αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
 
 
ΕΔΩ
 

31 Οκτωβρίου 2008, 17:41
87.
Τρέχοντα θέματα  Επιστήμη-Τεχνολογία  

Πώς ξεκίνησαν όλα
Ο μύθος του AIDS

του Liam Scheff, Boston Weekly Dig, May 2003

Μέρος Ι

Το 1984, ο Robert Gallo, ένας ερευνητής του καρκίνου στην υπηρεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, συγκάλεσε διεθνή συνέντευξη τύπου για να αναγγείλει ότι βρήκε την πιθανή αιτία του AIDS. Υποστήριξε ότι ένας ρετρο-ιός αποκαλούμενος HIV ευθυνόταν για την καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος σε νεαρούς ομοφυλόφιλους και χρήστες ενδοφλέβιων ενέσεων, αφήνοντάς τους απροστάτευτους σε μια σειρά ασθενειών από ιούς και καρκίνους.

Σύμφωνα με το CDC, τη σχετική υπηρεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας (Centers for Disease Control and Prevention), το AIDS δεν είναι ακριβώς αρρώστια αλλά ένα σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει 29 ανεξάρτητες, ήδη γνωστές ασθένειες, μεταξύ των οποίων έρπη, μυκητιάσεις, σαλμονέλα, διάρροιες, πυρετό, γρίπη, φυματίωση, καρκίνο του νεφρού στις γυναίκες, πνευμονία και βακτηριακές μολύνσεις. Το CDC ακόμα περιέγραψε σαν οροθετικούς όσους, χωρίς να έχουν ασθενήσει, εμφάνισαν στην εξέταση να έχουν αριθμό αντισωμάτων (T-cells) μικρότερο από 200. Τα αντισώματα που μετριούνται σε αυτή την εξέταση είναι ένα υποσύνολο των λευκών αιμοσφαιρίων). Συνεπώς η μόνη διαφορά που κάνει κάποιον να διαγιγνώσκεται με AIDS αντί για οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρρώστιες, είναι το θετικό τεστ που προκύπτει από την έρευνα του Robert Gallo.

Η θεωρία HIV του Gallo, εντούτοις, δεν θα έμενε η μοναδική υπόθεση για το AIDS, και σύμφωνα με έναν αυξανόμενο αριθμό αρμόδιων επιστημόνων, ερευνητών και ενεργών στελεχών, δεν ήταν καν η καλύτερη. Ηδη 70 χρόνια πριν από τον Gallo, οι ρετροιοί ήταν γνωστοί ως ένα μη τοξικό τμήμα του κυττάρου. Επιπλέον, κανένας ιός δεν θα μπορούσε να προκαλεί την ίδια στιγμή μια ασθένεια σαν την πνευμονία, όπου τα κύτταρα καταστρέφονται, μαζί με έναν καρκίνο σαν το σάρκωμα Kaposi, όπου τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται γοργά.

Αυτοί οι επιστήμονες τώρα υποστηρίζουν ότι η θεωρία του Gallo που εξισώνει τον HIV με το AIDS είναι εσφαλμένη και ότι η θεραπεία 29 ανεξάρτητων ασθενειών με υψηλής τοξικότητας φάρμακα για το AIDS, όπως είναι το AZT και οι αναστολείς πρωτεάσης (protease inhibitors) είναι από ανεύθυνη ως εγκληματική - μια ιατρική γενοκτονία.

Εχουν αποδεικτικά στοιχεία να παρουσιάσουν. Ενενήντα τέσσερα τοις εκατό των θανάτων από AIDS στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν μετά από την έγκριση του AZT, σύμφωνα με στατιστικές του CDC ως το έτος 2000. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, η αριθμ. ένα αιτία θανάτου στους ασθενείς του AIDS στην Αμερική είναι σήμερα η ανεπάρκεια του συκωτιού, μια παρενέργεια των νέων αναστολέων πρωτεάσεων (protease inhibitors).

Οπότε τίθεται το ερώτημα: Προσέφερε ο Gallo τη λύση του προβλήματος που λέγεται AIDS; και έχει ανθρωπιά ή αποτέλεσμα αυτή η αντιμετώπιση του AIDS;

Για να βρω τις απαντήσεις, μίλησα με τρεις προεξάρχοντες ερευνητές του AIDS.


Ο Δρ. Peter Duesberg είναι χημικός φαρμακολογίας και ειδικός στους retro-ιούς (retroviral expert). Ο Duesberg ανακάλυψε το oncogene (γονίδιο καρκίνου) και απομόνωσε το γονιδίωμα των ρετροϊών (ένας από τους οποίους είναι και ο HIV) το 1970. Είναι καθηγητής της μοριακής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.

Ο Δρ. David Rasnick είναι ειδικός στους αναστολείς πρωτεάσης (protease) και ήταν στην έρευνα του AIDS για 20 χρόνια. Αυτός και ο Duesberg συνεργάστηκαν στην έρευνα του καρκίνου και του AIDS. Τόσο ο Rasnick όσο και ο Duesberg ήταν σύμβουλοι στη νοτιοαφρικανική επιτροπή για το AIDS του Προέδρου Mbeki.

Ο Δρ. Rodney Richards είναι χημικός φαρμακολογίας και εργάστηκε στην Amgen και στην Αbbot labs, σχεδιάζοντας τα πρώτα τεστ αντισωμάτων για τον HIV σύμφωνα με τη σειρά κυττάρων HIV του Robert Gallo.

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν χωριστά και ενσωματώθηκαν σε έναν διάλογο. Προσωπικές απόψεις ανήκουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

------------------------------------------------------------------------------

Ερώτηση: Πώς αναμιχθήκατε με την έρευνα του AIDS;

Rasnick: Είμαι χημικός και ερευνητής ενζυμικών αναστολέων πρωτεάσης. Σχεδιάζω και συνθέτω τους ανασταλτικούς παράγοντες ώστε να ανακοπεί η πορεία των ιστο-ιών και των καρκίνων. Όταν Robert Gallo ανήγγειλε οτι ένας ιός HIV προκαλούσε το AIDS, αποφάσισα να δουλέψω πάνω στους ανασταλτικούς παράγοντες που θα τον σταματούσαν.

Το '85 παραβρέθηκα σε μια συνάντηση ερευνητών όπου συζητιόταν ο HIV. Ζητήθηκε από έναν ειδικό για το AIDS να προσδιορίσει πόση ποσότητα HIV ήταν παρούσα σε έναν ασθενή με AIDS. Η ερώτηση ήταν "Ποια είναι η συγκέντρωση (titer) του HIV;"

Ε: Τι είναι η “συγκέντρωση” ποσότητας;

Rasnick: Συγκέντρωση (titer) είναι ο αριθμός μολυσματικών μορίων του ιού σε ένα δείγμα αίματος ή ιστού. Eίναι εύκολο να τη βρεις από τον ιδιαίτερο ιστό που μολύνει ο ιός. Ένα δείγμα από τον μολυσμένο ιστό περιέχει εκατομμύρια μολυσματικών μορίων του ιού. Εάν έχετε έρπη, το δείγμα προέρχεται από μια κρύα πληγή, εάν έχετε πολιομυελίτιδα, θα το πάρουμε από το έντερο, εάν έχετε ευλογιά, από ένα πυώδες σπυρί, εάν έχετε κρύωμα, από το λαιμό.

Όταν μολύνεστε με έναν ιό, μολύνει και σκοτώνει περίπου 30 τοις εκατό του συγκεκριμένου ιστού που στοχεύει προτού εσείς εμφανίσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα. Μπορείτε να βρείτε τη “συγκέντρωση” οποιασδήποτε μολυσμένης περιοχής, αφού την τοποθετήσετε κάτω από ένα μικροσκόπιο και δείτε τα εκατομμύρια των ιών ζωντανά.

Οπότε η ερώτηση στον ιολόγο της συνάντησης ήταν: “Πόση “συγκέντρωση” βρέθηκε;”

Κι εκείνος απάντησε, "Μη ανιχνεύσιμη. Μηδενική."

Σκέφτηκα, πώς γίνεται αυτό; Πώς μπορείς να αρρωστήσεις από κάτι που δεν βρίσκεται εκεί; Με την πολιομυελίτιδα, οι ερευνητές χρειάστηκε να απορρίψουν εκατό ιούς προτού βρουν τον σωστό. Υπέθεσα ότι ο Gallo είχε πάρει απλά το λανθασμένο ιό, και θα έπρεπε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή.

Μέχρι το 1987, μετρήθηκαν αθροιστικά 30.000 περιπτώσεις του AIDS. Οι αριθμοί δεν αυξάνονταν με την προβλέψιμη λογική και το AIDS δεν είχε αφήσει τις αρχικές ομάδες κινδύνου. Έξι χρόνια μετά τις πρώτες περιπτώσεις του AIDS, 95 τοις εκατό των μολύνσεων εμφανίζονταν ακόμα αποκλειστικά σε άντρες - 2/3 ομοφυλόφιλους, και 1/3 IV ναρκομανείς. Επιπλέον, κάθε ομάδα κινδύνου του AIDS έπασχε από συγκεκριμένες ασθένειες.

Οι ιοί δεν προκαλούν διαφορετικές ασθένειες με βάση το γένος, τη σεξουαλική προτίμηση ή τον τρόπο ζωής. Οι ιοί έχουν μοναδικές αλλά ελεγχόμενες γενετικές συνθέσεις, οι οποίες φανερώνονται με έναν ελεγχόμενο, πανομοιότυπο σύνολο συμπτωμάτων σε όλους τους ασθενείς. Ο ιός του έρπη θα κάνει τα τραύματα έρπη, αλλά ποτέ έναν ερεθισμένο λαιμό. Ο ιός της ανεμοβλογιάς θα δημιουργήσει πληγές στο δέρμα, αλλά ποτέ παράλυση.

Οι επιδημίες που προέρχονται από ιό, εξαπλώνονται εκθετικά στους πρώτους μήνες και τα χρόνια, σκοτώνοντας οποιονδήποτε δεν μπορεί να επιζήσει αρκετό καιρό για να αναπτύξει ανοσία. Ο HIV δεν αυξανόταν, παρέμεινε στις αρχικές ομάδες κινδύνου του, και προκαλούσε διαφορετικές ασθένειες σε κάθε μία. Σαφώς δεν ενεργούσε όπως ένας μεταδοτικός ιός.

Το 1988, συνάντησα ένα άρθρο που γράφτηκε από τον Peter Duesberg στο επιστημονικό περιοδικό “Η έρευνα του καρκίνου” (Cancer Research). Το άρθρο ήταν για τους ρετροιούς γενικά, και το HIV ειδικότερα. Ο Duesberg ήταν ο επιφανέστερος παγκοσμίως ρετροιολόγος (retrovirologist). Μελέτησε και χαρτογράφησε το γονιδίωμα των ρετρο-ιών τη δεκαετία του '70. Η γνώση του Duesberg στους ρετρο-ιούς ήταν ασύγκριτη. Στο άρθρο, παρουσίασε, σημείο προς σημείο, τι είναι οι ρετροιοί, και τι μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν.

Ε: Ο HIV είναι ένας ρετροιός. Τι είναι οι ρετροιοί;

Rasnick: Οι ρετροιοί είναι ένα υποσύνολο ιών, μη τοξικοί για τα κύτταρα. Ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι ένα από τα πρώτα προσδιορισμένα κυτταρικά μόρια. Εχουμε περίπου 3.000 καταχωρημένους ρετροιούς. Υπάρχουν σε κάθε ζώο: σκυλιά, γάτες, φάλαινες, πουλιά, αρουραίους, χάμστερ και ανθρώπους. Οι ρετροιολόγοι εκτιμούν ότι ένα έως δύο τοις εκατό του DNA μας είναι ρετροιοί.

Οι ρετροιοί είναι σκέλη RNA που αντιγράφονται στο DNA μας χρησιμοποιώντας ένα ένζυμο που λέγετε Reverse Transcriptase. Οι ρετρο-ιοί μεταβιβάζονται κληρονομικά - από τη μητέρα στο παιδί (matrilineally). Δεν είναι σεξουαλικά διαβιβάσιμοι. Τα ζώα στα εργαστήρια δεν ανταλλάσσουν ρετροιούς το ένα με το άλλο, ασχέτως πόσο ζευγαρώνουν μεταξύ τους. Αλλά τα μωρά έχουν πάντα τους ίδιους ρετροϊούς με τις μητέρες τους.

Η πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι πρόκειται για ένα μέρος που αναπτύσσεται πάνω μας φυσιολογικά από μόνο του. Στα 50 χρόνια μοντέρνων εργαστηριακών ερευνών, κανένας ρετρο-ιός δεν παρουσιάστηκε να καταστρέφει τα κύτταρα ή να προκαλεί οποιαδήποτε ασθένεια, παρά μόνο κάτω από πολύ ιδιαίτερες εργαστηριακές συνθήκες.

Duesberg: Το 1987 κλήθηκα από την επιστημονική επιφυλλίδα “Η έρευνα του καρκίνου” σε μια συζήτηση γύρω από το εάν οι ρετροιοί, συμπεριλαμβανομένου του HIV, θα μπορούσαν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ασθένεια ή ανοσολογική ανεπάρκεια. Προσκλήθηκα λόγω της εμπειρίας μου με τους ρετροιούς.

Το 1970 εργαζόμουν στο εργαστήριο έρευνας των ιών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ. Το μεγάλο πρόγραμμα στην ιολογία εκείνης της εποχής, που μέρος του ήμασταν κι εμείς, έψαχνε να βρει τον ιό που προκαλεί τον καρκίνο. Παράλληλα έτρεχε ένα μεγάλο κυβερνητικό πρόγραμμα “καρκινο-ιών” στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας. Ο Robert Gallo ήταν ένας από τους επιστήμονες που εργάζονταν σε εκείνο το πρόγραμμα.

Αρχίσαμε από τους ρετρο-ιούς λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων τους. Οι συνηθισμένοι ιοί σκοτώνουν τα κύτταρα. Η στρατηγική τους είναι να εισβάλουν στο κύτταρο, να το καταστρέψουν και να συνεχίσουν προς το επόμενο. Εντούτοις, με τον καρκίνο τα κύτταρα δεν σκοτώνονται, στην πραγματικότητα πολλαπλασιάζουν με ταχύ ρυθμό. Επομένως ιός δεν θα μπορούσε να προκαλέσει τον καρκίνο. Οι ρετροιοί, από την άλλη πλευρά, δεν καταστρέφουν κύτταρα. Αυτή η ιδιότητα τους έφερνε στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων αιτίων του καρκίνου.

Το 1970, έκανα μια ανακάλυψη που τράβηξε πολλή προσοχή. Απομόνωσα ένα ρετρο-ιικό γονίδιο από ένα κύτταρο καρκίνου, και μόλυνα άλλα κύτταρα με αυτό το γονίδιο. Οι ιολόγοι καρκίνου είχαν ενθουσιαστεί. Σκέφτονταν ότι αυτό ήταν προφανώς εκείνο που έλειπε στην υπόθεση - ένας ρετρο-ιός που θα μπορούσε να μολύνει άλλα κύτταρα και να προκαλέσει τον καρκίνο. Εγινα ξαφνικά διάσημος. Υπήρξαν ποικίλες προσφορές εργασίας. Μου δόθηκε επιδότηση αορίστου χρόνου από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και έγινα αποδεκτός στην Ακαδημία Επιστημών.

