ελληνική μουσική
    482 online   ·  210.823 μέλη

    Η «Αιθέρια» Κέιτ Μπους

    Sofia
    01.11.2005, 14:43
    Επιστροφή μετά 12 χρόνια με διπλό άλμπουμ

    «Ελβις είσαι ακόμα κάπου εκεί έξω/ μοιάζοντας με έναν ευτυχισμένο άνθρωπο/ στο χιόνι του Ροδανθου/ και βασιλιά του βουνού...».

    Ενας απαλός ρέγκε ρυθμός συνοδεύει την ποίηση της Κέιτ Μπους στο πρώτο τραγούδι του νέου άλμπουμ που κυκλοφορεί με τον τίτλο «King Of The Mountain». Με αναφορές στον Ελβις Πρίσλεϊ και τον «Πολίτη Κέιν» του Ορσον Ουέλες, η Μπους μιλάει για την κατάρα της φήμης που σε οδηγεί στην απομόνωση. Το τραγούδι δεν είναι παρά προπομπός του «Aerial», της νέας της δουλειάς, που κυκλοφορεί την ερχόμενη Δευτέρα. Ενα διπλό άλμπουμ με δεκαέξι τραγούδια που «ελπίζω το κοινό να εκτιμήσει ότι άξιζαν την αναμονή», όπως σχολιάζει η ίδια.

    Δώδεκα χρόνια σιωπής είναι πάρα πολλά για μια βιομηχανία που βασίζεται στο εφήμερο. Ομως η Κέιτ Μπους δεν υπήρξε ποτέ μια συνηθισμένη ποπ τραγουδίστρια. Εμφανίστηκε αναπάντεχα στη σκηνή το '78 αφού την πρόσεξε ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Pink Floyd. Αφησε μια χούφτα άλμπουμ από το «Lionheart» του '78 μέχρι το πολύ επιτυχημένο «Hounds of Love» του '85 και το τελευταίο της «The Red Shoes» του '93 και συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους μουσικούς του καιρού της, όπως τον Ερικ Κλάπτον και τον Πρινς. Και ξαφνικά αποσύρθηκε από τη σκηνή και απομονώθηκε σε ένα εξοχικό στο Μπέρκσαϊρ μαζί με τον γιο της. Εκεί άρχισε να δουλεύει το επόμενο άλμπουμ της. Απ' αυτή τη μακροχρόνια παραμονή εμπνεύστηκε και ο Τζον Μέντελσον το μυθιστόρημα «Περιμένοντας την Κέιτ Μπους». Στην εισαγωγή του ένας άνδρας κρέμεται από μια ταράτσα και απειλεί να αυτοκτονήσει αν η Κέιτ Μπους δεν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ τούς επόμενους έξι μήνες.

    «Είμαι ένα ήσυχο, μοναχικό άτομο που απλά ήθελε να χαλαρώσει για κάποιο διάστημα», είχε πει η ίδια για την αποχώρησή της. «Πραγματικά με άγγιξε αυτή η αίσθηση της αναμονής από το κοινό», λέει τώρα για την επιστροφή της. «Ενιωσα προνομιούχα για το γεγονός ότι οι άνθρωποι περίμεναν τη δουλειά μου». Οσο για την επιλογή ενός διπλού άλμπουμ είναι σαφής. «Μου επέτρεψε να παίξω από τη μια την ακουστική μουσική που επιθυμώ και από την άλλη να παίξω με μια ολόκληρη μπάντα με πολλά ντραμς». Στην μπάντα, όπου παίζουν δύο ντράμερ, συμμετέχει και ο Γκάρι Μπρούκερ, ο κάποτε ηγέτης των Procol Harum παίζοντας αρμόνιο. Για την ίδια η καθυστέρηση ήταν αναγκαία εξαιτίας του γιου της. «Δούλευα κάνοντας τεράστια διαλείμματα», εξηγεί. «Στο παρελθόν δούλευα μέχρι και δεκατέσσερις ώρες κλεισμένη στο στούντιο. Αυτή τη φορά δεν είχα την πολυτέλεια να το κάνω. Αλλα ίσως ήταν καλό για μένα και τη μουσική μου που είχα τόσους περιορισμούς».

    Τώρα στα σαράντα επτά της χρόνια προσφέρει το πιο πειραματικό της άλμπουμ με αναφορές στην Ζαν ντ' Αρκ και τον Βίλχελμ Ράιχ. Μιλάει όμως και για «όνειρα, σκυλιά, λόφους και παπούτσια». «Πάντοτε αγόραζα τα διπλά άλμπουμ από τους μουσικούς που αγαπούσα», καταλήγει η ίδια. «Τέτοια άλμπουμ δεν μοιάζουν με προϊόντα, δεν συνδέονται τόσο με το κέρδος. Είναι περισσότερο μια κατάθεση ψυχής. Σαν να λέει ο καλλιτέχνης "Ιδού η μουσική μου"».

