ελληνική μουσική
    452 online   ·  210.844 μέλη

    Ορχήστρα νέων Ε.Ε. 2006

    KAKOFONIKS
    08.11.2006, 11:51
    "ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

    Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργήθηκε το 1976. Είναι η μεγαλύτερη μουσική οικογένεια της Ευρώπης. Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ο.Ν.Ε.Ε. από το 1981 με ετήσιους προκριματικούς και τελικούς διαγωνισμούς που διοργανώνει η Ε.Ρ.Τ. υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Έως σήμερα, πάνω από 50 νέοι μουσικοί εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην ορχήστρα και περισσότεροι από 700 έλαβαν μέρος στις ακροάσεις. Μουσικοί, που έχουν πλέον διαμορφώσει τη γενιά των νέων καταξιωμένων επαγγελματιών μουσικών της χώρας μας. Η σύνθεση της Ο.Ν.Ε.Ε. αλλάζει κάθε χρόνο. Τα μέλη της περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο δίνοντας συναυλίες υπό τη διεύθυνση των μεγαλύτερων μαέστρων της εποχής μας, μετά από μια περίοδο εντατικών δοκιμών με την καθοδήγηση εξαιρετικών καθηγητών διεθνούς επιπέδου.


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
    1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μουσικοί που παίζουν ένα όργανο της Συμφωνικής Ορχήστρας (εκτός από πιάνο και σαξόφωνο), ηλικίας 14 - 24 ετών (δηλαδή, όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 1982 και της 31ης Δεκεμβρίου 1992).
    2. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι υπήκοοι μιας από τις 25 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Αγγλία).
    3. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να εξετασθούν σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτιμούν.
    4. Τα αρμόδια Υπουργεία κάθε χώρας καταβάλλουν την ετήσια εισφορά για τη συμμετοχή της χώρας στην ορχήστρα και αναθέτουν τη διοργάνωση των διαγωνισμών σε φορέα δικής τους επιλογής. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας αναθέτει εδώ και 26 χρόνια την οργάνωση του διαγωνισμού στην Ε.Ρ.Τ.
    5. Καταστατικά των όρων διεξαγωγής του διαγωνισμού και έντυπα Αίτησης Συμμετοχής διατίθενται από την Ε.Ρ.Τ., προβάλλονται από την ιστοσελίδα της Ε.Ρ.Τ. www.ert.gr και αποστέλλονται στους Περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Ε.Ρ.Α. σε όλη τη χώρα
    6. Ο διαγωνισμός διεξάγεται στην Αθήνα σε δύο φάσεις: Προκριματική και Τελική.
    7. Για τη συμμετοχή στην τελική φάση πρέπει οπωσδήποτε ο διαγωνιζόμενος να έχει περάσει επιτυχώς έστω σε μια προκριματική φάση.
    8. Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς. Στη τελική φάση ο εκπρόσωπος της Ο.Ν.Ε.Ε αποφασίζει για τα παιδιά που θα συμμετέχουν στην Ορχήστρα.
    9. Η τελική φάση έχει διττό χαρακτήρα:
    α) Ο διαγωνισμός για την Ο.Ν.Ε.Ε.: μετά την εισήγηση της Κριτικής Επιτροπής αποφασίζεται από τους εκπροσώπους της Ο.Ν.Ε.Ε. (αφού ακούσουν και τους 4.000 περίπου υποψήφιους σε όλες τις χώρες) η σύνθεση της ορχήστρας. Η απόφασή τους για τα τακτικά, έκτακτα μέλη, τους επιλαχόντες και τους μουσικούς που εντάσσονται στα θερινά σεμινάρια, ανακοινώνεται μετά το πέρας των ακροάσεων σε όλες τις χώρες και είναι οριστική. Η ανακοίνωση γίνεται από το Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών καθώς και από τη Γραμματεία της Ορχήστρας (στο Λονδίνο) ταχυδρομικώς, απευθείας στους διακριθέντες.
    β) Είναι ταυτόχρονα και Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οργάνων της Συμφωνικής Ορχήστρας. Η Κριτική Επιτροπή βραβεύει τους διακριθέντες κατά την ψηφοφορία με Δίπλωμα Ειδικής Διάκρισης.
    10. Μουσικοί που διατέλεσαν μέλη της Ο.Ν.Ε.Ε. στο παρελθόν, εάν θέλουν να ξαναγίνουν μέλη, συμμετέχουν κατευθείαν στην τελική φάση των ακροάσεων. Οφείλουν να δηλώσουν την συμμετοχή τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων του διαγωνισμού.
    11. Η διάρκεια της εξέτασης, η αλλαγή της σειράς εμφάνισης, η αλλαγή της σειράς εξέτασης των υποχρεωτικών ορχηστρικών αποσπασμάτων κ.λπ. είναι στη κρίση της Κριτικής Επιτροπής. Οι αποφάσεις της Κριτικής Επιτροπής είναι οριστικές.
    12. ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ: οι υποψήφιοι ερμηνεύουν ένα έργο επιλογής τους (αυθεντικό, δόκιμο - όχι μεταγραφή) που να αναδεικνύει τεχνική ευχέρεια και ερμηνευτικές δυνατότητες. Ενδείκνυται το πρώτο μέρος δόκιμου κοντσέρτου (με καντέντσα) ή κάποιο δεξιοτεχνικό κομμάτι. Επίσης, εξετάζονται κάποια από τα υποχρεωτικά ορχηστρικά αποσπάσματα που ορίζει η Ο.Ν.Ε.Ε. (το σύνολο τους εξετάζεται στην Τελική φάση) η επιλογή των οποίων ορίζεται από την ΕΡΤ Α.Ε. Η διάρκεια εξέτασης στην προκριματική φάση είναι σχετικά περιορισμένη.
    13. ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ: οι υποψήφιοι ερμηνεύουν το έργο επιλογής της Προκριματικής φάσης καθώς και όλα τα υποχρεωτικά ορχηστρικά αποσπάσματα που ορίζει η Ο.Ν.Ε.Ε.