Βεβαια, αν ήταν ένας ιός, ή ένας ιδιόρρυθμος ρετρο-ιός, που προκαλούσε τον καρκίνο στον πραγματικό κόσμο, τότε ο καρκίνος θα ήταν μεταδοτικός. Αλλά κανένας δεν "κόλλησε" καρκίνο. Μια "περίπτωση καρκίνου" δεν θα ανησυχήσει ποτέ τους συναδέλφους σε ένα γραφείο. Εντούτοις, τέτοιες αυτονόητες σκέψεις δεν περνούν από τα μυαλό των ερευνητών που είναι εθισμένοι να κυνηγούν ιούς. Οι επιστήμονες επιδιώκουν εντυπωσιακές αποδείξεις, ανεξαρτήτως εφαρμογής του μοντέλου στον αληθινό κόσμο. Το ρετρο-ιικό καρκίνο-γονίδιο ήταν μια τεχνητή κατασκευή εργαστηρίου. Δεν εμφανίστηκε ποτέ σε άνθρωπο ή σε ζώο στο φυσικό περιβάλλον. Το είχαμε φτιάξει στο εργαστήριο, και εκεί παρέμεινε. Μια καθαρά θεωρητική υπόθεση.

Ως τμήμα του πειράματος καρκίνο-γονιδίων, οι συνάδελφοι μου και εγώ χαρτογραφήσαμε το ρετρο-ιοικό γονιδίωμα. Κάναμε τους χάρτες που σήμερα χρησιμοποιούνται ως σχεδιαγράμματα για όλους τους ρετροιούς, συμπεριλαμβανομένου του HIV.

Ε: Τι κάνουν οι ρετρο-ιοί;

Duesberg: Με όρους ασθενειών, δεν κάνουν τίποτα. Μεταγράφονται στο DNA μερικών κυττάρων, και κάθονται εκεί για το υπόλοιπο της ζωής σας ως τμήμα του γονιδιώματος σας. Εντούτοις, οι κυνηγοί καρκινο-ιών συνέχισαν να ψάχνουν ένα καρκινο-γονίδιο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που δημιουργήσαμε και τους ρετρο-ιοικούς χάρτες που κάναμε.

Rasnick: Στα μέσα της δεκαετίας του 70, ο Robert Gallo υποστήριξε ότι βρήκε έναν καρκινο-ρετρο-ιό στα κύτταρα ενός ασθενή λευχαιμίας. Τον ονόμασε HL23V. Τον βρήκε με τον ίδιο τρόπο που θα έβρισκε αργότερα τον HIV - όχι με την ανακάλυψη του ρετρο-ιού στο αίμα - αλλά με μια έρευνα για αντισώματα και ενζυμική δραστηριότητα, που υποστήριξε οτι αντιστοιχούσε σε έναν ρετρο-ιό στην πράξη.

Ως το 1980 ο ισχυρισμός του είχε απορριφθεί τόσο από το ερευνητικό κέντρο καρκίνου Sloan-Kettering Cancer Research Center όσο και από το Εθνικό Ιδρυμα Καρκίνου (National Cancer Institute). Εκείνο που ο Gallo εξέλαβε ως αντισώματα στον ιό HL23V του Gallo δεν μπορούσε να προκύψει από κάποιον καρκινο-ιό, αλλά ήταν προφανώς το αποτέλεσμα "έκθεσης σε διάφορες φυσικές ουσίες" που δημιουργούν τα αντισώματα στους ανθρώπους. Σήμερα κανένας, ούτε καν ο ίδιος ο Gallo, δεν ισχυρίζεται ότι υπήρξε ποτέ ο ιός HL23V.

Αλλά το 1980 θα προσπαθούσε ξανά. Ο Gallo τώρα υποστήριξε ότι βρήκε νέο καρκίνο-ρετρο-ιό αποκαλούμενο HTLV-1. Αυτός προκαλούσε ένα είδος λευχαιμίας όπου τα Τ-κύτταρα (T-cells) πολλαπλασιάζονταν σε όγκους που έκαναν αμέσως μετάσταση. Τα αντισώματα (T-cells) είναι κάποια από τα πολλά υποσύνολα των λευκών αιμοσφαιρίων αίματος. Για άλλη μια φορά, η απόδειξη ελάχιστα πειστική. Ούτε το ένα τοις εκατό των ανθρώπων που παρουσίασαν θετικό αποτέλεσμα στην εξέταση για HTLV-1, ανέπτυξαν ποτέ λευχαιμία. Καθόλου ευνοϊκή επικύρωση της θεωρίας του.

Ε: Πώς ο Gallo κινήθηκε από τον καρκίνο προς την έρευνα του AIDS;

Rasnick: Στις αρχές της δεκαετίας του '80, εμφανίστηκαν κάποιοι ομοφυλόφιλοι στα κέντρα επειγόντων περιστατικών με μια ποικιλία ταυτόχρονων ασθενειών και μολύνσεων. Εκείνο τον καιρό, τα ιατρικά περιοδικά ερμήνευσαν το φαινόμενο ως αποτέλεσμα χρήσης φαρμάκων. Οι ομοφυλόφιλοι έκαναν κατάχρηση τοξικών, ανοσο-κατασταλτικών, ακόμη και καρκινογόνων φαρμάκων, όπως poppers, κοκαΐνη και αμφεταμίνες, σε καθημερινή βάση στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '70.

Το 1983, ο Luc Montagnier, Γάλλος επιστήμονας στο ίδρυμα Pasteur, υποστήριξε ότι έχει βρει έναν νέο ρετροϊό στους ασθενείς του AIDS. Αλλά κανένας δεν έδωσε προσοχή, επειδή δεν είχε απομονώσει τον ιό, και δεν είχε βρεθεί ούτε ένα μόριο προερχόμενο από τον ιό στο αίμα - θυμηθείτε ότι η συγκέντρωση του ιού ήταν μηδενική, μη ανιχνεύσιμη ποσότητα. Επιδιώκοντας κάποια ακαδημαϊκή υποστήριξη, ο Montagnier έστειλε ένα δείγμα κυττάρων στον Robert Gallo στο National Institute of Health. Ο Gallo πήρε την κυτταρική αλυσίδα (cell-line) που του έστειλε ο Montagnier και την τροποποίησε ελαφρώς. Κατόπιν έκανε κάτι περίεργο. Την έκλεψε.

Το 1984 ο Gallo κάλεσε μια διεθνή συνέντευξη τύπου και μαζί με τη Margaret Heckler, υπουργό Υγείας των ΗΠΑ και επικεφαλής του CDC, και ανήγγειλαν ότι ανακάλυψαν την "πιθανή αιτία" του AIDS. Ήταν ένας νέος ρετροϊός αποκαλούμενος HTLV-III, (αργότερα μετονομάσθηκε σε HIV). Την ίδια ημέρα, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (patented) η τροποποιημένη κυτταρική αλυσίδα (cell-line) που είχε πρώτα υπεξαιρεθεί από τον Montagnier. Εκείνος δεν είχε δημοσιεύσει ούτε λέξη από την έρευνά του. Ο Robert Gallo, ένας επιστήμονας που είχε τη στήριξη του κράτους, απλώς ανήγγειλε ότι μια ρετρο-ιική επιδημία ερχόταν.

Πούλησε την κυτταρική αλυσίδα στη φαρμακοβιομηχανία Abbot Labs, που φτιάχνει τα τεστ για HIV. Η γαλλική κυβέρνηση απαίτησε να επιστραφούν όλα τα νόμιμα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας στον Montagnier. Ο Gallo αρνήθηκε, υποστηρίζοντας οτι επρόκειτο για δική του εργασία. Το 1987, ο Gallo και Montagnier αναγκάστηκαν από τον Πρόεδρο Reagan και το Γάλλο πρωθυπουργό Chirac να συναντηθούν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και να τα βρουν για τα δικαιώματα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας HIV. Το 1992, ο Gallo καταδικάστηκε επίσημα για κλοπή από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επιστημονικού Ηθους.

Rodney Richards: Στην αρχή ο Gallo υποστήριξε ότι εφηύρε ολόκληρη τη διαδικασία. Τώρα υποστηρίζει οτι το δείγμα του "τελούσε υπό την επήρεια” εκείνου από τον Montagnier.

Duesberg: Το National Institute of Health προχώρησε σε δική του διετή έρευνα πάνω στη διεκδίκηση του HIV από τον Gallo, όπου πάλι δεν στάθηκε δυνατό να φανεί πως ο Gallo είχε κάποια δική του συνεισφορά στο ζήτημα.

Ε: Πώς αξιοποίησε η Abbot labs την κυτταρική αλυσίδα του Gallo;

Rasnick: Η Abbot labs ανέλαβε την παραγωγή των τεστ αντισωμάτων που γεννήθηκαν από την ύπαρξη του HIV. Η μεν Abbot εισέπραξε δισεκατομμύρια από τις πωλήσεις των τεστ αντισωμάτων, ο δε Gallo εισέπραξε δισεκατομμύρια ως νόμιμος κάτοχος της πατέντας.

Ε: Συνεπώς, όταν κάνουμε τεστ αντισωμάτων για τον HIV, εξεταζόμαστε με βάση μια ανακάλυψη των Gallo και Montagnier. Πώς βρήκε τον ιό HIV ο Luc Montagnier;

Richards: Πρώτα τον αναζήτησε στο αίμα των ασθενών του, αλλά δεν κατάφερε να τον βρει. Η αλήθεια είναι ότι κανείς ποτέ δεν έχει βρει τον ιό HIV στο ανθρώπινο αίμα.

Ε: Φυσικά, αφού η συγκέντρωση βρέθηκε μηδενική εκεί – οπότε πού τον αναζήτησε;

Richards: Ο Montagnier αφαίρεσε ιστό από τους πρησμένους λεμφαδένες κάποιου ομοφυλόφιλου υποτιθέμενου ασθενή του AIDS. Αν έχει μολυνθεί κάποιος, προφανώς θα έχει μαζέψει μολυσμένα κύτταρα στους λεμφαδένες.

Ετσι ο Montagnier χρησιμοποίησε εκείνο το δείγμα για να αναπτύξει μια καλλιέργεια κυττάρων. Αυτή είναι τεχνική εργαστηρίου που χρησιμοποιείται για να απομονώσει κάποιος ιούς σαν τον έρπητα ή αυτόν της μονοπυρήνωσης. Σε μια καλλιέργεια κυττάρων, αναμειγνύονται μολυσμένα με μη μολυσμένα κύτταρα πάνω σε ένα πιάτο καλλιεργειών (petri dish). Αποκομμένοι από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος, οι ιοί που πριν καταστέλλονταν, τώρα μπορούν να εμφανιστούν. Ο ιός ταξιδεύει από το μολυσμένο στο μη μολυσμένο κύτταρο μέσω του υγρού στο πιάτο. Ο επιστήμονας συλλέγει αυτό το υγρό, το συμπυκνώνει, και το ανακατεύει μέσα σε ένα διαβαθμιστή πυκνότητας γλυκόζης για να απομονώσει τον ιό.

Ο διαβαθμιστής πυκνότητας γλυκόζης είναι ένας σωλήνας με ορό γλυκόζης σε ποικίλες στρώσεις ανάλογα με την πυκνότητα του υγρού. Οι στρώσεις γλυκόζης πυκνώνουν από την κορυφή προς τον πάτο. Το υγρό με τα αναμειγμένα κύτταρα τοποθετείται απαλά πάνω στο διάλυμα της γλυκόζης. Επειτα περιστρέφεται στον φυγοκεντρωτή για πολλές ώρες ώστε να καταλήξουν τα μόρια του ιού σε κάποια από τα χαμηλότερα στρώματα. Ετσι, ενώ είναι γνωστές οι πυκνότητες για τα μόρια των κυττάρων, όπως και για τα μόρια των ρετρο-ιών, και ξέρουμε από πριν σε ποιό στρώμα του σωλήνα δοκιμής αντιστοιχούν, υπάρχουν άλλα μόρια που σταματούν κατεβαίνοντας σε άλλη πυκνότητα, όποια είναι τώρα ίση με τη δική τους. Αυτό το στρώμα φωτογραφίζεται με ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Στις περιπτώσεις καλλιέργειας ασθενών ατόμων, λοιπόν, αυτό το νέο στρώμα που έχουμε φωτογραφίσει είναι πλημμυρισμένο από εκατομμύρια πανοιότυπων μορίων ενός άλλου ιού.

Απομένει να γίνει μια νέα καλλιέργεια κυττάρων για να διαπιστωθεί αν τα απομονωμένα μόρια του ιού είναι μολυσματικά. Για άλλη μια φορά, το διάλυμα με τα κύτταρα χωρίζεται, περιστρέφεται και φωτογραφίζεται για να ελέγξουμε αν θα εμφανιστεί ο ίδιος ο ιός. Αυτό περιγράφουμε όταν μιλάμε για διαδικασία “απομόνωσης ιού”.

Ε: Εκανε κάτι τέτοιο ο Montagnier;

Richards: Το προσπάθησε, αλλά δεν έφερε αποτέλεσμα. Ο Montagnier πήρε ιστό λεμφαδένων από έναν υποτιθέμενο ασθενή του AIDS, τον ανάμειξε με κύτταρα από υγιή δότη αίματος και προχώρησε σε καλλιέργεια κυττάρων. Αφαίρεσε το υγρό και το ανακάτεψε σε φυγοκεντρωτή, χωρίς να βρει κανέναν ιό. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα τον σταματούσε. Ο Montagnier επανέλαβε το πείραμα κάνοντας ένα νέα σημαντικό βήμα.

Πήρε τον ύποπτο ιστό του AIDS και τον ανάμειξε με μια ποικιλία άλλων κυττάρων σε νέα καλλιέργεια, με προσθήκη αυτή τη φορά κυττάρων ομφάλιου λώρου. Κατόπιν πρόσθεσε τις ισχυρές χημικές ουσίες που αποκαλούμε μεταλλάκτες (mitogens) και που αναγκάζουν τεχνητά τα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν. Μετά από 2 ή 3 εβδομάδες, βρήκε τα στοιχεία ενός ενζύμου αποκαλούμενου αναστολέα πρωτεάσης, σημάδι πιθανής ρετρο-ιικής δραστηριότητας.

Ε: Ιό δεν βρήκε τελικά;

Richards: Όχι. Βρήκε ένα ένζυμο μόνο που χρησιμοποιούν οι ρετροιοί. Αλλά ο αναστολέας πρωτεάσης ανιχνεύεται σε ένα σωρό άλλα μικρόβια, κυτταρικά συστατικά και εξελίξεις του ομφάλιου λώρου και της βεβιασμένης μετάλλαξης. Ο Montagnier έπειτα τράβηξε το τεχνητά μεταλλαγμένο υγρό από την καλλιέργεια, το έχυσε σε ένα άλλο πιάτο με υγιή κύτταρα και ανακάλυψε πάλι δραστηριότητα αναστολέα πρωτεάσης.

Μετά το μεταβίβασε σε έναν διαβαθμιστή πυκνότητας γλυκόζης και βρήκε δραστηριότητα αναστολέα πρωτεάσης στο στρώμα πυκνότητας που ήταν γνωστό για την απομόνωση ρετροιών. Ιό πάντως δεν βρήκε. Αφού εξέτασε σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο τη σχετική στάθμη πυκνότητας, δεν βρήκε τίποτα - αλλά δεν θα το παραδεχόταν παρά χρόνια αργότερα.

Το περιστατικό έμεινε στην ιστορία ως απομόνωση του HIV.

Ε: Πώς αποδεικνύει κάτι τέτοιο ότι ένας μολυσματικός ιός προκαλεί την ασθένεια;

Richards: Δεν το αποδεικνύει. Τα στοιχεία είναι ανεπαρκή τόσο για την ύπαρξη του HIV ή άλλου μολυσματικού ιού, όσο και για τη δυνατότητά τους να προκαλέσουν την ασθένεια.

