ελληνική μουσική
    746 online   ·  210.851 μέλη

    Πέντε νέοι θεσμοί πολιτισμού

    vouliakis
    07.03.2007, 12:32
    H θεσμοθέτηση εκδηλώσεων στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού για να ξεχωρίσει η Ελλάδα στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα, αλλά και η καταγραφή του Πολιτιστικού Χάρτη είναι δύο από τους σημαντικότερους φετινούς στόχους που έθεσε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.

    «Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης από τις ηγεσίες του υπουργείου, αλλά ούτε και εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας» είπε ο κ. Βουλγαράκης. Εν συνεχεία ανακοίνωσε το πρόγραμμα δράσεων 2007-2009 για τον σύγχρονο πολιτισμό. Οι πρώτες δράσεις αφορούν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς μέχρι στιγμής έχει κριθεί ότι σε άλλες πόλεις δεν υπάρχει η σχετική υποδομή.

    Οι νέοι θεσμοί που εισάγονται είναι:

    - Διεθνής Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
    - Βiennale αρχιτεκτονικής
    - Εκθεση «Αρχαιολογία και Τουρισμός»
    - Παγκόσμιος Διαγωνισμός Σκίτσου
    - Πλατφόρμα παρουσίασης ετήσιας θεατρικής παραγωγής

    Η Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2007 στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo, στην Αθήνα, από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ ετησίως.

    Η Βiennale αρχιτεκτονικής θα πραγματοποιηθεί από το Μάρτιο ως το Μάιο του 2009, με στόχο «την επαφή με τις σύγχρονες τάσεις, αντιλήψεις και προτάσεις που θα επιτρέψουν την όσμωση, το διάλογο μεταξύ δημιουργών, αρχιτεκτόνων, εικαστικών και κοινού». Η εκδήλωση θα διοργανωθεί από τη διεύθυνση Εικαστικών - διεύθυνση Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και πολιτιστικών κτιρίων.

    Η έκθεση «Αρχαιολογία και τουρισμός» θα οργανωθεί το Νοέμβριο του 2007, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ και φορέα της διοργάνωσης το υπουργείο Πολιτισμού.

    Επιπλέον, από το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου θα διοργανωθεί το Μάιο του 2007 η «Πλατφόρμα παρουσίασης ετήσιας θεατρικής παραγωγής» με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ. Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι σκοπός είναι οι διεθνείς συνεργασίες και η πρόσκληση ελληνικών παραστάσεων σε διεθνείς συναντήσεις και φεστιβάλ.

    Ο Διεθνής Διαγωνισμός Σκίτσου θα διεξάγεται ετησίως από το Μάιο ως τον Οκτώβριο, με στόχο τη διάδοση των καλλιτεχνικών ή άλλων πτυχών της τέχνης του σκίτσου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 200.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

    Στη Θεσσαλονίκη θεσμοθετείται Biennale Σύγχρονης Τέχνης, Εικαστικό Πανόραμα, Photo Biennale, Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός για βιολί και φλάουτο, «Λόγος Διονύσου στη Μαρώνεια Θράκης» και τέλος Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