ελληνική μουσική
    776 online   ·  210.833 μέλη

    Συνέντευξη Γιάννη Αγγελάκα - Ειμαστε άντρο απατεώνων και ηλιθίων

    pastella
    17.09.2014, 12:54

    Διάβασα με ενδιαφέρον τη συνέντευξη του Αγγελάκα και διαπιστώνω σε πόσα με βρίσκει σύμφωνη και πόσο αφοπλιστικά αναδεικνύει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Και παρόλες τις επισημάνσεις του, δεν παύει να ελπίζει και να ενθαρρύνει.

    Μερικές φράσεις που ξεχώρισα:

    - Για το αν έχει αλλάξει τίποτα ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: 

    Πάντα σε εποχές κρίσης οι ακροδεξιοί ήταν η λύση, το φρένο στο να προχωρήσει μια κοινωνία είτε σε πιο φιλελεύθερα είτε σε αριστερά μοτίβα. Οποτε ο καπιταλισμός ήταν σε κρίση αμολούσε τα ακροδεξιά σκυλιά.

    - Αν η συλλογικότητα έχει πεθάνει:

    Δεν ξέρω αν έζησε ποτέ σε αυτή τη χώρα!

    - Για του οιωνούς που επικαλέστηκε ο Σαμαράς λόγω Αμφίπολης στη ΔΕΘ και σε ποιους απευθύνεται:

    Σε ηλίθιους! Αυτός ο τόπος ήταν πάντοτε -αλλά ειδικά σήμερα είναι ολοφάνερο!- ένα άντρο απατεώνων και ηλιθίων. Τίποτα άλλο. Και κάποιοι ευαίσθητοι πολίτες που κυκλοφορούν ανάμεσα σε αυτά τα δύο όρια νιώθουν αμήχανοι και μόνοι. Αγωνιούν, αλλά δεν ξέρουν από πού να πιαστούνε. Ομως αυτό συνέβαινε σε τούτη τη χώρα πάντα. Το ευαίσθητο και το πιο έξυπνο κομμάτι του πληθυσμού τρεπόταν σε φυγή. Ή έφευγε σε εξορίες ή πήγαινε μετανάστης, όπως τώρα τα καλύτερα παιδιά μας που φεύγουν έξω

    - Γιατί κανείς δεν επαναστατεί:  

    Δεν ξέρουμε πραγματικά τι γίνεται και κυρίως δεν ξέρουμε τι μας ενώνει. Και το μόνο που συμβαίνει είναι να κυκλοφορούμε σαν νευρωτικοί και ο ένας εναντίον του άλλου. Αυτό είναι η λύση;

    - Για το αν αξίζει ο ελληνικός λαός αυτό που υφίσταται σήμερα: 

    Κάθε λαός έχει τους πολιτικούς -και τους καλλιτέχνες- που του αξίζουν! Ομως, δεν νομίζω ότι του ελληνικού λαού του άξιζε όλη αυτή η ξεφτίλα. Κι η ιστορία δεν είναι να φορτώσουμε ενοχές τον κόσμο. Η ιστορία είναι να φορτώσουμε τον κόσμο καθαρότητα. Να μπορέσουμε να επικονωνήσουμε καθαρά και να δούμε πως είμαστε όλοι θύματα της ίδιας ιστορίας.

    - Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο: 

    Θυμάμαι τους Αλβανούς που δεν τους γουστάραμε καθόλου ενώ μας χτίζανε το οικονομικό μας θαύμα. Το Mainstream, η κυρίαρχη τάση που δημιουργεί τα αισθητικά status πάντα ήταν ξενοφοβική και κρυπτορατσιστική

    Ολόκληρη η εξαιρετική συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία εδώ, αξίζει να τη διαβάσετε.


    xray
    18.09.2014, 19:39

    Γερασμένος και ανέμπνευστος λόγος από ένα γερασμένο (και) στο μυαλό καλλιτέχνη. Θα απομονώσω μόνο μία από τις κοινοτυπίες της συνέντευξης, αυτό περί απατεώνων και ηλιθίων, που φυσικά δεν περιλαμβάνουν τον ίδιο, ο οποίος γυρνάει στην Αθήνα ευαίσθητος και μόνος και ψάχνει τον άνθρωπο. Εκτός αν είναι και ο ίδιος ένας ηλίθιος απατεώνας. (Δεν διευκρινίζεται).