Ε: Πώς ο Gallo χρησιμοποίησε τα κύτταρα από τον Montagnier για να αποδείξει ότι ο HIV υπάρχει και προκαλεί το AIDS;

Richards: Ο Gallo καλλιέργησε τα κύτταρα, αλλά δεν βρήκε αρκετή δραστηριότητα αναστολέα πρωτεάσης για να πειστεί ότι ο Montagnier είχε βρει έναν ρετροιό. Οπότε ο Gallo προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Ανάμειξε κύτταρα από 10 ασθενείς του AIDS μαζί, και μετά τα πρόσθεσε σε αντισώματα λευχαιμίας από το πείραμά του με τον HTLV-1 ρετροιό. Με αυτό τον τρόπο, ο Gallo ανίχνευσε αρκετή δραστηριότητα αναστολέων πρωτεάσης για να βεβαιωθεί ότι υπήρξε πράγματι ένας ρετροιός. Έτσι υποστηρίζει ότι βρήκε τον HIV.

Ε: Αφού ο Gallo είχε ήδη εντοπίσει τη δραστηριότητα αναστολέων πρωτεάσης στα κύτταρα της λευχαιμίας, πώς απέδειξε τώρα ότι επρόκειτο για έναν νέο ρετρο-ιό, τον HIV;

Richards: Πολλοί επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι το απέδειξε.

Ε: Είπατε ότι ο Gallo χρησιμοποίησε μια κυτταρική αλυσίδα αντισωμάτων για να αναπτύξει τον HIV. Ο HIV δεν υποτίθεται οτι σκοτώνει τα αντισώματα;

Richards: Αυτό υποστήριξε ο Gallo αρχικά, αλλά η Abbot labs καλλιεργεί τον δικό της HIV σε ανθρώπινα αντισώματα. Τα ονομάζουν μάλιστα αθάνατη γραμμή κυττάρων, επειδή τα κύτταρα λευχαιμίας δεν πεθαίνουν. Μέχρι σήμερα, κανένας ερευνητής δεν έχει δείξει πώς ο HIV σκοτώνει τα αντισώματα. Είναι απλώς μια υπόθεση που συντηρεί την εισροή χρημάτων στη φαρμακευτική προσέγγιση αντιμετώπισης του AIDS.

Rasnick: Ο Gallo κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μείγμα αντισωμάτων λευχαιμίας την ίδια ημέρα που ανήγγειλε οτι βρήκε τη "πιθανή αιτία" του AIDS.

Ε: Τι κάνουν τα τεστ για HIV;

Rasnick: Ψάχνουν στο αίμα σας για αντισώματα στις πρωτεΐνες που έχουν παραχθεί από αυτό το μείγμα. Το σώμα σας θα παραγάγει αντισώματα σαν αντίδραση σε κάθε ξένο υλικό - μικρόβια, μύκητες, ιούς, ακόμη και για τα τρόφιμα που τρώτε. Οι ιοί είναι ταινίες DNA ή RNA που τυλίγονται σε πρωτεϊνικές δομικές μονάδες. Τα αντισώματα αρπάζονται πάνω σε αυτές τις πρωτεΐνες, ακινητοποιώντας και καταστρέφοντας τον ιό. Όταν βρεθούν αντιμέτωπα με διαφορετικές ιικές πρωτείνες, πάλι θα αρπαχτούν πάνω τους. Αυτό ονομάζεται αλλεπάλληλη επίδραση (cross-reactivity).

Duesberg: Οι ιοί είναι επικίνδυνοι μόνο την πρώτη φορά που βρίσκεστε αντιμέτωποι μαζί τους. Απαξ και δημιουργήσετε αντισώματα για έναν ιό, έχετε δημιουργήσει ανοσία για το υπόλοιπο της ζωής σας, και ο ιός δεν μπορεί να σας ξαναρρωστήσει. Αυτό είναι το αντίθετο της θεωρίας HIV, η οποία δηλώνει: Μολύνεστε, δεν αρρωσταίνετε, δημιουργείτε αντισώματα, και 10 χρόνια αργότερα αρρωσταίνετε και πεθαίνετε.

Rasnick: Υπάρχουν δύο συνηθισμένα τεστ αντισωμάτων HIV. Ένα είναι το Elisa, στο οποίο μια ομάδα πρωτεϊνών από το μείγμα αντισωμάτων είναι τοποθετημένες σε μία σειρά από πλαστικές υποδοχές σε ένα δοκιμαστικό πιάτο. Το άλλο λέγεται Western Blot. Σε αυτό το τεστ, οι πρωτεΐνες χωρίζονται πάνω σε διαφορετικές χάρτινες λωρίδες. Προσθέτουν από πάνω το αίμα σας, και αν δουν αντισώματά του να προσαρτώνται στις πρωτεΐνες του μείγματος, θεωρείστε HIV θετικός.

Ε: Συμπεραίνουν βέβαια ότι οι πρωτεΐνες είναι από τον HIV. Αφού, όμως, δεν κατάφεραν ποτέ να απομονώσουν τον HIV, πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι αυτά τα τεστ διαγιγνώσκουν μόλυνση με HIV;

Rasnick: Δεν μπορούν, και δεν το κάνουν. Καμία από τις πρωτεΐνες στο Elisa και στο Western Blot δεν έχει αποδειχθεί οτι συνδέεται ειδικά με τον HIV ή οποιονδήποτε ρετρο-ιό. Για αυτόν τον λόγο το FDA (Food and Drug Administration) δεν έχει εγκρίνει κανένα τεστ για τη διάγνωση της HIV-μόλυνσης.

Richards: Υπάρχουν τουλάχιστον 30 τεστ που πωλούνται για να εξετάσουν τον HIV. Κανένα τους δεν έχει πάρει έγκριση από το FDA για να εντοπίζει την παρουσία ή την απουσία του HIV. Ούτε το Elisa, ούτε η μέτρηση του ιικού φορτίου, ούτε το Western Blot, ούτε το p24 τεστ αντιγόνων. Τόσο το FDA όσο και οι κατασκευαστές δηλώνουν σαφώς ότι η σημασία του να είσαι “θετικός” στο Elisa και το Western Blot είναι άγνωστη.

Οι ερευνητές του AIDS έχουν παραδεχτεί ότι τα τεστ περιλαμβάνουν πάνω από 80% κυτταρικό υλικό απροσδιόριστης υφής – δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση έχουν 20% αποτελεσματικότητα. Κατά τη δική μου επιστημονική εκτίμηση, δεν περιέχουν ίχνος HIV. Η ιατρική βιβλιογραφία απαριθμεί τουλάχιστον 60 διαφορετικές περιπτώσεις που μπορούν να αποφέρουν θετικό αποτέλεσμα στα τεστ για HIV. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι η μυκητίαση, η αρθρίτιδα, τα παράσιτα, η ελονοσία, παθήσεις του συκωτιού, ο αλκοολισμός, η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, η γρίπη, ο έρπης, η σύφιλη, άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι και η εγκυμοσύνη.

Rasnick: Είναι πολύ απλό να δείτε πώς μπορείτε να προκύψετε με λάθος θετικό αποτέλεσμα. Τα αντισώματα σημειώνουν αλλεπάλληλες αντιδράσεις. Σε όσο περισσότερους ιούς και μικρόβια εκτίθεστε, τόσο περισσότερα αντισώματα θα παραγάγετε, και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να βγείτε θετικός σε μη εξειδικευμένο τεστ αντισωμάτων. Εάν ζείτε σε μια χώρα χωρίς καθαρό νερό ή υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, θα έχετε σταθερές μικροβιακές και παρασιτικές μολύνσεις που παράγουν τα αντισώματα.

Έχετε αντισώματα για όλα τα κρυώματα, τις γρίπες, τους ιούς και τους εμβολιασμούς που κάνατε στη ζωή σας. Εάν είστε έγκυος γυναίκα, παράγετε τα αντισώματα που θα αντιδράσουν με το τεστ της Αbbot Elisa. Η εγκυμοσύνη είναι μια γνωστή αιτία για λάθος θετικό αποτέλεσμα στο τεστ HIV.

Οι διαφορετικές φυλές έχουν διαφορετικές ομάδες φυσικών αντισωμάτων. Γι' αυτό οι μαύροι έχουν εννέα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για θετικό αποτέλεσμα από ότι οι λευκοί Ευρωπαίοι, και 33 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα από τους Ασιάτες. Δεν έχει να κάνει με τη μόλυνση ή την υγεία. Σε μια μελέτη, δόθηκαν τεστ Elisa σε μια φυλή Ινδιάνων της νότιας Αμερικής. Δεκατρία τοις εκατό τους εμφάνισαν αποτέλεσμα HIV-θετικό ενώ κανείς δεν ήταν άρρωστος. Απλώς είχαν αντισώματα που αντέδρασαν με το τεστ.

Ε: Εάν τα τεστ δεν είναι σαφή και δεν μπορούμε να βρούμε το HIV στο αίμα, τότε τι είναι το AIDS;

Richards: Σύμφωνα με το CDC, το AIDS λειτουργεί με τον εξής τρόπο: Εάν έχετε μια ασθένεια της ομάδας του AIDS όπως σαλμονέλα, φυματίωση, πνευμονία, έρπη ή μυκητίαση, και προκύπτετε θετικός στο τεστ αντισωμάτων για HIV, διαγιγνώσκεται ότι πάσχετε από AIDS και ξεκινάτε θεραπεία με τα τοξικά φάρμακα του AIDS. Εάν βγείτε αρνητικός ή δεν έχετε πληροφορηθεί για την ύπαρξη HIV στο αίμα σας, γλιτώνετε τα τοξικά φάρμακα και ξεκινάτε απλά θεραπεία για την ασθένεια που έχετε.

Το 1993 το CDC επεξέτεινε τον ορισμό του AIDS για να περιλάβει τους ανθρώπους που δεν είναι καθόλου άρρωστοι όταν βγαίνουν θετικοί αλλά έχουν αριθμό αντισωμάτων κάτω από 200. Με αυτά τα νέα κριτήρια, μέχρι το 1997, περίπου τα δύο τρίτα όλων των περιπτώσεων ασθενών του AIDS ήταν τελείως υγιείς άνθρωποι. Επίσης, το '97 ήταν ο τελευταίος χρόνος που το CDC ανακοίνωσε πόσοι άνθρωποι ήταν υγιείς και πόσοι ήταν άρρωστοι. Τώρα μετρούν οποιονδήποτε οροθετικό ως ασθενή του AIDS, είτε είναι άρρωστος είτε όχι.

Ε: Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω αυτό το σημείο. Όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν από AIDS, στην πραγματικότητα πεθαίνουν λόγω μιας γνωστής ασθένειας. Αλλά εάν το αίμα τους αντιδρά στο τεστ HIV-αντισωμάτων, δεν λέγεται πλέον οτι έχουν αυτή την ασθένεια, αλλά οτι έχουν AIDS;

Rasnick: Έτσι λειτουργεί. Και οι άρρωστοι άνθρωποι που προκύπτουν οροθετικοί ξεκινούν θεραπεία με τα τοξικότερα φάρμακα που κατασκευάστηκαν και κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά.

Ε: Τι γίνεται με το AIDS στην Αφρική;

Rasnick: Είναι η ίδια ιστορία, και ακόμα χειρότερα. Πενήντα τοις εκατό των Αφρικανών δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα. Το πόσιμο νερό τους αναμειγνύεται με ζωικά και ανθρώπινα απόβλητα. Εκτίθενται σταθερά σε μολύνσεις φυματίωσης και ελονοσίας, με συμπτώματα διάρροια και απώλεια βάρους, τα ίδια κριτήρια που το UNAIDS και η World Health Organization χρησιμοποιούν για να εντοπίσουν το AIDS στην Αφρική.

Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται καθαρό πόσιμο νερό και προφύλαξη από τα κουνούπια [τα κουνούπια μεταδίδουν την ελονοσία], όχι προφυλακτικά, διαλέξεις και θανάσιμα φάρμακα που δίνουν με το ζόρι σε εγκύους μητέρες.

Έχουμε επενδύσει 20 χρόνια και $118 δισεκατομμύρια στην υπόθεση του HIV. Και δεν διαθέτουμε καμία θεραπεία, κανένα εμβόλιο, καμία πρόοδο. Αντιθέτως σακατεύουμε, έως και σκοτώνουμε, χιλιάδες ανθρώπους με τα τοξικά φάρμακα του AIDS. Και δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε τη βοήθεια που ξέρουμε ότι χρειάζονται για τις ασθένειες που έχουν επειδή, εάν το κάνουμε, αποκαλούμαστε "αρνητές του AIDS". Μια τέτοια χορήγηση βοήθειας για τις ασθένειες που πραγματικά έχουν θα ήταν πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική από τα τοξικά φάρμακα που παίρνουν με το ζόρι, και θα γλίτωνε επίσης τα δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογούμενων. Το AIDS είναι μια βιομηχανία δισεκατομυρίων. Υπάρχουν 100.000 επαγγελματίες ερευνητές του AIDS μόνο σ' αυτή την χώρα. Είναι τόσο δύσκολο να τους καταπολεμήσεις όσο και τη καπνοβιομηχανία τώρα πια.

Ε: Τι λέει ο Luc Montagnier για αυτό;

Rasnick: Το 1990 στη διάσκεψη του AIDS του Σαν Φρανσίσκο, ο Montagnier ανήγγειλε ότι ο HIV, τελικά, δεν σκοτώνει τα αντισώματα και δεν θα μπορούσε να είναι η αιτία του AIDS. Λίγες ώρες μετά από αυτή την ανακοίνωση, του επιτέθηκε η ίδια βιομηχανία που ο ίδιος βοήθησε να δημιουργηθεί. Ο Montagnier δεν είναι ψεύτης. Είναι ένας επιστήμονας μέσου βεληνεκούς, του οποίου πήραν τα μυαλά αέρα.


Επίλογος:
Σε μια συνέντευξη του 1997, ο Luc Montagnier μίλησε για την απομόνωση του HIV. Είπε, "δεν τον απομονώσαμε... Είδαμε κάποια μόριά του μόνο, αλλά δεν είχαν τη μορφολογία που χαρακτηρίζει τους ρετροιούς... Ήταν πολύ διαφορετικά... Αυτό που δεν είχαμε σίγουρα, όπως κι άλλες φορές έχω παραδεχτεί, είναι ότι ο HIV ήταν πράγματι η αιτία του AIDS."

Ο Robert Gallo δεν έχει κάνει τέτοιες μεγάλες παραχωρήσεις. Εντούτοις, έχει τροποποιήσει την ποινή θανάτου του AIDS του. Τώρα θεωρεί ότι είναι δυνατό να ζήσεις με το HIV "για 30 έτη έως ότου πεθάνετε από βαθιά γηρατειά," εφ' όσον ζείτε με έναν υγιή τρόπος ζωής και αποφεύγετε αρνητικές για το ανοσολογικό σύστημα ουσίες.

Το 1994 ο Gallo, πολύ ήσυχα, ανήγγειλε ότι η σημαντικότερη ασθένεια που καθορίζει το AIDS στα ομοφυλοφιλικά άτομα - το σάρκωμα Kaposi - δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί από τον HIV, αλλά ότι τα poppers νιτρώδους άλατος, ένα φάρμακο που ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στην ομοφυλοφιλική κοινότητα, "θα μπορούσαν να είναι η πρωταρχική αιτία." Παραδόξως, αυτό ποτέ δεν έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες.

