αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
 
 
ΕΔΩ
 

16 Ιουλίου 2009, 11:03
149.
Ιστορία  Απόψεις  Τρέχοντα θέματα  

 

Το παραλήρημα του Μίκη Θεοδωράκη

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης ηταν σε τελετή που εγινε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree) στις 27 Ιουνίου ένας από τους τρεις παραλήπτες τιμητικών διδακτορικών διπλωμάτων. Ευχαριστώντας, ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε στο Κολλέγιο ένα μήνυμα, που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ. Με πολύ πετιμέζι και μέλι

(του Εμμανουήλ Σαρίδη)

 

Ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης ήταν λοιπόν σε τελετή που εγινε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree), στις 27 Ιουνίου, ένας από τους τρεις παραλήπτες τιμητικών διδακτορικών διπλωμάτων. Οι άλλοι δυο ήταν ο Τζον Μπραδήμας, πρώην πρόεδρος του New York University και επί 22 χρόνια μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ και ο Άντριου Άθενς, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και ιδρυτής του φιλανθρωπικού οργανισμού Ηellenicare. Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε για τη διαχρονική προσφορά του στην τέχνη και για τη συμβολή του στους αγώνες για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ας δούμε πρώτα το μήνυμα που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης (Μ.Θ.) με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα στο «Deree College» του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος» και να κάνουμε μετά μερικές σκέψεις για την συμβολή του «στους αγώνες για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Γράφει ο Μ.Θ.: «H απόφαση του Σχολείου σας να με τιμήσει αναγορεύοντας με σε επίτιμο διδάκτορα του με συγκινεί και με τιμά βαθύτατα, γι’ αυτό σας ευχαριστώ θερμά. Πρώτον γιατί το Κολλέγιό σας αποτελεί πρότυπο στη χώρα μας στην υπηρεσία της αγωγής, της μάθησης και της πολιτιστικής καλλιέργειας των νέων μαθητών και δεύτερον γιατί εκπροσωπεί ένα μεγάλο λαό, τον αμερικανικό, η παρουσία του οποίου στους τελευταίους αιώνες προσέδωσε μια νέα ώθηση στον διεθνή πατριωτικό - πολιτικό - επιστημονικό και πνευματικό πολιτισμό, σε βαθμό που να εμπλουτισθεί και να πάρει καινούργια φρεσκάδα και ορμή ο αγώνας του ανθρώπου για ευημερία, μόρφωση και ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμβολή του Λαού αυτού στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους υπήρξε αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη των ελεύθερων λαών επί των σκοτεινών και απάνθρωπων επιθετικών δυνάμεων και οι μεγάλες θυσίες του κέρδισαν για πάντα την ευγνωμοσύνη μας. Προσωπικά πιστεύω ότι ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς της ζωής, με συνέπεια την κατάκτηση αυτού του υψηλότατου επιπέδου ευημερίας, δεν οφείλεται μόνο στον φυσικό πλούτο της απέραντης αυτής χώρας, αλλά κυρίως στην εργατικότητα και μεθοδικότητα, στην τολμηρή και ελεύθερη λήψη των αποφάσεων, με μια λέξη στην αμερικανική ποιότητα σκέψης και δράσης».

 

