ελληνική μουσική
    513 online   ·  210.821 μέλη

    Αισθητικά χαρακτηριστικά του ξύλου και ήχος

    STEFANOS604
    01.09.2014, 17:46

    Μου έκαναν εντύπωση (το ότι δίνονται από επαγγελματία – επαγγελματία σωστό αφού θα τον συνέφερε το αντίθετο που διαφημίζουν οι μεγάλες εταιρείες!!) οι  πληροφορίες για τα αισθητικά χαρακτηριστικά του ξύλου , όπως δίνονται από Ελληνικό οργανοποιείο : που τις ανέφερα στο thread ΕΔΩ : και που πιστεύω αξίζουν ακόμα ένα ξεχωριστό ποστάρισμα αφού η γνώση ότι αυτά τα αισθητικά χαρακτηριστικά του ξύλου δεν έχουν καμία επίδραση στον ήχο του οργάνου, είναι τελικά ωφέλιμη για την τσέπη μας

    ‘’ ….Έχει μέτρια ελαστικότητα και δουλεύεται εύκολα και καθαρά. Είναι πολύ ευαίσθητο στους μύκητες και προσβάλλεται από έντομα.

    Εμφανίζεται ανά περιοχές με πολύ διαφορετικό ειδικό βάρος και σκληρότητα.

    Άλλωστε η παράδοση των ηχείων των τοξωτών , της οικογένειας του βιολιού, θέλει τα όργανα αυτά να κατασκευάζονται από κελεμπέκι.

    Η ευρεία γκάμα των τεχνικών του ιδιοτήτων μας δίνει την δυνατότητα της επιλογής του κατάλληλου κομματιού και της επιλογής της σκληρότητας που θα διαλέξουμε για το ηχείο μας, έτσι ώστε να συνδυαστεί όσο το δυνατόν πιο αρμονικά με το καπάκι για την παραγωγή του καλύτερου αποτελέσματος.

    Το κελεμπέκι επίσης παρουσιάζει πότε-πότε κάποια αισθητικά χαρακτηριστικά , όπως είναι η στικτή του μορφή, το bird’s eye, μάτια πουλιού δηλαδή, το οποίο είναι σκληρό και έχει μια ευχάριστη αισθητική ιδιομορφία. Άλλη ιδιομορφία είναι οι κυματισμοί που παρουσιάζονται ενίοτε στη σάρκα του ξύλου flame maple ( ελληνική εμπορική ονομασία μοαρέ).

    Αυτές οι φυσικές αισθητικές παραξενιές του ξύλου δεν έχουν καμία επίδραση στον ήχο, απλώς αισθητικά μας βοηθούν να κάνουμε περισσότερο αποδεκτό το αποτέλεσμα του οργάνου’’.