ελληνική μουσική
    727 online   ·  210.832 μέλη

    Τζουράς-Αγορά,διαφορές απο μπουζούκι.

    dexterous
    08.04.2017, 15:59

    Καλησπέρα,

    αποφάσισα να μάθω ένα παραδοσιακό όργανο ,και αποκλείοντας το μπουζούκι ως αρκετά ακριβό ,κατέληξα στον τζουρά.

    Και θα ήθελα να μάθω τη σχέση ποιότητας-τιμής του,δηλαδή με τι ποσό αγοράζεις έναν αξιοπρεπή τζουρά για παράδειγμα.Απο τον νάκα που κοίταξα βρήκα κάτι τέτοιο ,τον οποίο όμως δεν μπορώ να κρίνω.Θα εκτιμούσα αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει.

    Επιπλέον,ποιες είναι οι διαφορές μποζουκιού-τζουρά οσον αφορά το ρεπερτόριο,τον ήχο κλπ ;

    Αν κάποιος θεωρεί και κάτι άλλο σημαντικο να ειπωθεί,θα με ενδίεφερε να το μάθω :) 

    ευχαριστώ


    STEFANOS604
    08.04.2017, 21:39

    ‘’Εγκυκλοπαιδικές’’ αλλά χρήσιμες γνώσεις ,απ’ τις σημειώσεις μου, που ξέρω από φίλο μου μουσικό που έχει μαγαζί με μουσικά όργανα – χωρίς να γνωρίζω το παίξιμο κανενός εξ’ αυτών των οργάνων:

    • Όποιος μάθει ένα από τα 3 (μπουζούκι – Μπαγλαμά – Τζουρά) μπορεί να μάθει και τα υπόλοιπα 2  εύκολα – θέμα εξάσκησης.
    • ‘’Ντούγιες’’ λέγονται οι ''γραμμές'' που έχει το σκάφος του τζουρά στο πίσω μέρος.
    • Κατά την αγορά να προσέξεις γιατί σήμερα οι ντούγιες σε ξεγελούν και μπορεί να είναι ζωγραφιστές.
    • Περισσότερες ντούγιες θα βρεις στα ακριβότερα και άρα σε  καλύτερα  όργανα.
    • Η ποιότητα κατασκευής θα πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο, για να παράγεται εκείνο το ηχόχρωμα που θα σε κάνει να μη τον παρατάς (όπως συμβαίνει σ’ όλα τα έγχορδα).
    • Το θέμα επομένως είναι ποιανού οργάνου απ’ τα δύο το ηχόχρωμα σου αρέσει περισσότερο.

     


    bokma
    16.07.2017, 18:20

    Καλησπέρα dexterous. Πριν αρκετά χρόνια που είχα οικονομική άνεση αποφάσισα να δώσω παραγγελία για αγορά ένός μπουζουκιού. Το όργανο ήταν αρκετά ακριβό αλλά εγώ άσχετος. Εκείνη την εποχή γρατζούναγα λίγη κιθαρίτσα. Το μπουζούκι είναι τετράχορδο (το μετάνοιωσα αργότερα) και το πρώτο παίξιμο έγινε απο επαγγελματία ο οποίος μου είπε ότι το όργανο ήθελε στρώσιμο αλλά κελάιδαγε καλά. Γρήγορα κατάλαβα ότι για το ρεμπέτικο που γουστάριζα ήθελα κάτι σε τρίχορδο και έτσι αρχές του 2000 πέφτω επάνω σε ένα τζουρά του ιδίου κατασκευαστή και τον αγοράζω σε δραχμές τότε 150 χιλιάδες 500 περίπου Ευρωπουλάκια σημερινά. Είμαι αυτοδίδακτος αλλά τα όργανα δεν υπάρχει ημέρα που να μην τα γρατζουνίσω και πάντα με ρεμπέτικο. Ολο αυτό το ταξίδι που σε πήγα έχει να κάνει με την εμπειρία που έχω αποκτήσει αυτά τα χρόνια. Η διαφορά τρίχορδου μπουζουκιού με το τετράχορδο δεν είναι μεγάλη αλλά για ρεμπέτικο οπωσδήποτε τρίχορδο. Στο τετράχορδο σου επιτρέπεται να κάνεις γεμίσματα λόγω ακόρντων κάτι που γίνεται όμως και στο τρίχορδο. Ο τζουρας φαντάσου ότι είναι ένα τρίχορδο με πιό πρίμο ήχο λόγω μικρότερου σκάφους. Η γνώμη μου και κλείνω. Εαν έχεις μούρλια και χρόνο να αγοράσεις καλό όργανο και καλό σημαινει ακριβό (έχει άλλον ήχο). Εαν βοήθησα χαίρομαι και καλή σου συνέχεια...


    margatsif
    19.07.2017, 23:49

    Καλό οργανάκι ο Τζουράς, αλλά σε περιορίζει ( άποψή μου ) στο ρεπερτόριο και περισσότερο σε πάει στο ρεμπέτικο.

    Με το τετράχορδο μπορείς να παίξεις και ρεμπέτικα και νησιώτικα και λαϊκά.

    Αξίζει να το ψάξεις για ένα καλό όργανο, ας είναι και ακριβό, γιατί θα σε κεντρίζει το ενδιαφέρον και δεν θα το παρατήσεις εύκολα.

    Το τελευταίο μου μπουζούκι το αγόρασα απο την Θεσσαλονίκη πριν δώδεκα χρόνια, απο τον Δεκαβάλα που είναι κοντά στη Ροτόντα, με 1500 ευρώ.

    Μου έκανε όμως πέντε άτοκες δόσεις με την πιστωτική μου κάρτα και έτσι δεν το κατάλαβα πότε το ξεπλήρωσα.

    Για μένα, πάντως , κάποιος που παίζει μπουζούκι, πρέπει να έχει στην κατοχή του και το τετράχορδο και το τρίχορδο, είναι η φιλοσοφία παιξίματος του καθενός απο αυτά τελείως διαφορετική.

    Παραδείγματος χάρη, αν παίξεις Ζαμπέτα θα το κάνεις με το τετράχορδο, αν παίξεις Βαμβακάρη θα πιάσεις το τρίχορδο ή τον Τζουρά.