Μήπως ο χαρισματικός αυτός μουσικοσυνθέτης ξεκούτιανε; Η μήπως η εικόνα που έχουμε για τον Μ.Θ. δεν αντιπροσωπεύει κατ’ ανάγκην και τον πολίτη και πολιτικό Θεοδωράκη: Μια μουσική ιδιοφυΐα απο τη μια, που συνέθεσε κομμάτια υψίστης μουσικής και ηθικής ανατάσεως, όπως το «Άξιον Εστί» και ένα εγωιστικό και πολιτικά άστατο πρόσωπο απο την άλλη, που μια ζωή σχοινοβατούσε απο δω κι’ απο κει, μεταξύ της ΕΟΝ του Μεταξά, της ΕΔΑ, του ΚΚΕ, του ΚΚΕ-Εσωτερικού και της Νέας Δημοκρατίας, για να καταλήξει σήμερα εραστής των ιδεολογιών περί του παγκόσμιου πολίτη, όπως ακριβώς τον θέλουν οι οργανωσεις του George Soros και των άλλων σιωνιστικών δυνάμεων, που πρεσβεύουν την παγκοσμιοποίηση, πίσω απο την οποία κρύβουν επιμελώς τα σχέδιά τους για την εγκαθίδρυση της Αυτοκρατορίας που ονειρεύονται απο χρόνια; Θύμα κι’ αυτός, όπως και το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και οι ΜΚΟ του Δημητρά και άλλων τέτοιων, που δίνουν τον υπέρτατο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία των πολιτών που μας ήρθαν πεσκέσι απο τις ΗΠΑ;
 
Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική απ’ αυτή που ζωγραφίζουν οι διθύραμβοι του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Η συμβολή των ΗΠΑ στην ήττα της Γερμανίας ήταν όντως αποφασιστικής σημασίας, ας μου επιτραπεί όμως να παρατηρήσω, ότι δεν εγινε για το καλό των λαών, αλλά για τα συμφέροντα της μεγάλης αυτής χώρας, που άφησε πρώτα την Αγγλία να αποδυναμωθεί στον πόλεμο με την Γερμανία, για να επέμβει, όταν ο δρόμος για να αναδειχθεί σε Παγκόσμια Δύναμη ήταν πλέον ορθάνοιχτος. Μην ξεχνάμε και τον βομβαρδισμό της Δρέσδης με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, όταν ο πόλεμος είχε ήδη τελειώσει, το ίδιο και οι ατομικές βόμβες που ρίξανε, πάλι μετά τον πόλεμο στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Και για ποιους ελεύθερους λαούς μιλάει ο Μ.Θ., για την Αγγλία των αποικιοκρατών, που καταλήστευσαν τον κόσμο (ούτε τα Ελγίνεια μάρμαρα δεν σκέφθηκε!), κατέχουν ένα μέρος της Κύπρου, αναμειγνύονται ακόμη στα εσωτερικά ξένων κρατών (Ιράν) και παριστάνουν ακόμη τον καπάνταη, η την Γαλλία, που διατηρεί ακόμη και σήμερα αποικίες στην Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο;

 

Πάμε παρακάτω. Ποιο επίπεδο ζωής βλέπει αυτός ο φλύαρος άνθρωπος στις ΗΠΑ, όταν η χώρα αυτή είναι σήμερα χρεοκοπημένη και ένα τρίτο του πληθυσμού της ζει κάτω απο το επίπεδο της φτώχειας; Δεν είδε τις bag ladies στην Lower East Side του Manhattan, την βρώμα και την δυσωδία πίσω απο την βιτρίνα των πολυκαταστημάτων ή τι έβλεπε όταν πήγαινε στις ΗΠΑ; Τι εννοεί με την «αμερικανική ποιότητα σκέψης και δράσης»; Την τεράστια πορνοβιομηχανία των (Βόρειο)Αμερικάνων, τα έργα τρόμου, φρίκης και κατακρεουργημένων ανθρώπων ή αυτά που εκθειάζουν τον πόλεμο και την ανωτερότητα της άσπρης φυλής, που εξάγουν και έχουν δηλητηριάσει τον εγκέφαλο της νεολαίας του κόσμου; Η τις κοπελίτσες, που είναι έτοιμες να περάσουν απο χίλια δυο σεντόνια για να γίνουν σταρ και να βουλιάξουν μετά στα ναρκωτικά και τα φάρμακα; 

 

