ελληνική μουσική
    841 online   ·  210.833 μέλη

    Συναυλία Αλληλεγγύης στου Ζαπατίστας

    jorge
    20.09.2003, 16:11
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ


    * Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Σωκράτης Μάλαμας

    * Γιάννης Αγγελάκας - Αλτσχάιμερ Μπιτ - Γιώργος Χριστιανάκης

    ΣABBATO 27 ΣEΠTEMBPIOY 2003, 8 μ.μ.

    Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη

    Δέκα χρόνια μετά την εξέγερση του Γενάρη του ’94 και κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας, στρατιωτικών και παραστρατιωτικών επιθέσεων, «σχεδίων ανάπτυξης» που εκπονούνται από τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα της παγκοσμιοποιημένης εξουσίας του χρήματος, οι ζαπατιστικές κοινότητες της Τσιάπας συνεχίζουν να αγωνίζονται. Με «όπλο» την οικοδόμηση αυτόνομων δομών εκπαίδευσης, υγείας, αγροτικής παραγωγής δίνουν τη δική τους απάντηση στην αγοραία λογική του νεοφιλελευθερισμού και την κοινωνική βαρβαρότητα που αυτή προωθεί. Κοινωνική αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, ελευθερία είναι το μήνυμα που έρχεται απ’ αυτή την ξεχασμένη γωνιά της Γης.

    Ενταγμένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ζαπατιστικών κοινοτήτων (το «Σποράκι του Ήλιου») είναι και η προσπάθεια που εκδηλώνεται εδώ και 2,5 χρόνια στην Ελλάδα από την Καμπάνια «Ένα Σχολείο για την Τσιάπας». Στόχος της η δημιουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Δασκάλων - Πολιτιστικών Λειτουργών που θα εφοδιάζει τους εξεγερμένους ιθαγενείς με τις απαραίτητες γνώσεις που στη συνέχεια θα κληθούν να μεταδώσουν στις κοινότητές τους. Με δεδομένο το υψηλό ποσοστό αναλφαβητισμού που υπάρχει στην Τσιάπας και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αυτό συνεπάγεται, είναι προφανές γιατί οι Ζαπατίστας δίνουν τόσο μεγάλη σημασία σ’ αυτό το πρόγραμμα.

    Το χτίσιμο του Κέντρου Εκπαίδευσης (συγκρότημα κτιρίων που περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, κοιτώνες που θα φιλοξενούν τους σπουδαστές από τις άλλες κοινότητες, κτίρια τραπεζαρίας, βιβλιοθήκης και άλλους βοηθητικούς χώρους) έχει προχωρήσει κατά ένα μεγάλο μέρος, με τη σκληρή δουλειά των ιθαγενών Ζαπατίστας και τη συμβολή και ανθρώπων από την Ελλάδα που στήριξαν και στηρίζουν με την επιτόπια παρουσία τους στην Τσιάπας την κατασκευή του. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των αιθουσών διδασκαλίας και έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό το χτίσιμο των κοιτώνων. Οι εργασίες κατασκευής του συνεχίζονται και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ένα περίπου χρόνο, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκπαιδευτικές δραστηριότητές του με σπουδαστές από διάφορες κοινότητες της Τσιάπας.

    Με στόχο την οικονομική ενίσχυση για να συνεχιστεί η κατασκευή του Κέντρου Εκπαίδευσης Δασκάλων στις ζαπατιστικές κοινότητες του Μεξικού αλλά και την αλληλεγγύη στον αγώνα των Ζαπατίστας,και με συνθήματα «Στα βουνά του Μεξικού χτίζεται η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια, η ελευθερία» - «Με τους Ζαπατίστας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, για την ανθρωπότητα», η Καμπάνια «Ένα Σχολείο για την Τσιάπας» οργανώνει μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ.

    Στη συναυλία θα συμμετάσχουν οι:
    · Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Σωκράτης Μάλαμας
    · Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Χριστιανάκης και η ομάδα «Αλτσχάιμερ Μπιτ»
    ·
    Πιο συγκεκριμένα: Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα συμμετάσχει με την μπάντα των μουσικών που τον συνόδευσε στις καλοκαιρινές συναυλίες του ανά την Ελλάδα και που θεωρείται μια από τις καλύτερες μπάντες της χώρας. Mαζί τους θα τραγουδήσει και ο Σωκράτης Mάλαμας.

