ελληνική μουσική
    795 online   ·  210.833 μέλη

    Ο Γιώργος Νταλάρας πλάι στον Γιώργο Κιμούλη

    jorge
    28.06.2005, 01:40
    H τραγωδία Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή παρουσιάζεται την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

    Η παράσταση είναι σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη, σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη και μουσική Γκόραν Μπρέγκοβιτς σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

    Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Γιώργος Κιμούλης (Οιδίποδας), Νόνικα Γαλινέα (Ιοκάστη) και Γιώργος Νταλάρας (Κορυφαίος).

    Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα οι συντελεστές της παράστασης μίλησαν για ένα διαφορετικό Οιδίποδα Τύρρανο.

    «Σε αυτό το κλασσικό έργο προσδίδω κορυφαία θέση στη μουσική και αναδεικνύω τη σπουδαιότητα των χορικών της τραγωδίας» δήλωσε ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Γιώργος Κιμούλης.

    Ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε ότι θα εμφανιστεί στην Επίδαυρο, για να μεταφέρει την αγάπη του για την αρχαία τραγωδία. Πρόσθεσε ότι η μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβιτς σε συνδυασμό με τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου δίνουν μια διαφορετική διάσταση στο θέμα της τραγωδίας.

    Η Νόνικα Γαληνέα στο ρόλο της Ιοκάστης και ο Τάσος Χαλκιάς στο ρόλο του Κρέοντα τόνισαν ότι με την εμπειρία τους μπορούν να προδικάσουν την επιτυχία της παράστασης, ευχαριστώντας αμφότεροι τον Γιώργο Κιμούλη.

    Με τη συγκεκριμένη τραγωδία ο Σοφοκλής καταδεικνύει την υποδεέστερη θέση του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν και συγχρόνως μια τραγική θεώρηση της νίκης του μέσα στην ήττα.

    Ο μύθος του Οιδίποδα είναι ο αρχέτυπος μύθος της προσωπικής ταυτότητας στο δυτικό πολιτισμό. Είναι κυρίως ο μύθος της αυτογνωσίας, της ανθρώπινης ισχύος και αδυναμίας. Αφορά την αλληλεπίδραση του υπέρτατου ορθολογισμού και της υπέρτατης άγνοιας, του ελέγχου και της επιθετικότητας στην ανθρώπινη προσωπικότητα, της σχέση της ατομικής ύπαρξης μέσα στον κόσμο όπως τον βιώνουμε και τον ερμηνεύουμε, ανάμεσα στην τάξη και το χάος, ανάμεσα στο νόημα και στην απουσία του.

    Εισιτήρια για την παράσταση πωλούνται στα κεντρικά ταμεία του Ελληνικά Φεστιβάλ και στα ταμεία του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.

    news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