Πίσω στο γραμμα Θεοδωράκη: «Ετσι μ’ αυτό τον τρόπο η χώρα αυτή έγινε τόσο δυνατή και με τέτοια επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα, ώστε με βάση τη θεωρία περί Αρμονίας και Χάους να έχει τη δύναμη να μπορεί γυρίζοντας ένα διακόπτη από δω ή από κει να επιβάλει σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους λαούς είτε την Αρμονία, δηλαδή τον Παράδεισο, είτε το Χάος, δηλαδή την Κόλαση. Και για τον λόγο αυτόν ακριβώς η ευθύνη της μπροστά στην Παγκόσμια Ιστορία είναι τεράστια...» Και «...Αμερική σημαίνει για μένα προ παντός ελευθερία, πρόοδος, καλοσύνη, ειρήνη, αλληλεγγύη μορφωτική, επιστημονική και πολιτιστική καλλιέργεια. Δηλαδή Φάρος για όλους τους λαούς».

 

Ετσι λοιπόν, η χώρα αυτή μπορεί «γυρίζοντας ένα διακόπτη να επιβάλει σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους λαούς είτε την Αρμονία, δηλαδή τον Παράδεισο, είτε το Χάος, δηλαδή την Κόλαση». Δυστυχώς, κύριε Θεοδωράκη, η χώρα αυτή απο τότε που συστάθηκε, μόνο το Χάος και την Κόλαση έχει επιβάλει. Εξολοθρεύοντας τους Ινδιάνους, εγκαθιστώντας δικτατορίες στην Λατινική Αμερική και σε άλλες Μπανανίες όπως η Ελλάδα, δολοφονώντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Ιράκ και καταστρέφοντας την χώρα, αφού προηγουμένως είχε ενισχύσει και παροτρύνει τον Σαντάμ Χουσεϊν να επιτεθεί στο Ιράν. Καταστρέφοντας την Γιουγκοσλαβία και βομβαρδίζοντας την Σερβία, εγκαθιστώντας μαριονέττες στην Γεωργία, ενισχύοντας τον Γιωργάκη και τους μυστικούς της πράκτορες για την δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και δολοφονικών επιθέσεων στην Ελλάδα, και κάνοντας έναν απάνθρωπο πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τους οποίους πριν είχε η ίδια δημιουργήσει για να πολεμούν ενάντια στα σoβιετικά στρατεύματα.

 

Αν διαβασει τις γραμμές αυτές ο χαρισματικός μουσικοσυνθέτης, ίσως ξανασκεφθεί τις αρλούμπες που έγραψε, προφανώς για να γλείψει το αμερικάνικο κολλέγιο και τις ΗΠΑ. Διότι, όπως φαίνεται, παρά τα τόσα χρόνια που διετέλεσε στην  υπηρεσία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους (με μουσικές περιοδείες, ώσπου να πέσουν οι δικτάτορες και μετά τέρμα και τελεία), δεν κατάλαβε ακόμη, ότι οι δυνάμεις αυτές δεν σε τιμάνε γιατί είσαι κάτι, αλλά σε υποστηρίζουν και σε ανεβάζουν γιατί σε χρειάζονται. Για τους δικούς τους σκοπούς. Ποτέ όμως δεν είναι αργά να το καταλάβει. Εκτός πια και αν πραγματικά έχει ξεκουτιάνει.

 

Διαβαστε ολοκληρο το γραμμα του Μ.Θ. στο κολλεγιο, που δημοσιευσε η "Καθημερινη" στις 28.06.2009 με τον τιτλο

«Αμερική σημαίνει ελευθερία, πρόοδος, καλοσύνη»
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_28/06/2009_320250

 

http://www.berlin-athen.eu/index.php?id=205&tx_ttnews[tt_news]=1127&tx_ttnews[backPid]=78&cHash=9b32601169

 

* Η φωτογραφία είναι απο τις Αμερικάνικες Στρατιωτικές Φυλακές, στο Ιράκ.


- Στείλε Σχόλιο


10 Ιουλίου 2009, 09:37
148.
Τρέχοντα θέματα  

 

Indymedia: Οι οικότροφοι του κράτους θορυβούν αντικρατικά! 