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


    www.enet.gr


    W4TT4N4B3
    01.11.2005, 17:25
    λιγα λογια για την προϊστορια της αιθεριας KAte Bush


    Η Kate Bush γεννηθηκε τον Ιουλιο του 1958. Μεγάλωσε σε καλλιτεχνικο περιβαλλον καθότι τα αδελφια της Jay και Puddy ηταν ποιητης και μουσικός αντίστοιχα. Στην ηλικια των 14 η Kate ειχε συνθέσει ηδη αρκετα τραγουδια εκ των οποιων ηταν και το The saxophone song και το The man with the child in his eyes το οποιο αργότερα θα γινοταν το 2ο single από το album The Kick Inside το οποιο θα εφτανε μεχρι το νο 5 του UK singles chart. H Κate Bush εφτιαξε αρκετα ντεμο τα οποια συνολικα περιειχαν πανω από 60 κομματια τα οποια εστειλε σε δισκογραφικες εταιριες μεσω ενός οικογενειακου φιλου του Ricky Hopper. O Hopper μαλιστα επαιξε μια από τις κασετες στο φιλο του Dave Gilmour (τραγουδιστη και κιθαριστα των Pink Floyd) ο οποιος εντυπωσιαστηκε από τη δουλεια της Bush και τη βοηθησε να ηχογραφησει ένα από τα ντεμο της στο studio που ειχε στο σπιτι του. Ένα από τα κομματια που ηχογραφηθηκαν ηταν και το Passing through air το οποιο αργότερα κυκλοφορησε σαν B side στο Army Dreamers το 1980. Στη συνεχεια βοηθησε την Kate Bush να ηχογραφησει ένα ντεμο στα Air studios με παραγωγο τον Andrew Powell ο οποιος το εδωσε στο Bob Mercer γενικο διευθυντη της EMI. Ένα χρονο αργοτερα το 1976 η Kate Bush θα υπεγραψει στην EMI.

    Το πρωτο της single Wuthering Heights κυκλοφορει από την ΕΜΙ στις 20/1/1978. Ακολουθει τον επομενο μηνα το 1ο της αλμπουμ , The Kick Inside. Στις 7 Μαρτιου του 1978 το Wuthering Heights φτανει στο νο 1. το Νοεμβριο του ιδιου ετους κυκλοφορει το 2ο αλμπουμ με τιτλο Lionheart (Λεντοκαρδος-η) Τον Απριλιο του 1979 ξεκινησε την πρωτης περιοδεια με τιτλο The Tour of Life. To Σεπτεμβριο του 1980 κυκλοφορει ο 3ος δισκος Never for ever. Σαν βασικο οργανο η Kate Bush στα πρωτα 2 αλμπουμ χρησιμοποιησε το πιανο και οι συγκρισεις με την Τori Amos είναι αναποφευκτες. Τωρα πλεον χρησιμοποιει και κρουστα αλλα και το Fairlight CMI (computer-based digital sampling instrument, καποιο ειδος συνθεσαιζερ μαλλον). Δυο χρονια αργότερα το 4ο αλμπουμ της το The Dreaming κυκλοφορει στο οποιο κανει καποια από τα φωνητικα (backing vocals) στο Pull Out The Pin. Θα περασουν 3 χρονια μεχρι τον επομενο δισκο Hounds of Love. Το κομματι με τιτλο Running up that hill αρχικα ονομαζοταν Deal with God αλλα επειδη περιειχε τη λεξη θεος μεσα στον τιτλο και αποτελουσε εμποδιο για τη ραδιοφωνικη του μεταδοση σε ορισμενες χωρες, μετονομαστηκε σε Running up that hill (το οποιο εχει γινει και μια υπεροχη διασκευη από τους Placebo.

    Το Νοεμβριο του 1986 κυκλοφορησε το The Whole Story (συλλογη) το οποιο περιειχε μια διαφορετικη εκτελεση του Wuthering Heights στα φωνητικα και το single Experiment IV. Το video clip μαλιστα λογοκριθηκε με την αιτιολογια ότι θα τρομαζε τα μικρα παιδια.

    Το 1989 κυκλοφορει το επομενο αλμπουμ με τιτλο The sensual world στο οποιο συμμετειχε και ο Dave Gilmour. Ένα χρονο αργοτερα κυκλοφορει μια κασετινα σε περιορισμενο αριθμο με τιτλο This Woman's Work και περιειχε όλα τα αλμπουμ μεχρι και το The sensual world (εκτος απο το The whole story) με επιπροσθετο υλικο από b sides και remixes. Το 1993 κυκλοφορησε το The Red shoes με συμμετοχες των Eric Clapton Jeff Beck του Prince κα.

    Το 1994 επανακυκλοφορησε και το 'Live at
    the Hammersmith Odeon' Video που περιειχε και 1 cd από τη συναυλια.

    W4TT4N4B3
    01.11.2005, 19:05
    Για αυτους που θελουν να τη γνωρισουν καλυτερα οσο καλυτερα μπορει να γινει διαβαζοντας μια συνεντευξη επισκεφτειτε αυτη τη σελιδα

    και αυτην και τελος αυτην

    Καλη αναγνωση...
    Vanos
    02.11.2005, 00:03
    ¶κουσα το single που κυκλοφόρησε και το βρήκα πολύ καλό.

    Η Kate Bush τολμά να πειραματιστεί δημιουργώντας μια ιδιότυπη ποπ
    μουσική που ξεχωρίζει χωρίς να κάνει απολύτως κανένα συμβιβασμό προκειμένου
    να βρίσκει μεγαλύτερη ανταπόκριση από το ευρύτερο κοινό.

    Περιμένω να ακούσω και ολόκληρο το album...
    sitzoune81
    01.08.2008, 13:33

    Ομολογω πως δεν της εδινα και τοση σημασια, αν και την γνωριζω απο παιδι οταν ημουν

    Εχει ομως εδω και 2 μηνες περιπου που δεν μπορω να ξεκολλησω απο την φωνη της, και τα τραγουδια της, και τις υπεροχες εικονες που εμφανιζονται μπροστα μου οταν ακουω τα τραγουδια της! Άξια καλλιτεχνης της "ευφυης" Pop (Pop οπως Popular, οχι ως britney spears)

    Απίστευτα δείγματα ώριμης μουσικής σύνθεσης....

    Cloudbusting

    Hounds Of Love

    Wuthering Heights