Ο Gallo επίσης είπε ότι η έρευνα του Peter Duesberg σε ένα μοντέλο του AIDS που προκαλείται από τα ναρκωτικά, πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Η χρηματοδότηση του Duesberg έγινε αέρας κοπανιστός από τη στιγμή που αντέκρουσε δημόσια την εξίσωση HIV=AIDS.

------------------------------------------------------------------------------

Μέρος ΙΙ

Δέκα χρόνια μετά από την ανακοίνωσή του, στη συνεδρίαση στο National Institute on Drug Abuse (NIDA)το 1994, ο Robert Gallo αναγνώρισε ότι η συχνότερη λοίμωξη AIDS που εμφανίζεται στους ομοφυλόφιλους, το σάρκωμα Kaposi, δεν μπορούσε να εξηγηθεί με τον HIV, αλλά ότι η αρχική αιτία θα μπορούσε να είναι τα φάρμακα νιτρώδους άλατος, τα αποκαλούμενα "poppers". Τα Poppers ήταν ένα δημοφιλές, νόμιμο φάρμακο που πουλιόταν πολύ στην ομοφυλοφιλική κοινότητα τη δεκαετία του '70.

Οι ομοφυλόφιλοι χρησιμοποιούσαν πράγματι τα poppers και άλλα κύτταρο-καταστροφικά, μεταλλαξιογόνα φάρμακα σε τεράστιες ποσότητες στη δεκαετία του '70, προετοιμάζοντας το πρώτο ξέσπασμα των ασθενειών του AIDS. Αλλά το φάσμα του AIDS δεν σταμάτησε την χρήση “ψυχαγωγικών” φαρμάκων - ναρκωτικών. Πολλοί ομοφυλόφιλοι στη gay σκηνή συνέχιζαν να κάνουν υπερβολική χρήση των ίδιων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των poppers.

Τώρα η πρόσθεση και των τοξικών φαρμάκων του AIDS σε αυτό το ήδη θανάσιμο κοκτέιλ, τους κοστίζει τη ζωή τους. Μια εθνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Δρ Amy Justice, έναν ερευνητή του AIDS στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, αποκάλυψε ότι η ανεπάρκεια ήπατος είναι τώρα η κύρια αιτία του θανάτου στα οροθετικά άτομα που παίρνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Ενώ η ανεπάρκεια ήπατος δεν ήταν ποτέ ασθένεια του AIDS, είναι η κυριότερη, γνωστή παρενέργεια των νέων φαρμάκων του AIDS.

Στη συνεδρίαση του NIDA του 1994, ο δρ Gallo είπε ότι η υπόθεση του Δρ Peter Duesberg οτι το AIDS προκαλείται από τα ναρκωτικά, πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να διερευνηθεί. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Gallo, μίλησα με τον Duesberg και δύο άλλους συμβούλους υγείας, για τους πρώτους ασθενείς του AIDS, την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και τα νέα συνταγολογούμενα φάρμακα που σκοτώνουν σήμερα τους ασθενείς του AIDS.
------------------------------------------------------------------------------

Ο Δρ Peter Duesberg είναι καθηγητής της μοριακής βιολογίας στο πανεπιστήμιο UC Μπέρκλεϋ. Είναι εμπειρογνώμονας στον τομέα της επιστήμης και των ρετρο-ιών HIV.

Ο John Lauritsen είναι δημοσιογράφος και ομοφυλόφιλος ιστορικός που ερευνά και γράφει για το AIDS πάνω από 20 χρόνια. Το 1992, αποκάλυψε τα έγγραφα μέσω του νόμου ελευθερίας των πληροφοριών, τα οποία αποδεικνύουν ότι το τοξικό φάρμακο του AIDS, Azidothymidine (AZT), εγκρίθηκε με βάση ψευδείς ιατρικές δοκιμές. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν το “Ο Πόλεμος του AIDS και το πρώτο Κίνημα για τα ομοφυλοφιλικά δικαιώματα” (The AIDS War and The Early Homosexual Rights Movement) - 1864 έως το 1935.

Ο Darren Main είναι συντάκτης, ολιστικός επαγγελματίας υγείας και εκπαιδευτικός του AIDS. Σύμφωνα με τον επαναπροσδιορισμό του 1993 από το CDC, ο Main έχει AIDS, αν και δεν είναι άρρωστος.

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν χωριστά και ενσωματώθηκαν σε έναν διάλογο. Προσωπικές απόψεις ανήκουν μόνο στον συγκεκριμένο πρόσωπο.

------------------------------------------------------------------------------

Ε: Το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων προέκυψε ως ισχυρό κύμα στις αρχές της δεκαετίες του 70, μετά από δεκαετίες καταστολής και κακοποίησης των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών. Πως ήταν η ομοφυλοφιλική σκηνή τη δεκαετία του '70;

Lauritsen: Υπήρξε μια θαυμάσια αίσθηση ελευθερίας για τους ομοφυλόφιλους στις αρχές της δεκαετίας του '70. Το κίνημα της ομοφυλοφιλικής απελευθέρωσης, μετά από το Stonewall [μια κρίσιμη καμπή στο κίνημα για τα ομοφυλοφιλικά δικαιώματα] επέτρεψε σε άτομα καταπιεσμένα από κοινωνικά taboo να κάνουν την εμφάνισή τους σε ολοένα περισσότερα κέντρα για ομοφυλόφιλους.  Ηταν ρωμαλέοι, υγιείς, νεαροί άνδρες που ξαφνικά είχαν μια τεράστια ελευθερία. Η χρησιμοποίηση πληθώρας ναρκωτικών ουσιών και οι πολλαπλές σεξουαλικές επαφές ήταν έκφραση αυτής της ελευθερίας.

Έζησα στη Νέα Υόρκη από το '63 έως το '95. Ήμουν εκεί, στο κέντρο των γεγονότων. Ζούσα στη γωνία δίπλα από ένα εξαιρετικά δημοφιλές ομοφυλοφιλικό κέντρο που λεγόταν “The Saint”. Κάποια βράδια ερχόντουσαν έως και 2000 άτομα. Η κύρια δραστηριότητα ήταν η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών κάθε είδους: Ecstasy, poppers, μαριχουάνα, quaaludes, MDA, κρύσταλλο meth, LSD, κοκαΐνη και ειδικά ναρκωτικά. Μερικά ναρκωτικά παρουσιάστηκαν μόνο μια φορά, όπως αυτό που έφτιαξαν ειδικά για τα εγκαίνια του club.

Σε club όπως το The Saint υπήρχε πρόγραμμα ναρκωτικών. Κάποιος θα έλεγε, "τώρα είναι ώρα για το Ecstasy, τώρα είναι ώρα για το κρύσταλλο, τώρα είναι ώρα για το Ειδικό Κ, και εκατοντάδες με χιλιάδες θαμώνες θα έπαιρναν τα ναρκωτικά συγχρόνως. Αυτό γινόταν όλο το βράδυ. Αυτά αναμειγνύονταν με το οινόπνευμα κατά τη διάρκεια μιας μακριάς, πολύ μακριάς νύχτας. Ένα ναρκωτικό αποκαλούμενο "popper" χρησιμοποιόταν συνεχώς, επειδή ήταν φτηνό και νόμιμο.

Ε: Τι είναι τα poppers;

Lauritsen: Τα Poppers είναι νιτρώδες άλας, αναπνεύσιμο. Το νιτρώδες άλας (αμυλικό -, βουτύλιο - και ισοβουτιλικό -) έχει διάφορα αποτελέσματα που το κάνουν ελκυστικά στούς νεαρούς ομοφυλόφιλους. Εάν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του sex, παρατείνουν και ενισχύουν τον οργασμό. Μερικά άτομα έγιναν ανίκανα να έρθουν σε σεξουαλική επαφή ή ακόμα και να αυνανιστούν, χωρίς αυτά. Τα Poppers χρησιμοποιήθηκαν και για να διευκολύνουν το πρωκτικό sex, επειδή ελαττώνουν τον πόνο και χαλαρώνουν τους μυς στον πρωκτό.

Ε: Πώς χρησιμοποιήθηκαν τα poppers;

Lauritsen: Χρησιμοποιήθηκαν ευρέως. Ήταν συσκευασμένα σε μικρά φιαλίδια που τα έσπαγες (pop) και τα εισέπνεες. Μερικά  άτομα τα χρησιμοποιούσαν με το που ξύπναγαν το πρωί, στη πίστα του χορού και κάθε φορά που ερχόντουσαν σε σεξουαλική επαφή. Στις ομοφυλοφιλικές discotheques, οι θαμώνες κινιόντουσαν μουδιασμένοι, κρατώντας τα μπουκαλάκια των poppers κάτω από τη μύτη τους. Η πυκνή μυρωδιά των poppers σήμαινε αυτομάτως σημείο συνάντησης  ομοφυλόφιλων. 

Ε: Τι επιπτώσεις έχουν στην υγεία τα poppers νιτρώδους άλατος;

Lauritsen: Το Poppers είναι εξαιρετικά τοξικό φάρμακο. Προκαλεί εγκεφαλικά, σοβαρά εγκαύματα στο δέρμα και καρδιακά προβλήματα. Καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και βλάπτει τους πνεύμονες. Μπορεί να προκαλέσει θάνατο με μία χρήση. Είναι τόσο αποτελεσματικό δηλητήριο που το χρησιμοποιούν για να διαπράξουν δολοφονία ή αυτοκτονία.

Τα νιτρώδη άλατα είναι έντονα μεταλλαξιογονικά, που προκαλούν κυτταρικές αλλαγές και γενετική μεταλλαγή. Τα νιτρώδη άλατα παράγουν θανάσιμες τοξίνες αν αναμειχθούν με τις συνηθισμένες χημικές ουσίες όπως τα antihistamines, τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τα παυσίπονα. Ουσιαστικά όλα τα αντιβιοτικά μετατρέπονται σε ισχυρές καρκινογόνες ουσίες, όταν συνδυαστούν με τα νιτρώδη άλατα.

Ε: Γιατί ήταν τα poppers νόμιμα;

Lauritsen: Τα Poppers κατασκευάστηκαν αρχικά από την εταιρία Burroughs-Wellcome Corp. ως θεραπεία για τον πόνο στη καρδιά, αλλά αντικαταστάθηκαν από τη νιτρογλυκερίνη. Στη δεκαετία του '60, μόνο λίγοι ομοφυλόφιλοι χρησιμοποιούσαν τα poppers ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό.

Τα Poppers αναζωογονήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, καθώς πουλιούνταν στη μαύρη αγορά στους στρατιώτες. Όταν οι στρατιώτες ήρθαν πίσω, διατήρησαν τη συνήθεια. Οι αναφορές σκοτοδίνης, πονοκεφάλων, ανωμαλιών αίματος και των φοβερών εγκαυμάτων στο δέρμα επέβαλαν μια επαναταξινόμηση του φαρμάκου.

Στις δεκαετίες του '70 και του '80, το FDA επέτρεψε στα poppers να πωληθούν νόμιμα κάτω από τη γελοία πρόφαση ότι ήταν "μυρωδικά δωματίων"- συγχρόνως η νέα ομοφυλοφιλική βιομηχανία sex τα εμπορεύθηκε κατά τρόπο οφθαλμοφανή στους ομοφυλόφιλους ως αφροδισιακό, με ονόματα όπως “Rush,” “Hard Ware” and “Ram”.

Τα Poppers ήταν φτηνά, $2,99 ανά μπουκάλι, και ήταν εξαιρετικά δημοφιλή. Κάθε  περιοδικό για ομοφυλόφιλους εκείνο το καιρό, είχε ολόκληρες σελίδες έγχρωμες με διαφημίσεις για το φάρμακο. Στη δεκαετία του '70, τα poppers έκαναν $50 εκατομμύρια τζίρο ανά επιχειρησιακό έτος. Περιοδικά ομοφυλόφιλων όπως το “The Advocate” στηρίχθηκαν σε μεγάλο ποσοστό στο εισόδημα διαφημίσεων από τα poppers, μερικά περιοδικά όφειλαν την ίδια τους την ύπαρξή στο φάρμακο. Ήταν τόσο δημοφιλές που υπήρξε ακόμη και μια σειρά κόμικς που ονομάστηκε "Poppers" από αυτά.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '70, μερικοί από τους στιβαρούς νεαρούς άνδρες δεν φαίνονταν πια τόσο νέοι και στιβαροί. Είχαν φθαρεί. Τα πρόσωπά τους ήταν γκρίζα. Έδειχναν πρόωρα γέροι. Θυμάμαι σε ένα πάρτυ, προς το τέλος της δεκαετίας του 70, συγκλονίστηκα όταν είδα πόσοι άνδρες ήταν σοβαρά άρρωστοι.

Το 1983, άρχισα να συνεργάζομαι με τον Hank Wilson, ένα ενεργό στέλεχος των ομοφυλοφιλικών δικαιωμάτων του Bay Area, στην έρευνα και το γράψιμο για τα poppers. Αρχίσαμε να γράφουμε για τα επικίνδυνα ιατρικά αποτελέσματα του φαρμάκου και μας επιτέθηκαν άγρια επειδή το κάναμε. Ο ομοφυλοφιλικός Τύπος μας αποκάλεσε “ομοφοβικούς” ("homophobes") και "ομοφυλοφιλικούς προδότες" επειδή επικρίναμε μια χημική ουσία.

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, οι ιατρικές εκθέσεις θεώρησαν το AIDS μια ασθένεια που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής. Ο εντατικός τρόπος ζωής των ομοφυλόφιλων καθορίστηκε από τη συνεχή χρήση sex και ναρκωτικών. Αυτά τα άτομα είχαν σταθερές μολύνσεις από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες αρρώστιες  - ταυτόχρονες περιπτώσεις σύφιλης, βλεννόρροιας, του chlamydia, αφροδίσια νοσήματα, εντερικών και παρασιτικών μολύνσεων - που τις χειρίζονταν με όλο και περισσότερα ισχυρά αντιβιοτικά, κάθε φορά που πίστευαν οτι είχαν κολλήσει κάτι. Μερικοί γιατροί έδιναν, στους ομοφυλόφιλους ασθενείς τους, “ανοικτές” συνταγές για αντιβιοτικά και τους συμβούλευαν να καταπιούν μερικές κάψουλες πριν πάνε στα λουτρά σάουνα (bathhouses). Ένα λουτρό σάουνα (bathhouse) στη Νέα Υόρκη πουλούσε, στη μαύρη αγορά, αντιβιοτικά στο δεύτερο πάτωμα, μαζί με όλων των ειδών τα ναρκωτικά.

Μια από τις αρχικές ασθένειες του AIDS ήταν το σάρκωμα Καπόζι, το οποίο είναι πολλαπλασιασμός των αγγείων του αίματος και εμφανίζεται σαν σκούρα πορφυρά μπαλώματα στο δέρμα και το πρόσωπο. Κάποιοι γιατροί σκέφτηκαν ότι τα poppers νιτρώδους άλατος, σαν γνωστό μεταλλαξιογόνο, ήταν η αιτία του σαρκώματος (KS) Kaposi. Οι επιστήμονες έγραψαν επιστολές στο The Advocate με ισχυρές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους των poppers, αλλά οι επιστολές τους απορρίφθηκαν ή αγνοήθηκαν.

Η αντίδραση της ομοφυλοφιλικής κοινότητας στην ιδέα ότι η χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών είχε προκαλέσει την ασθένεια ήταν μία προφανής άρνηση. Το 1983, το The Advocate έβαλε μια σειρά διαφημίσεων υπερασπίζοντας τα poppers. Η σειρά, αποκαλούμενη "Σχεδιάγραμμα για την Υγεία" (“A Blueprint for Health”), ψευδώς υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές μελέτες παρουσίασαν ότι τα poppers ήταν βλαβερά και πρέπει να θεωρηθούν υγιές μέρος της ομοφυλοφιλικής ζωής. Αυτό το έλεγαν για ένα φάρμακο που έγραφε στην ετικέτα του κιόλας "εύφλεκτο, μοιραίο εάν καταπωθεί".

