ελληνική μουσική
    718 online   ·  210.832 μέλη

    Eπισκευή Ενισχυτή κιθάρας.

    Brokenchord
    26.03.2014, 18:36

    Lightbulb Eπισκευή Ενισχυτή κιθάρας.

    Καλησπέρα σ όλους καταρχήν και καλές κατασκευές-επισκευές.

    Ξέρω ότι τα μεγάλα ποστ κουράζουν. Αλλά τουλάχιστον εκτιμήστε το γεγονός ότι εκφράζω με λεπτομέρεια το πρόβλημα χωρίς να ζητάω ντάντεμα όπως είναι το συνηθισμένο.

    Το θέμα έχει ως εξής. Ένας φίλος μου χάρισε έναν παλιό ενισχυτή κιθάρας.
    Σαν παλιός που ήταν είχε κάποια προβληματάκια που δυσκόλευαν στο παίξιμο και τα οποία αποφάσισα να επισκευάσω από χόμπι.

    Ένα από αυτά ήταν ότι είχε σπάσει το παξιμάδι και μέρος του jack της εξόδου και όταν έβαζες το βύσμα για τα ακουστικά αναγκαζόσουν να ζουλίξεις και την πλακέτα μέσα μέχριi να κουμπώσει το βύσμα, μιας και δεν είχε κάτι για να κρατάει κόντρα. Και σκέφτηκα ότι κάποια στιγμή θα σπάσει.

    Έτσι αγόρασα 2 ολοκαίνουρια jack και για την είσοδο του σύματος απο την κιθάρα αλλά και για την έξοδο των ακουστικών.
    Αν και η είσοδος από το σήμα της κιθάρας είναι μονοφωνική εγώ την αντικατέστησα με 2φωνική ,ο λόγος είναι για να κουμπώνει ποιο καλά το βύσμα μιας και σ αυτό το jack έχει 3 ελάσματα από ότι 2. Απλά δεν σύνδεσα το επιπλέων κανάλι στην πλακέτα.

    Ένα άλλο από τα προβλήματα που είχε είναι ότι δεν είχε σταθερή ένταση. Δηλαδή ενώ ρύθμιζες την ένταση του ήχου από το κουμπί πολλές φορές εκεί που έπαιζες δεν άκουγες τίποτα η άλλες φορές κουφαινόσουν γιατί η ένταση έφτανε στα ύψη. Άλλες φορές πάλι ενώ γύριζες το κουμπί για να κατεβάσεις την ένταση και ενώ το κουμπί είχε τερματίσει στην αριστερή θέση η ένταση παρέμενε πολύ δυνατή και δεν έκλεινε.

    Έτσι αποφάσισα να αντικαταστήσω και τις 3 μεταβλητές αντιστάσεις. Volume 50K, Treble Κ10, Bass 10Κ. Το πρόβλημα είναι ότι οι καινούριες είναι κάπως μεγαλύτερες από τις προηγούμενες και έτσι πέρασα καλώδια από την πλακέτα στα ποτενσιόμετρα για να τα συνδέσω σωστά.
    Δοκίμασα τον ενισχυτή και με λύπη διαπίστωσα ότι δεν δούλευε σωστά.

    Ανοίγει κανονικά. Το LED λειτουργίας ανάβει.

    Η ασφάλεια δεν έχει καεί.

    Απλά όταν συνδέω την κιθάρα δεν ακούγεται τίποτα. Το παραμικρό
    Από το ηχείο ωστόσο ακούω τον ηλεκτρικό βόμβο του ενισχυτή. Και ρυθμίζοντας τα ποτενσιόμετρα ακούω και τις αντίστοιχες μεταβολές στα χαρακτηριστικά του ήχου.Οπότε τα καινούρια ποτενσιόμετρα δουλεύουν.
    Η κιθάρα βγάζει σήμα γιατί την έλεγξα με το κουρδιστήρι. Οπότε και το καλώδιο δεν έχει πρόβλημα.

    Υποψιάζομαι κάποιο πρόβλημα στην είσοδο του σήματος.
    Αν και όταν σύνδεσα την είσοδο με την έξοδο του σήματος ο ενισχυτής άρχισε να σφυρίζει από μια ένταση και πάνω. Τουλάχιστον ήταν ικανός να ενισχύσει τον ίδιο του τον θόρυβο.