Η δολιότητα, το ψεύδος και η δημαγωγική αυθάδεια αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του καθεστωτικού, παρακρατικού παρασιτισμού.
Εδώ και μέρες, μία από τις πλέον μοχθηρές γκριμάτσες των οικότροφων της εξουσίας, το Indymedia, κραυγάζει εναντίον του ΟΤΕ, ότι δήθεν θέλει να τους κλείσει!!!
Θεωρούν αυτοί οι «άσπονδοι εχθροί» του κράτους απόλυτο, ειδικό και αλαζονικό προνόμιό τους να τους παρέχει δωρεάν το κράτος τις υπηρεσίες του!
Θεωρούν απόλυτο προνόμιό τους, αυτοί οι δήθεν αντικαθεστωτικοί «ήρωες» να φιλοξενούνται από το Σέρβερ του Πολυτεχνείου και να μην υπόκεινται, ούτε στις ιντερνετικές δαπάνες της μαύρης προπαγάνδας τους.
Αυτή είναι η αυθάδης, καθεστωτικά ηγεμονική, νοοτροπία αυτών των δήθεν «αντιεξουσιαστών».
Εδώ, ωστόσο, απαστράπτει και η γνωστή συνταγή της προβοκατόρικης δολιότητας. Είναι γνωστό ότι ένας χαφιές του καθεστώτος και των μυστικών υπηρεσιών του εμφανίζεται πάντα ως υστερικός «εχθρός»των μηχανισμών που υπηρετεί.
Το Indymedia αποτελεί τον ορισμό του προβοκάτορα. Υποδύεται «αριστερούς» και «αντιεξουσιαστικούς» ρόλους, ενώ είναι οικότροφο των μηχανισμών του χρήματος. Θορυβεί, κραυγάζει και χυδαιολογεί εναντίον των πάντων και αποτελεί γρανάζι των πιο υπόγειων μηχανισμών των διεθνών ιμπεριαλιστικών μαφιών.
Έχουμε, σε σωρεία άρθρων, αποκαλύψει πάρα πολλά για αυτό το «πρακτορείο» του Σόρος. Έχουν, σήμερα, έρθει στην επιφάνεια, από πάρα πολλούς, όγκοι στοιχείων που φωτίζουν αυτή τη μακάβρια «εστία» της διάβρωσης της νεολαίας και της «αντιεξουσιαστικής» κουκούλας.
Οι σχέσεις του Indymedia, με «κρατικούς θεσμούς», «εταιρείες», «ΜΚΟ» και άλλους «θεμελιακούς πυλώνες του καπιταλισμού» είναι ανατριχιαστική. Μερικά κείμενα συγκεντρωμένα μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.
Συμπληρωματικά θα προσθέσουμε ακόμα κάποια, γνωστά επίσης, στοιχεία που δείχνουν ότι είναι μια «παρακρατική» δομή μέσα στις ιδεολογικές λειτουργίες του καθεστώτος. Κατά άλλα είναι αντικαθεστωτική.
Είναι γνωστό ότι τα Ιδρύματα του Σόρος αποτελούν και τους βασικούς χρηματοδότες (μεταξύ των τόσων και τόσων «αγαθοεργιών» παγκοσμίως) των νέων διδακτικών και ιστορικών μας βιβλίων. Όλοι αυτοί οι νέοι επιδοτούμενοι ιστορικοί και συγγραφείς των μαθητικών βιβλίων αποτελούν το νέο ιδεολογικό και πνευματικό καθεστώς των πολυεθνικών και των μαφιόζικων χρηματιστηριακών «ιδρυμάτων».