Duesberg: Το AIDS διαγνώστηκε σωστά από το CDC, γύρω στο '81 με '84. Το προσδιόρισαν ως ασθένεια που πιθανώς σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και που προκλήθηκε από την υπερβολική χρήση φαρμάκων (ναρκωτικών) και τον υποσιτισμό. Το περιοδικό The New England Journal of Medicine δημοσίευσε τέσσερα άρθρα σχετικά με τον “τρόπο ζωής με ναρκωτικά”, αυτών που αργότερα ονομάστηκαν ασθενείς GRID (Gay-Related Immune Deficiency). Αυτό το σύνδρομο αντιπροσωπεύθηκε από τις καιροσκοπικές μολύνσεις (opportunistic infections), την πνευμονία και το KS (Kaposi's sarcoma).

Ο παράγοντας που όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν κοινό ήταν η πολύ υψηλή χρήση των ψυχαγωγικών φαρμάκων: αμφεταμίνες, νιτρώδη άλατα inhalants, κοκαΐνη και ηρωίνη. Η θεωρία ήταν απλή. Αυτά τα άτομα είχαν περάσει μια δεκαετία που κατέστρεφε το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τώρα ήταν ευαίσθητοι σε όλων των ειδών τις μολυσματικές ασθένειες. Αυτή η θεωρία ήταν συμβατή με τη “μη τυχαία” διανομή της ασθένειας.

Μέχρι το '84, αυτό ήταν η μόνη αξιόπιστη υπόθεση. Αλλά όταν η κυβέρνηση υποστήριξε τη θεωρία του HIV, η θεωρία “τρόπου ζωής” εγκαταλείφθηκε, επειδή όλα τα χρήματα πήγαν στην έρευνα ρετρο-ιών. Έτσι λειτουργεί η επιστήμη, εάν δεν χρηματοδοτείται, δεν υπάρχει.

Lauritsen: Τα ΜΜΕ υποστήριξαν αμέσως τη μη αποδεδειγμένη υπόθεση του Gallo, και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας προσαρμόστηκαν. Για 20 χρόνια, ουσιαστικά όλη η κυβερνητική χρηματοδότηση έχει πέσει στη θεωρία του “HIV-ίσον-AIDS” του Gallo, χωρίς αποδείξεις, ενώ τα μοντέλα των ναρκωτικών και του υποσιτισμού έχουν αγνοηθεί.

Το 1994, ο Robert Gallo παραδέχτηκε ότι το KS δεν θα μπορούσε να προκληθεί από τον HIV. Αλλά αυτό δεν ανακοινώθηκε ποτέ στον mainstream Τύπο. Ο Gallo είπε στο ακροατήριο των επιστημόνων και ενεργών στελεχών στη συνεδρίαση του NIDA το '94 ότι ο HIV δεν θα μπορούσε να προκαλέσει KS και ακόμη ότι ποτέ δεν τον βρήκε στα Τ-κύτταρα, τα οποία ο HIV υποτίθεται οτι σκοτώνει. Είπε, "δεν ξέρω εάν κατέστησα αυτό το σημείο σαφές, αλλά σκέφτομαι ότι καθένας εδώ το ξέρει - δεν βρήκαμε ποτέ το DNA HIV στα κύτταρα όγκων KS. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε βρει ποτέ DNA HIV στα Τ-κύτταρα. Έτσι με άλλα λόγια, δεν έχουμε δει ποτέ το ρόλο του HIV σαν μετασχηματιστή [πρόκληση καρκίνου] από καμιά άποψη."

Αυτό ήταν σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα ο Gallo πάντα έλεγε για το HIV ή το AIDS. Αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι έδωσαν προσοχή στην απόσυρσή του. Το CDC τον αγνόησε, και συνεχίζει να λέει στους ανθρώπους οτι το KS είναι μια ασθένεια του AIDS.

Όταν ο Gallo ρωτήθηκε τι, εάν όχι ο HIV, προκαλούσε το KS, είπε, "τα νιτρώδη άλατα [poppers] θα μπορούσαν να είναι ο αρχικός παράγοντας" επειδή "η μεταλλαξιγένεση (Mutagenesis)" είναι το "σημαντικότερο πράγμα." Είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση για το κατεστημένο του AIDS, και το κράτησαν ήσυχο. Μια από τις δύο ασθένειες σφραγίδα του AIDS τώρα σαφώς γίνεται κατανοητό οτι είναι τελείως ανεξάρτητη από το AIDS ή το HIV.

Πάρτε οποιαδήποτε διάγνωση του AIDS - υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους το κάθε άτομο αρρώστησε με τον τρόπο που αρρώστησε Πάρτε έναν εξαρτημένο από την ηρωίνη που αναπτύσσει πνευμονία ή μια βαριάς μορφής μόλυνση των πνευμόνων. Αυτό είναι αυτό που η επιστήμη αναμένει πάντα, σαν συνεπεία της υπερβολικής λήψης οπιούχων ουσιών, επειδή οι οπιούχες ουσίες βλάπτουν τους πνεύμονες και μειώνουν το ανοσοποιητικό.

Εάν ένα ομοφυλοφιλικό άτομο παίρνει νιτρώδη άλατα εισπνέοντας, και αναπτύξει KS, η καλύτερη εξήγηση είναι ότι τον επηρέασαν τα νιτρώδες άλατα, και όχι ένας μολυσματικός παράγοντας. Τα νιτρώδη άλατα είναι μεταλλαξιογόνα (mutagenic) φάρμακα που έχουν άμεσες επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία. Λέει πολλά, το ότι τα ομοφυλοφιλικά άτομα που ανέπτυξαν KS το ανέπτυξαν γύρω από τα χείλια, τη μύτη και το στόμα – τα μέρη που εισέπνεαν το τοξικό φάρμακο.

Duesberg: Τα συμπτώματα καθορισμού του AIDS είναι χρόνια διάρροια, άνοια, απώλεια βάρους και αυξανόμενες περιπτώσεις βακτηριακών μολύνσεων προερχομένων από ιούς. Αυτοί είναι οι ίδιες συνθήκες που καθορίζουν τη χρόνια κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και τον υποσιτισμό, αλλά κανένας δεν χρηματοδοτεί αυτού του είδους την έρευνα. Αντ' αυτού, τα δισεκατομμύρια των δολαρίων πέφτουν στη προσπάθεια να νικηθεί το AIDS με θανάσιμα φάρμακα όπως το AZT και τους ανασταλτικούς παράγοντες πρωτεάσης (protease inhibitors).

Πολλοί Αμερικανοί χρησιμοποιούν αμφεταμίνες, φάρμακα διαίτης, κοκαΐνη και ειδικά ναρκωτικά για πάρτυ. Όταν το κάνετε αυτό για χρόνια, αρχίζετε να αρωσταίνετε. Πηγαίνετε στο γιατρό, ο οποίος σας λέει οτι το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένα τεστ για HIV. Βγαίνετε θετικός επειδή τα τεστ του HIV αντιδρούν με τα αντισώματα που παράγονται από τη χρήση ναρκωτικών. Ο γιατρός σάς δίνει AZT, που εξολοθρεύει αλυσίδες DNA, το οποίο, σε υψηλές δόσεις, θα σας τελειώσει μέσα σε έξι μήνες.

Δεν μιλώ για μια μοναδική χρήση ενός ναρκωτικού Είμαστε σχεδιασμένοι να αντέχουμε την κατανάλωση πολλών σκουπιδιών, αλλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε ένα γραμμάριο κοκαΐνης, νιτρώδους άλατος ή ηρωίνης κάθε μέρα, και είναι ακόμα πιο δύσκολο να χειριστούμε το AZT.

Ε: Τι είναι το AZT;

Duesberg: Το AZT είναι ένας εξολοθρευτής αλυσίδων DNA. Το AZT σκοτώνει το DNA σας. Σκοτώνει το μυελό των οστών σας, όπου το αίμα σας παράγεται, σκοτώνει τα κύτταρα στα έντερα σας και έτσι δεν μπορείτε να φάτε.

Το AZT σχεδιάστηκε πριν από 40 χρόνια σαν φάρμακο χημειοθεραπείας για να θεραπεύσει τον καρκίνο. Η αρχή της χημειοθεραπείας είναι απλή - να σκοτωθούν όλα τα κύτταρα. Εάν η χημειοθεραπεία λειτουργήσει, τα κύτταρα του καρκίνου πεθαίνουν πριν από εσένα. Αλλά δεν λειτουργεί συχνά, και έτσι υπάρχει φοβερή παράλληλη ζημία. Φυσικά, η χημειοθεραπεία είναι μια βραχυπρόθεσμη διαδικασία. Ένας ασθενής με καρκίνο κουράρεται μόνο για λίγο χρόνο, επειδή η κούρα είναι τόσο τοξική. Αλλά στους ασθενείς του AIDS δίνεται AZT καθημερινά, πιθανώς για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ε: Πώς ένα τέτοιο τοξικό φάρμακο εγκρίθηκε για χρήση σε άρρωστους ασθενείς του AIDS;

Lauritsen: Το AZT εγκρίθηκε βάσει μιας ψευδούς έρευνας. Τα τεστ της φάσης ΙΙ του AZT έγιναν από το FDA το 1986 και ελέγχθηκαν από την εταιρία Burroughs-Wellcome (τώρα Glaxo-Wellcome), η οποία κατασκευάζει το φάρμακο. Τυχαία, η Wellcome είναι η ίδια εταιρία που πρώτη κατασκεύασε τα poppers νιτρώδους άλατος για τον πόνο της καρδιάς.

Τα τεστ της φάσης ΙΙ υποτίθεται οτι ήταν για να καταδείξουν ότι το AZT ήταν "ασφαλές και αποτελεσματικό." Η έκθεση σχετικά με τα τεστ, που δημοσιεύθηκε το 1987, υποστήριξε ότι το AZT απέτρεψε εντυπωσιακά τους ανθρώπους με AIDS από τον θάνατο. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε απάτη.

Ε: Πώς έγινε αυτή η απάτη;

Lauritsen: Κατ' αρχάς, η έρευνα δεν τήρησε τη διαδικασία της "τυφλής" μελέτης. Γιατροί και ασθενείς ήξεραν σε ποιούς είχε δοθεί το AZT και σε ποιούς τα placebos. Σε μια ιατρική μελέτη, στη μια ομάδα ασθενών δίνονται τα χάπια της δοκιμής, και στην άλλη δίνονται αθώα χάπια που γλυκίζουν. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να βγάλουν συμπεράσματα παρατηρώντας τις διαφορές στην κατάσταση των δύο ομάδων.

Κανονικά πρέπει να γίνεται “διπλά-τυφλή” μελέτη, δηλαδή να μη ξέρουν ούτε οι γιατροί ούτε οι ασθενείς σε ποιούς έχει δοθεί το φάρμακο. Αυτή θεωρείται η ακριβέστερη και μη-προκατειλημμένη μέθοδος ελέγχου για ένα φαρμακευτικό προϊόν.

Στις δοκιμές της δεύτερης φάσης, είχε διαρρεύσει σε ποιούς είχε δοθεί το AZT. Οι πληροφορίες πηγαινοέρχονταν μεταξύ  γιατρών και ασθενών. Καθώς οι ασθενείς στην ομάδα ψευδοφαρμάκου σκέφτηκαν ότι θα τους έκανε καλό το  ΑΖΤ, το πήραν από τους άλλους ή από τους γιατρούς τους μια ώρα αρχύτερα, αλλά συνέχισαν να καταγράφονται στην ομάδα ψευδοφαρμάκου.

Σα να μην έφτανε αυτό, οι εκθέσεις αποτελεσμάτων πλαστογραφήθηκαν. Ασθενείς που έπαιρναν AZT και έφτασαν στα πρόθυρα του θανάτου από αναιμία καταγράφηκαν ως μη έχοντες  "καμία δυσμενή παρενέργεια" από το φάρμακο. Σ΄αυτούς χρειάστηκε να γίνουν πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος για να σωθεί η ζωή τους. [Το AZT προκαλεί αναιμία με την καταστροφή του μυελού των οστών, όπου κανονικά παράγονται τα αιμοσφαίρια].

Ενας ασθενής, που υποτίθεται οτι ήταν στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου, έπαιρνε στην πραγματικότητα AZT από το γιατρό του. Αποχώρησε από τη μελέτη, συνέχισε να παίρνει AZT, και σύντομα πέθανε. Οι ελεγκτές κατέγραψαν το θάνατό του στα αποτελέσματα της ομάδας του ψευδοφαρμάκου, σα να ήταν  η μη-λήψη  φαρμάκου που τον σκότωσε. Εάν αυτό δεν είναι απάτη, τότε η λέξη έχει χάσει το νόημά της.

Βάσει των δοκιμών αυτών, το AZT εγκρίθηκε και παρουσιάστηκε στους ασθενείς το 1987. Οι οροθετικοί μπήκαν στο στόχαστρο μιας επικοινωνιακής καμπάνιας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από την Wellcome. Ολοσέλιδες διαφημίσεις για το AZT εμφανίστηκαν στους New York Times και σε μικρότερου βεληνεκούς φύλλα σε όλο τον κόσμο. Τα κέντρα υγείας σε κάθε πόλη απήχησαν το μήνυμα ότι το AZT βοηθάει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο.


Duesberg: Οι γιατροί δίνουν φάρμακα στους οροθετικούς πριν καν αρρωστήσουν. Από το 1993, το CDC δεν περιμένει πλέον από τους ανθρώπους να νοσήσουν για να τους ονομάσει ασθενείς του AIDS. Εάν έχουν θετική αντίδραση στο ακαθόριστης υφής τεστ αντισωμάτων Elisa και μία μεμονωμένη μέτρηση αντισωμάτων σε ποσότητα κάτω από 200, το CDC αποφαίνεται ότι έχουν AIDS. Με βάση τα κριτήρια αυτά, οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα του AIDS σε υγιή άτομα.

Αυτό είναι αυτό που ονομάζω AIDS βάσει συνταγής. Φανταστείτε ότι πηγαίνετε στο γιατρό σας και σας λέει οτι είστε οροθετικός. Είστε απολύτως υγιής, αλλά ο γιατρός σας λέει ότι έχετε AIDS επειδή η μέτρηση των αντισωμάτων είναι χαμηλή, και είναι καλύτερα να αρχίσετε τα φάρμακα από τώρα για να σταματήσει η πρόοδος της ασθένειας. Είστε μπερδεμένοι και αναστατωμένοι, αλλά εμπιστεύεστε το γιατρό σας, οπότε παίρνετε τα φάρμακα, τα οποία καταστρέφουν το έντερο και το ανοσοποιητικό σας σύστημά. Αρχίζουν να πέφτουν τα μαλλιά σας, γίνεστε ανίσχυρος, και αργά ή γρήγορα έχετε τις ασθένειες που προσπαθούσατε να αποτρέψετε.

Ο γιατρός λέει, "Εάν δεν είχατε έρθει σε μένα, θα είχατε τα ίδια προβλήματα έξι μήνες νωρίτερα. Πρόσθεσα ένα εξάμηνο στη ζωή σας".

Τώρα, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι πέθαναν παίρνοντας AZT, οι γιατροί ορίζουν χαμηλότερες δόσεις, οι οποίες απλώς καθυστερούν και καλύπτουν τη ζημία που γίνεται στο σώμα.