    Αμέσως μετά, η ομάδα «Αλτσχάιμερ Mπιτ» θα μεταμορφώσει τη συναυλία σε πάρτυ. Ο Γιάννης Αγγελάκας θα βρεθεί στα πλατώ παίζοντας δίσκους σε ένα dj set που περιλαμβάνει funk, soul dub και reggae ρυθμούς που ανά στιγμές θα αναμειγνύονται με ήχους από τη ζούγκλα της Τσιάπας, συνθήματα των Ζαπατίστας και φωνές από τις αυτόνομες ζαπατιστικές κοινότητες, ενώ ο Γιώργος Χριστιανάκης θα τζαμάρει με τους «Αλτσχάιμερ» παίζοντας πλήκτρα.

    Στη διάρκεια της συναυλίας θα διαβαστούν χαιρετισμοί από το Συμβούλιο του αυτόνομου ζαπατιστικού δήμου Ρικάρντο Φλόρες Μαγκόν όπου χτίζεται το «Σχολείο για την Τσιάπας» καθώς και του Ουρουγουανού συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο. Επίσης θα διαβαστούν μικρά κείμενα σχετικά με το κίνημα των Ζαπατίστας.

    Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων και πληροφορίες για τη συναυλία στο τηλέφωνο 210 3812373.
    Elen
    21.09.2003, 12:25
    Πολύ σημαντική συναυλία! Χθες την πληροφορήθηκα κι εγώ από σχετική αφίσα που είδα σε σημείο του Δήμου Πετρούπολης! Νομίζω ότι καλό είναι να βοηθήσουμε κι εμείς σ'αυτήν την προσπάθεια των Ζαπατίστας για "αυτο-προσδιορισμό και αυτονομία(self-determination and autonomy)" μέσα στο κράτος του Μεξικού, όπως διαδηλώνουν οι ίδιοι, και να γίνουν σεβαστά τα έθιμά τους και η καταγωγή τους, αφού αποτελούν τους ιθαγενείς της περιοχής, που εδώ και 500 χρόνια αγωνίζονται για να εμποδίσουν την κατάληψη της χώρας τους από τους λογής λογής εχθρούς που έχουν παραβιάσει και καταλύσει την εδαφική τους ακεραιότητα!

    Στο βιβλίο "Zapatistas! Documents of the New Mexican Revolution", που υπάρχει διαθέσιμο και μέσω Ιντερνετ στη διεύθυνση:http://lanic.utexas.edu/project/Zapatistas/
    , και το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά από πολυάριθμους ευαισθητοποιημένους(politically-minded) χρήστες τους Ιντερνετ, που εθελοντικά προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στο έργο αυτό των Ζαπατίστας για τη γνωστοποίηση του προβλήματός τους σε όλον τον κόσμο, μπορεί να κανείς να μάθει για την "επανάσταση" των Ζαπατίστας τον Ιανουάριο του 1994 και τις διεκδικήσεις τους, μέσα από επιστολές, συνεντεύξεις και άλλα ντοκουμέντα, συντεταγμένα από τους ίδιους! Διότι, σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα του βιβλιου, "αν οι άνθρωποι θέλουν να καταλάβουν το πρόβλημα των Ζαπατίστας, θα πρέπει να ακούσουν τους ίδιους"!

    Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Autonomedia και διατίθεται από μεγάλους διανομείς, όπως αναφέρεται. Στη σελίδα που προανέφερα θα βρείτε πληροφορίες.



