ελληνική μουσική
    514 online   ·  210.844 μέλη

    Η Sony πληρώνεται για τη χρήση του Εθνικού Ύμνου;

    jorge
    14.11.2013, 14:20

    Κάτι τέτοιο ανακάλυψε το The Press Project:

    Όπως ανακαλύψαμε πριν από λίγες μέρες, o ελληνικός εθνικός ύμνος του Μάντζαρου και του Σολωμού φαίνεται να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα τα οποία ζητάει να εισπράξει το YouTube. Αυτή τη φορά το ψάξαμε λίγο παραπάνω. Η υπόθεση προέκυψε όταν αναρτήσαμε το πρώτο ιστορικό δελτίο ειδήσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ, με φόντο τα ΜΑΤ έξω από το Ραδιομέγαρο, στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα προβολής βίντεο. Μετά το ανέβασμα του αρχείου είδαμε μια ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε είτε να αφαιρέσουμε τα ηχητικά τμήματα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτρέψουμε στο YouTube να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί.

    Το επίμαχο ηχητικό κομμάτι δεν ήταν άλλο από τον ελληνικό εθνικό ύμνο, που σύμφωνα με το YouTube ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής IODA.

    Η IODA (που πλέον ονομάζεται Orchard) ιδρύθηκε το 2003 και διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών. Δραστηριοποιείται σε 27 χώρες και διατηρεί σχέσεις ελέγχου με τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα παροχής περιεχομένου όπως το YouTube, το iTunes, το Amazon κ.λπ.

    Παρόλο που δεν αναγράφεται στην ιστοσελίδα της, η Orchard δεν συνεργάζεται απλώς με την SONY Music Entertainment αλλά στην ουσία ανήκει σ' αυτήν.

    Ολο το κείμενο


    tallos
    14.11.2013, 20:54
    από παντου κοιτανε να βγαλουνε φραγκα
    Hastaroth
    14.11.2013, 22:32

    Κάτι όζει και ζέχνει εδώ.

    Ποιός παραχώρησε στην IODA/Orchard (και κατ'επέκταση στην SONY) τα πνευματικά δικαιώματα τών δημιουργών τού Εθνικού Υμνου;Διότι προφανώς δέν ήταν ούτε ο Σολωμός ούτε ο Μάντζαρος,αλλά υποθέτω ούτε και κάποιος απ'τους κληρονόμους τους.

    Και πώς εξεφύτρωσεν αυτό το ζήτημα τώρα και δεν είχε ξεφυτρώσει εδώ και εκατόν τόσα χρόνια,που άπαντες εν Ελλάδι παιανίζουν τον ύμνο σε δημοτικές και στρατιωτικές μπάντες,σε σχολικές γιορτές,σε αθλητικά γεγονότα και εν γένει παντού;

    Επίσης,η SONY πληρώνεται και για την χρήση τών εθνικών ύμνων άλλων χωρών;Οι ύμνοι αυτοί-τουλάχιστον στα κράτη με μεγάλο ιστορικό βάθος ύπαρξης-γράφτηκαν σε εποχές όπου δέν υπήρχε κάν η έννοια τού πνευματικού δικαιώματος και οι δημιουργοί τους δέν νοιαζόντουσαν και τόσο γιά τέτοια "πρακτικά" ζητήματα,ούτε έγραψαν τους συγκεκριμένους ύμνους έχοντας στο μυαλό τους ότι "θα γίνουν γκράν σουξέ και θα τα 'κονομήσουμε".

    Μήπως λοιπόν η SONY προσπαθεί να εκμεταλλευτή κάποιο νομικό κενό γύρω από αυτά τα πνευματικά έργα,ώστε να βγάλη χρήμα από εκεί που δέν το δικαιούται;


    -----------------

    Ma ha ba kodem,ha beitsa o ha tapuah?

    [ τροποποιήθηκε από τον/την Hastaroth, 14-11-2013 23:15 ]


    panzou
    14.11.2013, 23:17

    Μήπως έχουν εντάξει και τον Εθνικό Ύμνο στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων; Smile


    Hastaroth
    14.11.2013, 23:19

    Παράθεση:

    Το μέλος LlamaWithHat στις 14.11.2013, 22:38 έγραψε...

    Ο Εθνικός Ύμνος είναι public domain από το 1923...

    Φαίνεται ότι εκεί στην SONY έχουν μείνει στο 1821....


