ελληνική μουσική
    625 online   ·  210.846 μέλη

    Internet DJ Console (Linux): Ρυθμίσεις σύνδεσης για εκπομπή

    MikeBooklover
    25.03.2014, 22:07

    (Οι οδηγίες έχουν γραφτεί σε Ubuntu 13.10 (32 bit), όμως ισχύουν για όλες τις διανομές.)

    Ιστοσελίδα του προγράμματος: http://idjc.sourceforge.net/

    Εγκατάσταση

    Το πρόγραμμα υπάρχει στα αποθετήρια των περισσότερων διανομών, απ' όπου προτείνεται να το εγκαταστήσετε. Η διαδικασία είναι η ίδια με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα της διανομής σας. Στο Ubuntu πχ ανοίγετε το «Κέντρο λογισμικού», κάνετε αναζήτηση με idjc και το εγκαθιστάται. Καλό είναι να εγκαταστήσετε και ό,τι άλλη εξάρτηση σας εμφανίζει για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη συμβατότητα με τα διάφορα αρχεία ήχου που μπορεί να έχετε.

    Εκτέλεση του προγράμματος

    Το πρόγραμμα στο Ubuntu θα έχει δημιουργήσει εικονίδιο στον εκκινητή (πλευρική μπάρα) ή το καλούμε από το dash. Σε άλλες διανομές θα το βρείτε μαζί με τα προγράμματα ήχου συνήθως.

    Στο παράθυρο που θα βγει επιλέγετε το default προφίλ, που εμφανίζει και πατάτε Άνοιγμα (το πρόγραμμα υποστηρίζει πολλαπλά προφίλ χρήστη).

    Αυτό μας οδηγεί στην κεντρική οθόνη του προγράμματος.

    Πηγαίνουμε View => Preferences και στο πεδίο DJ Audio Level βάζουμε -1 ή 0. Έχει αρκετές ρυθμίσεις τις οποίες τις αφήνουμε ως έχουν εκτός και αν είμαστε έμπειροι και ξέρουμε τι να αλλάξουμε.

    Μετά πάμε View => Output και εμφανίζεται η ακόλουθη καρτέλα στην οποία θα ρυθμίσουμε τη σύνδεση με το server και τη ροή (stream) που θα τον τροφοδοτήσουμε.

    Όπως βλέπετε το πρόγραμμα υποστηρίζει αρκετές ροές εξόδου αλλά εμείς θα χρειαστούμε μόνο μία (δεν έχει σημασία ποια).

    Για να ρυθμίσουμε το σέρβερ πηγαίνουμε στην περιοχή Configuration, στην καρτέλα Connection και πατάμε Νέο. (αν δεν φαίνονται οι καρτέλες πατάμε στο βελάκι μπροστά από το Configuration). Στο παράθυρο που εμφανίζεται συμπληρώνουμε τα ακόλουθα:

    Server Type: Shoutcast Master

    Hostname: eu3.fastcast4u.com

    Port Number: 5378

    Τα άλλα δύο πεδία δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε και στο

    Password: mhdj:kodikos

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Το kodikos το αλλάζουμε σε αυτό που θα εμφανιστεί στη σελίδα του σταθμού όταν συνδεόμαστε ως παραγωγοί. ΔΕΝ σβήνουμε το mhdj: ούτε αφήνουμε κενό μετά την άνω κάτω τελεία. Θέλει λίγο προσοχή γιατί δεν θα βλέπουμε τι γράφουμε στην οθόνη.

    Πατάμε Εντάξει.

    Στην καρτέλα Format, στο πεδίο Family επιλέγουμε MPEG και πατάμε το βελάκι δεξιά. Επιλέγουμε codec MP3 και συνεχίζουμε (πάντα με το βελάκι).

    Το Std. αφήνουμε V1, Samplerate βάζουμε 44100Hz, Bitrate 96kHz, Mode Stereo, Quality αφήνουμε το προτεινόμενο ή το ανεβάζουμε αν είμαστε σίγουροι για την υπολογιστική ισχύ μας, Metadata UTF-8, εκτός αν διαπιστώσουμε ότι δεν εμφανίζει σωστά τα ονόματα των τραγουδιών ο σέρβερ επομένως το αλλάζουμε σε Latin1. Resample Quality Medium, Pregain -2.0dB και μόλις πατήσουμε για τελευταία φορά το βελάκι θα πρέπει να εμφανιστούν τρία πράσινα φωτάκια στο Capabilities.

    Στη συνέχεια πάμε στην καρτέλα Stream Info και συμπληρώνουμε στο DJ Name το όνομα του παραγωγού στο Listen URL το http://www.musicheaven.gr, αφήνουμε το Genres όπως το έχει (Misc), βάζουμε Des c r i p tion αν θέλουμε κάτι και τσεκάρουμε το κουτάκι Make Public.