    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από:: Elen στις 21-09-2003 12:30 ]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από:: Elen στις 21-09-2003 12:41 ]
    Elen
    24.09.2003, 17:19
    Αν και το αναφέρω λίγο καθυστερημένα(πριν λίγο το έμαθα πάντως), τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων για τη Συναυλία Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας είναι:

    - "Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο" Θεμιστοκλέους 37 (Εξάρχεια 210 3802644)

    - Κατάστημα " Ίριδα" Ομήρου 38 ( Κολωνάκι 210 3603351)

    - Μικρό καφέ, Αραχώβης 38 Εξάρχεια

    - Κέντρο Ξένων Γλωσσών Abanico Κολοκοτρώνη 12 ( κέντρο Αθήνας 210 3251214 )

    - Καφέ Ταμπάκο, οδός Σουλτάνη, Εξάρχεια ( βραδινές ώρες)

    - Ηλιούπολη, βιβλιοπωλείο " Απρόβλεπτο" , Ρήγα Φεραίου 25, 210 9940110

    - Νέα Σμύρνη, βιβλιοπωλείο " Κουκίδα" ,Τροίας 4 210 9340543

    Επίσης, όποιος θέλει να ενισχύσει την Καμπάνια " Ένα σχολείο για την Τσιάπας" μπορεί να καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 151/953408-39 . Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα της καμπάνιας
    www.escuelazapatista.gr
    KostasLadas
    28.09.2003, 17:16
    Η συναυλία συμπαράστασης πιστεύω σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά.

    Ο κόσμος ήταν πάρα πάρα πολύς, δεν περίμενα κάτι τέτοιο με τίποτα. Γινόταν πραγματικά χαμός. Το θέατρο Πέτρας ήταν γεμάτο, δεν έπεφτε καρφίτσα. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο, γιατί σημαίνει ότι η συναυλία πέτυχε τον πρώτο της στόχο, που ήταν να μαζευτούν χρήματα για να χτιστούν σχολεία στην «Τσιάπας».

    Υπήρχαν τραπεζάκια με φωτογραφικό υλικό από τις ζαπατίστικες κοινότητες του Μεξικού, από τα σχολεία και τη ζωή των ιθαγενών, υπήρχαν πληροφορίες και έγγραφο υλικό για το εκπληκτικό εγχείρημά τους να αυτονομηθούν ένοπλα και να φτιάξουν μια κοινότητα πλήρους ισότητας και δικαιοσύνης, χωρίς κοινωνικούς διαχωρισμούς και οικονομικές ανισότητες, όπου όλοι δουλεύουν για όλους αρμονικά και διαχειρίζονται οι ίδιοι τις ζωές τους.

    Στην αρχή ειπώθηκαν κάποια ποιήματα και διαβάστηκαν κάποιες αράδες των Ζαπατίστας.

    Ύστερα, ο Σωκράτης ο Μάλαμας ήταν πολύ καλός, όπως και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, είπαν και κάποια τραγούδια μαζί, γενικά άρεσαν πολύ.

    Ύστερα ήρθε ο Γιάννης Αγγελάκας, διά μέσου έντονων επιδοκιμασιών από το κοινό.

    Αξιοσημείωτο είναι, ότι κατά τη διάρκεια της συναυλίας, υπήρχαν σλάιντς και βίντεο για τους Ζαπατίστας, για τη ζωή τους, για τις εκδηλώσεις και τα έθιμά τους, για την οργάνωση της κοινωνίας και τις υποδομές τους, που με τόσο κόπο τις φτιάχνουν, καθώς και για το ένοπλο τμήμα τους, που τους προστατεύει από τον μεξικάνικο στρατό, και που δίνει μάχες καθημερινά με αρκετές απώλειες.

    Τώρα αρχίζουν και τα αρνητικά όμως της εκδήλωσης.

    Ο Αγγελάκας ίσα ίσα που λέει δυο-τρία τραγούδια και την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Αυτό εξόργισε το κοινό, που δεν σταματούσε να φωνάζει εν χωρώ «ω, ειν’ ωραία στον Παράδεισο», περιμένοντας εναγωνίως ν’ ακούσει έστω ένα τραγούδι των «Τρυπών» (ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, ο κιθαρίστας τους ήταν επίσης εκεί), εις μάτην όμως.

    Κάπου εκεί φάνηκε και η άρνηση πολλών μουσικών να έρθουν να βοηθήσουν για την περάτωση της συναυλίας. Πχ δεν υπήρχε ντράμερ, και ούτε μπασίστας (τη δουλειά την έκανε ένα κοντραμπάσο, πάλι καλά). Η δικαιολογία ήταν ότι «είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις». Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχε η παραμικρή επιθυμία αυτών των μουσικών να παίξουν έστω και 10 λεπτά χωρίς να πληρωθούν, για να βοηθήσουν για την ανθρωπιστική αποστολή της συναυλίας.

