ελληνική μουσική
    838 online   ·  210.851 μέλη

    5o Διεθνές Φεστιβάλ «Cosmopolis»...

    manblaz
    28.06.2005, 00:03
    Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ «Cosmopolis» θα συμμετέχουν με αντιπροσωπείες τους η Γεωργία, η Γκάνα, η Ιταλία, το Μεξικό, το Ουζμπεκιστάν και η Τσεχία, ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει το Μέτσοβο.

    Στα μεγάλα μουσικά γεγονότα του 5ου Cosmopolis εντάσσονται οι συναυλίες :
    RADIO TARIFA (Ισπανία) Τρίτη 19 Ιουλίου.
    Οι Radio Tarifa δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αποτελούν ένα από τα πιο καταξιωμένα συγκροτήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη μουσική τους οι ήχοι του Flamenco συναντούν τους ρυθμούς του oriental, με σαφείς αναφορές στα σεφαραδίτικα τραγούδια και τη μουσική παράδοση της Ιβηρικής. Το Cd «Cuzando el Rio» (2001) βρέθηκε στον κατάλογο με τους δέκα καλύτερους δίσκους (Top10) στο «World Music Chart Europe». Την ίδια χρονιά οι Radio Tarifa ήταν υποψήφιοι στα «BBC Radio 3 Awards for World Music-2001». Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, κυκλοφόρησαν το πρώτο live άλμπουμ τους με τίτλο «Fiebre» ("Πυρετός"), με το οποίο γιόρτασαν τα δέκα χρόνια από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Με το άλμπουμ αυτό οι Radio Tarifa απέσπασαν μια ακόμη υποψηφιότητα στα βραβεία «BBC Radio 3 Awards for World Music-2003», ενώ ήταν υποψήφιοι και στα βραβεία «Latin Grammy 2004» στην κατηγορία «Best Folk Album».

    Κάθε συναυλία τους αποτελεί σημαντικό γεγονός, αφού καταφέρνουν πάντοτε να κερδίζουν το κοινό και να δημιουργούν μια εκρηκτική, «πυρετώδη» ατμόσφαιρα, που όσοι τη ζουν τη θυμούνται για καιρό. Το σχόλιο του John Armstrong, κριτικού του BBC, τα λέει όλα: «Αν δεν υπήρχαν ήδη οι Radio Tarifa, θα έπρεπε να τους εφεύρουμε».

    MORY KANTE (Δυτική Αφρική) Τετάρτη 20 Ιουλίου.
    Ο Mory Kante, εκτός από ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μουσικής της Δυτικής Αφρικής, είναι πάνω απ' όλα ένας σταρ. Είναι ο άνθρωπος που με το τραγούδι του «Yeke - Yeke» κατάφερε να βάλει το όνομά του στη λίστα των καλλιτεχνών με τις περισσότερες πωλήσεις!
    Η πορεία του πολύχρονη και ιδιαίτερα σημαντική. Το 2000 ο Leonardo Di Caprio του ζήτησε να γράψει τη μουσική για το φιλμ «Η Παραλία», που περιλαμβάνει και ένα remix του «Yeke - Yeke». Την ίδια χρονιά το Βατικανό τον προσκάλεσε να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Ιωβηλαίο.
    Τον Οκτώβριο του 2002 ο Mory Kante αναγορεύτηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Πρεσβευτής Καλής Θέλησης για την καταπολέμηση της φτώχιας σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 4 WOMAD (Rivermead, Ανόβερο, Παλέρμο και Ισπανία). Η συμμετοχή του Mory Kante στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα που θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    ETHNIC PARTY ΜΕ ΤΑ «ΚΡΟΥΣΤΑ ΤΗΣ ΤΑΚΗ» Πέμπτη 21 Ιουλίου.
    Το γκρουπ ξεκίνησε παράλληλα με την σχολή Αφρικάνικων και παραδοσιακών κρουστών που λειτούργησε ο Λ. Γρηγορίου επιστρέφοντας από το Παρίσι το 1994. Στη μουσική τους οι ρυθμοί και τα τραγούδια της Δυτικής Αφρικής με κρουστά (Djembe,Doundouns) και έγχορδα (Ngoni) συναντιούνται με το Ελληνικό Βαλκανικό (αλλά και Κέλτικο) ρεπερτόριο για Γκάιντες συνοδευμένο από παραδοσιακά κρουστά (νταούλια, Νταχαρέδες, τουμπελέκια), αλλά και με Ηλεκτρονικά περιβάλλοντα, HipHop Λούπες, τα μαύρα Φωνητικά του MC Dash, Dj's και Αφρικάνικα χορευτικά.. Ο κοινός παρονομαστής είναι το ακαταμάχητο Groove που μετατρέπει κάθε συναυλία τους σε ξέφρενη χορευτική βραδιά. Συχνά οι ζωντανές τους εμφανίσεις πλαισιώνονται απο Live Video προβολές ( VJ ) και DJ's.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΚΑΣ (Ελλάδα) Παρασκευή 22 Ιουλίου
    Ο Γιώργος Μάγκας είναι ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του κλαρίνου στην Ελλάδα και όχι μόνο. Το MTV Europe τον παρουσίασε ως το «ελληνικό φαινόμενο» στην Balkan Jazz, διαθέτοντας ειδικό συνεργείο για να καλύψει τις ζωντανές του εμφανίσεις, ενώ εκτενές αφιέρωμα στον «μάγο με το κλαρίνο», όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν, έκανε και η γαλλική «Liberation». Στις ζωντανές του εμφανίσεις ο Γιώργος Μάγκας, συνοδευόμενος από την υπέροχη φωνή της Τζούλι Τσινέρη, δημιουργεί μια εκρηκτική, γιορτινή ατμόσφαιρα όπου η παραδοσιακή μουσική των τσιγγάνων συναντά το τσιφτετέλι, το τσάμικο, το καλαματιανό καθώς και άλλους παραδοσιακούς ρυθμούς της Ελλάδας.
    Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αγγλία και τον Καναδά.