Μέσα σε αυτό το καθεστώς (που το υπηρετούν τυφλά οι «εκσυγχρονιστές» όλων των κομμάτων και όλες οι κυβερνήσεις), το indymedia είναι το βασικό ιντερνετικό «τάγμα εφόδου» αυτού του καθεστώτος. Σε τόσο εξέχουσα καθεστωτική θέση που έχει περάσει και μέσα στα κρατικά βιβλία.
Αποκαλύπταμε στο τεύχος 19 του ΡΕΣΑΛΤΟ-Ιούλιος 2007:
«Το indymedia στα βιβλία της γλώσσας!!!
Όταν απροκάλυπτα πλέον σε διαφημίζει το καπιταλιστικό εκπαιδευτικό θεσμικό πλαίσιο τότε η «αριστερή» σου ταυτότητα δεν είναι απλώς κάλπικη, αλλά το κυρίαρχο κατεστημένο.
Χρόνια τώρα λέμε ότι το indymedia, όπως και ο «Ιός» αποτελούν τις θεσμικές εστίες προπαγάνδας της Νέας Τάξης. Εστίες διάβρωσης των αριστερών δυνάμεων.
Έχουν αποκαλυφτεί πάρα πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν καθαρά ότι ο ρόλος αυτών των «αριστερών» δομών εξουσίας είναι η μόλυνση των αριστερών ιδεών και η υπονόμευση των επαναστατικών ιδεών και παραδόσεων. Αποτελούν τους ιδεολογικούς μπάτσους του συστήματος, φορώντας για την εξαπάτηση των αγνών και αφελών αγωνιστών, αριστερές και αριστερίστικες μάσκες. Επιδοτούμενα κέντρα «αριστερής» εξουσίας, υπάλληλοι δοσίλογοι και σύγχρονοι γενίτσαροι της Νέας Τάξης.
Φτάσαμε σήμερα, να αποκαλύπτεται στο βιβλίο της γλώσσας της Ε΄ Δημοτικού το εξής απίστευτο: Να διαφημίζεται από τις σελίδες του το γνωστό «indymedia»!!! (σελίδα 54, γ΄ τεύχος). Αυτή η «αρένα» κανιβαλισμού της σκέψης, η αρένα των πολιτικών κοπράνων, που παράγει και αναπαράγει όλες τις αθλιότητες του αυτοκρατορικού ολοκληρωτισμού, της καπιταλιστικής αποσύνθεσης και νεοταξικής φιλοσοφίας ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΤΑΙ και ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ στο βιβλίο της γλώσσας για τα μικρά παιδιά!!!
Και μόνο αυτό αποδείχνει περίτρανα το ποιους εξυπηρετεί αυτός ο ιστοχώρος και το πόσο δόλια και ύπουλα τους εξυπηρετεί.
Το «αριστερό»-«αντιεξουαστικό» INDYMEDIA έγινε πλέον ΘΕΣΜΟΣ του κράτους και του παρακράτους!!!»
Αυτός, λοιπόν, ο θεσμός του κράτους και του παρακράτους «τσιρίζει» με θηριώδη έπαρση εναντίον του κράτους και του ΟΤΕ…
Είναι αυτό ή δεν είναι ο ορισμός του προβοκάτορα;


