ελληνική μουσική
    530 online   ·  210.840 μέλη

    Ελλάδα και Ίντερνετ

    vouliakis
    19.09.2005, 23:22
    Η Ελλάδα είναι ίσως η πιο τεχνοφοβική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά μαζί με τη Γαλλία συγκεντρώνουν τα δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά που ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και του Ιντερνετ τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η Citigroup σε έκθεσή της σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (17/9).

    Στον αντίποδα βρίσκονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

    Η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη άγνοια σε θέματα Ιντερνετ και ευρυζωνικότητας, καθώς το 41% του πληθυσμού, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αναφέρει ότι δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο γιατί δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 31%, με τη Σουηδία να έχει το χαμηλότερο με 20%.

    Οι νέοι μεταξύ 15 και 24 ετών, που εμφανίζουν διεθνώς μεγαλύτερη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, αντιπροσωπεύουν το 12,9% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού, αλλά το ποσοστό τους συρρικνώνεται με μέσο ετήσιο σωρευτικό ρυθμό 2,5%. Εμπόδιο στην επέκταση του Διαδικτύου, των ευρυζωνικών υπηρεσιών και άλλων νέων τεχνολογιών αποτελεί επίσης ο χαμηλός βαθμός διείσδυσης των προσωπικών υπολογιστών στη χώρα μας.

    Σε σχέση με την Ελλάδα, οι αναλυτές της Citigroup πιστεύουν ότι η αύξηση της ζήτησης απαιτεί τη μείωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών, καθώς το 20% του πληθυσμού με τα υψηλότερα εισοδήματα ξοδεύει τρεις φορές περισσότερα για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και Ιντερνετ σε σχέση με τους χαμηλόμισθους. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στην Πορτογαλία, αλλά όχι στη Σουηδία όπου η διαφορά είναι της τάξης του 1%-2%.

    Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 22% την περίοδο 1994-2004. Η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε με μέσο ρυθμό 23,5% την περίοδο 1994-2004 έναντι μείωσης 2,2% της σταθερής. Η διείσδυση των προσωπικών υπολογιστών στα ελληνικά νοικοκυριά αυξήθηκε με ρυθμό 9%, τον χαμηλότερο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζει η αμερικανική τράπεζα, ενώ του Διαδικτύου ήταν 22,3% κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο.

    Η μείωση των τιμών για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα ήταν από τις μεγαλύτερες μαζί με τη Γαλλία και τη Βρετανία τα τελευταία 10 χρόνια, συμβάλλοντας στην αύξηση της ζήτησης και της σχετικής δαπάνης που υπερέβη κατά πολύ τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

    Πηγή: e-paideia.net
    W4TT4N4B3
    20.09.2005, 02:41
    Τεχνοφοβικοι με τα περισσοτερα κινητα τηλεφωνα ανα κατοικο στην Ευρωπη?

    απλως το διαδικτυο ειναι πανακριβο και οι Ελληνες δεν εχουν ενεημερωθει για το ποσο χρησιμος μπορει να αποδειχθει η χρηση pc και του διαδικτυου.

    εδω μεχρι λιγα χρονια πριν αλλα ακομα και τωρα δεν υπαρχει μηχανοργανωση στο Δημοσιο.
    nefos
    27.09.2005, 05:39
    @ Παραθέτω το παρακάτω σε αυτό το τόπικ γιατί έχει να κάνει με Ελλάδα και ιντερνετεγκληματικές ενέργειες (προς αποφυγή καινούργιου τόπικ).

    ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ τους από την ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.
    Αντικοινωνικοί οι εγκληματίες του Ιντερνετ
    Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Τον τελευταίο καιρό δεν περνάει εβδομάδα, το πολύ δεκαπενθήμερο, που να μην ακουστεί μια είδηση αστυνομικού περιεχομένου που σίγουρα δεν την καταλαβαίνουν όλοι. Σ' αυτές τις ειδήσεις αντί για τις λέξεις «φόνος», «ληστεία», «έκρηξη», «νονός» ακούγονται οι «ηλεκτρονικά ίχνη», «κράκερ», «χάκερ», «διείσδυση σε δίκτυα» και άλλες. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις, όπως η παιδική πορνογραφία, η παράδοση συναντά τις νέες τεχνολογίες. Και φυσικά, σε κάθε αστυνομική ιστορία ο δολοφόνος κάποια στιγμή σταματά να αλωνίζει. Κάποιος τον έχει βρει...


    Κρυφός πρωταγωνιστής σ' αυτές τις ιστορίες ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι μια σχετικώς νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που εδρεύει στη λ. Αλεξάνδρας, αφού ανήκει στην Ασφάλεια Αττικής. Είναι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ακούγεται και γράφεται περισσότερο από ένα χρόνο και μην πάει το μυαλό μας ότι οι αστυνομικοί του δεν κρατούν όπλα αλλά κατσαβίδια. Καμία σχέση.

    Ο επικεφαλής της, αστυνόμος Μανώλης Σφακιανάκης, είναι ένας αξιωματικός που απαντάει δύσκολα στο κινητό του, τα τελευταία δέκα - δώδεκα χρόνια από τότε που ήταν στο Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων. «Δουλειά, δουλειά», λέει και το κλείνει γρήγορα. Εχει δει -και έχει πιάσει- πολλούς έξυπνους κακοποιούς, εργασιομανής κι αεικίνητος. Μας είπε μία από τις αγαπημένες του φράσεις όταν τον ρωτήσαμε για το αν όλοι μας αφήνουμε ηλεκτρονικά ίχνη στο Δίκτυο: «Στο Ιντερνετ, να ξέρετε δεν χωράει μπλάνκο...».


    «Στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό έγκλημα βρίσκεται σε έξαρση, είναι αλήθεια, μας ήρθε με καθυστέρηση περίπου δέκα ετών από το εξωτερικό. Στην υπηρεσία και γενικά στις υπηρεσίες της Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα γίνονται καθημερινά περίπου 20-30 καταγγελίες από ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα κάποιας απάτης ή άλλης μορφής εγκληματικής ενέργειας μέσω υπολογιστών», λέει ξεκινώντας την κουβέντα μας.

    @ Η υπόλοιπη συνέντευξη βρίσκεται ΕΔΩ ΠΕΡΑ

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/09/2005





    επισυναπτόμενα: internet.jpg