    Άντε να επισημάνω και άλλο ένα θεματάκι. Κάθε λαός έχει τους ηγέτες και τους καλλιτέχνες που του αξίζουν, αλλά ο ελληνικός λαός εξαιρείται, καθώς δεν του άξιζε τέτοια ξεφτίλα. 

    Ούτε ο Αγγελάκας του άξιζε, αλλά τον λούζεται.

    Αν είναι οι καλλιτέχνες να πολιτικολογούν, τότε να αρχίσουν να τραγουδάνε και οι πολιτικοί! {#emotions_dlg.clap}

    (Η τελευταία πρόταση αποτελεί απόπειρα χιούμορ και παρακαλώ να μην σχολιαστεί από κανέναν).


    freak
    19.09.2014, 10:04

    Ποτε δεν ημουν φαν του Αγγελακα παροτι οι ΤΡΥΠΕΣ των 80's παραμενουν σημαντικη μπαντα για μενα.

    Ωστοσο συμφωνω σε ολα οσα ειπε, με μια μικρη διαφοροποιηση στο κομματι σχετικα με τους πολιτικους που μας αξιζουν η οχι, αν και τα εχει ξαναπει πριν 30 χρονια και εντευθεν μεσα απο στιχους:

    "Για την πατρίδα κι όλους αυτούς
    που δεκάρα για σένα δε δίνουν"

    Μακαρι να υπηρχαν και αλλες τετοιες φωνες αμφισβητησης τριγυρω.


    Konstantinosoa
    19.09.2014, 13:54
    Ο νέος κόσμος δεν χτίζεται με στείρα κριτική και κλισέ του και καλά αντιφασισμού και του διεθνισμού, αλλά σε έντυπά όπως η Ελευθεροτυπία, αυτά είναι κανόνας. Τί νόημα έχει μια τέτοια συνέντευξη απο έναν καλλιτέχνη, όταν δεν υπάρχει ψήγμα αποσπάσματος για κάποια νέα δημιουργία, δισκογραφία, μουσική αφορμή; Κριτική εκ του ασφαλούς, χωρίς κανείς απο τους επικριτές σαν τον Αγγελάκα να μπαίνει μπροστά όπως κάποτε οι συνθέτες, οι ποιητές, ο Θεοδωράκης. Πέραν αυτών όμως λέει και αλήθειες ουσιαστικές ο Αγγελάκας όπως αυτό: "Δεν ξέρουμε πραγματικά τι γίνεται και κυρίως δεν ξέρουμε τι μας ενώνει. Και το μόνο που συμβαίνει είναι να κυκλοφορούμε σαν νευρωτικοί και ο ένας εναντίον του άλλου. Αυτό είναι η λύση;"
    JULIOS
    19.09.2014, 17:38

     Συμφωνω απολυτα με τον kosantinosoa οσο αφορα κ τον συγκεκριμενο καλλιτεχνη κ ολους τους υπολοιπους του ιδιου υφους κ στυλ (που κανανε καριερα απο το 65 μεχρι κ σημερα να το πω αλλιως) κ ασκουν κριτικη λες κ οι ιδιοι ήταν εξω απο τον χορο.

    (μονο αυτο με την Ελευθεροτυπια δεν καταλαβα φιλε μου κ ελπιζω να μην το εννοεις κυριολεκτικα αλλα να το εγραψες χαριν αστεϊσμου)