Πηγή

 


- Στείλε Σχόλιο


01 Ιουλίου 2009, 14:27
147.
Ιστορία  

 

Έλληνες υπό διωγμό

Σε δύο βιβλία, που τέθηκαν ήδη σε κυκλοφορία, καταγράφονται οι διώξεις που υπέστησαν οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η έκδοση των βιβλίων συμπίπτει χρονικά με τα 70 χρόνια από την «Ελληνική Επιχείρηση» το 1939.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για τις διώξεις, που υπέστησαν οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο συγγραφέας και ερευνητής Ιβάν Τζούχα, μέσα από δύο νέα βιβλία της σειράς «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο». Πρόκειται για τα βιβλία «Ειδικοί Συρμοί με κατεύθυνση Ανατολικά» και «Γράφω με δικά μου λόγια;», που εκδόθηκαν μέσω του προγράμματος «Ιστορική Μνήμη» του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Περιφέρειας χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Την πρωτοβουλία είχε ο Συντονιστής της συγκεκριμένης Περιφέρειας, βουλευτής της Ρωσικής Ντούμα, Ιβάν Σαββίδης.Η έκδοση των βιβλίων συμπίπτει χρονικά με τα 70 χρόνια από την «Ελληνική Επιχείρηση» το 1939, στην οποία αναφέρεται εκτενώς ο ερευνητής στο ομώνυμο βιβλίο του, πρώτο της σειράς «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», που εκδόθηκε το 2006. Η σειρά θα ολοκληρωθεί με το «Βιβλίο μνήμης», που θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των Ελλήνων, οι οποίοι υπέστησαν διώξεις την περίοδο 1920-1950. Τα βιβλία, που κυκλοφόρησαν στα Ρωσικά, αναμένεται να μεταφραστούν στην Ελληνική και ακολούθως στην Αγγλική, Γερμανική και Γαλλική.
«Δεκάδες χιλιάδες Ελληνες, από τους πιο νέους μέχρι και τους υπερήλικες, στάλθηκαν στη Σιβηρία και στο Καζακστάν», τονίζει στον πρόλογο του βιβλίου ο Ιβάν Σαββίδης, χαρακτηρίζοντας τα χρόνια εκείνα ως τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία των Ελλήνων τής τότε Σοβιετικής Ένωσης. Σημειώνει δε, πως η αδικαιολόγητη τιμωρία που συντελέστηκε, δεν προκάλεσε το μίσος των Ελλήνων, που με στωικότητα αντεπεξήλθαν σε όλες τις αντιξοότητες. Βρήκαν τη δύναμη να σταθούν πάνω από τις περιστάσεις και να συνεχίσουν την ένδοξη ιστορία των προγόνων τους.
Για τα γεγονότα αυτά, ακόμα και σήμερα, λίγα είναι γνωστά. Ο ερευνητής Ιβάν Τζούχα θεωρεί ως προσωπικό χρέος να βρεθούν απαντήσεις στα ερωτήματα, που βασανίζουν ακόμα και σήμερα πολλούς Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ. Τι έγινε με τους δικούς τους ανθρώπους; Ποιες ήταν οι αιτίες και πόσοι δικοί μας χάθηκαν;
«Είναι ένα από τα ηθικά τραύματα που βασανίζουν ακόμα και σήμερα τους ομογενείς. Και όταν απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, όταν θα έχουμε μάθει την ιστορία μας, τότε δικαίως θα απαιτήσουμε και την αποκατάσταση όλων αυτών των Ελλήνων, όπως έχει γίνει με άλλες εθνικότητες στη Ρωσία. Θα το πετύχουμε όταν γνωρίζουμε και εμπεριστατωμένα αποδείξουμε τι είχε συμβεί», τονίζει σε δηλώσεις του ο Ιβάν Τζούχα και προσθέτει:
«Ο στόχος είναι διαφωτιστικός. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξιστορήσουμε τα γεγονότα σε απλή, πειστική γλώσσα, βάσει ντοκουμέντων. Τα βιβλία μου δεν θα εξαντλήσουν το θέμα, που είναι πολύπλοκο και τεράστιο, ελπίζω όμως να σταθούν αφορμή για πολλές άλλες, ενδελεχείς, έρευνες».
Πέρα από τις πολλές προσωπικές μαρτυρίες, που έχει συλλέξει ο Ιβάν Τζούχα, ο οποίος ασχολείται από το 1977 με τη μελέτη της ιστορίας των Ελλήνων της ΕΣΣΔ, παραθέτει στα βιβλία του ντοκουμέντα από κρατικά αρχεία (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας, Υπουργείο Δικαιοσύνης κ.ά.), έχοντας πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στα μέρη όπου μαρτύρησαν ή εκτοπίστηκαν Έλληνες.
Το νέο βιβλίο, «Ειδικοί Συρμοί με κατεύθυνση Ανατολικά», αναφέρεται εκτενώς -μέσα από 600 σελίδες- στις διώξεις των Ελλήνων τη δεκαετία του ΄40, ένα από τα πολλά κύματα διωγμών που υπέστησαν οι ομογενείς μας, με πιο μαζικό αυτό που ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου του 1937 (ταυτόχρονα σε όλες τις δημοκρατίες της ΕΣΣΔ), με την ντιρεκτίβα Νο 50215 της ΝΚΒΝΤ, τη μετέπειτα ΚGΒ, υπογεγραμμένη από τον Νικολάι Εζόφ, στενό συνεργάτη του Στάλιν. Ο ερευνητής μιλάει για περίπου 25.000 συλληφθέντες (συνήθως κεφαλή της οικογένειας), από τους οποίους 19.000 εξοντώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι στάλθηκαν σε στρατόπεδα.