Ε: Ποιοι παίρνουν το AZT;

Duesberg: Σύμφωνα με τους New York Times και το Time magazine, 450.000 Αμερικανοί παίρνουν AZT κάθε μία ημέρα της ζωής τους. Πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται στην εφαρμογή της θεραπείας γιατί έχουν άσχημους εμετούς. Πάλι προσπαθούν να ακολουθήσουν τις διαταγές του γιατρού τους.

Lauritsen: Ενενήντα τέσσερα τοις εκατό όλων των θανάτων του AIDS εμφανίστηκαν από τη στιγμή που χορηγήθηκε το AZT σε ασθενείς το 1987. Ηταν περισσότεροι αυτοί που πέθαναν παίρνοντας AZT μέσα στο 1993, παρά όλοι μαζί στα πρώτα έξι χρόνια του AIDS.

Ε: Σταμάτησε το AIDS την ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών ουσιών;

Lauritsen: Όχι, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90, οι ομοφυλόφιλοι στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη είχαν επιστρέψει στα επίπεδα κατάχρησης και επιπολαιότητας της δεκαετίας του '70.

Το '92, αρκετές χιλιάδες ομοφυλόφιλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για "πρωινό πάρτυ" στο Fire Island, που θα γινόταν προς όφελος του Gay Men's Health Crisis. Τουλάχιστον 95 τοις εκατό από αυτούς έφτασαν στα όρια ακραίας δηλητηρίασης από το Ecstasy, τα poppers, την κοκαΐνη και το αλκοόλ. Ο θεατρικός συγγραφέας Larry Kramer περιέγραψε το περιστατικό με τη φράση "ήταν 4.000 ή 5.000 πανέμορφα νέα παιδιά στην παραλία, ναρκωμένα ντάλα μεσημέρι, που μπαινόβγαιναν στα παραπήγματα για να πηδηχτούν. Όλα στο όνομα του Gay Men's Health Crisis".

Main: Και αυτή τη στιγμή ακόμα,  η χρήση ουσιών από τους ομοφυλόφιλους είναι στα ύψη. Τα ανοικτού κυκλώματος  πάρτυ (Large circuit parties) μαζεύουν πολύ κόσμο.

Ε: Τι είναι το πάρτυ ανοικτού κυκλώματος;

Main: Είναι μια εκδήλωση σε συγκεκριμένο μέρος, όπως ήταν το "White Party" στο Palm Springs ή το "Black and Blue" στο Μόντρεαλ. Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύονται εκεί. Είναι τέσσερις έως πέντε ημέρες βαριάς χρήσης ναρκωτικών, ό,τι δεν βάζει ο νους του ανθρώπου -  crystal meth, Ecstasy, special Κ, designer drugs, poppers.

Ε: Υπάρχει ακόμα κόσμος που παίρνει poppers;

Main: Φυσικά. Μιλάμε για κανονικό φαρμακείο. Μένουν ξύνπιοι για τέσσερις έως πέντε ημέρες παίρνοντας ναρκωτικά και κάνοντας οργιώδες σεξ. Επειτα, εκτός από τα πάρτυ ανοικτού κυκλώματος, λειτουργεί και η σκηνή των κανονικών πάρτυ. Πολλοί τύποι επιλέγουν να περάσουν το Σαββατοκύριακό τους πηγαίνοντας να χορέψουν σε κλαμπ και γίνονται λιώμα.

Αυτά τα ναρκωτικά που δίνονται στα πάρτυ έχουν έρθει πια σε στενή κοινωνία με τα αντιβιοτικά, καθώς τα συγκεκριμένα άτομα είναι διαρκώς εκτεθειμένα στη σύφιλη, τη βλεννόρροια, τον έρπη, τις αμοιβαδικές μολύνσεις και άλλα αφροδίσια νοσήματα, σε άνοδο πάλι στην ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Ε: Μοιάζει να είναι η πρώτη κρίση του AIDS.

Main: Ετσι είναι. Πολλοί θεωρούν ότι προστατεύονται τώρα από τις μολύνσεις επειδή παίρνουν τα νέα κοκτέιλ φαρμάκων του AIDS που ονομάζονται HAART (ιδιαίτερα-ενεργή αντι- ρετο-ιοική θεραπεία - highly-active anti-retroviral therapy). Τα HAART είναι συνδυασμός των παλαιότερων ανάλογων νουκλεοζιτών (nucleoside analogues) όπως το AZT, το DDI και το 3TC, και των νεώτερων αναστολέων πρωτεάσης (protease inhibitors) όπως το Saquinavir και το Crixivan. [Η δουλειά των ανάλογων νουκλεοζιτών είναι το σταμάτημα της παραγωγής DNA, οι αναστολείς πρωτεάσης λειτουργούν με την παύση της πρωτεϊνικής δημιουργίας στα κύτταρά σας].

Ε: Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες των αναστολέων πρωτεάσης (protease inhibitors);

Main: Οι αναστολείς πρωτεάσης προκαλούν λιποδυστροφία - μια παραμόρφωση του λίπους στο σώμα. Το λίπος φεύγει από το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια, τα οποία γίνονται σαν ραβδιά με φλέβες, το πρόσωπο γίνεται σκελετωμένο. Το λίπος συσσωρεύεται σε ένα "εξόγκωμα" στο πάνω μέρος της πλάτης. Η κοιλιά διαστέλλεται και φουσκώνει.

Και αυτά είναι μόνο όσα φαίνονται. Τα φάρμακα προκαλούν αύξηση χοληστερόλης, η οποία οδηγεί πολλές φορές σε καρδιακή προσβολή. Ο διαβήτης και η δυσαναλογία γλυκόζης στο αίμα είναι επίσης συνηθισμένες. Οι αναστολείς πρωτεάσης κάνουν την περισσότερη ζημία στο συκώτι. Κατά συνέπεια, η ανεπάρκεια ήπατος,  παρότι δεν αποτελούσε ασθένεια του AIDS,  είναι τώρα η υπ' αριθμών ένα αιτία θανάτου των ασθενών με AIDS σε αυτήν την χώρα.

Έχω παρατηρήσει ότι εάν ξεκινήσετε τα φάρμακα, τα συμπτώματά σας θα αρχίσουν με ανακατωσούρα στο στομάχι και διάρροια. Μέσα σε ένα χρόνο, θα αρχίσει να φαίνεται στο πρόσωπό σας. Οι άνθρωποι που ξέρω ότι παίρνουν φάρμακα για μερικά χρόνια έχουν αλλάξει ορατά. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε εάν σταματώντας τα φάρμακα θα γιατρευτεί η ζημία. Στο Λος Άντζελες, στο San Francisco and στο South Beach, υπάρχουν πλαστικοί χειρούργοι των οποίων ολόκληρη η πελατεία είναι βασισμένη στην λιποαναρρόφηση εξογκωμάτων και την τοποθέτηση μοσχευμάτων στα μάγουλα.

Ε: Συμβουλεύετε ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με HIV και AIDS. Τι τους λέτε;

Main: Τους διδάσκω πώς να επανοικοδομήσουν και να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα με το να κάνουν τα εξής πολύ βασικά πράγματα: Να αναπτύξουν μια υγιεινή διατροφή, να κοιμούνται αρκετά, κανένα ναρκωτικό, κανένα τονωτικό πρόσθετο. Εάν κάποιος χρησιμοποιεί φάρμακα του AIDS, τους ενθαρρύνω να κάνουν για λίγο "διακοπές φαρμάκων".

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να εγκαταλείψουν τα φάρμακα ή να κοντράρουν αυτό που τους λένε οι γιατροί τους και οι φαρμακοβιομηχανίες. Έχω έναν πελάτη που θα τον ονομάσουμε "Jack", του οποίου ο σύντροφος πέθανε πριν από δύο χρόνια από την τοξικότητα των φαρμάκων. Ο Jack είναι οροθετικός και παίρνει φάρμακα. Είχε μια πολύ έντονη αντίδραση σε αυτά - τυφλώθηκε. Τα μάτια του σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω των φαρμάκων του AIDS. Οι γιατροί του Jack επιβεβαίωσαν ότι η τύφλωση προκλήθηκε πράγματι από τα κοκτέιλ φαρμάκων, και όχι από κάποιον ιό ή την ασθένεια του AIDS. Όταν τον συνάντησα, είχε μόλις αφαιρέσει τα μάτια του. Έχει τώρα προσθετικά, γυάλινα μάτια.

Ε: Έτσι τελικά εγκατέλειψε τα φάρμακα;

Main: Όχι, τα παίρνει ακόμα. Ρώτησα εάν θα το σκεφτόταν να τα σταματήσει. Είπε όχι, επειδή δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στη μέτρηση αντισωμάτων ή του ιικού φορτίου του. Αισθάνθηκε οτι καλύτερα ήταν να χάσει τα μάτια του παρά να εγκαταλείψει τα φάρμακα. Οι αναστολείς πρωτεάσης είναι κατά τι λιγότερο τοξικοί από το AZT, αλλά μπορούν πάλι να αποβούν θανατηφόροι. Είναι ένας πιο αργός θάνατος.

Ε: Δεν παίρνετε φάρμακα, παρόλο που έχετε διαγνωστεί ασθενής του AIDS. Πώς είναι η υγεία σας;

Main: Τέλεια - κανένα πρόβλημα υγείας που να ξέρω. Δεν είχα ποτέ ευκαιριακή μόλυνση ή κάποια ασθένεια του AIDS. Έχω AIDS λόγω της μέτρησης αντισωμάτων που έκανα. Είχα αριθμό αντισωμάτων 120. Σύμφωνα με το CDC, αυτό είναι το AIDS, οροθετικός από μια μέτρηση αντισωμάτων κάτω από 200. Φυσικά, σε άλλες χώρες, δεν έχω AIDS. Αυτός είναι ο τρόπος που το CDC καθορίζει το AIDS στις ΗΠΑ, και αυτό μόνο από '93 και μετά. Αλλά είμαι αρκετά υγιής. Κάνω αναρριχήσεις, περπατάω στη φύση και διδάσκω γιόγκα επαγγελματικά. Λόγω της διάγνωσης του AIDS μου, έχω παρενοχληθεί από γιατρούς για να χρησιμοποιήσω φάρμακα. "Επιθετική θεραπεία", το χαρακτήριζαν.

Ε: Σύμφωνα με το Δρ Amy Justice του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, οι ομοφυλόφιλοι πεθαίνουν παίρνοντας τα φάρμακα του AIDS. Τα παίρνουν παρόλο που η θεωρία του HIV είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, και υπάρχουν άλλες επιλογές πιο  ενθαρρυντικές ως θεραπευτική αγωγή. Γιατί δέχονται αυτήν την επιλογή θεραπείας οι ομοφυλόφιλοι, αφούτους προκαλεί τόσο  πόνο και βάσανα;

Main: Εάν εξετάσετε την ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος, θα διαπιστώσετε ότι ο HIV και το AIDS, ειρωνικά, έχουν φέρει τους ανθρώπους πραγματικά κοντά. Τον πρώτο καιρό, η ομοφυλοφιλική απελευθέρωση ήταν ουσιαστικά μια παρέα ανθρώπων με κύρια ενασχόληση τα πάρτυ. Όταν  άρχισαν να αρρωσταίνουν, οι ίδιοι αυτοί τύποι που είχαν απορριφθεί από την κοινωνία, έπρεπε να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον. Φρόντισαν ο ένας τον άλλον και ανέπτυξαν μια ουσιαστική σχέση. Υποστήριξαν ο ένας τον άλλον με έναν τρόπο που ποτέ δεν είχαν υποστηριχθεί από τις οικογένειες τους ή την κοινωνία.

Ο HIV και το AIDS έγιναν ο συνεκτικός ιστός  που ένωσε αυτούς τους ανθρώπους σε ένα σώμα.  Έχουν επενδυθεί πολλά στο AIDS – δισεκατομμύρια δολαρίων, κινήματα για το AIDS, χιλιάδες εθελοντικές ώρες στα κοινοτικά κέντρα, πλήρους απασχόλησης δουλειές και οργανώσεις - όλα αυτά επενδύονται στην ιδέα ότι ο HIV σκοτώνει τους ομοφυλόφιλους. Είναι σκληρό γι' αυτά τα άτομα να εγκαταλείψουν κάτι στο οποίο αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους - τις καρδιές τους, το μυαλό, τα πιστεύω τους.  Είναι πολύ δύσκολο.

Θα ήταν ωραία εάν οι ομοφυλόφιλοι αισθάνονταν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν αλληλεγγύη, υποστήριξη και ενότητα χωρίς τον HIV και το AIDS. Μου φαίνεται, όμως, ότι πάρα πολλοί από αυτούς έχουν υπερβολικά ταυτιστεί με αυτή τη νέα ταυτότητα ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο σύντομα. Και είναι δυστύχημα, γιατί αυτή η ταύτιση κοστίζει πολλές ζωές.

------------------------------------------------------------------------------

Μέρος ΙΙΙ

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO - World Health Organization) και UNAIDS, 42 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι μολυσμένοι με τον HIV, και σχεδόν 22 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική έχουν πεθάνει από AIDS. Αλλά το AIDS δεν είναι ασθένεια, είναι σύνολο ασθενειών. Όταν οι άνθρωποι λέγεται οτι πεθαίνουν από AIDS, πεθαίνουν από μια ιδιαίτερη ασθένεια ή κατάσταση, όπως η πνευμονία, η φυματίωση, η ελονοσία ή ο υποσιτισμός. Οι ερευνητές του AIDS υποστηρίζουν ότι ο HIV παίζει ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των ασθενειών, αλλά παρόλα αυτά, 20 χρόνια έρευνας του AIDS έχουν αποτύχει να αποδείξουν την σχέση - αιτιολογία μεταξύ της μόλυνσης του HIV και οποιασδήποτε από τις αποκαλούμενες ασθένειες του AIDS. Οπότε γιατί  ονομάζουμε αυτές τις περιπτώσεις, θανάτους του AIDS;

Στις ΗΠΑ, το AIDS ορίζεται ως ένα σύνολο 29 προηγουμένως-γνωστών καταστάσεων συμπεριλαμβανομένων των μυκήτων, της ηπατίτιδας, της γρίπης, της πνευμονίας, της φυματίωσης και του σαρκώματος Kaposi. Αυτές οι καταστάσεις δεν αναγνωρίζονται ως αποτελέσματα του HIV. Εντούτοις, το μοναδικό πράγμα που ταξινομεί οποιαδήποτε από αυτές τις παθήσεις σαν AIDS είναι ένα θετικό τεστ αντισωμάτων για τον HIV.

