ελληνική μουσική
    781 online   ·  210.833 μέλη

    Οπτικοακουστική Επικοινωνία & Γλώσσα - Διήμερο Βιωματικό Εργαστήριο

    elechrista
    11.01.2018, 21:42

     Εισηγητής: Νίκος Γιαννόπουλος – Σκηνοθέτης / Παραγωγός

     

     

     

    Art Act Area creative space

     

    Σάββατο 20 Ιανουαρίου, 14.00-20.00 & Κυριακή 21 Ιανουαρίου, 10:00-20.00

    Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 14.00-20.00 & Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, 10:00-20.00

     

    Ένα εξαιρετικό εργαστήριο, στο οποίο θα ακολουθήσουμε όλα τα βήματα δημιουργίας μιας ταινίας μικρού μήκους, θα πραγματοποιηθεί από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη και παραγωγό Νίκο Γιαννόπουλο, στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2018 και στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2018, στην Αθήνα.

    Στοιχεία από την ιστορία του κινηματογράφου, εισαγωγή στην οπτικοακουστική επικοινωνία, εκφραστικά μέσα (πλάνα, γωνίες λήψεις, κινήσεις κάμερας, φακοί), κινηματογραφικά επαγγέλματα, τι είναι το σενάριο, πως φτιάχνουμε μια μυθοπλασία, στάδια παραγωγής, διανομή ρόλων, γύρισμα και τελική επεξεργασία (μοντάζ-μιξάζ). Ζούμε ήδη σε μια εποχή όπου τα όρια ανάμεσα στον κόσμο και την εικόνα του δεν είναι απλά δυσδιάκριτα, αλλά ανύπαρκτα. H ίδια η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, βομβαρδίζεται από εικόνες. Μεταφέρουμε πληροφορίες, μεταδίδουμε γνώση, επικοινωνούμε, ανταλλάσσουμε ιδέες και, τελικά, αποκτούμε συνείδηση του εαυτού μας και του κόσμου μέσα από εικόνες, οι οποίες καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο την προνομιακή θέση που κατείχε μέχρι τώρα ο λόγος.

    Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει το τέλος του πολιτισμού, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Αντίθετα, σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή, ένα βασικό χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η ανάπτυξη ενός άλλου κώδικα επικοινωνίας, μιας άλλης γλώσσας, της γλώσσας των εικόνων. H γλώσσα αυτή ήδη υπάρχει, αρθρώνεται, εξελίσσεται και, μέρα με τη μέρα, ανάγεται σε κύριο φορέα εκπομπής μηνυμάτων, μετάδοσης γνώσης και πληροφοριών.

    H υποτίμηση της εικόνας και η αντίληψη ότι αυτή εμπεριέχει ένα μονοσήμαντο και προφανές νόημα διαστρεβλώνουν τη σχέση μας με την ίδια την πραγματικότητα που την παράγει. Αυτό ακριβώς είναι που μας μεταμορφώνει σε παθητικούς δέκτες. Μαθαίνουμε να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στις λέξεις, για τις οποίες ξέρουμε ότι μπορούν να κρύβουν περισσότερα από όσα φαινομενικά δηλώνουν.

    Αν όμως είναι αλήθεια ότι «μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις», πρέπει να υποψιαζόμαστε ότι η εικόνα μπορεί να είναι χίλιες φορές πιο παραπλανητική. Η μελέτη αυτής της γλώσσας βασίζεται στους κώδικες του κινηματογράφου που είναι για την οπτικοακουστική επικοινωνία ότι είναι τα αρχαία και η λογοτεχνία για τον Λόγο.

    • Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενηλίκους.
    • Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια ταινία μικρού μήκους που θα πραγματοποιήσει η ομάδα των συμμετεχόντων.
    • Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης του εργαστηρίου στους συμμετέχοντες.
    • Έκπτωση δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και οι έχοντες κάρτα ανεργίας.

     

    Λίγα λόγια για τον Νίκο Γιαννόπουλο

    Ο Νίκος Γιαννόπουλος σπούδασε στο Παρίσι Κινηματογράφο και Τηλεόραση στα πανεπιστήμια «Νέα Σορβόνη» και «Βενσέν». Από το Γαλλικό Υπουργείο Νεότητάς και Σπορ έλαβε Δίπλωμα Ειδικού Παιδαγωγού.

    Από το 1976 εργάζεται στην Ελλάδα ως Σκηνοθέτης, Παραγωγός και Σεναριογράφος στον Κινηματογράφο, την Τηλεόραση και την Διαφήμιση.

    Διετέλεσε διδάσκων (2003 – 2008) στο Μεταπτυχιακό της Παιδαγωγικής Σχολής του ΔΠΘ «Η χρήση των οπτικοακουστικών μέσων και των νέων τεχνολογιών στην ψυχαγωγία και εκπαίδευση των παιδιών» και στο Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του ΑΠΘ (2004 – 2008) «Σκηνοθεσία Κιν/φου  και Παραγωγή». Έχει διδάξει, επίσης, στη «Σχολή Σταυράκου», στα «ΙΕΚ ΑΚΜΗ» και «New York College» και στα Εκπαιδευτήρια «Ζηρίδη».

     

    Για πληροφορίες:

    Art Act Area creative space

    Αθηνάς 12, 10554, Μοναστηράκι (6ος όροφος)

    Τ: +30 211 4035789, 

    Ε: info@artactarea.com

     

    http://www.imdb.com/name/nm0947961/?ref_=nv_sr_1

     

     











    [ τροποποιήθηκε από τον/την elechrista, 11-01-2018 21:46 ]