ελληνική μουσική
    764 online   ·  210.833 μέλη

    Θα μπορούσα να μάθω μόνη μου άρπα?

    kuria-kati
    29.12.2015, 07:31

    Αποφάσισα μετά απο μια εξονυχιστική έρευνα πάνω στα μουσικά όργανα να αρχίσω να μαθαίνω άρπα διότι ο ήχος της έχει μια μοναδική αίσθηση που δεν έχω ξανανιώσει, γι'αυτό θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι δυνατόν να μάθω να παίζω μόνη μου χωρίς να χρειαστεί να πάω σε κάποιο ωδείο καθώς δεν έχω δυστυχώς την οικονομική ευχέρεια για να το κάνω αυτό. Επίσης θα το εκτιμούσα πολύ αν κάποιος ξέρει γενικά πληροφορίες για αυτού του είδους το μουσικο όργανο να επικοινωνήσει μαζί μου για να με καθοδηγήσει λίγο όσον αφορά την αγορά της.


    STEFANOS604
    29.12.2015, 15:09

    Ποστάρω μόνο και μόνο γιατί κάποτε (πριν 30 χρόνια) προσπάθησα να κατασκευάσω μια άρπα με 12 χορδές (χρησιμοποιώντας κλειδιά από μια παλιά κιθάρα και αγοράζοντας και ένα καινούριο σετ κλειδιών) έδωσα σε επιπλοποιό να μου κάνει ένα ισοσκελές τρίγωνο με ίσες πλευρές :  60 cm και βάση: 30 cm (πάχος ξύλων οξιάς περίπου 6 Χ1,5 cm ) και στη μία πλευρά να βιδώνω ένα σανίδι πλάτους περίπου 20 Cm και πάχους 1 Cm. Στη μια πλευρά οι 12 οπές για το πέρασμα των χορδών (με ένα κόμπο) και στην βάση οι 12 οπές με τα κλειδιά . Έθεσα χορδές κιθάρας (δεν ήξερα τότε ότι υπάρχουν ειδικές χορδές)

    Κατάφερα να κουρδίζω σε τονικότητες ΝΤΟ ματζόρε και ΛΑ ΜΙΝΟΡΕ με 1η οκτάβα νάυλον χορδές και τις υπόλοιπες ψηλές νότες με χορδές συρμάτινες (ξεκινώντας με 1η χορδή την Ε μπάσο της κιθάρας .

    Σήμερα το κόστος μια καλής άρπας (με πετάλι ή μοχλό για αλλαγή του τόνου μιας χορδής κατά 1 ημιτόνιο πάνω ή κάτω) είναι απαγορευτικό (πάνω από 10.000 Ευρώ) .

    Βέβαια θα βρεις άρπες και κάτω από 300 ευρώ .

    Για τη άρπα υπάρχουν ειδικές χορδές που ξεκινάνε από πολύ χαμηλή νότα κάτω από (C4) .

    Ευχαριστώ για το ποστάρισμα γιατί μου έδωσες το κίνητρο να ξαναρχίσω κάποια στιγμή μια παρόμοια κατασκευή, τώρα όμως,με χορδές άρπας που κάθε μια να έχει τη δική της συχνότητα .

    Εδώ ένα βιβλίο

    Είδα έχει μια Κέλτικη Άρπα ο Νάκας με τιμή 223 ευρώ.

    Απ’ ότι είδα σε ξενόγλωσση περιγραφή έχει:

    • 19 ναύλον χορδές από F κάτω από το Cmiddle μέχρι το Chigh
    • 19 μοχλούς για αύξηση της κάθε νότας κατά 1 ημιτόνιο
    • ύψος 31’’ (περίπου 80 cm)
    • Περιλαμβάνει εργαλείο κουρδίσματος και ένα σετ χορδών

    Απλά είμαι επιφυλακτικός με το κούρδισμα ειδικά κατά την εναλλαγή από φυσική νότα σε δίεση.

     Ίσωςνα λέγεται ‘Κέλτικη’ επειδή η Κέλτικη Μουσική χρησιμοποιεί microtonal bends( μόρια) όπως η Αραβική Μουσική και πιθανόν η διάταξη των χορδών μπορεί να είναι σε G mixolydian κλίμακα (G A B C D E F G) καθώς η Μιξολυδική κλίμακα είναι η βάση για την Κέλτικη Μουσική…

    Επομένως δεν μπορώ με σιγουριά να πω για την αξιοπιστία της ειδικά όταν απαιτούνται διέσεις /υφέσεις.

    Πιστεύω όμως με διατονικό κούρδισμα σε μια απ’ τις τονικότητες C – Am – D δωρικό - G Μιξολυδικό που ΔΕΝ απαιτούν διέσεις/υφέσεις ή τουλάχιστον σε τονικότητα που να απαιτεί μια δίεση (G ματζόρε) αποφεύγοντας τη χρήση των 19 μοχλών η αξιοπιστία θα είναι αρκετά καλή.

    Αν την αγοράσεις αυτή η κάποια άλλη ,στο μέλλον ενημέρωσε μας.

    Πιστεύω να τα ξαναπούμε