ελληνική μουσική
    747 online   ·  210.832 μέλη

    «Μουσική διαδρομή σε βυζαντινά ίχνη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    movflower
    08.11.2006, 13:06
    «Μουσική διαδρομή σε βυζαντινά ίχνη» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δοθεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου (20:30) στην αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από το Δημήτρη Μπάση και την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου.

    Με αφετηρία γνώριμους βυζαντινούς ύμνους, το μουσικό ταξίδι διαπερνά έργα συμφωνικής φόρμας εμπνευσμένα από βυζαντινά στοιχεία κορυφαίων συνθετών όπως ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Μανώλης Καλομοίρης και ο Μίκης Θεοδωράκης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σημαντική πρώτη εκτέλεση: ολοκληρωμένο το κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα «Ελικώνας» του Μίκη Θεοδωράκη. Θα ακουστούν επίσης αποσπάσματα από την «Συμφωνία της Λεβεντιάς» και το «’ξιον Εστί», καθώς και βυζαντινοί ύμνοι ενορχηστρωμένοι για σολίστ, ανδρική χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων.

    Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια διαφορετική πτυχή της ερμηνευτικής φυσιογνωμίας του Δημήτρη Μπάση και την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία θα αναδείξει την ευρύτητα του μουσικού φάσματος συνθέσεων σε «βυζαντινά ίχνη» με έργα μεγάλης πιανιστικής δεξιοτεχνίας.

    Συμπράττουν, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Μ. Οικονόμου, η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του Σ. Μπερή, η χορωδία Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Ν. Μαλιάρα, η χορωδία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπό τη διεύθυνση του Μ. Οικονόμου και η χορωδία του Εθνικού Ωδείου υπό την διεύθυνση του Σπ. Κλάψη.

    Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της καλλιτεχνικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Εισιτήρια προπωλούντα στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Β. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ: 210 7282333).