ελληνική μουσική
    795 online   ·  210.833 μέλη

    Αντώνης Βαρδής : Είπα αντίο κι έφυγα.......

    mary_omikron
    02.09.2014, 09:54

    >

    Πέθανε ο Αντώνης Βαρδής

    O μουσικοσυνθέτης Αντώνης Βαρδής, άφησε την τελευταία του πνοή, τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ηλικία 66 ετών.

    Το ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο Υγεία:

    «O μουσικοσυνθέτης Αντώνης Βαρδής απεβίωσε τα ξημερώματα της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου 2014 στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μετά από δίμηνη νοσηλεία».

    Ποιος ήταν

    Ο Αντώνης Βαρδής γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1948, στο Μοσχάτο στην οδό Κανάρι. Σε ηλικία έξι ετών γνώρισε τον Τσιτσάνη,τον Παπαιωάνου,τον Ζαμπέτα και την Ρένα Ντάλια στο "Φαληρικό" όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά.

    Για βιοποριστικούς λόγους το 1954 δούλεψε δίπλα στον συνθέτη και δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Μανώλη Χιώτη, στη "Γωνιά της Αθήνας" στην Πλάκα. Εργάστηκε σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή σαν βοηθός υδραυλικού και ως ναυτικός.

    Στο τέλος του 1965 σε ηλικία 17 ετών μαζί με φίλους του δημιούργησε το συγκρότημα "VICKINGS". Tραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ ήτανε το Fransoas σε σύνθεση του Αντώνη Στεφανίδη και το Caterin σε σύνθεση του Αντώνη Βαρδή.
    Απο το 1969-1981 δούλεψε σε μπουάτ της Πλάκας ως μούσικος δίπλα σε καταξιώμενους συνθέτες και τραγουδιστές όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, Τάκη Σούκα, Θανάση Πολυκανδριώτη, Δήμο Μούτση, Γιάννη Σπανό, Λουκιανό Κελαιδώνη, Μάνο Λοίζο, Λάκη Καρνέζη, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Μανώλη Μητσιά , Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Άννα Βίσση, Δημήτρη Ψαριανό, Αδελ. Τζαβάρα, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Νίκο Ξυλούρη, Μαρίζα Κώχ, Μαρία Δημητριάδη, Κωστή Χρήστου, Τάνια Τσανακλίδου κ.ά.

    Το 1973 πήρε μέρος σε διαγώνισμο και κέρδισε το δεύτερο βραβείο σύνθεσης, το τραγούδι ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας.

    Το 1976 σύνθεσε και ερμήνευσε το album με τίτλο ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ σε στίχους του Γιάννη Αθανασιάδη.

    Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τους: Στέλιο Καζαντζίδη, Γιάννη Πουλόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Πάριο, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χαρούλα Αλεξίου, Λίτσα Διαμάντη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Άννα Βίσση, Χ. & Π. Κατσιμίχα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Κώστα Γανωτή, Αντώνη Ρέμο, Νίκο Βέρτη, Σταμάτη Γονίδη, Ηλία Κλώναριδη, Μανώλη Λιδάκη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μανώλη Μητσιά, Χριστίνα Μαραγκόζη, Μανώλη Αγγελόπουλο, Ελένη Δήμου, Γλυκερία, Μελίνα Ασλανίδου, Ελένη Βιτάλη, Λιζέτα Νικολάου,Χάρη Βαρθακούρη, Κώστα Καραφώτη, Σάκη Ρουβά, Γρηγόρη Πετράκο και φυσικά με το γιο του Γιάννη Βαρδή. Μερικοί απο τους στιχουργούς που έχει συνεργαστεί είναι: o Κώστας Τριπολίτης, Αντώνης Ανδρικάκης, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πυθαγόρας, Βασίλης Γιαννόπουλος, Μάνος Τσιλιμίδης, Πάνος Φαλάρας, Σαράντης Αλιβιζάτος, Γιώργος Κλεφτογιώργος, Χρήστος Προμοίρας, Ανδρέας Αγγελάκης, Γιούλα Γεωργίου, Λίνα Δημοπούλου, Ζωή Παπαδοπούλου, Σοφία Αργυροπούλου, Έλενα Αντωνίου κ.ά.