Αλλά ακόμα κι αν ο HIV βρισκόταν οτι όντως προκαλεί αυτές τις ήδη γνωστές καταστάσεις, παραμένει ένα πρόβλημα. Τα τεστ αντισωμάτων για τον  HIV δεν εντοπίζουν την πραγματική HIV-μόλυνση. Αντ' αυτού, ψάχνουν για μη προσδιοριστικές  αντιδράσεις των αντισωμάτων του αίματος σας στις πρωτεΐνες του HIV-τεστ. Οι κατασκευαστές των τεστ υποστηρίζουν ότι οι αυτές οι πρωτεΐνες είναι σαν το HIV, αλλά στην πραγματικότητα, καμία από τις πρωτεΐνες των τεστ δεν έχει αποδειχθεί οτι είναι ειδικά συνδεμένες με τον HIV. Αυτά τα τεστ είναι, στην πραγματικότητα, τόσο μη προσδιορισμένα που παρουσιάζουν αλληλεπίδραση με σχεδόν 70 άλλες ήδη γνωστές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, τους προηγηθέντες εμβολιασμούς, τις μεταγγίσεις αίματος, την αρθρίτιδα, την οινοπνευματώδη ηπατίτιδα, τη χρήση ναρκωτικών, τους μύκητες ακόμη και την εγκυμοσύνη, καθώς επίσης και καταστάσεις ενδημικές στην Αφρική: φυματίωση, παρασιτική μόλυνση, λέπρα και ελονοσία. Επειδή κανένα τεστ HIV δεν μπορεί πραγματικά να βρει το HIV, κανένα ενιαίο HIV-τεστ δεν έχει εγκριθεί από το FDA για τη διάγνωση της HIV-μόλυνσης

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το μη συγκεκριμένο, αλληλεπιδρών τεστ, πώς η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) εντοπίζει το AIDS στην Αφρική;

Πολύ απλά: δεν απαιτούν κανένα απολύτως τεστ. Το 1985, το WHO δημιούργησε έναν νέο ορισμό του AIDS για τα Αφρικανικά έθνη και τις χώρες του τρίτου κόσμου. Ο "ορισμός του Bangui" του WHO επιτρέπει σε Αφρικανούς με κοινά φυσικά συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, του πυρετού, την απώλεια βάρους, της φαγούρας και του βήχα, να ανακηρύσσονται αυτόματα ως ασθενείς του AIDS, χωρίς το τεστ του HIV. Αλλά αυτά τα ίδια τα συμπτώματα καθορίζουν τη ζωή για την πλειοψηφία των Αφρικανών που στερούνται τα είδη πρώτης ανάγκης όπως ικανοποιητικά τρόφιμα, το ασφαλές πόσιμο νερό, την κατάλληλη υγιεινή και τη βασική ιατρική φροντίδα. Αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης συνώνυμα με τους μεγαλύτερους δολοφόνους σ'αυτήν την ήπειρο: ελονοσία, μολυσματική διάρροια και φυματίωση.

Οι δυτικές οργανώσεις του AIDS εργάζονται για να πάνε τα τοξικά φάρμακα του AIDS στα χέρια των αφρικανικών κυβερνήσεων, αλλά τι σημασία έχει η χρήση των ενδεχομένως θανάσιμων φαρμακευτικών ειδών του AIDS σε ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες σχετικές με τη φτώχεια όπως τη χρόνια φυματίωση και τη μόλυνση της ελονοσίας, ή στις έγκυες μητέρες των οποίων το αίμα αλληλεπιδρά με τα όχι-συγκεκριμένα τεστ για HIV;

Για να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις, μίλησα με τους ερευνητές του AIDS που έχουν εργαστεί στην Αφρική και μελέτησαν την αφρικανική επιδημία του AIDS.

------------------------------------------------------------------------------

Ο Δρ Christian Fiala είναι ιατρός και ειδικός στη μαιευτική και τη γυναικολογία στη Βιέννη. Εργάστηκε εκτενώς στην Ουγκάντα και την Ταϊλάνδη ερευνώντας το AIDS.

Ο Δρ Rodney Richards ήταν ένας από τους ιδρυτικούς επιστήμονες για την βιοτεχνολογική επιχείρηση Amgen όπου βοήθησε να αναπτυχθούν μερικά από τα πρώτα τεστ HIV. Ο Richards αυτήν την περίοδο ασχολείται με την έρευνα του AIDS.

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν χωριστά και ενσωματώθηκαν σε έναν διάλογο. Οι μεμονωμένες απόψεις ανήκουν στους μεμονωμένους ομιλητές.

------------------------------------------------------------------------------

Ε: Πώς γίνεται η διάγνωση του AIDS στην Αφρική;

Fiala: Οι αναγνώστες σας ίσως εκπλαγούν όταν μάθουν ότι το AIDS στην Αφρική εντοπίζεται εντελώς διαφορετικά απ' οτι στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Στην Αφρική, μια διάγνωση του AIDS μπορεί να γίνει με βάση συνηθισμένα συμπτώματα για όλους. Μοιάζει ειρωνεία κάτι τέτοιο, επειδή το AIDS είναι ένα σύνολο ασθενειών, και δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Ακόμη και ο συν-ιδρυτής της θεωρίας του HIV, Luc Montagnier, αναγνωρίζει ότι το AIDS δεν έχει συγκεκριμένα κλινικά συμπτώματα.

Ε: Πώς επινοήθηκε αυτός ο νέος καθορισμός του AIDS;

Fiala: Το 1985 το WHO πραγματοποίησε μια συνεδρίαση στο Bangui, τη πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής (Central African Republic). Ένας ανώτερος υπάλληλος του WHO, ο Joseph McCormick, έγραψε για αυτό στο βιβλίο του “Level 4: Virus Hunters of the CDC” (“Επίπεδο 4: Κυνηγοί ιών του CDC”).

"Εάν θα μπορούσα να πείσω τον καθένα, στη συνεδρίαση του WHO στο Bangui, να συμφωνήσει σχετικά με έναν ενιαίο, απλό ορισμό του τι είναι μια περίπτωση του AIDS στην Αφρική, κατόπιν, όσο ατελής κι αν είναι ο ορισμός, θα μπορούσαμε πραγματικά να αρχίσουμε να μετράμε τις περιπτώσεις..."

Αυτό είναι γνωστό ως ο καθορισμός του Bangui.

Ε: Πώς ο καθορισμός Bangui καθορίζει το AIDS;

Fiala: Υπάρχουν δύο κατηγορίες συμπτωμάτων, τα πρωτεύοντα και τα δευτερεύοντα. Σε έναν ασθενή γίνεται διάγνωση του AIDS όταν έχει δύο πρωτεύοντα συμπτώματα και ένα δευτερεύον σύμπτωμα. Τα πρωτεύοντα συμπτώματα είναι απώλεια βάρους, χρόνια διάρροια και χρόνιος πυρετός. Τα δευτερεύοντα συμπτώματα περιλαμβάνουν το βήξιμο και γενική φαγούρα.

Ε: Επιτρέψτε μου να το διευκρινίσω αυτό. Βασισμένοι στον καθορισμό του WHO, εάν έχετε πυρετό, βήχα και διάρροια στην Αφρική, έχετε AIDS;

Fiala: Σωστά.

Ε: Μα αυτό φαίνεται παράλογο.

Fiala: Είναι. Είναι ακόμα πιο παράλογο όταν καταλάβετε πόσο διαδεδομένα είναι αυτά τα συμπτώματα στις φτωχές από πόρους περιοχές της Αφρική από τη Σαχάρα και κάτω. Κατ' αρχήν, λιγότερο από το 50 τοις εκατό των Αφρικανών έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Πάνω από το 60 τοις εκατό δεν έχουν καμία υγιεινή. Τα περισσότερα αφρικανικά χωριά δεν έχουν συστήματα λυμάτων. Τα ανθρώπινα και τα ζωικά περιττώματα αναμιγνύονται με την παροχή νερού. Οι άνθρωποι πίνουν αυτό το νερό και κολλάνε μολυσματικά παράσιτα και βακτηρίδια. Σαν συνέπεια, η δυσεντερία είναι ενδημική.

Όταν τα έντερα σας είναι γεμάτα με μολυσματικά μικρόβια, θα αναπτύξετε το πιθανότερο πυρετό. Το σώμα σας θα προσπαθήσει να καθαριστεί με το να αποβάλει τα βακτηρίδια όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτή είναι η μολυσματική διάρροια, και είναι απίστευτα συνηθισμένη στην Αφρική.

Η διάρροια στραγγίζει τα υγρά, τα άλατα, τα μέταλλα και τις θρεπτικές ουσίες από το σώμα. Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν δεν έχετε ασφαλές πόσιμο νερό, θα έχετε διάρροια για χρόνια. Όταν έχετε χρόνια διάρροια, δεν μπορείτε παρά να χάσετε βάρος.

Σε αυτό το σημείο, έχετε εκπληρώσει τα πρωτεύοντα συμπτώματα για τον αφρικανικό καθορισμό του AIDS. Έτσι χρειάζεστε ένα δευτερεύον σύμπτωμα, όπως γενική φαγούρα ή βήξιμο. Στην Ουγκάντα, ένα αποκαλούμενο "επίκεντρο του AIDS," το 80 τοις εκατό των σπιτιών έχουν πατώματα κατασκευασμένα από χώμα ή κοπριά αγελάδων. Μια ολόκληρη οικογένεια ζει σε αυτό το πάτωμα. Υπάρχουν, κατά μέσον όρο, επτά παιδιά ανά οικογένεια, που όλα ζουν σε αυτό το δωμάτιο. Αυτό δεν είναι αυτό που στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποκαλούμε κατάλληλη κατοικία, και είναι εύκολο να κατανοηθεί πώς ένα πρόβλημα όπως "γενική φαγούρα" μπορεί να εμφανιστεί. Σε αυτό το σημείο, ένας Αφρικανός που πάσχει από φαγούρα, διάρροια, και απώλεια βάρους πρέπει - σύμφωνα με τον WHO - να αναφέρεται επίσημα ως ασθενής του AIDS. Ο καθορισμός του Bangui απλώς ονομάζει εκ νέου τα συμπτώματα της ένδειας ως AIDS.

Το δεύτερο πρόβλημα με τον καθορισμό Bangui είναι η φυματίωση. Η φυματίωση είναι πολύ διαδεδομένη στην Αφρική. Είναι μια βακτηριακή μόλυνση που μολύνει τους πνεύμονες. Η φυματίωση διαδίδεται με το βήξιμο, και είναι ιδιαίτερα μολυσματική. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της φυματίωσης είναι πυρετός, απώλεια βάρους και βήξιμο. Αυτό είναι ακριβώς ότι απαιτείται για μια διάγνωση του AIDS.

Ε: Οπότε, εάν έχετε φυματίωση στην Αφρική, μπορείτε να διαγνωστείτε σαν ασθενής του AIDS;

Fiala: Σωστά. Σύμφωνα με τον WHO, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της φυματίωσης καθορίζουν το AIDS στην Αφρική.

Ένα άλλο πρόβλημα με τον καθορισμό Bangui είναι η ελονοσία. Η ελονοσία είναι η πιο διαδεδομένη ασθένεια στην Αφρική και τις τροπικές χώρες. Είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Ουγκάντα. Διαδίδεται από τα κουνούπια, έτσι οι άνθρωποι μολύνονται αρκετές φορές ετησίως. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι αναπτύσσουν μια σχετική ανοσία, αν και σιγά – σιγά τους φθείρει. Τα συμπτώματα της ελονοσίας περιλαμβάνουν πυρετό, απώλεια βάρους και κούραση. Εάν έχεις βήχα ή φαγούρα, και πάθεις ελονοσία στην Αφρική, μπορείς να διαγνωσθείς ως ασθενής του AIDS.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετά προβληματικό, σε μερικές χώρες της Αφρικής, όπως η Τανζανία, οι αρμόδιες αρχές για την υγεία έχουν αποφασίσει ότι αυτό που χρειάζονται είναι μια διάγνωση ενός κριτηρίου Σε έναν ασθενή που παρουσιάζει ένα από τα πρωτεύοντα συμπτώματα - διάρροια, πυρετό ή απώλεια βάρους - μπορεί να δοθεί μια διάγνωση για AIDS.

Αυτό είναι μετά βίας επιστημονικό, και είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που οι άνθρωποι μαθαίνουν για το AIDS στην Αφρική. Η ιδέα ότι πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό είδος του AIDS για τους Αφρικανούς ή τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς αψηφά τον επιστημονικό καθορισμό της “μόλυνσης προερχόμενης από ιό”. Ένας μοναδικός ιός δεν προκαλεί διαφορετικές ασθένειες σε διαφορετικούς ανθρώπους ή σε διαφορετικές χώρες. Μια μόλυνση προερχόμενη από ιό δεν ποικίλλει τόσο έντονα ώστε να προκαλεί πυελικό καρκίνο στις γυναίκες, σάρκωμα Kaposi στους ομοφυλοφιλικούς άνδρες, και φυματίωση στους Αφρικανούς. Αλλά αυτό καλούμαστε να πιστέψουμε για τον HIV.

Ε: Ποια είναι η θεραπεία για τη φυματίωση και την ελονοσία;

Fiala: Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να μειωθούν όλες αυτές οι μολυσματικές ασθένειες είναι να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο και η υγιεινή για τους ντόπιους – να εξασφαλιστεί ασφαλές, καθαρό νερό, αρκετό, υγιεινό φαγητό, κατάλληλες συνθήκες κατοικίας και βασική ιατρική φροντίδα. Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος που μειώθηκε εντυπωσιακά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη η επίπτωση της φυματίωσης και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Η θεραπεία για την ελονοσία είναι γνωστή και απλή: δίχτυα που να προστατεύουν τα χωριά από τα κουνούπια, καθαρό, ασφαλές, μη-στάσιμο νερό και τα ανέξοδα, ιδιαίτερα αποδοτικά φάρμακα που μάχονται αποτελεσματικά την ασθένεια.

Ε: Γιατί οι χώρες της Αφρικής δεν έχουν καθαρά συστήματα νερού;

Fiala: Θα μπορούσατε να υποβάλλατε αυτή την ερώτηση 100 χρόνια πριν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα συστήματα λυμάτων και νερού στηρίζονται στην οικονομική ανάπτυξη. Στη δύση έχουμε αυτά τα πράγματα επειδή ξέρουμε ότι είναι απολύτως ουσιαστικά, έτσι έχουμε επενδύσει χρήματα και ενέργεια πάνω τους.

Πολλά αφρικανικά έθνη δεν έχουν τα χρήματα για να αναπτύξουν αυτήν την υποδομή και να εκσυγχρονίσουν τα χωριά. Οσα χρήματα διαθέτουν, λοξοδρομούν τώρα στο AIDS. Οι χώρες αυτές πιέζονται από τους διεθνείς οργανισμούς του AIDS για να πάρουν τα χρήματα από την αγροτική ανάπτυξη και να τα βάλουν στην εκπαίδευση του AIDS, τη διανομή προφυλακτικών, τις εκστρατείες αποχής από το σεξ και τις τοξικές φαρμακευτικές ουσίες του AIDS.

Ε: Μας λένε ότι υπάρχουν σχεδόν 30 εκατομμύρια Αφρικανοί ασθενείς του AIDS. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων. Πώς έχουν μετρηθεί τόσες περιπτώσεις;

Fiala: Η οργάνωση του AIDS των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS) και το WHO χρησιμοποιούν διάφορα λογισμικά διαμόρφωσης σε υπολογιστές για να βγάλουν τους αριθμούς τους.

Richards: Όταν διαβάζετε για τα εκατομμύρια μολυσμένους από AIDS στην Αφρική, σημειώστε τη λέξη "υπολογίζεται" που πάντα προηγείται του αριθμού στις επίσημες εκδόσεις.

Ε: Τι σημάνει το "υπολογίζεται";

Richards: Όλες οι εκθέσεις WHO/UNAIDS της HIV-μόλυνσης στην Αφρική είναι "υπολογισμένες" με βάση τα τεστ για HIV που εκτελούνται στα δείγματα αίματος από κλινικές εγκυμοσύνης. Αυτές οι σφαιρικές εκθέσεις δημιουργούνται από κοινού από το WHO και το UNAIDS.