    SALSA CELTICA (Σκοτία) Σάββατο 23 Ιουλίου
    Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1995 παίζοντας στα μπαράκια του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης. Ωστόσο, όταν το 2003 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά του με τίτλο 'El Agua De La Vida' μπήκε κατευθείαν στο ευρωπαϊκό chart για την world music και αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή world music συγκροτήματα στη Βρετανία. Και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού το πρωτότυπο αυτό πάντρεμα της Salsa με την κέλτικη μουσική δεν είναι δυνατόν να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Στο ενεργητικό τους έχουν πολλές συναυλίες σε μεγάλα φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς και πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις στο BBC. Μάλιστα, ήταν το συγκρότημα με το οποίο το BBC υποδέχθηκε τη νέα χρονιά του 2004.
    Όταν τους ακούσεις μια φορά, θέλεις να τους ακούς συνέχεια!!!

    Ακόμη, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ «Cosmopolis":
    Θα χορέψουν τα συγκροτήματα Rioni Folk Dance Group (Γεωργία), Tesaa Cultural Troup (Γκάνα), Grupo Del Estado De Coahuila (Μεξικό), Meros Folklore Ensemble & Folk Music and Dance Group «Rayhon» (Ουζμπεκιστάν), Kohoutek (Τσεχία), Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου (Ελλάδα).
    Θα μας ενημερώσουν για το έργο τους οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Action Aid Ελλάς, Κάνε Μια Ευχή, Ecocity, Ελληνικό Συμβούλιο για του Πρόσφυγες, Ελληνική Εταιρία, Μέριμνα Ζωής Κατά της Εξάρτησης και Πνοή.
    Θα προβληθούν οι ταινίες «JAPON» του Carlos Reygadas (Μεξικό), «IO NON HO PAURA» (Εγώ δεν φοβάμαι) του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες (Ιταλία), «XΑΜΕΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ» (Lost Killers) του Dito Tzintsadze (Γερμανία / Γεωργία), «Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΖΕΛΑΡΙ» του Οντρέι Τρόγιαν (Τσεχία) και «Η ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΩΝ» του Δήμου Αβδελιώδη (Ελλάδα).
    Θα πραγματοποιηθούν οι εκθέσεις «ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ» του φωτογράφου Ευάγγελου Μαμαλίγκα, «Ο ΓΛΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» με εικαστικά έργα καλλιτεχνών της Artattack και «ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΓΚΡΙΖΟ ΦΟΝΤΟ» του φωτογράφου Γιάννη Γιαννακόπουλου από τους Γιατρούς του Κόσμου.
    Οι μικροί φίλοι του Cosmopolis θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις «Η ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΟΣΜΑΡΑΚΙ» από το Θέατρο Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο, «Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΜΕ ΜΙΑ ΧΑΡΤΙΝΗ ΒΑΡΚΟΥΛΑ» από το μουσικοθεατρικό σχήμα «Ηχόμυθοι», «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» από το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση, ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ & ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ από το συγκρότημα «Rayon» (Ουζμπεκιστάν).
    Οι μικροί φίλοι του Cosmopolis θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα Cosmoπαιχνίδα παίζοντας παιχνίδια από τις χώρες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση.

    Όλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του φεστιβάλ έχουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό.

    Διοργάνωση: Δήμος Καβάλας, Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας.

    Χώρος: Χερσόνησος Παναγίας στην Παλιά Πόλη της Καβάλας

    πηγή www.melodia.gr