     http://www.enikos.gr/lifestyle/260185,Pe8ane_o_Antwnhs_Bardhs.html

    ----------------------------------

    Καλό ταξίδι Αντώνη


    Chrysanna
    02.09.2014, 10:30

    Για καθέναν που φεύγει, η ελπίδα να είχε μια ζωή γεμάτη κι ευτυχισμένη και καλή δύναμη σ' αυτούς που μένουν...


    Orfeus
    02.09.2014, 10:58

    Καλό ταξίδι Αντωνάκη... 


    jorge
    02.09.2014, 11:30
    Δε θα σε ξεχάσουμε.
    KRISTHESS
    02.09.2014, 17:14
    Δεν μπορώ να το πιστέψω. Έχω σοκαριστεί...Πριν λίγες μέρες έκαναν πλάκα με αυτο το θέμα..φαντάστηκα ότι είχε αναρρώσει..Δεν ξέρω αν πρέπει να τον θυμάμαι ως δημιουργό ή ως τραγουδιστή.. με ο,τι καταπιάστηκε..ήταν μάστορας...εξαίρετος...άνθρωπος..με ψυχή που έβγαζε στα τραγούδια του. Είμαι συγκλονισμένη..
    Konstantinosoa
    02.09.2014, 18:44

    Έφυγε ένας χαρισματικός συνθέτης, πολύ καλός κιθαρίστας, ιστορικός θα έλεγα καθώς ήταν βασικός κιθαρίστας σε πάρα πολλές δισκογραφικές δουλειές, αρκετές εκ των οποίων αναφοράς(όπως το "Τα τραγούδια της Χαρούλας") και θα έλεγα και ένας πολύ καλός τραγουδιστής, ενώ ήταν για πολλά χρόνια στην δεκαετία του 70΄, βασικός συνεργάτης και κιθαρίστας του Γιώργου Νταλάρα, με τον οποίο έπαιξαν τις περισσότερες εργατικές συναυλίες απο κάθε άλλο σχήμα τότε.

    Υπήρξε μαζί με τους αδελφούς Κατσιμίχα ο αγαπημένος μου την δεκαετία του 80΄(εγώ μεταξύ Δημοτικού και Γυμνασίου τότε), έχοντας κάνει στροφή απο την σύνθεση για άλλους μεγάλους τραγουδιστές(ήδη είχε γράψει μεγάλα τραγούδια τότε στους Πάριο(βασικός συνθέτης στο συγκλονιστικό δίσκο "Ένα Γράμμα"), Αλεξίου(δίσκος "Ξημερώνει"), Γαλάνη, Πουλόπουλο, Παπακωνσταντίνου("Φεύγουν Καράβια", "Με νικοτίνη δυνατή και τον Μπόμπ Ντύλαν"), Κλωναρίδη("Θάλασσες"), Λιδάκη("Κουράστηκα να υποκρίνομαι"), Άννα Βίσσυ, Πίστα Παπαδοπούλου κ.α.

    Ο κόσμος όμως τότε αγνοούσε συνήθως τον συνθέτη και του έμενε μόνο η φωνή που άκουγε.

    Έτσι στην δεκαετία του 80΄ γίνεται γνωστός κυρίως απο τραγούδια κοινωνικού περιεχομένου, πολλά εξ αυτών εξαιρετικά, τα οποία ερμήνευε πλέον μόνος ή σε συνεργασία με την τότε σύζυγό του και πολύ καλή τραγουδίστρια Χριστίνα Μαραγκόζη.

