβο που δημιουργει η ιδια η ηλεκτρονικη διαταξη του μικροφωνου ).

    Γενικα οσο πιο μεγαλο ειναι αυτο το νουμερο, τοσο πιο "καλο" ειναι το μικροφωνο στο να μπορει να κραταει χαμηλα το δικο του θορυβο, αλλα συγχρονως να λαμβανει σε καλη ενταση/σταθμη την πηγη.

    Δεν σε αφορα ομως, μιας και οπως ειπα, την ιδια δουλεια που θες μπορεις να την κανεις δωρεαν με το κινητο σου τηλεφωνο. ;)


    vermio
    17.10.2013, 15:32
    Σ' ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη αν σε κούρασα
    yiannisyiannis
    17.10.2013, 15:49

    Συμφωνώ με όσα ανάφερε ο Θανάσης, ο οποίος πολύ σωστά ανέφερε, ότι κάλιστα μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με το κινητό σου τηλέφωνο. Θα προσθέσω ότι μπορείς να την κάνεις και με ένα φορητό mp3-player των 25-30 ευρώ, τα οποία πλέον διαθέτουν όλα ενσωματωμένο μικρόφωνο, και σου δίνουν τη δυνατότητα να ηχογραφήσεις σε αρχείο mp3 ή wav, καθώς επίσης και να ρυθμίσεις την ποιότητα της ηχογράφησης. Αφού λοιπόν ηχογραφήσεις τη φωνή σου είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, μπορείς μετά να επεξεργαστείς το ψηφιακό αρχείο με ένα δωρεάν λογισμικό όπως π.χ. το audacity , να αφαιρέσεις το θόρυβο κλπ.  Ακαδημαϊκά μιλώντας λοιπόν, μιας και το όριο τιμής που θέτεις δεν επιτρέπει την αγορά ενός αξιοπρεπούς μικροφώνου, θα σου προτείνω την εξής λύση για το μέλλον, όταν θα έχεις την δυνατότητα για κάτι καλύτερο. Πριν από χρόνια, στην προ-κρίσης εποχή, αγόρασα αυτό το μικρόφωνο της core-sound, το οποίο είναι αξιοπρεπέστατο, εξαιρετικό για τα λεφτά του (γύρω στα 300$ μαζί με τα μεταφορικά) και κάνει εξαιρετικές ηχογραφήσεις τόσο φωνής, όσο και μουσικών οργάνων. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι άριστα, το έχω δοκιμάσει σε αρκετά live και είμαι υπέρ του δέοντος ικανοποιημένος.


    vermio
    17.10.2013, 16:38
    Η αλήθεια είναι ότι έχω δοκιμάσει να ηχογραφήσω από το mp3 player που έχω αγοράσει στην κόρη μου (οκ, κόστισε 100€) και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο απ΄ ότι ένα μικρόφωνο που έχω για το pc (ενσωματωμένο στα ακουστικά).
    venumis
    04.11.2013, 11:11
    Είμαι στην αναζήτηση για ενα αξιοπρεπή μικρόφωνο. Εχω μπερδευτεί λίγο στην επιλογή, αν θα πρέπει δηλαδή να είναι δυναμικό ή πυκνωτικό. Εχω καταλάβει και αν κάνω λάθος ας με διορθώσετε οτι το πυκνωτικό συλλαμβάνει ευρύτερα τον ήχο του χώρου, αυτο με αποτρέπει λίγο διότι δεν βρίσκομαι σε χώρο με επαρκή ηχομόνωση. Ισως λοιπόν να είναι καλύτερη λύση το δυναμικό. Το χρειάζομαι καθαρά για ερασιτεχνική χρήση. Εχω κάρτα ήχου με εξωτερικό πανελ της creative κ επίσης εχω και μια μικρή κονσόλα της Behringer το μοντέλο Eurorack UB802. Αν παω σε δυναμικό θα μπορώ να ηχογραφήσω και ακουστική κιθάρα ? Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποια μικρόφωνα σε λογικές τιμές και οταν λεω λεω λογικές εννοώ οτι ασχολούμαι περιστασιακά με τα φωνητικά,κιθάρα παίζω.Απλά βγάζω ενα κομμάτι διασκεύη και θα ήθελα να το τραγουδήσω.Οπότε ενα πολύ ακριβό μικρόφωνο θα αγοραστεί άδικα. Αν για την παραπάνω χρήση με καλύπτει και πυκνωτικό περιμένω και σε αυτη την κατηγορία προτάσεις.