    Η ισχύς του ενισχυτή είναι 12watt.

    Επίσης να πω ότι έκανα την πατάτα να τον δοκιμάσω χωρίς το ηχείο αρχικά, για να δω αν τουλάχιστον ανοίγει. Δεν ξέρω κατά πόσο παίζει ρόλο αυτό σε έναν απλό ενισχυτή χωρίς λάμπες αλλά φαντάζομαι ότι και το ηχείο είναι μια αντίσταση του κυκλώματος.

    Επίσης στο κύκλωμα υπάρχουν 2 ολοκληρωμένα.

    Ψάχνοντας αρκετά στο ίντερνετ, αυτό στο οποίο κατέληξα είναι ότι οι συνήθεις ύποπτοι για την κακή λειτουργία των ενισχυτών είναι οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές που με τον καιρό αδυνατίζουν. Και όταν αυτοί δεν δουλεύουν σωστά δεν δουλεύει σωστά και το κύκλωμα.

    Μήπως λοιπόν τα έφαγαν τα ψωμιά τους οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές του ενισχυτή μου και δεν εξισορροπούν την τάση τόσο αποτελεσματικά στο κύκλωμα τροφοδοσίας προκαλώντας προβλήματα στους ημιαγωγούς? Μήπως από αυτό τα τσιπάκια να τα ψιλοέπαιξαν και έτσι η περιοχή λειτουργιάς τους στην οποία πολώνονται άλλαξε και έγιναν ποιο αναίσθητα στο περίπλοκο σήμα της κιθάρας και μπορούν και ενισχύουν μόνο θορύβους και τέτοια?

    Τι μπορώ να ελέγξω?

    Να αλλάξω όλους τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές στην πλακέτα?

    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!


    STEFANOS604
    26.03.2014, 20:09

    Η βλάβη μπορεί να είναι σε κάποιο από τα δεκάδες εξαρτήματα και η άρση είναι δύσκολο να γίνει με αλληλογραφία και δεν θα το αποτολμήσω γιατί είναι και επικίνδυνο.

    Απλά επειδή είδα ότι έχεις αλλάξει το μονοφωνικό με στερεοφωνικό jack υπάρχει περίπτωση (το έχω συναντήσει σε μερικά jack/plugs διαφορετικών εταιρειών) το plug της κιθάρας να βραχυκυκλώνει τα 2 Tips του στερεοφωνικού jack.

    Για να μη τα ξαναβγάζεις και επειδή είναι πάμφθηνα αγόρασε ακόμα ένα το ίδιο όμως jack και κάνε έλεγχο με ένα Ohmmeter μήπως υπάρχει το βραχυκύκλωμα που σου λέω βυσματώνοντας το καλώδιο της κιθάρας σου στο jack....


    Brokenchord
    29.03.2014, 00:18

    Σ ευχαριστώ για την απάντηση φίλε! Smile

    Όντος αυτό συνέβαινε. Και απλά έβγαλα κάποιες επαφές. 

    Μάλιστα ήταν βραχυκλωμένο και το jack της εξόδου. Και όταν τα έφτιαξα αυτά το πρόβλημα διορθώθηκε μερικός. Και λέω μερικός γιατί για κάποιο περίεργο λόγο μόνο όταν ενεργοποιούσα το overdrive μπορούσα να ακούσω την κιθάρα σε κανονική ένταση. Διαφορετικά δεν μπορεις να ακούσεις τίποτα. Και παρόλο που είναι ενεργοποιημένο το overdrive η κιθάρα ακούγετε καθαρά χωρις καθόλου γρέζο.

    Ειληκρινά έχω κουραστεί μ αυτην την ιστορία.

    Σήμερα πήγα και αγόρασα καινούρια ολοκληρομένα μοιπως με τις βλακίες καηκε κανένα και τα αντικατέστησα. Και τώρα δεν δουλευει καθόλου. Μου έχουν σπάσει τα νευρά. {#emotions_dlg.mad}

    Ενω του έδωσα τους κωδικούς πρέπει να μου έδωσε άλλα με παρομοια χαρακτηριστικά απλα. Ειναι κοιμήσης αυτος εκει. Του λες. Δώσε μου 2 λογαριθμικα ποντεσιόμετρα τον 10Κ και σου βγάζει γραμικά.