Τρία κύματα διώξεων σ' ένα μόνο χρόνο
Μόνο το 1942, υπήρξαν τρία κύματα νέων διώξεων κατά των Ελλήνων (το Μάιο, τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο). Η συνήθης κατηγορία ήταν συνεργασία με τους Γερμανούς, κάτι που όμως ο κ. Τζούχα αποκρούει κατηγορηματικά, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, «και γι΄αυτό είμαστε υπερήφανοι». Απεναντίας, πολλοί Έλληνες πολέμησαν στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού. Χαρακτηριστικά αναφέρει το παράδειγμα του Κοσμά Τσέλιου, από τη Σεβαστούπολη, που στάλθηκε σε εξορία, αν και από τα έξι του παιδιά είχε χάσει τέσσερα στο μέτωπο, ενώ δύο γιοι του επέστρεψαν με παράσημα ανδρείας.
Ακολούθησαν και άλλες διώξεις το 1944, που ήταν και από τις πιο σκληρές, αλλά και το 1949. Ο κ. Τζούχα συνδέει όλες αυτές τις διώξεις με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σε καθεμιά από τις προαναφερθείσες χρονικές περιόδους.
«Ο Στάλιν είχε χάσει το παιχνίδι με την Ελλάδα -τονίζει ο κ. Τζούχα- δεν ήθελε, όμως, το καθεστώς να χάσει και τις περιουσίες των Ελλήνων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην Οδησσό, στον Καύκασο, στην Αμπχαζία, που ήταν ζηλευτές. Υπάρχουν, άλλωστε, έγγραφα που μαρτυρούν ότι όσοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους υποχρεώθηκαν βιαίως να υπογράψουν ότι εγκαταλείπουν οικειοθελώς τις περιουσίες τους. Εκεί εγκαταστάθηκαν άνθρωποι της νομενκλατούρας, αγοράζοντάς τα σε τιμές εξευτελιστικές. Οι ομογενείς μεταφέρθηκαν με ειδικούς συρμούς, που αναζητούσαν οι Αρχές απεγνωσμένα, ώστε να τους ''φορτώσουν'' όλους. Τελικά πληρώνανε οι ίδιοι οι εκτοπισθέντες τη μεταφορά τους (300 ρούβλια το άτομο, ποσό υπέρογκο για την εποχή εκείνη), και ταξιδεύανε χωρίς συνοδεία γιατρών και ασφάλεια».


