ελληνική μουσική
    503 online   ·  210.820 μέλη

    Στο σφυρί μοναδική παρτιτούρα του Μπετόβεν,χαμένη για έναν αιώνα...

    DavidDT
    14.10.2005, 11:48
    Μοναδική χειρόγραφη παρτιτούρα του Μπετόβεν, που θεωρείτο χαμένη για περισσότερο από έναν αιώνα, βγαίνει σε δημοπρασία από τους Sotheby's του Λονδίνου την 1η Δεκεμβρίου.

    Η τιμή εκκίνησης από τον οίκο είναι το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

    Το 80 σελίδων χειρόγραφο ανακαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλιο στον πάτο ενός παλιού σκονισμένου ντουλαπιού σε θρησκευτικό σχολείο της Φιλαδέλφειας. Πρόκειται για την ανολοκλήρωτη παρτιτούρα του έργου «Μεγάλη Φούγκα σε Σι ύφεση μείζονα», ένα από τα πιο επαναστατικά έργα του Μπετόβεν.

    Από τον οίκο Sotheby’s το εύρημα χαρακτηρίστηκε καταπληκτικό, αφού ήταν γνωστό μόνο από μια σύντομη περιγραφή σε κατάλογο του 1890, ενώ δεν το είχε δει κανείς από τους μελετητές του έργου του Μπετόβεν.

    Οι Sotheby's τονίζουν ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό χειρόγραφο του Μπετόβεν που έχει εμφανιστεί ποτέ στην αγορά, ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση σε μια πλήρη επαναξιολόγηση του έργου του.

    Όπως αναφέρει το Reuters, είναι η δεύτερη φορά που τόσο σπάνιο χειρόγραφο ανακαλύπτεται τυχαία στη Θεολογική Σχολή Πάλμερ, καθώς εκεί το 1990 είχε βρεθεί χειρόγραφο του Μότσαρτ.

    «Εκείνη την εποχή, το αποκαλούσαμε το 'θαύμα του Μότσαρτ'. Τώρα μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για την 'ευλογία του Μπετόβεν'» είπε ο πρόεδρος της σχολής Πάλμερ, Ουάλας Τσαρλς Σμιθ.

    Ο Γερμανός συνθέτης, που συνέχισε να δουλεύει παρά το γεγονός ότι σταδιακά έχανε την ακοή του, συνέθεσε το εν λόγω έργο το 1826 -έναν χρόνο πριν πεθάνει- και το προόριζε για το φινάλε του «Κουαρτέτου Εγχόρδων σε Σι ύφεση μείζονα».

    Το κομμάτι αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο στην εκτέλεσή του και, καθώς μουσικά ήταν μπροστά από την εποχή του, δεν έτυχε αμέσως θερμής υποδοχής από το κοινό.

    Το χειρόγραφο είναι γραμμένο σε καφέ και μαύρο μελάνι, ενώ έχει και υποσημειώσεις με μολύβι και κόκκινο χρώμα.

    Πηγή: news.in.gr






    επισυναπτόμενα: betoven.jpg