    Ε λογαριθμικά είπα.

    Α ναι λογαριθμικα μου είπες.

    Έτσι μου έρχεται να πάω και να του σπάσω το κεφάλι με τον ενισχυτή.




    rustytool
    29.03.2014, 10:56
    υπάρχει περίπτωση ,λειτουργώντας τον χωρίς ηχείο, να του έχεις κάνει ζημιά. για το θέμα της έντασης αρχικά δε νομίζω να φταίγανε οι αντιστάσεις που άλλαξες αλλά το ποτενσιόμετρο ρύθμισης της έντασης. επίσης, για τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές , αν δεν είναι πολλοί , άλλαξέ τους όλους. αν είναι πολλοί τότε κάνε έναν έλεγχο με το μάτι να βρεις ποιοι έχουν φουσκώσει στη βάση τους και άλλαξέ τους. δυστυχώς διάγνωση από μακρυά δε μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
    STEFANOS604
    29.03.2014, 16:54

    Χωρίς φορτίο αν ο ενισχυτής είναι  με λυχνίες (λαμπάτος)  θα καταστραφεί σε μικρό χρονικό διάστημα , ενώ με τρανζίστορς δεν θα πάθει τίποτα, ίσως  θα είναι πιο ασφαλής.. Το πώς γίνεται σε ιστοσελίδα Ηλεκτρονικών…

    Καλόν είναι ο κάτοχος που δεν ξέρει τι περιέχει να έχει συνδεδεμένα τα ηχεία

    Στα ηλεκτρονικά αν δεν κατέχεις τι να μετρήσεις και που και μάλιστα χωρίς το σχεδιάγραμμα τότε οι πιθανότητες να προξενήσεις μεγαλύτερη και πολλαπλές βλάβες αυξάνονται.......


    -----------------

    ''Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της τότε η μελωδία και ο ρυθμός βοηθούν να επανέλθει στην τάξη'' Πλάτωνας

    [ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 29-03-2014 18:10 ]


    Brokenchord
    02.04.2014, 23:06

    Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να μην ξέρεις τι περιέχει ο ενισχυτής σου. Αν περιέχει λάμπες η ολοκληρωμένο!

    Θα πρέπει κάποιος να είναι εντελώς άσχετος. Και μόνο από το πως είναι το σασί μπορείς να καταλάβεις αν έχει λάμπες η όχι.

    Λοιπόν τελικά ο λόγος για τον όποιο ο ενισχυτής δεν δουλεύει κανονικά είναι γιατί μου έδωσε ο τυπάς άλλο οχτάποδο. Ο συντελεστής ενίσχυσης αυτού που μου έδωσε είναι 3 φορές μικρότερος από το original και για αυτό είχα το ένα τρίτο της έντασης από το ηχείο και καθόλου παραμόρφωση.

    Δηλαδή η προενίσχυση δεν ήταν αρκετή ώστε να μπουκώνει την τελική ενίσχυση και το τρανζίστορ να κόβει τις κορυφές της κυματομορφής και να παραμορφώνει.

    Το JRC4558 από ότι έμαθα είναι ένα τσιπάκι το όποιο είναι ευρέος διαδεδομένο για ήχο.

    Αυτός εκεί στο μαγαζί έχει απλά ένα συρτάρι με τελεστικούς ενισχυτές και ότι πιάσει το βρομόχερο του σου δείνει. Αυτός μπορεί να έβγαλε 1,50 ευρώ από εμένα. Αλλά εγώ δεν μπόρεσα να κάνω την δουλειά μου.

    'Έχω αλλάξει όλους τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές στην πλακέτα με άλλους ολοκαίνουριους λίγο καλύτερης ποιότητας. Από 25V πήγα στα 35V.

    Στην θέση που είναι το οκτάποδο έχω κολλήσει μια βάση οπότε μπορώ και τα κουμπώνω χωρίς να κολλάω και να ξεκολλάω κάθε φορά.

    Απλά μένει να κάνω κάποια τεστ για να βεβαιωθώ ότι τουλάχιστον το 5ποδο τσιπάκι UTC της εξόδου δουλεύει κανονικά και θα σας πω.

    Σήμερα θα περνούσα από άλλο μαγαζί για να πάρω το σωστό τσιπάκι αλλά δεν τα κατάφερα!