    Κάπου εκεί ήρθαν και κάτι εκνευριστικοί τύποι που πήραν το μικρόφωνο χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, και λέγαν τις μπούρδες τους, κάνοντας κατάχρηση της επιλογής των διοργανωτών να μην έχουν «σεκιουριτάδες».

    Τέλος πάντων. Το χειρότερο είναι αμέσως μετά, μια κοπελίτσα ανεβαίνει στη σκηνή προσπαθώντας να απαγγείλει ένα υπέροχο ποίημα που έστειλαν οι Ζαπατίστας, και ένα μεγάλο κομμάτι των θεατών, επηρεασμένοι από το απρόσμενο φευγιό του Αγγελάκα, άρχισαν να τη γιουχάρουν. Η κοπέλα προσπαθούσε να πει το ποίημα, και οι «υπερώριμοι» νεολαίοι φώναζαν συνθήματα, φώναζαν «ω, ειν’ ωραία στον Παράδεισο» και εκστόμιζαν βρισιές εναντίων της, με αποτέλεσμα η κοπέλα να κατέβει κάτω, μην μπορώντας να συνεχίσει.

    Εδώ φαίνεται και η βλακεία των διοργανωτών, που δεν οργάνωσαν καλά τα πράγματα, έτσι ώστε να βάλουν όλα τα «πεζά» (τα ποιήματα και τις ομιλίες) στην αρχή, και όχι στη μέση, και κυρίως όχι τη στιγμή που θα αποχωρούσε ο Αγγελάκας πρόωρα, γιατί το πλήθος θα ήταν προφανώς «εξαγριωμένο». Ίσως να υπερεκτίμησαν το επίπεδο του κοινού οι διοργανωτές...

    Μετά ήρθαν οι «αλτσχάιμερ μπιτ» ένα συγκρότημα εναλλακτικής ατμοσφαιρικής instrumental μουσικής με έθνικ, αλλά και σαϊκεντέλικ και χάουζ στοιχεία. Όμως η μουσική τους δεν είχε κάτι ιδιαίτερο να δώσει στη συναυλία, δεν είχε ούτε το δυναμισμό, ούτε το χορευτικό ρυθμό για να μπορέσει να κρατήσει το κοινό που άρχισε σιγά-σιγά να αποχωρεί.

    Αυτά. Αν κάποιος έχει κάποια άλλη εντύπωση ή έχει να προσθέσει κάποια σχόλια για τη συναυλία, καλό θα ήταν να εκφραστεί.
    guitarmitsos
    08.04.2004, 22:19
    Γιατί κάνεις τέτοια σχόλια για τους μουσικούς,χωρίς να ξέρεις ούτε πότε έγινε η πρόσκληση ούτε τι υποχρεώσεις είχαν?
    tranzistoraki
    24.05.2008, 03:21

    Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Χαϊνηδες, Γ. Χαρούλης, Night on Earth και Scab Level ανεβαίνουν στις 30 του Μάη (2008) στη σκηνή του Θεάτρου Πέτρας, για να στείλουν από εκεί ένα μουσικό μήνυμα στους Ζαπατίστας και την μικρή κοινότητα Τσιάπας στο Μεξικό.

    Την Παρασκευή 30 Μαΐου η κοινότητα Τσιάπας στο Μεξικό και οι Ζαπατίστας θα έχουν την υποστήριξη Ελλήνων μουσικών και του κοινού που θα βρεθεί στο Θέατρο Πέτρας, θέλοντας παράλληλα να ενημερώσουν και την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία για την δράση των Ζαπατίστας.

    Στις 19:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση για την παρουσίαση της ομάδας F.A.R.M.A. (Fightfor Alternative, Renewable Methods and Autonomy).

    Τα έσοδα της συναυλίας πρόκειται να διατεθούν για ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο στην Τσιάπας στο Μεξικό, μία κίνηση που θα φανεί πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη στην κοινότητα.

    Info
    Συναυλία για τους Ζαπατίστας
    Παρασκευή 30 Μαΐου
    Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη
    Συζήτηση: 19.00, συναυλία: 21.30
    Προτεινόμενη οικονομική ενίσχυση: 5 ευρώ