ελληνική μουσική
    609 online   ·  210.830 μέλη

    Ελληνικές σημαίες στο Βρετανικό Μουσείο

    Hastaroth
    20.02.2014, 21:57

    Παράθεση:

    Το μέλος JeffersonT στις 20.02.2014, 20:37 έγραψε...
    Εξ' όσων γνωρίζω δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο με σφραγίδες και υπογραφές. Το φιρμάνι εξεδώθη κατόπιν ενεργειών του Έλγιν, εννοώ ότι έκανε ενέργειες για να εκδοθεί πριν ξεκινήσει να τα κατεβάζει από το μνημείο.

    Και ποιόν λόγο είχε να τα κατεβάση απ'το μνημείο;Φοβήθηκε μήπως τα κατέστρεφε η ατμοσφαιρική ρύπανση απ'τα αέρια τών αλόγων και τών βοδιών;Ηθελε να τα πάη σε κανένα εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης να τα ανακαινίση και να τα ξαναβάλη στην θέση τους;Δέν νομίζω.Νά τα κλέψη ήθελε ο άνθρωπος.

    Παράθεση:

    Για βάλε να βουτήξουν το στόουνχετζ να δεις τι θα γίνει. Δεν είναι θέμα δικαιοσύνης ειναι θέμα δυνατοτήτων που έχουμε.

    Τεχνολογικές δυνατότητες υπάρχουν σήμερα πολλές.Εδώ υπάρχουν γερανοί και ελικόπτερα που μπορούν να σηκώσουν και να μεταφέρουν ολόκληρα κτίρια.Από εκεί και πέρα,το "τί θα γίνη" άν κάποιοι που διαθέτουν τέτοια μέσα πάνε και "σηκώσουν" το Stonehedge εξαρτάται από πολλά πράγματα.Υποτίθεται πως σε ένα τέτοιο σενάριο πολλοί θα βρίσκονταν να υπενθυμίσουν στους Αγγλους που θα διαμαρτυρόντουσαν,ότι έχουν "λερωμένη την φωλιά τους" και ότι και το Stonehedge είναι παγκόσμια κληρονομιά,όπως και τα πελώρια τοτέμ τής Πολυνησίας με τά καπέλα από κεραμίδι,αλλά δέν πήγε κανείς να τα βγάλη απ'εκεί που είναι και να τα πάη σε κάποιο μουσείο.

    Παράθεση:
    Φαντάσου να πάμε επισήμως σε κάποιο δικαστήριο (ευτυχώς δεν το έχουμε κάνει) και να τα διεκδικήσουμε τα μάρμαρα και να σου παρουσιάσουν ένα αυθεντικό έγγραφο. Πάει μετά δεν πρόκειται να τα πάρουμε ποτέ.

    Μά όπως λές κι'εσύ,επίσημο έγγραφο (φιρμάνι) τού τότε πασά δέν υπάρχει,παρά μόνο μιά μετάφραση (που,λέω εγώ,μπορεί να την έγραψε κι'ο ίδιος ο Ελγιν ή να έβαλε να την γράψουν-και μάλιστα στά ιταλικά,ώστε να μήν "καρφωθή").Αν υπήρχε τέτοιο έγγραφο,γιατί δέν έχει παρουσιαστεί τόσες δεκαετίες τώρα; 

    Παράθεση:

    Εδώ είσαι εντελώς λάθος. Δεν διάβασες τι έγραψα. Ιδίως στο σημείο που αφορά τα μέρη της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ένα από τα επιχειρήματα των Βρετανών είναι ότι αυτά αποτελούν κληρονομιά για όλους και καλύτερα να εκτίθενται σε ένα μουσείο όπως το Βρετανικό σε ένα πλαίσιο άλλων παγκόσμιων κληρονομημάτων, παρά στο μουσείο της ακρόπολης που είναι σχετικό μόνο με αυτή.

    Μάλιστα, το επιχείρημά τους εκτείνεται στο ότι οι Έλληνες τα θέλουν για εθνικιστικούς λόγους, ενώ οι ίδιοι τα κρατάνε για διεθνιστικούς λόγους.

