ελληνική μουσική
    774 online   ·  210.833 μέλη

    Μπουζουκι 6χορδο ή 8χορδο?

    pankar94
    10.03.2014, 13:58

    Γεια σας παιδια.Ενδιαφερομαι να αγορασω μπουζουκι.Το θεμα μου ειναι ποια η διαφορα μεταξυ 6χορδου και 8χορδου,δηλαδη γιατι χρησιμοποιειται το καθενα.


    STEFANOS604
    10.03.2014, 15:01

    Θα σου πω λίγα λόγια εντελώς εγκυκλοπαιδικά όπως τα ξέρω , από μικρή ενασχόληση μου με τα έγχορδα αλλά και τις εμπειρίες από το μουσικό σχήμα με το οποίο παίζουμε μαζί.

    Αρχικά τα μπουζούκια ήταν τρίχορδα  - 3 σειρές (6 χορδές σε 3 ζευγάρια), κουρδισμένες σε τόνους (ΡΕ ΡΕ - ΛΑ ΛΑ - ΡΕ ΡΕ)/ D-A-D.

    Ο μπαγλαμάς έχει και αυτός 3 διπλές χορδές (D-A-D) .  Δες ΕΔΩ :

    Το ίδιο και ο τζουράς (D-A-D).

    Οπότε αν ξέρεις ένα από τα 3 (μπουζούκι – Μπαγλαμά – Τζουρά) μπορείς να μάθει και τα υπόλοιπα 2  εύκολα – θέμα εξάσκησης.

    Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εμφανίστηκε το τετράχορδο μπουζούκι με κούρδισμα ΝτοΝτο – ΦαΦα – ΛαΛα – ΡεΡε /C-F-A-D (ανά ζεύγος).

    Άλλοι λένε ότι πρώτος που πρόσθεσε την τέταρτη χορδή ήταν ο Στεφανάκης ενώ άλλοι ο ο Μανώλης Χιώτης .

    Απλά η διαφορά του 3 χορδου από το 8 χορδο είναι πάλι θέμα συνήθειας γιατί η ταστιέρα του 8-χορδου είναι σχεδόν 2πλάσια σε πλάτος από την του 3-χορδου. (όπως η ταστιέρα του 3-χορδου είναι περίπου 2πλάσια της του μπαγλαμά).

    Αυτή είναι η βασική διαφορά αν και άλλοι , θα ακούσεις να λένε (δεν το βρίσκω ορθό γιατί με την εξάσκηση θα δεις ότι δεν διαφέρουν) ότι το 3-χορδο είναι κατάλληλο για ρεμπέτικα ενώ το 8-χορδο για ‘’σκυλάδικα’’

     Ελπίζω να βοήθησα


    pankar94
    10.03.2014, 16:43
    Σε ευχαριστω φιλε για την απαντηση...
    pankar94
    10.03.2014, 18:35
    Επισης θα ηθελα να ρωτησω κατι ακομα...Εχω εναν μαγνητη απο 8χορδο μπουζουκι,..Μπορω να τον βαλω σε 6 χορδο ή θα υπαρξει καποιο προβλημα?
    STEFANOS604
    10.03.2014, 20:59

    Παράθεση:

    Το μέλος pankar94 στις 10.03.2014, 18:35 έγραψε...

    Επισης θα ηθελα να ρωτησω κατι ακομα...Εχω εναν μαγνητη απο 8χορδο μπουζουκι,..Μπορω να τον βαλω σε 6 χορδο ή θα υπαρξει καποιο προβλημα?

    Οι μαγνήτες επάγουν αντίστοιχο ρεύμα από την  κίνηση των μεταλλικών χορδών που μεταβάλλουν τη ροή στο μαγνητικό πεδίο. Δείτε τη φωτογραφία ΕΔΩ :

    Το μόνο ‘’πρόβλημα’’ θα είναι η μη σωστή αντιστοίχιση των πόλων με τις χορδές ,δηλαδή οι αντίστοιχες χορδές δεν θα είναι κεντραρισμένες πάνω από το σωστό μαγνητικό πόλο και το αποτέλεσμα θα είναι πιο αδύνατο σήμα . Όμως  αυτό δεν είναι τόσο πρόβλημα γιατί μ’ ένα καλό ενισχυτικό συγκρότημα λύνεται και δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο ηχόχρωμα.

