ελληνική μουσική
    1047 online   ·  210.851 μέλη

    Παιδικό Λογοτεχνικό Βιβλίο

    kalouka
    11.08.2006, 07:51
    Ανακοινώθηκαν χθες από το ΥΠΠΟ Ποιοι τα πήραν


    Η Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού ανακοίνωσε χθες την τελική επιλογή από τα υποψήφια βιβλία για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου του έτους 2005. Η επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς, απονέμει ομόφωνα τα εξής βραβεία:
    - Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου: εξ ημισείας στην Αγγελική Δαρλάση για το βιβλίο με τίτλο «Ονειροφύλακες» (εκδόσεις «Πατάκης») και στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου για το βιβλίο με τίτλο «Τι ζητάει ο Ζήνων;» (εκδόσεις «Υψιλον»).
    Βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου: στον Γιάννη Κόττη για την εικονογράφηση του βιβλίου με τίτλο «Τι ζητάει ο Ζήνων;» της Ιουλίτας Ηλιοπούλου (εκδόσεις «Υψιλον»).
    - Βραβείο βιβλίου γνώσεων για τα παιδιά: στη Μαρίζα Ντεκάστρο και στον Πάνο Βαλαβάνη για το βιβλίο με τίτλο «Μικρές Ιστορίες του Μουσείου: Θησαυροί του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» (εκδόσεις «Κάστωρ»).
    Ειδικό τιμητικό βραβείο εικονογράφησης: στη Μαρίνα Μαρκολίν για την εικονογράφηση του βιβλίου με τίτλο «Μαζί θα περάσουμε τον χειμώνα είπε το έλατο» του Μάνου Κοντολέων (εκδόσεις «Πατάκης»). Σύμφωνα με ανακοίνωση, η φιλοδοξία του υπουργείου έγκειται στην αναβάθμιση του θεσμού για την κατάρτιση της ευρείας και της βραχείας λίστας βιβλίων. Αυτό επιτυγχάνεται βάσει του αγγλικού μοντέλου κατάθεσης κι επιλογής βιβλίων (που πρότεινε ο Ευγένιος Τριβιζάς επί υπουργείας Πέτρου Τατούλη). Στην παρούσα περίπτωση κατατέθηκαν 1.393 βιβλία στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Το θεσπισμένο σώμα των αξιολογητών περιέλαβε 83 τίτλους στην ευρεία λίστα, οι εκδοτικοί οίκοι πρότειναν 54 τίτλους, ενώ ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών μαζί με τους πανεπιστημιακούς κατέθεσαν πρόταση για 17 βιβλία.
    Από αυτή την πολύπλοκη, χρονοβόρα και πάντως θωρακισμένη (όσο το δυνατόν βεβαίως, για διαφάνεια και αντικειμενικότητα) διαδικασία προκύπτει ο αριθμός των 34 τίτλων που έφτασαν στην τελική ευθεία. Οπως κι αν εξελιχθεί ο νέος θεσμός, η πρόθεση των ιθυνόντων είναι δεδομένη. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ζήτημα της μετάφρασης (στην αγγλική γλώσσα) καθώς το ανέλαβε το Hellenic Studies Program του Πανεπιστημίου Yale, ενώ την πολυπόθητη και προαπαιτούμενη προώθηση των βιβλίων στο εξωτερικό ανέλαβε η Modern Greek Studies Association (MGSA).
    Τα βραβευμένα βιβλία θα μεταγραφούν σε γραφή «μπράιγ», ώστε να είναι προσιτά σε παιδιά με προβλήματα όρασης ενώ όλα τα υποψήφια βιβλία -για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού- αγοράστηκαν με δαπάνη του ΥΠΠΟ για να διανεμηθούν στους αξιολογητές και στα μέλη της επιτροπής και κατόπιν να δωρηθούν σε σχολικές βιβλιοθήκες και άλλους φορείς. Μένει δε ν' ανακοινωθούν ο τόπος και ο χρόνος της απονομής των βραβείων καθώς και το ποσόν που θα δοθεί στους βραβευθέντες.
    Την επιτροπή καταρτίζουν, εκτός του προεδρεύοντος, οι Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, Ανδρέας Καρακίτσος, Κατερίνα Σχινά, Λώρη Κέζα, Πέτρος Χατζόπουλος, Ιωάννα Φωκά, Κέλλυ Ματαθία Κόβο, Εικονογράφος, Πέτρος Ζαμπέλης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/08/2006