    Μιά χαρά τα διάβασα αυτά που έγραψες.Ομως όταν πήρε τα γλυπτά ο Ελγιν δέν υπήρχε η έννοια τής παγκόσμιας κληρονομιάς-αυτό το επιχείρημα εμφανίστηκε αργότερα,όταν διάφορες χώρες που είχαν "δώσει" κι'αυτές με τον ίδιο τρόπο "παγκόσμια κληρονομήματα" στην τότε Βρεταννική Αυτοκρατορία,άρχισαν να συζητούν την επιστροφή τους.Ο Ελγιν δέν πήρε τα γλυπτά γιά "διεθνιστικούς λόγους",ούτε είχε ευαισθησίες γιά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.....

    Εν κατακλείδι,η ουσία είναι μία:ασχέτως άν οι Αγγλοι έχουν δίκιο ώς πρός το ζήτημα τής ελληνικής κρατικής αδιαφορίας,τα γλυπτά τού Παρθενώνα δέν είναι μέρος τής δικής τους ιστορίας και συνεπώς πρέπει να βρεθή μιά λύση ώστε αυτά να επιστραφούν εκεί που ανήκουν,με την εγγύηση-ενδεχομένως και διεθνή-ότι θα εξασφαλίζεται από την Ελλάδα η σωστή συντήρησή τους και η εν γένει ασφάλειά τους,αφού δέν θα βρίσκωνται πλέον σε ένα μουσείο,αλλά στον Παρθενώνα και στο Ερέχθειο,από όπου αποσπάστηκαν.Τα περί "διεθνιστικών λόγων" που λένε οι Βρετανοί,εμένα μού φαίνονται απλώς δικαιολογίες.

    ΥΓ.Παρεμπιπτόντως,βρήκα αυτό εδώ:

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/3074735/Italy-returns-Elgin-Marbles-fragment-to-Greece.html


    freak
    14.05.2015, 16:50

    Ελπιζω να μην γινει κατι τετοιο. Τα μαρμαρα ανηκουν στο Βρετανικο μουσειο και εκει θα παραμεινουν.

    http://www.koolnews.gr/ellada/615030porisma-alamoudin-gia-ta-glypta-tou-parthenona/


    [ τροποποιήθηκε από τον/την freak, 14-05-2015 16:53 ]


    Hastaroth
    15.05.2015, 09:17

    Αυτό τώρα είναι δικό σου "πόρισμα";

    Η Αλαμουντίν λέει πως θα πρέπη η Ελλάδα να κινηθή δικαστικώς και αμέσως μάλιστα.Απλώς επισημαίνει τους κινδύνους σε περίπτωση αρνητικής έκβασης τής δίκης-που όμως δέν είναι κιόλας νομοτελειακώς βέβαιο ότι έτσι θα γίνη.

    Αλλωστε,κάλλιστα μπορεί να ληφθή υπ'όψιν και το δεδικασμένο προηγούμενο τών Αβοριγίνων τής Αυστραλίας.

    Ωστόσο,με τους μαθητευόμενους μάγους που μάς κυβερνούν,δέν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει περίπτωση να χειριστή η χώρα το ζήτημα με την δέουσα σοβαρότητα...

    ΥΓ.Αφού εσύ πιστεύεις ότι τα μάρμαρα "ανήκουν" στο Βρεταννικό Μουσείο,τότε να βάλω κι'εγώ τον μπατζανάκη μου που εργάζεται στην γραμματεία τής Βουλής να φτιάξη μιά πλαστή ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,ήτοι "φιρμάνι") που να λέη ότι το σπίτι σου με όλα του τα αντικείμενα μού ανήκει.Δέν θα'χης αντίρρηση,φαντάζομαι...{#emotions_dlg.happycrazy}


    freak
    21.05.2015, 13:07

    Αμα γινει καμια δικη και την χασουμε θα γινει εξαιτοας αυτουνου του "φιρμανιου" οπως ισχυριζεσαι. Βγες μια βολτα στο εξωτερικο και κανε και καμια κουβεντα, ειδικα με αυτους που λενε οτι τα μαρμαρα αγοραστηκαν κανονικοτατα. Εγω δεν αντιλεγω στα προαναβερθεντα, ωστοσο μια χαρα ειναι εκει που ειναι κατα την αποψη μου.


