ελληνική μουσική
    635 online   ·  210.846 μέλη

    θα ήθελα την άποψή σας για συντήρηση καθαρισμό φυσαρμόνικας .

    byron67
    27.03.2016, 23:32

    Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα , χρόνια μπαίνω στο site αλλά μέχρι σήμερα δεν ήμουν μέλος . Θέλω την βοήθεια σας για την συντήρηση της φυσαρμόνικας , έχω κουραστεί να πετάω στο συρτάρι αγαπημένα μου όργανα για ένα λαμακι. Προσπαθώ και παίζω μπλουζ κάποια χρόνια δεν θυμάμαι από ποτε, στις αρχές φανατικός της Lee Oscar πέταξα αρκετές , τα τελευταία τρία χρόνια γνώρισα την crossover της hohner C,G,A,D λίγο ακριβές αλλά τρομερές σε όλα τους δεν με πρόδωσαν σε ότι και ζήτησα από αυτές , εχθες όμως η ντο άρχισε να κάνει νερά στην τέταρτη τρύπα έχασε το έλασμα την ελαστικότητα και έσπασε με αποτέλεσμα μια από τα ίδια και μαζί με αυτήν έσπασαν και τα νεύρα μου γιατί είναι υψηλή και τιμή της ..... Θελω αν μπορείτε να κάνετε προτάσεις τι θεωρείτε καλύτερο για καθαρισμό και συντήρηση.Ευχαριστώ.


    STEFANOS604
    28.03.2016, 00:44

    Δυστυχώς η αντικατάσταση σπασμένου γλωσσιδίου δεν γίνεται – δεν υπάρχουν ανταλλακτικά , εξ’ άλλου είναι σχεδόν πριτσινομένα (λέω σχεδόν γιατί περιστρέφονται).

    Γιατί ‘’τις πέταξες’’ αφού υπάρχουν ανταλλακτικές πλακέτες στη μισή τιμή;

    Το σπάσιμο συνήθως οφείλεται στο υπερβολικό φύσημα.

    Το υπερβολικό φύσημα επίσης προκαλεί ‘’κόπωση’’ μετάλλου και συνήθως το γλωσσίδι βαίνει προς ύφεση .Αυτό όμως διορθώνεται, εκτός αν η κόπωση υπερβαίνει τον 1 τόνο.

    Μου κάνει εντύπωση που λες ότι έσπασες την C στο θάλαμο C- D. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα χρησιμοποιείς συχνά overblow (να πετύχεις Eb) αλλά αντί να δονείς την D δονείς την C….

    Μπορείς να αποφύγεις σπασίματα αν κάνεις πρόβες για Blues & Rock αντί με την τονικότητα που επιθυμείς ως εξής:

    • Το Bending (Drawbend & Blowbend) κατορθώνεται ευκολότερα σε φυσαρμόνικες υψηλής τονικότητας - πάνω από το middle C (πχ High F & High G).
    • Το overbending (Overblow  & overdraw) κατορθώνεται ευκολότερα σε φυσαρμόνικες χαμηλής  τονικότητας - κάτω από το middle C (πχ Low F & Low G)

    Δυο βασικα:

    Πριν το παίξιμο , τρίψιμο στην παλάμη  και με την εκπνοή μας απαλό φύσημα για να ζεσταθεί. Τουλάχιστον για 1 λεπτό. Ειδικά τον κρύο καιρό και πιο ειδικά σε φυσαρμόνικες με αλουμινένιο χτένι (πχ της Suzuki)

    Μετά από κάθε παίξιμο χτύπημα στην παλάμη για να φύγουν τα σάλια. Ομοίως πριν την αποθήκευση της.

    Για τον καθαρισμό αλλά και απολύμανση μετά από παίξιμο, εγώ για χρόνια, τουλάχιστον σ' αυτές που χρησιμοποιώ συχνά , ενεργώς ως εξής:

    • Αν υπάρχουν κάποια υπολείμματα σάλιου αναμεμιγμένα με φαγητό  που έχουν τη μορφή υμένα , τα απομακρύνω προσεκτικά με μια οδοντογλυφίδα
    • Βάζω στην στοματική κοιλότητα 1 μικρό ποτηράκι τσίπουρο ή ουϊσκυ και το εκτοξεύω με δύναμη σε στυλ αεροσόλ στις οπές τις φυσαρμόνικας .
    • Τις χτυπώ με την παλάμη , τις αφήνω ανάποδα να στεγνώσουν και τις αποθηκεύω.

     Για προληπτική Συντήρησηδείτε και  ΕΔΩ: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=2955

     Για διορθωτική συντήρηση το αναλυτικό Video μου ΕΔΩ:


    Link

    src="http://i1290.photobucket.com/albums/b539/stefanos604/Diatonic%20Harmonicas/kappalambdaiotakappavideo_zps94b7cc6e.jpg" border="0" width="249" height="134" />

     


    byron67
    28.03.2016, 10:41

      Στέφανε σε Ευχαριστώ πολύ ήσουν κατατοπιστικός και η βοήθεια σου μεγάλη , αυτό με τις ανταλλακτικες πλακέτες το έκανα σε δύο Lee Oscar και δεν ήμουν ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα , μάλιστα τις έκανα από ματζορε μινόρε .

    Επίσης πρέπει να σου πω πως τα γλωσιδια τα έκανα ένα ελαφρύ άνοιγμα με φύλο χαρτιού Μήπως και αυτό είναι λάθος. 

    Φυσικά και θα μελετήσω το λινκ που γράφεις.

    Καλημέρα.

    Γιάννης.


    STEFANOS604
    28.03.2016, 14:11

    Στο viideo το περιγράφω αναλυτικά το άνοιγμα των γλωσσιδίων. Υπ' όψη ότι όσο ανεβαίνεις από την 6η οπή και άνω το άννοιγμα είναι κρίσιμο κι αν το πειράξεις θέλει πολλές δοκιμές να το φέρεις εκεί που θέλεις (να φυσάς με ευκολία και ο τόνος να είναι ακριβής)