Διόμισι εκατομμύρια πολίτες στην εξορία
Στο βιβλίο, με τίτλο «Γράφω με δικά μου λόγια;», ο ερευνητής Ιβάν Τζούχα παραθέτει 353 από τις χιλιάδες επιστολές Ελλήνων από τα Γκουλάγκ, που έχει συλλέξει. Έλληνες από πολλά μέρη της αχανούς Σοβιετικής Ένωσης, που σήμερα δεν ζουν, περιγράφουν στα γράμματά τους τα όσα πέρασαν.
Αδιάψευστη μαρτυρία η επιστολή του Λάζαρου Σαϊτανίδη, από τη Σεβαστούπολη, που έστειλε στο γιο του από τα κάτεργα του θανάτου στην περιοχή Κολιμά (Σιβηρία), απ΄όπου δεν επέστρεψε ποτέ. Ο Σαϊτανίδης περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις δύσκολες ώρες που περνάει στην εξορία, εκεί όπου είχαν σταλεί συνολικά 2,5 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες από διάφορες εθνικότητες, κατά την περίοδο 1934-1956, για να εργαστούν στα «θανατηφόρα» ορυχεία του χρυσού.
Στα γκουλάγκ της Κολιμά μεταφέρθηκαν και οι περισσότεροι Έλληνες από τους περίπου 3.000, που επέζησαν από την «ελληνική επιχείρηση». Οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή (με -50 και -60 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα) ήταν αρκετές για να μην επιζήσει κανείς χωρίς θέρμανση και κατάλληλο ρουχισμό, δουλεύοντας στα ορυχεία.
«Απ΄ ότι λένε, δεν άντεξε εκεί κανείς περισσότερο από 3 μήνες», σημειώνει ο κ. Τζούχα.
Ως σήμερα ο Ιβάν Τζούχα έχει συγκεντρώσει τα ονόματα 537 Ελλήνων, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Κολιμά. Σ΄αυτούς θα αναφερθεί λεπτομερώς στο νέο βιβλίο που ετοιμάζει.
Όπως ανακοίνωσε, φέτος αναμένεται να στηθεί στην Κολιμά και το μνημείο για τους αδικοχαμένους Έλληνες, πλάι σε αυτά των άλλων εθνοτήτων, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας, υπό την προεδρεία του Ιβάν Σαββίδη.
Ανάμεσα στα γράμματα υπάρχουν και κάποια που απέστειλαν προς την ελληνική πρεσβεία ομογενείς εξόριστοι, ζητώντας βοήθεια που δεν ήρθε ποτέ, άλλα και προς την κεντρική εξουσία της ΕΣΣΔ, ακόμα και προς τον ίδιο τον Στάλιν.
Ο Φεοντόρι Όλεγκ Κονσταντίνοβιτς (Όλεγκ Θεοδωρίδης, του Κωνσταντίνου), από το χωριό Κομάρι της Κριμαίας, γεννηθείς το 1929, γράφει στις 30 Ιουλίου το 1949 γράμμα στον Στάλιν από τα Ουράλια, όπου είχε εξοριστεί, έχοντας περάσει ακόμα και από δίκη, με την κατηγορία για κατασκοπία υπέρ των Γερμανών, κάτι που τελικά δεν αποδείχτηκε.
«Η επιστολή αποτελεί έκφραση λατρείας προς το μεγάλο ηγέτη, καθώς δεν ήθελε ο ομογενής να πιστέψει ότι γνώριζε ο Στάλιν για τα δεινά των Ελλήνων. Η επιστολή, όπως και άλλες παρόμοιες, προφανώς δεν φτάσανε ποτέ στον προορισμό τους», σημειώνει ο κ. Τζούχα. Η επιστολή βρέθηκε στα κρατικά αρχεία της περιοχής Σβερντλόβσκ.

Πάντως, η τύχη του Κωνσταντινίδη, που είχε εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική, δεν έχει εξακριβωθεί.

 

http://deltio11.blogspot.com/2009/07/blog-post_5233.html

- Στείλε Σχόλιο


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγγραφέας
mnk


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/mnk

Ο,τι βγάλουν τα δίχτυα απ΄το δίκτυο. Μαρίδες και Ορκες. Μαργαριτοφόρα όστρακα και γαλότσες.
*ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ*

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Tags

Brave New World Επιστήμη-Τεχνολογία Τρέχοντα θέματα Περιβάλλον Ανθρωποι Αθλητισμός Κλαυσίγελως Απόψεις Μουσική Ατάκτως Ιστορία Τέχνες Φιλοζωία
Επίσημοι αναγνώστες (3)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links     
     
    Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
    Όροι Χρήσης