ελληνική μουσική
    664 online   ·  210.851 μέλη

    Το eMusic.com στην Ευρώπη!

    jorge
    13.09.2006, 15:26
    Λονδίνο


    Το eMusic.com, το δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό δισκοπωλείο στις ΗΠΑ μετά το iTunes της Apple, λειτουργεί από την Τρίτη και στην Ευρώπη με κατάλογο 1,7 εκατ. τραγουδιών από ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες σε φορμά mp3.

    «Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε στην ΕΕ τη θέση που έχουμε ήδη καταλάβει στις ΗΠΑ: να είμαστε ο νούμερο ένα πωλητής ανεξάρτητης μουσικής και η δεύτερη υπηρεσία ψηφιακής μουσικής γενικά» δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζον Πάκμαν.

    Το συνδρομητικό eMusic είναι από τις λίγες υπηρεσίες που προσφέρει μουσική ως αρχεία mp3, τα οποία ο χρήστης μπορεί να αντιγράψει όσες φορές θέλει για προσωπική χρήση και να τα ακούσει σε οποιαδήποτε συσκευή, συμπεριλαμβανομένου του iPod της Apple.

    Αυτός βέβαια είναι ο λόγος για τον οποίο το δισκοπωλείο δεν προσφέρει τραγούδια από τις τέσσερις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες -Vivendi Univesal, SONY BMG, EMI και Warner- που προσφέρουν μόνο κλειδωμένα αρχεία με συστήματα Ψηφιακής Διαχείρισης Δικαιωμάτων (DRM), όπως το σύστημα FairPlay του iTunes.

    Πάντως στον κατάλογο του eMusic, στον οποίο συμμετέχουν 8.500 εναλλακτικές δισκογραφικές εταιρείες, με γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Μπομπ Μάρλεϊ, ο Τζόνι Κας, οι Franz Ferdinand και η Bjork.

    Με μερίδιο 13% στην αμερικανική αγορά, το eMusic βρίσκεται μπροστά από μεγάλα ονόματα όπως το Napster και το Rhapsody, υπολείπεται όμως σημαντικά από το κορυφαίο iTunes, με μερίδιο 60%.

    Το δισκοπωλείο προσφέρει μηνιαίες συνδρομές που κυμαίνονται από 12,99 ευρώ για 40 τραγούδια έως τα 20,99 ευρώ για 90 τραγούδια.

    Τα αρχεία παραμένουν στην ιδιοκτησία του χρήστη ακόμα και αν τερματίσει τη συνδρομή, σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες, όπως το Napster, τα οποία διαγράφουν από τον υπολογιστή του χρήστη τη μουσική σε περίπτωση που δεν ανανεώσει τη συνδρομή του.

    Η eMusic συνεργάστηκε με τον ολλανδικό σύνδεσμο δημιουργών Buma/Stemra προκειμένου να αποκτήσει την πρώτη πανευρωπαϊκή άδεια χρήσης για τη διάθεση μουσικής. Η συμφωνία προβλέπει ότι η υπηρεσία θα παρακολουθεί τις πωλήσεις της ανά χώρα και θα καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό για τα πνευματικά δικαιώματα σε εθνικούς συνδέσμους δημιουργών.

    news.in.gr