    Μετά τον χωρισμό του έβγαλε έναν εξαιρετικό δίσκο που ακούστηκε τότε πολύ, το "Στην Ελλάς του 2000", που περιείχε κυρίως εξαιρετικά ερωτικά τραγούδια χωρισμού, υπαινικτικά για την πρώην σύζυγό του, και το εμβληματικό ομώνυμο σε κουαρτέτο, με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον ίδιο, και τους αδελφούς Κατσιμίχα.

    Μετά απο αυτό τον δίσκο οι δίσκοι του ως σύνολο ακούγονταν λιγότερο, συχνά όμως έδινε π.χ. ένα τραγούδι σε κάποιον και γινόταν σημαντική επιτυχία σε αυτό το πλέον άνυδρο μουσικό μας στερέωμα.

    Ίσως και γιατί προσπάθησε να προωθήσει τον αξιόλογο επίσης γιό του Γιάννη, με τον οποίον τότε επανασυνδέθηκαν. 

    Στον Γιάννη έδωσε μια σειρά απο σημαντικά τραγούδια κάποια εξ αυτών ντουέτα, ενώ σημαδιακή ήταν η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου με το μεγάλο τραγούδι "Μια βραδιά στην Σαλλονίκη", αντί να σαρώσει αυτός αλλά και ο άλλος πολύ αξιόλογος μουσικός, ο Σωκράτης Σινόπουλος, δεν ευτύχησαν ούτε στην δεκάδα να προκριθούν και γέλαγαν οι πέτρες......

    Μπήκα σήμερα στη Θεσσαλονίκη με βροχή, ανοιχτά παράθυρα και με την ένταση δυνατά ακούγονταν το "Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα" και το "Στην Ελλάς του 2000".

    Δάκρυσα ενώ οδηγούσα, αποχαιρετώντας κάτι που το ένιωθα δικό μου.

    Πριν περίπου 2 χρόνια, τον είδα σε ένα μαγαζί στα Λαδάδικα, με μια παρέα του. Έχασα την μοναδική όπως αποδείχθηκε ευκαιρία να του πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ.... 

    Φεύγουν καράβια στο γυαλό, τώρα το δικό σου, σου γνέφω λοιπόν στο καλό, καλό ταξίδι κ. Αντώνη Βαρδή !


    AlfaWolf
    02.09.2014, 19:34
    Έφυγε για την γειτονιά των αθανάτων ένας ακόμα μεγάλος δημιουργός, ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο στα μουσικά δρώμενα τις Ελληνικής μουσικής σκηνής του 20 αιώνα, ένας υπέροχος (αν και δεν το παραδέχονταν ) ερμηνευτής, και κατά γενική ομολογία ένας καλός άνθρωπος. Καλό παράδεισο Αντώνη Βαρδή . Θα μείνεις με το έργο σου πάντα ανάμεσα μας. ΑΘΑΝΑΤΟΣ
    sven
    04.09.2014, 00:14

    Είναι φορές που νιώθεις πως ό,τι και να γράψεις για έναν άνθρωπο που χάνεται και που εκτιμάς και αγαπάς με το δικό σου τρόπο και κάποιες φορές χωρίς καν να τον γνωρίζεις θα είναι λίγο, κοινότυπο και πιθανότατα όχι αντάξιό του...

    Την ευγνωμοσύνη μου και ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλες τις ομορφιές που κατάφερες να μας χαρίσεις, Αντώνη Βαρδή. Δεν πρόλαβες να μελοποιήσεις τους στίχους που ζήτησες να σου στείλει η Μαριάνθη και που τόσο πολύ σου άρεσαν...


    -----------------
    Ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό!!

    [ τροποποιήθηκε από τον/την sven, 04-09-2014 00:15 ]


    SakisKouroupos
    04.09.2014, 15:22
    Το τελευταίο χειροκρότημα, πριν λίγο...Αυτό ήταν ...πάει ...τέλειωσε .... Γεια σου φίλε Αντώνη !!!!!
    faidonalkinoos
    04.09.2014, 21:25

    Ένας Ευγενικός και Γλυκός Άνθρωπος

    Ένας Σεμνός Δημιουργός

    ...

    Ταξιδεύει