    Διευκρινίσεις:
    α) Η επιλογή του πιανίστα που συνοδεύει ανήκει αποκλειστικά στο διαγωνιζόμενο. Οι συνεργάτες της Ε.Ρ.Τ. μπορούν απλώς να υποδείξουν πιανίστες - συνοδούς που έχουν κατά καιρούς συνοδεύσει διαγωνιζόμενους.
    β) Στα υποχρεωτικά ορχηστρικά αποσπάσματα δεν ζητείται prima vista. Αντιθέτως, πρέπει να έχουν προετοιμαστεί προσεκτικά.
    γ) Οι υποψήφιοι παίζουν σε δικά τους όργανα (εκτός από το πιάνο που συνοδεύει και κάποια κρουστά που παρέχονται από το διοργανωτή).
    δ) Για τα ξύλινα πνευστά: αν θέλουν οι υποψήφιοι μπορούν να παίξουν και τα συμπληρωματικά όργανα: φλάουτο-πίκολο, όμποε-αγγλικό κόρνο, κλαρινέτο-κλαρινέτο μι ύφεση, φαγκότο-κόντρα φαγκότο.
    ε) Τρομπέτα, κόρνο και τρομπόνι: οι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν επιλογή από τα υποχρεωτικά ορχηστρικά αποσπάσματα ανάλογα με τη δυνατότητά τους να παίζουν ψηλά ή χαμηλά.
    στ) Οι υποψήφιοι για τα κρουστά δεν υποχρεούνται από την Ο.Ν.Ε.Ε. να παίξουν έργο επιλογής. Είτε στον προκριματικό, είτε στον τελικό διαγωνισμό μπορούν να παίξουν μόνο τα υποχρεωτικά, ορχηστρικά αποσπάσματα. Όμως, αν επιθυμούν να συμμετάσχουν και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, θα πρέπει να ερμηνεύσουν ένα έργο επιλογής και το επιλεγμένο υποχρεωτικό ορχηστρικό απόσπασμα, όπως και όλοι οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι.

    14. Ο διαγωνισμός γίνεται ενώπιον κοινού και μπορεί να μαγνητοσκοπηθεί.
    15. Η ψηφοφορία γίνεται μετά το πέρας των ακροάσεων, κεκλεισμένων των θυρών ως εξής: θετική ψήφος, αρνητική ψήφος. Για την πλειοψηφία, υπολογίζονται μόνο οι θετικές ψήφοι. Διακρίνονται οι μουσικοί με πλειοψηφία θετικών ψήφων.
    16. Τα αποτελέσματα για τους διακριθέντες ανακοινώνονται μετά την επίσημη καταγραφή των πρακτικών με ευθύνη του διοργανωτή. Για τον τελικό μόνο του Πανελληνίου Διαγωνισμού: η διαδικασία αυτή γίνεται κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής Ειδικών Διακρίσεων, το απόγευμα της ημέρας διεξαγωγής του διαγωνισμού.


    ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
    Η συμμετοχή στο διαγωνισμό σημαίνει την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του από όλους τους μετέχοντες καθώς και την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του τρόπου επιλογής. Παράβαση οποιουδήποτε όρου της προκήρυξης συνεπάγεται τον αποκλεισμό του μετέχοντος και την απόρριψη ή μη κρίση της συμμετοχής. Σε περίπτωση άρνησης ή μη τήρησης κάποιου όρου από τους επιλεγέντες στο διαγωνισμό, ακυρώνεται η πρόκριση της συμμετοχής και επιλέγεται αυτομάτως η δεύτερη σε σειρά επιλογή μουσικού από την Επιτροπή. Οι μουσικοί που θα προκριθούν για την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ παραιτούνται από οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση κατά άλλου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού και κατά της ΕΡΤ για την μετάδοση μέσα στα πλαίσια του διαγωνισμού της ΟΝΕΕ. Η δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό συνιστά παραίτηση από οποιοδήποτε, αυτής της φύσης δικαίωμα. Οι συντελεστές παρέχουν στην ΕΡΤ, με τη δήλωση συμμετοχής στο διαγωνισμό, την αποκλειστική άδεια ραδιοφωνικής, τηλεοπτικής, μέσω ιντερνέτ ως και πάσης φύσεως και μορφής εκμετάλλευσης της συμμετοχής που θα επιλεγεί για απεριόριστο χρόνο. Η ΕΡΤ δεν δεσμεύεται από ενδεχόμενες υποχρεώσεις των συμμετεχόντων. Σε περίπτωση που εγερθεί αξίωση κατά της ΕΡΤ για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πάσης φύσεως απαιτήσεων, η ΕΡΤ θα επιδιώξει την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημιάς και ο συμμετέχων υποχρεούται να παρεμβαίνει στο Δικαστήριο υπέρ της ΕΡΤ και να αναλαμβάνει τη δίκη σε κάθε Δικαστήριο και κάθε αρχή. Η ΕΡΤ διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει κάθε άρθρο της παρούσης προκήρυξης και διατηρεί πάντα ακέραιο το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις για κάθε θέμα που τυχόν ανακύψει και δεν ρυθμίζεται στον παρόντα κανονισμό. Ρητά συμφωνείται ότι δεν χορηγούνται αντίγραφα από την αλληλογραφία της ΕΡΤ με την ΟΝΕΕ. Η ΕΡΤ θα καθορίσει τον αριθμό και τη σύνθεση των μελών της Κριτικής Επιτροπής. Η διαδικασία της επιλογής και το τρόπος ψηφοφορίας θα οριστεί από την ΕΡΤ.


    ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
    Ενστάσεις που θα αναφέρονται στην καλλιτεχνική κρίση (επιλογή-βράβευση) δεν γίνονται δεκτές. Ενστάσεις για θέματα που αφορούν στη διαδικασία και γενικά στην επιλογή των μουσικών, μπορούν να υποβληθούν εντός δύο ημερών από την ανακοίνωση των ατόμων που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην περιοδεία και στις κατά τόπους συναυλίες της ΟΝΕΕ. Κάθε ένσταση πρέπει να συνοδεύεται και από πλήρη αποδεικτικά στοιχεία για τους λόγους που υποβάλλεται. Το βάρος δηλαδή της απόδειξης των λόγων της υποβολής της ένστασης έχει αποκλειστικά ο ενιστάμενος. Ενστάσεις χωρίς αποδεικτικά στοιχεία θα απορρίπτονται. Ενστάσεις θα εξετάζονται και θα κρίνονται από τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από τα εξής πρόσωπα: 1) τον Πρόεδρο - Δ/ντα Σύμβουλο της ΕΡΤ ΑΕ ή εκπρόσωπό του, οριζόμενο από τον ίδιο, 2) ένα μέλος της Κριτικής Επιτροπής με δικαίωμα ψήφου 3) έναν δικηγόρο από τη Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ ΑΕ.


    ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
    1. Συμπλήρωση του έντυπου Αίτησης Συμμετοχής.
    2. Φωτοτυπία του διαβατηρίου (αν δεν έχει εκδοθεί ακόμη, της ταυτότητας) ώστε να φαίνεται καθαρά η υπηκοότητα και η ημερομηνία γέννησης.
    3. Δύο (2) ασπρόμαυρες φωτογραφίες ταυτότητας.
    4. Για την προκριματική φάση: δύο (2) αντίτυπα του έργου επιλογής (πλήρης παρτιτούρα με τη συνοδεία του πιάνου).
    5. Για την τελική φάση του διαγωνισμού:
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ: οχτώ (8) αντίτυπα του έργου επιλογής (πλήρης παρτιτούρα με τη συνοδεία του πιάνου) έως 22/01/07.
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ: δέκα (10) αντίτυπα του έργου επιλογής (πλήρης παρτιτούρα με τη συνοδεία του πιάνου) έως 08/12/06. Κάθε μέλος της Κριτικής Επιτροπής, ο μουσικός σύμβουλος και ο σκηνοθέτης παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης το μουσικό κείμενο.
    6. Μια έντυπη υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/86, στην οποία να αναφέρεται ρητά:



    ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΟΝΕΑ/ΓΟΝΕΩΝ ή ΚΗΔΕΜΟΝΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

    Επιτρέπω/ουμε στ… γιό/κόρη μου/μας………………………………………………………………..να συμμετέχει στον Διαγωνισμό Οργάνων Συμφωνικής Ορχήστρας για την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗ 2007 . Έχω/ουμε λάβει γνώση των όρων της Προκήρυξης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού που οργανώνει η ΕΡΤ, ο/η γιος/κόρη μου/μας πληρεί όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Διαγωνισμό και αποδέχομαι/αστε ανεπιφύλακτα όλους τους όρους που αφορούν στη συμμετοχή τ…… γιού/κόρης μου/μας……………………………………………………………………… στο Διαγωνισμό αυτό. Αποδέχομαι/αστε όλους του όρους της προκήρυξης, το έργο (μουσικό κομμάτι) με το οποίο διαγωνίζεται ο/η γιος/κόρη μου/μας είναι ελεύθερο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Επίσης εκχωρώ/ουμε στην ΕΡΤ για τα πνευματικά και συγγενικά του δικαιώματα την άδεια για τηλεοπτική, ραδιοφωνική, μέσω ιντερνέτ και πάσης φύσεως εκμετάλλευση της συμμετοχής τ…. γιου/κόρη μου/μας, εφ' όσον επιλεγεί για την ΟΝΕΕ, για απεριόριστο χρόνο.

    ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΟΝΕΩΝ ή ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ




    7. Οι αιτήσεις συμμετοχής και τα έντυπα υπεύθυνων δηλώσεων θα πρέπει να συμπληρώνονται και να υπογράφονται από τον γονέα ή τον κηδεμόνα των υποψηφίων, σε περίπτωση που αυτοί είναι ανήλικοι. *(Προσοχή: Οι υπεύθυνες δηλώσεις θα αναγράφουν τα στοιχεία των κηδεμόνων).



    ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:

    Αποδέχομαι όλους του όρους της προκήρυξης, το έργο (μουσικό κομμάτι) με το οποίο διαγωνίζομαι είναι ελεύθερο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Επίσης εκχωρώ στην ΕΡΤ για τα πνευματικά και συγγενικά του δικαιώματα την άδεια για τηλεοπτική, ραδιοφωνική, μέσω ιντερνέτ και πάσης φύσεως εκμετάλλευση της συμμετοχής μου, εφ' όσον επιλεγώ για την ΟΝΕΕ, για απεριόριστο χρόνο.






    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
    (για την προκριματική και την τελική φάση):
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006
    ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΧΤΩ
    ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 22.1.2007

    Τα δικαιολογητικά μπορούν να αποστέλλονται ταχυδρομικώς, με φάκελο συστημένο (η σφραγίδα του ταχυδρομείου πρέπει να εμφανίζει ημερομηνία αποστολής μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων), με κούριερ ή προσωπικά στο Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ, Μεσογείων 136, 3ος όροφος, τηλέφωνο 2107761190, 2107761288. Ώρες υποβολής αιτήσεων 09:00 - 14:30 από Δευτέρα έως Παρασκευή.
    Η Ε.Ρ.Τ. ουδεμία ευθύνη φέρει για περιπτώσεις καθυστέρησης ταχυδρομικής επιστολής.

    ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ Η ΜΕ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΚΥΡΕΣ.


    ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ
    Κατά την προσέλευσή τους οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητά στους διοργανωτές του Διαγωνισμού.
    ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ: Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2007
    ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2007
    ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Ρηγίλλης Βασ. Γεωργίου Β?17-19, είσοδος από την σκάλα της Ρηγίλλης)


    Οι διαγωνιζόμενοι ειδοποιούνται για τη σειρά εμφάνισής τους λίγες ημέρες πριν από τον διαγωνισμό. Οι διαγωνιζόμενοι παρακαλούνται να προσέρχονται έγκαιρα στο χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού και να δηλώνουν την παρουσία τους στους συνεργάτες της Ε.Ρ.Τ."

    Πηγή:www.ert.gr