    Στις καρτέλες Extra Shoutcast και IRC δεν συμπληρώνουμε κάτι ενώ στην καρτέλα Troubleshooting ελεχουμε ότι είναι τσεκαρισμένα τα κουτάκια όπως φαίνονται (εννοείται όποιος γνωρίζει καλά τι κάνει μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις).

    Πάμε τώρα στην περιοχή Individual Controls (αν δεν εμφανίζεται πατάμε το βελάκι που έχει μπροστά). Στο μεγάλο κουμπί που έχει επάνω θα εμφανίζεται ο σέρβερ. Από αυτό το κουμπί συνδεόμαστε και αποσυνδεόμαστε, επομένως προσοχή μην το πατήσουμε κατά λάθος σε ώρα μετάδοσης και αποσυνδεθούμε. Μόλις η σύνδεση είναι επιτυχής το κυκλάκι δίπλα στο νούμερο της ροής θα γίνει πράσινο και είμαστε στον αέρα!

    Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας έχει δύο χρήσιμες λειτουργίες που προτείνω να τις έχετε τσεκαρισμένες. At Connect: Start Player και Start Recorder. Η πρώτη μόλις συνδεθείτε με το σέρβερ ξεκινάει αυτόματα όποια από τις δύο playlist επιθυμείτε (έτσι μπορεί αυτόματα να παίζει πχ η εισαγωγή) και η δεύτερη ξεκινάει αυτόματα την ηχογράφηση της εκπομπής.

    Προσοχή για την ηχογράφηση πρέπει πριν συνδεθούμε κάθε φορά να πηγαίνουμε στο τέλος του παραθύρου στην περιοχή Record και να επιλέγουμε από τη λίστα τη ροή μας (Stream 1 συνήθως) ΚΑΙ το φάκελο στον υπολογιστή μας που θα αποθηκευτεί η ηχογράφηση. Επίσης η ηχογράφηση δεν σταματάει αυτόματα όταν αποσυνδεθούμε θα πρέπει να πατήσουμε χειροκίνητα το stop που έχει στην περιοχή Record όταν ολοκληρώσουμε την εκπομπή. Η αποθήκευση γίνεται στη μορφή που έχει η ροή μας δηλαδή σε mp3.

    Αυτές είναι οι οδηγίες που καλύπτουν τη σύνδεση με το σέρβερ.

    Η χρήση του προγράμματος είναι πολύ απλή και κάθε κουμπί κλπ έχει εκτεταμένα tooltips που εξηγούν τα πάντα. Η ιστοσελίδα του προγράμματος με πολλές πληροφορίες και οδηγίες βρίσκεται στο http://idjc.sourceforge.net/

    Καλές εκπομπές!

    Υ/Γ Ανάλογα με τη διανομή σας και τις ρυθμίσεις, μπορεί να διαπιστώσετε ότι μόλις εκκινήσετε το IDJC “νεκρώνει” ο ήχος από τις άλλες εφαρμογές. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς εξασφαλίζει ότι δεν θα έχετε παρεμβολές. Οφείλεται στο ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί για τον ήχο το Jack (ένα πρόγραμμα που τρέχει στο παρασκήνιο) ενώ οι άλλες εφαρμογές (μπορεί να) χρησιμοποιούν κάποια άλλα. Το κακό είναι ότι όταν τερματίζουμε το IDJC το Jack συνεχίζει να τρέχει. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάζουμε ρυθμίσεις σε όλο το σύστημα αν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Απλά αφού κλείσουμε το IDJC πρέπει “χειροκίνητα” να σταματήσουμε το Jack. Αυτό γίνεται εύκολα και γρήγορα μέσω τερματικού. Ανοίγουμε το τερματικό και δίνουμε:

    ps -e | grep jackd

    Αυτές οι δύο εντολές που τις συνδέουμε με το | απλά λένε στον υπολογιστή να κοιτάξει σε όλες τις ενεργές διεργασίες και να βρει το jackd (που μας ενδιαφέρει). Θα μας επιστρέψει στην οθόνη μια γραμμή που θα έχει μπροστά ένα νούμερο, πχ 1234 και στο τέλος θα γράφει jackd. Δίνουμε μετά την εξής εντολή

    kill -9 νούμερο, πχ kill -9 1234

    Φαντάζομαι είναι προφανές τι κάνει αυτή η εντολή! Και έτσι σταματά το Jack και επανέρχεται ο ήχος στις άλλες εφαρμογές.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την MikeBooklover, 28-03-2014 20:17 ]


    MikeBooklover
    25.03.2014, 22:08
    Παιδιά συγγνώμη κάτι πήγε στραβά με τις φωτογραφίες, θα το διορθώσω τις επόμενες ημέρες
    MikeBooklover
    28.03.2014, 20:18
    Νομίζω τώρα είναι εντάξει!