    Εξ άλλου οι πιο πολλοί μαγνήτες μπουζουκιού αναφέρονται ότι είναι κατάλληλοι και για 8χορδο & 6χορδο μπουζούκι πχ ο EMG B Active και μάλιστα τον διαφημίζουν ότι είναι  κατάλληλος για μπουζούκι και άλλα παραδοσιακά όργανα, όπως λαούτο, μαντολίνο και ακουστική κιθάρα.


    pankar94
    11.03.2014, 01:06
    Εγω βεβαια εχω εναν ideal,απο τους παλλιους.
    STEFANOS604
    11.03.2014, 09:40

    Αυτόν που έχεις δείχνω στη φωτογραφία. Βέβαια για καλό ηχόχρωμα καλύτερα στο μέλλον να αγοράσεις έναν ενεργό (Active magnetic pickup - με μπαταρία ρολογιού), όπως ο EMG B Active.......


    Jazz-Guitar
    11.03.2014, 11:08

    Αν θες να παίξεις ρεμπέτικα, προτίμησε το 3χορδο μπουζούκι. Αν παίξεις ρεμπέτικα, ο καλύτερος ήχος στο μπουζούκι δεν βγαίνει απο μαγνήτες άλλα με μικρόφωνο, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερο το όργανο, στον φυσικό του ήχο. Σαν δεύτερη καλύτερη επιλογή μετά από ένα καλό μικρόφωνο, θα έλεγα μια καλή κάψα.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την Jazz-Guitar, 11-03-2014 11:33 ]


    STEFANOS604
    11.03.2014, 12:23

    Θα συμφωνήσω με τον Jazz Guitar και θα προσθέσω και τα εξής:

    Μια κάψα για να παίζει σωστά το ρόλο της εξαρτάται από την ποιότητα της κάψας, και τη  θέση που θα την τοποθετήσεις. Επίσης  χρειάζεται και o ειδικός προ-ενισχυτής όχι τόσο για λόγους έντασης, αλλά για λόγους  απόκρισης συχνότητας καθώς και προσαρμογής  συνθέτων αντιστάσεων (Impedance) εξόδου – εισόδου.

    Με το μαγνήτη ο ήχος είναι πολύ διαφορετικός από τον φυσικό  .

    Απ’ την άλλη μεριά το μικρόφωνο έχει πιο φυσικό αποτέλεσμα, όμως παράγει σφυρίγματα στις υψηλές εντάσεις (μικροφωνισμούς).

    Οι μαγνήτες όμως είναι συνήθως (μετά τα μικρόφωνα) οι πιο ειδικοί για ακουστικά όργανα διότι δίνουν σήμα πιο κοντά στο ηχόχρωμα του οργάνου απ' ότι ο κρύσταλλος (piezo) κάτω από τον καβαλάρη ή κρύσταλλος επαφής με το ηχείο του οργάνου.

    Δες στο 0:33 του video ακόμα και ο John Lennon προτιμούσε δυναμικό μικρόφωνο από κάποια απόσταση (όχι ευαίσθητο - εκτός αν τραγουδάμε από πολύ κοντά) και όχι κάψα ή μαγνήτη .

     

     


    freddieKrueger
    13.08.2020, 14:29

    Κάνω τις σκέψεις και τις έρευνές μου γύρω από το θέμα.

    Μου αρέσει ο.ήχος του μπουζουκιού

    Δεν αποσκοπώ μόνο σε ρεμπέτικο 

    Αλλά σε ευρύ φάσμα ρεπερτορίου 

    Να επιλέξω λοιπόν το 4 χορδο;

    Θα ήθελα τη βοήθειά σας αγαπητοί συμφορουμίτες


    EVAGGELIASAKELLARIOU
    15.08.2020, 13:43

    Καλησπέρα, freddieKrueger. Θα πω την γνώμη μου ως απλή ακροάτρια της μουσικής και όχι ως ειδήμων, όπως είναι οι συμφορουμίτες, που γράφουν εδώ. Το 3χορδο μπουζούκι είναι κατάλληλο για ρεμπέτικη μουσική, ενώ το 6χορδο και το 8χορδο είναι για τους μουσικούς,οι οποίοι είναι έμπειροι στο παίξιμο του μπουζουκιού. Εσύ, από ότι καταλαβαίνω, θέλεις να μάθεις μπουζούκι. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα καλό 4χορδο μπουζούκι είναι κατάλληλο για αρχή και εμβαθύνοντας στη μελέτη σου μπορείς να αγοράσεις ένα 6χορδο ή 8χορδο. Το 4χορδο μπουζούκι καλύπτει, τόσο το ρεμπέτικο όσο και το λαϊκό τραγούδι. Αυτά τα ολίγα από εμένα, Ε.Σ.