ελληνική μουσική
    674 online   ·  210.832 μέλη

    Εισβολή και 'Αποκαθήλωση' !

    ZOI
    29.12.2003, 18:16
    ειλικρινα μη με ευχαριστεις που σου απευθυνω το λογο,γιατι για μενα το αφυσικο θα ηταν να μη σου τον απευθυνω mitsoud.
    το εχουμε ξανασυζητησει το θεμα στο forum,αλλα θα το ξαναπω.ανεξαρτητως θεματος,θεωρω απαραδεκτο να απαξιεις να μιλησεις με καποιον για ενα θεμα,επειδη ειναι μικροτερος σε ηλικια,επειδη ειναι συγκεκριμενου φυλου ή δεν ξερω κι εγω τι αλλο μπορει να βρει κανεις.
    μπορειτε ωραιοτατα να διαφωνειτε -για πολλους λογους- αλλα σε παρακαλω θερμα να μην αρνεισαι να συζητησεις καν με ατακες του στυλ "θα σε δω σε δεκα χρονια".

    κατι τελευταιο.πολλες ευχες πεσανε εδω περα και το βρισκω ανησυχητικο!χρονια πολλα παντως σε ολους
    mrdrummergr
    30.12.2003, 00:19
    Quote:

    Μήπως μεταφερθήκαμε κατά λάθος στην στήλη με τ'ανέκδοτα;


    Quote:

    Αγαπητέ mrdrummergr, Χρόνια Πολλά με υγεία κι από μένα. Δεν ξέρω πραγματικά ποια είναι η γνώμη σου για τον ακροδεξιό κομματάρχη...


    Σού ζητώ συγγνώμη εάν έγινε παρεξήγηση, αλλά επειδή έχω γράψει παραπάνω την γνώμη μου νόμιζα πως αστειευόσουν...πάντως νομίζω πως δεν πρέπει να ασχολείσαι και τόσο με τέτοιου τύπου πολιτικές κατασκευές (ΔΗΚΚΙ,ΛΑΟΣ,ΔΗΑΝΑ,κλπ) δι'ότι ο ρόλος τους έχει φανεί ή θα φανεί σύντομα, μοιάζουν δε με τίς μικρές ομάδες που προπονούν τούς παίκτες πριν πάνε στίς μεγάλες (Δημαράς-->ΠΑΣΟΚ κλπ.). Αλλά όχι και πραξικόπημα...αυτά τα λέει μόνο ο κ.Πλεύρης που απ'ότι φαίνεται ως γνήσιος Δάσκαλος τής Προπαγάνδας (στην Σχολή Ευελπίδων) παρέσυρε και τον κ.Καρατζαφέρη.
    Giorgos
    30.12.2003, 05:23
    Να σου πω την αλήθεια, αμφιβάλλω αν είναι εύκολο κάποιο από τα νυν κραταιά κόμματα να μπορέσει να απορροφήσει τον υπερτροφικό κομματάρχη (αν και στην πολιτική, όπως και στον έρωτα, ποτέ μην λες ποτέ), ειδικότερα όταν ο ίδιος απεκόπη από την Δεξιά και πλέον της επιτίθεται δριμύτατα. Πάντως έχεις δίκιο, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης επικινδυνότητας μεταξύ Πλεύρη και Καρατζαφέρη, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ο Πλεύρης είναι πανέξυπνος άνθρωπος, και άρα απείρως πιο επικίνδυνος (πραγματικά, τι κρίμα τόση ευστροφία να διοχετεύεται τόσο καταστροφικά και με τόσο μίσος για τον συνάνθρωπο...).
    yiannisyiannis
    31.12.2003, 13:10
    Quote:
    Χρόνια Πολλά κατ'αρχήν,
    θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μού αναφέρεις τίς παραγράφους τών αρχαίων κειμένων από τίς οποίες προκύπτουν όλα τα παραπάνω...
    να ορίσεις την ειδωλολατρία...
    αν μπορείς να μού πεις γιατί οι νύν κραταιές θρησκείες δεν καλύπτουν αυτά τα κενά...



    Αγαπητέ mrdrummergr,
    χρόνια πολλά κι ευλογημένα, με περισσότερη καλή μουσική για όλο τον κόσμο.

    Σχετικά με τα αρχαία κείμενα που αναζητάς, τη σημαντικότερη ίσως πηγή από την οποία αντλούμε πληροφορίες για την αρχαία Ελληνική Μυθολογία, αποτελεί το έργο «Βιβλιοθήκη» του Απολλόδωρου, 2ος αι. π.Χ. Για να μην κουράζω, επισυνάπτω ένα πολύ μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό απόσπασμα, για να κατανοήσουμε τι σημαίνει Διόνυσος και λατρεία του.

    Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σχετικά με το τι ήταν οι Μαινάδες, οι Ηδωνοί, οι Βάκχες, οι Σάτυροι, οι Σεληνοί κ.άλ. που αποτελούσαν την κουστωδία του Διονύσου, γιατί νομίζω ότι δεν έχει νόημα. Όποιος επιθυμεί να εμβαθύνει, μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες στα κείμενα της πλουσιότατης αρχαιοελληνικής γραμματείας.