    Hastaroth
    21.05.2015, 21:31

    Γιά να χάση η Ελλάδα την δίκη θα πρέπη η Βρεταννία ν'αποδείξη ότι το "φιρμάνι" που λέω εγώ είναι αυθεντικό.Αφού όμως δέν είναι,με κατάλληλες κινήσεις και προσεκτικούς χειρισμούς μιά σοβαρή Ελληνική κυβέρνηση μπορεί ν'αποδείξη την πλαστότητά της και συνεπώς το παράνομον τής αποκτήσεως τών "μαρμάρων" από τον "λόρδο" τής συμφοράς.Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα δέν διαθέτει σοβαρή κυβέρνηση (όχι ότι οι προηγούμενες ήταν σοβαρές,αλλά ετούτη εδώ είναι το top ten,που λένε...)

    Οσο για το άν είναι "μιά χαρά εκεί που είναι",μπορώ να πάω κι'εγώ να βουτήξω π.χ. κανένα αγαλματίδιο απ'την Βεργίνα,μετά να φτιάξω ένα "επίσημο έγγραφο" που να λέη ότι το αγαλματίδιο μού το χάρισε ο Μανωλης ο Ανδρόνικος πρίν πεθάνη και όποιος με ρωτάει μετά να τού λέω ότι το αγαλματίδιο "μιά χαρά είναι στο σπίτι μου και δέν χρειάζεται να το επιστρέψω στην Βεργίνα".

    Ολα λύνονται άμα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα....


    freak
    22.05.2015, 01:26

    Δεν καταλαβες τι εννοω.

    Εγω δεν ισχυριζομαι αυτο που λενε στο εξωτερικο, δηλαδη οτι ο Ελγιν εσωσε τα μαρμαρα απο την καταστροφη τους (οποτε καλα εκανε και τα αγορασε συμφωνα με αυτο το σκεπτικο), αλλα και ουτε καθομαι να τον κρινω με τα δεδομενα του σημερα (αρα παιζει να οικιοποιηθηκε παρανομως τα μαρμαρα) διοτι οι συνθηκες της εποχης ηταν ολοτελα διαφορετικες συμφωνα με το προηγηθεν σκεπτικο.

    Οταν λεω λοιπον πως μια χαρα ειναι εκει που ειναι, προφανως εννοω για το μουσειο το οποιο βρισκονται. Δεν μιλαω για την εθνικοτητα του μουσειου. Θα γουσταρα να ηταν πχ στο Λουβρο που θεωρειται τοπ μουσειο οσον αφορα τις συνθηκες αλλα και εκει που ειναι, μια χαρα ειναι.

    Και για να μην προχωρησει η Ελλαδα στο θεμα αυτο, σημαινει πως αντιλαμβανονται πως δεν ειναι ευκολη υποθεση. Οσο για τις σοβαρες κυβερνησεις, τα προβατα που εχουν ψηφισει ενα απο τα δυο κομματα μας οδηγησαν εκει που μας οδηγησαν. Αυτη ειναι η γνωμη μου.

    Για να επιστρεψουμε στο θεμα μας παντως, καποιες συζητησεις και καποια σχολια εχουν ενδιαφερον σε αυτες τις ιστοσελιδες που παραθετω, για να δουμε και την αλλη πλευρα (δεν αναφερομαι στα σχολια που μιλανε για κεμπαπ κλπ, αλλα σε αυτα που εμπεριεχουν καποια επιχειρηματολογια, ασχετως αν διαφωνουμε η συμφωνουμε μαζι τους):

    http://www.theguardian.com/artanddesign/jonathanjonesblog/2015/may/14/parthenon-sculptures-elgin-marbles-greece-nationalism-british-museum

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/11604991/Greece-knows-there-is-no-legal-right-to-the-Elgin-Marbles-thats-why-it-wont-sue-the-UK.html