ελληνική μουσική
    850 online   ·  210.833 μέλη

    Περί κλοπής τραγουδιού... Τι ισχύει;

    panosdk
    16.10.2014, 01:35

    Επειδή δεν μπορώ να βρώ πολλές πληροφορίες για το θέμα, είπα να ρωτήσω εδω. Πότε ένα τραγούδι θεωρείται οτι έχει κλαπεί; Υπάρχει κάποια στάνταρ νομοθεσία γιαυτό; Έχω μεγάλο πρόβλημα σαν συνθέτης, γιατί όποια επαγγελματική δουλεία κάνω πάντα έχω ένα άγχος μην τυχόν και "σηκώσω" καμιά επιρροή μου. Γιατί όπως και να το κάνουμε όλοι άκουγοντας μουσική αλλωνών μάθαμε να γράφουμε. Και δυστυχώς η πιο σημαντική δουλεία που έχω ήδη στείλει, έχει μια ομοιότητα 1 μέτρου με ένα άλλο τραγούδι αν αλλάξουμε μια νότα. Το κατάλαβα λιγάκι αργά και εντελώς τυχαία. 


    alpatman
    16.10.2014, 13:12

    υπαρχει συγκεκριμενη νομοθεσια , στο θεμα αυτο που στην ουσια 'ευνοει ' τον κλεφτη δηλαδη μια μικρη αλλαγη το κανει διαφορετικο 

    εκεινο που νομιζω ειναι οτι ο 'καλος κλεφτης ' μπορει να κλεψει με τετοιο τροπο ,που βαζοντας το δημιουργημα του στο 'θυμα ' δεχεται συγχαρητηρια , δηλαδη δεν τον παιρνει χαμπαρι ουτε αυτος . 

    ενα πρωτο μετρο που θα μπορουσες να εφαρμοσεις , ειναι π.χ στο ειδος που δημιουργεις , να ξερεις 2-3 καλους γνωστες ακροατες , που να το ακουσουν και να σου πουν αν κατι ειναι οφαλμοφανες ιδιο . 


    KRISTHESS
    18.10.2014, 01:18
    Aντιγραφή συνήθως κάτι θεωρείται όταν υπάρχει όμοια μελωδία που αποτελείται από σειρά 7 συνεχόμενων φθογγων από όσο γνωρίζω.Εκείνο ωστόσο που κάποιοι μπερδεύουν κακώς για μένα, είναι η Επιρροή η οποία συχνά ταυτίζεται με την αντιγραφή.Άλλο όμως Επιρροή και άλλο Αντιγραφή. Έχει τεράστια διαφορά.
    costaspanag
    18.10.2014, 01:45

    Έχω ακούσει ότι αντιγραφή θεωρείται όταν μία ολόκληρη μουσική φράση (4 μέτρα) είναι ίδια. 'Οχι 1 μέτρο, που θα μπορούσε να είναι τυχαίο. Συμφωνώ ότι άλλο επιρροή και άλλο συνειδητή αντιγραφή.