    «Ο Διόνυσος έριξε τη μανία στο Λυκούργο. Αυτός λοιπόν στην τρέλα του επάνω δίνει μια τσεκουριά και σκοτώνει το γιο του Δρύαντα. Κι επειδή η γη έμεινε άκαρπη ο θεός χρησμοδότησε ότι θα ξανακαρπίσει όταν θανατωθεί ο Λυκούργος. Μόλις τ’ άκουσαν οι Ηδωνοί τον έσυραν στο Παγγαίο όρος όπου σύμφωνα με την επιθυμία του Διόνυσου πέθανε από τις κλωτσιές των αλόγων. Αφού ο Διόνυσος πέρασε τη Θράκη ήρθε στη Θήβα και ανάγκασε τις γυναίκες να αφήσουν τα σπίτια τους και να επιδίδονται σε βακχικά όργια στον Κιθαιρώνα. Ο Πενθεύς, βασιλιάς της Θήβας εμπόδιζε να γίνονται όλα αυτά. Όταν όμως πήγε στον Κιθαιρώνα να κατασκοπεύσει τις Βάκχες, έγινε κομματάκια από την ίδια του τη μάνα την Αγαυή. Κι αφού έδειξε στους Θηβαίους ο Διόνυσος ότι είναι θεός, ήρθε στο Άργος. Κι εκεί, επειδή δεν τον τιμούσαν, έκανε τις γυναίκες μαινάδες να παίρνουν τα βουνά με τα μωρά στο βυζί και να τρέφονται από τις σάρκες των ίδιων των μωρών τους. (..) Έτσι οι άνθρωποι πίστεψαν ότι είναι θεός και τον τιμούσαν.» (ΠΗΓΗ: Απολλοδώρου Βιβλιοθήκη, εκδ. Αφών Τολίδη).

    Σχετικά με την ειδωλολατρία, ο ορισμός της νομίζω περιέχεται στην ίδια τη λέξη. Είναι η λατρεία των ειδώλων. Στις περισσότερες αρχαίες λατρείες, η ειδωλολατρία ήταν συνυφασμένη με τον παγανισμό και την πολυθεΐα. Σήμερα υπάρχει η μετεξέλιξή της, η "νεοειδωλατρία", η οποία περιέχει πολλές παραφυάδες, από την αρχαιολατρεία, μέχρι τις σύγχρονες "ήπιες" μορφές μαγείας τύπου Χάρι Πότερ. Με την ευρύτερη έννοια, ειδωλολατρεία θωρείται η θεοποίηση οιουδήποτε πάθους, το οποίο ανάγουμε ως πρωταρχικό στόχο της ζωής μας, όπως μπορεί να είναι π.χ. η φιλοχρηματία, η απληστία, η φιληδονία κλπ.

    Τέλος, σχετικά με τις κραταιές θρησκείες όπως τις αποκαλείς, καταρχάς δεν είμαι απολογητής καμιάς, πέραν αυτής της πίστης μου. Πέραν τούτου όμως, το ερώτημα που μου θέτεις, χωράει πολύ συζήτηση και ήδη είμαστε μακράν εκτός θέματος. Αν όμως επιθυμείς, μπορείς ν’ ανοίξεις ένα topic σχετικό με το ρόλο των θρησκειών και υπόσχομαι ότι εκεί θα εκθέσω τις απόψεις και τα πιστεύω μου για όλα τα ερωτήματά σου.

    Με εκτίμηση,
    Γιάννης
    mrdrummergr
    31.12.2003, 15:50
    Καλησπέρα και Καλή Χρονιά πια.
    Πράγματι, κι εμένα μού έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση η Ελληνική Μυθολογία σε πολλούς τομείς (βία, αίμα, απάτες κλπ.), όπως και η Παλαιά Διαθήκη...γι'αυτό και σε ρώτησα για τίς πηγές. 'Ομως καλό θα ήταν να βρούμε πιο παλαιά κείμενα από τού Απολλόδωρου.
    Το ζήτημα τής ειδωλολατρίας είναι κι αυτό περίπλοκο...γιατί δεν έχουν άδικο κι όσοι υποστηρίζουν πως είτε χρυσελεφάντινο άγαλμα τού Διός, είτε χρυσοποίκιλτη εικόνα Αγίου, και στις δύο περιπτώσεις λατρεύονται είδωλα. Και η θεοποίηση τών παθών που αναφέρεις είναι εντονώτατη σήμερα όπως και τότε (ο Διογένης μάλιστα τούς οχλούσε συνεχώς για την λατρειολαγνεία τους).
    Όσον αφορά τίς θρησκείες είχα σκεφτεί κάποτε πως αν υπήρχε Ζεύς δεν θα άφηνε τον λαό του να υποφέρει από τίς πρωτοχριστιανικές περιπέτειες...και αντίστροφα αν υπήρχε Θεός δεν θα άφηνε τον δικό του να ταλαιπωρείται σε πλάνη χιλιάδες χρόνια - ακαδημική αναζήτηση, μην παρεξηγηθεί...αργότερα πάντως θα γράψουμε άρθρα για το πως διαπλέκονται Θρησκεία-Πολιτική-Πολιτισμός κ' Προπαγάνδα, έχει ενδιαφέρον...και το Topic είναι καλή ιδέα, όμως προς το παρόν δεν έχω χρόνο να το διαχειριστώ σωστά...και νά'ταν ένα μόνο.
    Τίς καλλίτερες ευχές μου,
    γειά