    Hastaroth
    14.11.2013, 23:45

    Απ'ό,τι διάβασα πάντως στα links,και η Τουρκία αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα.

    Εκτός άν κι'αυτή η είδηση από κάποιο απευθυσμένο βγήκε{#emotions_dlg.biggrin}....


    pastella
    21.11.2013, 21:58

    Αθήνα

    Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσαν καταγγελίες που αναφέρουν ότι όποιος ανεβάζει τον εθνικό ύμνο σε διαδικτυακές πλατφόρμες, θα πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία ισχυρίζεται ότι κατέχει τα πνευματικά του δικαιώματα. 

    Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Τέρενς Κουίκ, ο υπουργός Πολιτισμού, Π.Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του εθνικού ύμνου και τόνισε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του.

    Όπως ανέφεραν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το θέμα προέκυψε όταν «ανέβηκε» στην δημοφιλέστερη διαδικτυακή πλατφόρμα προβολής βίντεο το πρώτο δελτίο ειδήσεων που εξέπεμψαν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ μετά την απόφαση για το κλείσιμό της, στο οποίο ακουγόταν ο εθνικός ύμνος.

    Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας της ΕΡΤ είδαν τότε μια ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αφαιρέσουν τα ηχητικά τμήματα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτρέψουν στο You Tube να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί.

    Βάσει της ερώτησης των βουλευτών, το ηχητικό δεν ήταν άλλο από τον εθνικό ύμνο που κάποιος υποστηρίζει ότι ανήκει σε εταιρεία διαχείρισης και διανομής, η οποία ιδρύθηκε το 2003 ως παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών, δραστηριοποιείται σε 27 χώρες και διατηρεί σχέσεις ελέγχου με τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα παροχής περιεχομένου.

    Μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ότι «ο εθνικός ύμνος δεν είναι ένα απλό πνευματικό δημιούργημα σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου και ποίηση του Διονυσίου Σολωμού».

    «Είναι η ψυχή του Έθνους. Έχει απολύτως εμβληματική αξία για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα», πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι το ΥΠΠΟ παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες «που αναγνώρισαν το λάθος τους» και διαβεβαίωσε ότι «λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα ξανά».

    Σημειώνεται δε ότι το θέμα αναμένεται να θέσει το ΥΠΠΟ και στην UNESCO. 

    Newsroom ΔΟΛ

    Πηγή: http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231275042


    Konstantinosoa
    22.11.2013, 18:58
    Δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως το θέμα είναι κατασκεύασμα... Και που το παράξενο. Μήπως έχουμε Έλληνες να μας κυβερνούν;
    STEFANOS604
    29.11.2013, 15:59

    Παράθεση:

    Το μέλος LlamaWithHat στις 29.11.2013, 02:13 έγραψε...

    ......Υπερβάλλον ζήλος από πρόγραμμα λογισμικού που ανιχνεύει χρήση κομματιών που έχουν εκτελεστικά δικαιώματα ίσως και κάποια αναφορά κάποιου ανώνυμου εκτελεστή του ύμνου που θεώρησε ότι άκουσε δική του εκτέλεση στο βίντεο της ΕΡΤ. ....

    Πρόσφατα που ανέβασα το τρέχων στο forum video είχα ενσωματώσει σ’ αυτό ένα ηχητικό , για εκπαιδευτικούς σκοπούς, από το τραγούδι ‘’Θα πάρω το αμάξι μου στην τσέπη χαρτζιλίκι’’ με τον Μητροπάνο και στην περιγραφή του Youtube έθετα το link για ευνόητους λόγους.

    Μόλις φορτώθηκε βγήκε μήνυμα ότι :

    ‘’ έχω φορτώσει τραγούδι του Μητροπάνου που υπάρχει στο you tube,  ότι το video που ανέβασα αποκλείεται από ορισμένες χώρες και αν θέλω να κάνω ένσταση. ..’’

    Φυσικά διέγραψα το video και το ξαναφόρτωσα χωρίς το συγκεκριμένο απόσπασμα.

    Πιστεύω ότι μάλλον κάτι τέτοιο θα υπονοείς και για τον Εθνικό Ύμνο....

    Γιατί για άλλα 3 αποσπάσματα του ίδιου τραγουδιού αλλά με άλλους τραγουδιστές δεν αναφέρθηκε; Μήπως οι συγκεκριμένοι δεν έχουν εκτελεστικά δικαιώματα...;