Ε: Γιατί το αίμα λαμβάνεται από τις κλινικές εγκυμοσύνης;

Richards: Στις χώρες με μικρή υποδομή, η ιατρική φροντίδα είναι πολύ περιορισμένη και συντηρείται σε ένα βαθμό για το πιο τρωτό τμήμα του πληθυσμού, όπως τα νήπια και οι έγκυες γυναίκες. Ακόμη και στις φτωχότερες χώρες, υπάρχουν κλινικές εγκυμοσύνης που εξυπηρετούν τις γυναίκες που είναι ετοιμόγεννες ή λεχώνες. 

Οι έγκυες γυναίκες παρατάσσονται τακτικά σε αυτές τις κλινικές για μια εξέταση που περιλαμβάνει και λήψη αίματος για τη σύφιλη. Η μόλυνση της σύφιλης είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες της Αφρικής και πρέπει να θεραπευθεί πριν από τη γέννηση του βρέφους, αλλιώς το τελευταίο μπορεί να πεθάνει ή να φέρει σοβαρή βλάβη.

Μία φορά το χρόνο, οι ερευνητές του UNAIDS συλλέγουν τα εναπομείναντα δείγματα αίματος από αυτές τις κλινικές, και τις εξετάζουν με ένα ενιαίο τεστ HIV-αντισωμάτων που λέγετε Elisa. Ο προκύπτων αριθμός των HIV-θετικών αποτελεσμάτων τροφοδοτείται σε ένα επιδημιολογικό πρόγραμμα διαμόρφωσης αποτελεσμάτων (EPI-model) στην έδρα του WHO στη Γενεύη. Το πρόγραμμα EPI-model, έπειτα, επεκτείνει συμπερασματικά τα HIV-θετικά αποτελέσματα της δοκιμής επάνω σε ολόκληρο τον πληθυσμό - νέους και γέρους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όταν ακούμε λοιπόν για τον αριθμό των ανθρώπων που είναι μολυσμένοι με τον HIV, αυτός είναι ο αριθμός που αναφέρεται.

Ε: Πώς στοιχίζονται οι αναφερόμενοι αριθμοί HIV-μολύνσεων με τον πραγματικό αριθμό ανθρώπων που έκαναν το τεστ;

Richards: Οι WHO/UNAIDS μας λένε ότι υπάρχουν αυτήν την στιγμή 30 εκατομμύρια HIV-θετικοί Αφρικανοί, παρόλο που ούτε ένας στους χίλιους έχει ποτέ εξεταστεί. Στη Νότια Αφρική, οι εκθέσεις WHO/UNAIDS αναφέρουν οτι 5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι μολυσμένοι με το HIV, αλλά αυτός ο αριθμός είναι βασισμένος σε μόνο 4.000 υπαρκτά θετικά αποτελέσματα από τεστ σε εγκύους γυναίκες.

Αλλά ακόμη και αυτά τα θετικά αποτελέσματα είναι μετά βίας ενδεικτικά της HIV-μόλυνσης Τα τεστ αντισωμάτων που μετριούνται σε αυτές τις έρευνες είναι γνωστό οτι τις περισσότερες φορές βγαίνουν θετικά λόγω αλληλεπίδρασης με τα αντισώματα που παράγονται από την ελονοσία, τη φυματίωση και την παρασιτική μόλυνση – όλες συνηθισμένες καταστάσεις στην Αφρική. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές των τεστ προειδοποιούν ότι η εγκυμοσύνη είναι μια γνωστή αιτία ψευδο-θετικών αποτελεσμάτων.

Fiala: Το να εξετάζεις εγκύους γυναίκες για μόλυνση από HIV είναι μια εξασφαλισμένη προφητεία. Παρόλα αυτά, αυτές είναι οι μόνοι άνθρωποι που εξετάζονται τακτικά για την HIV-μόλυνση στην υποσαχάρια Αφρική.

Ε: Μας λένε ότι έχουν πεθάνει 28 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και 22 εκατομμύρια Αφρικανοί λόγω του AIDS. Πώς μετριούνται στην Αφρική οι θάνατοι του AIDS;

Richards: Οι θάνατοι του AIDS είναι επίσης κατ' εκτίμησιν. Ο αριθμός θανάτων προκύπτει από την εκτίμηση της Epi-model για τις περιπτώσεις οροθετικών. Υποτίθεται ότι εάν ένας συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων είναι οροθετικοί, τότε και ένας συγκεκριμένος αριθμός θα πεθάνει από AIDS. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση αυτά που ξέρουν οι ερευνητές για την πρόοδο των ασθενειών στους ασθενείς του AIDS από τις μελέτες που είχαν γίνει στους οροθετικούς  χρήστες ενδοφλέβιων ενέσεων και τους ομοφυλόφιλους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ε: Είναι ακριβείς αυτοί οι αριθμοί;

Richards: Όχι, οι αριθμοί έχει διογκωθεί πολύ. Παραδείγματος χάριν, το WHO/UNAIDS λέει ότι έχουν υπάρξει 2,2 εκατομμύρια θάνατοι του AIDS στην Ουγκάντα μέχρι τώρα, αλλά το Υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα έχει καταγράψει ένα συσσωρευτικό σύνολο μόνο 56.000 θανάτων του AIDS από την αρχή της επιδημίας. Η έκθεση του WHO είναι 33 φορές υψηλότερη από τον πραγματικό αριθμό καταγραμμένων, ελεγμένων θανάτων.

Από το τέλος του 2001, οι επίσημοι κυβερνητικοί οργανισμοί στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν κατορθώσει να τεκμηριώσουν μόνο το 7 τοις εκατό των θανάτων του AIDS που οι WHO/UNAIDS υποστηρίζουν οτι έχουν συμβεί. Η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να τεκμηριώσει μόνο το 3 τοις εκατό της εκτίμησης των θανάτων του AIDS από το UNAIDS. Η Ινδία έχει το 2 τοις εκατό της εκτίμησης του UNAIDS. Η Κίνα έχει μόνο το 1 τοις εκατό.

Ε: Εάν καταλαβαίνω σωστά, ο αριθμός των ανθρώπων που μας λένε ότι έχουν AIDS στην Αφρική είναι στη πραγματικότητα μια κατ' εκτίμησιν υποθετική προέκταση με βάση τα αποτελέσματα από ασαφή, ευμετάβλητα τεστ αντισωμάτων που γίνονται σε εγκύους γυναίκες;

Fiala: Σωστά.

Ε: Και ο αριθμός των θανάτων του AIDS στην Αφρική είναι μια προβολή με βάση την προηγούμενη εκτίμηση, συνεπώς πολύ διογκωμένη ξανά;

Richards: Κι αυτό είναι σωστό.

Ε: Τι σημαίνει μια διάγνωση του AIDS για έναν Αφρικανό με φυματίωση ή ελονοσία;

Fiala: Σε πολλές αφρικανικές κλινικές, βασικές ιατρικές προμήθειες όπως τα αντιβιοτικά είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Μια κλινική μπορεί να έχει μόνο 10 μπουκάλια αντιβιοτικών. Στους ασθενείς του AIDS αρνούνται συχνά την ενδεδειγμένη θεραπεία με αντιβιοτικά, επειδή υποτίθεται ότι θα πεθάνουν έτσι κι αλλιώς. Οι δυτικοί γιατροί το έχουν καταστήσει σαφές ότι το AIDS είναι μια θανατηφόρα ασθένεια. Το να τους βοηθήσεις θεωρείται σπατάλη των λιγοστών πόρων.

Ε: Ποια είναι η κύρια οργάνωση του AIDS στην Ουγκάντα;

Fiala: Η TASO - Η Οργάνωση Υποστήριξης του AIDS (The AIDS Support Organisation). Υποστηρίζουν ότι είναι ανεξάρτητοι, αλλά χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Αυτήν την περίοδο κατασκευάζουν κτήρια για να προετοιμάσουν το έδαφος για μαζικές εξετάσεις HIV με αυτά τα ασαφή, ευμετάβλητα τεστ, και για να διανείμουν τα τοξικά φάρμακα του AIDS.

Στην Αφρική, το 50 τοις εκατό του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και η μεγάλη πλειοψηφία έχει έλλειψη ακόμη και σε βασική ιατρική φροντίδα. Και η απόκριση της δισεκατομμυριούχου βιομηχανίας του AIDS είναι να τους παράσχει τα τεστ αντισωμάτων για τον HIV, να προωθήσει τα προφυλακτικά και να εφαρμόζει θεραπείες με τα θανατηφόρα φάρμακα του AIDS. Αυτά τα φάρμακα είναι παρόμοια ή ίδια με τη χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται για μικρό χρονικό διάστημα μόνο στη θεραπεία του καρκίνου. Λειτουργούν με την παύση της ανάπτυξης των κυττάρων. Τώρα σκοτώνουν το σώμα σας από μέσα προς τα έξω.

Ε: Ποια φάρμακα του AIDS χρησιμοποιούνται στην Αφρική;

Fiala: Η Boehringer, μια φαρμακοβιομηχανία, κάνει μελέτες στην Ουγκάντα με ένα φάρμακο αποκαλούμενο Nevirapine. Το FDA αρνήθηκε την έγκριση του Nevirapine στις ΗΠΑ για την αποκαλούμενη “από τη μητέρα στο παιδί” μετάδοση, επειδή είναι αναποτελεσματικό και με θανάσιμες παρενέργειες, αλλά γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό - σε εγκύους μητέρες  και αγέννητα  βρέφη - χρησιμοποιείται το φάρμακο στην Αφρική.

Σε μια δοκιμή φαρμάκων, 17 τοις εκατό των ασθενών που έπαιρναν Nevirapine ανέπτυξαν παθήσεις στο συκώτι. Ένας εργαζόμενος της Αμερικανικής Υγειονομικής Περίθαλψης που έπαιρνε Nevirapine αναγκάστηκε να κάνει μεταμόσχευση συκωτιού για να σώσει τη ζωή του, και αυτό ήταν αποτέλεσμα της φαρμακευτικής τοξικότητας. Πέντε γυναίκες στη Νότια Αφρική πέθαναν και δεκάδες ανέπτυξαν σοβαρές παθήσεις ήπατος σε μια δοκιμή συνδυασμού φαρμάκων του AIDS που περιελάμβανε και το Nevirapine.

Η ετικέτα προειδοποίησης του ίδιου του κατασκευαστή για το Nevirapine δηλώνει ότι ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο έχουν εμφανίσει: "Σοβαρή, απειλητική για τη ζωή και σε μερικές περιπτώσεις θανατηφόρα ζημία του ήπατος", και "σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή δερματικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων και θανατηφόρων επιπτώσεων."

Αυτά είναι τα τοξικότερα φάρμακα που είναι γνωστά στην ιατρική, και δίνονται στο πιο τρωτό μέρος του πληθυσμού - εγκύους μητέρες, αγέννητα παιδιά και νεογνά - βασισμένοι σε ένα ελαττωματικό τεστ, ή και σε κανένα τεστ, ενώ οι πραγματικές τους ανάγκες σε τρόφιμα, στέγη και νερό συνεχίζουν να αγνοούνται.

Αυτό που θα βοηθούσε πραγματικά τους Αφρικανούς είναι η ανάπτυξη κάποιας υποδομής στις χώρες: κατάλληλη υγιεινή, ασφαλές νερό, βασική ιατρική φροντίδα και αρκετή, θρεπτική τροφή. Κάτι τέτοιο υπαγορεύει η απλή λογική. Και προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Εθνη συστήνουν ακριβώς το αντίθετο.

Το 1999 η επιτροπή UNAIDS έκανε τις επίσημες συστάσεις της σε μια συνεδρίαση των υπουργών χρηματοδότησης που αντιπροσώπευαν τις διάφορες χώρες της Αφρικής. Οι ακριβείς συστάσεις των Η.Ε. στα αφρικανικά έθνη: να ανακατευθύνουν δισεκατομμύρια δολάρια από την υγεία, την υποδομή και την αγροτική ανάπτυξη στο AIDS - τα προφυλακτικά, το ασφαλές σεξ, τις ομιλίες και τα θανάσιμα φάρμακα. Αυτό δεν είναι ότι χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι που ήδη υποφέρουν για να είναι υγιείς και επιτυχημένοι. Αυτό είναι το πώς ακριβώς να διαδώσεις το θάνατο, την ασθένεια και την ένδεια.

Επίλογος: Εάν η ιστορία του AIDS στην Αφρική μοιάζει με παρωδία γραφειοκρατικού αλαλούμ, σημειώστε και αυτό: Τον Απρίλιο αυτού του χρόνου (2003), το αμερικανικό υπουργείο Υγείας (CDC) ανήγγειλε μια νέα στρατηγική ελέγχου του HIV για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντί να στηρίζονται στην εθελοντική HIV-δοκιμή, οι ομοσπονδιακοί ανώτεροι υπάλληλοι προωθούν τον έλεγχο όλων των εγκύων γυναικών στις ΗΠΑ, και οργανώνουν μέτρα για να ενταχθεί το τεστ αντισωμάτων για τον HIV σε κάθε εξέταση στα νοσοκομεία. Το CDC έχει ήδη κυκλοφορήσει ένα γρήγορο τεστ αντισωμάτων για τον HIV, εύκολο για χρήση σε όλες τις ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενες κλινικές, καθώς επίσης στα καταφύγια των αστέγων, τις φυλακές και τα κέντρα θεραπείας από κατάχρηση ουσιών.

Και είναι γνωστό ότι τα τεστ αντισωμάτων για τον HIV αλληλεπιδρούν με τα αντισώματα που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τη κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών και σχεδόν 70 άλλων φυσιολογικών καταστάσεων, και κανένα τεστ για το HIV δεν έχει εγκριθεί από το FDA για να εντοπίσει τη μόλυνση HIV. Η εφαρμοσμένη ιατρική περίθαλψη για τη μόλυνση του HIV είναι μια ανάμειξη των τοξικότερων φαρμάκων που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Η σειρά "Η διαμάχη του AIDS" αναζήτησε την επιστημονική και κοινωνιολογική εξέλιξη που διαμόρφωσε την υπόθεση του HIV, και τις μεταστάσεις μιας καιροσκοπικής κατασκευής που επιβλήθηκαν σε ένα εύπιστο, απληροφόρητο κοινό.

Πρέπει να αναρωτηθούμε, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τους αρρώστους; Δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να προσφέρουμε στους εξαθλιωμένους Αφρικανούς από το AZT και το Nevirapine; Δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε για τις ναρκομανείς μητέρες από το να επιβάλλουμε κι άλλα φάρμακα στον οργανισμό τους; Και πώς πρέπει κανείς να φερθεί σε όσους είχαν την ατυχία να βρεθούν οροθετικοί με τέτοιες αναξιόπιστες εξετάσεις; Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τους αναγγελθεί ότι έχουν μια θανατηφόρα ασθένεια;

Ως προς τις ασθένειες, βάλτε δύο συνήθειες στη ζωής σας  - να είστε χρήσιμοι , ή τουλάχιστον να μην είστε επιβλαβείς”. (Ιπποκράτης, Έλληνας θεραπευτής του 5ου αιώνα π.Χ., θεωρούμενος ως ο πατέρας της ιατρικής.)

Όσον αφορά τους ανθρώπους, ένα είναι σίγουρο. Μπορούμε πάντα να τα καταφέρουμε καλύτερα.

------------------------------------------------------------------------------

Μετάφραση από το “The AIDS Debate: The Most Controversial Story You've Never Heard” http://www.reviewingaids.org/awiki/index.php/Document:AIDS_Debate

© 2003 by Liam Scheff

Originally published in the Boston Weekly Dig.


- Στείλε Σχόλιο


31 Οκτωβρίου 2008, 04:31
86.
Απόψεις  Τρέχοντα θέματα  

 Το «ηλεκτροσόκ» του ακραίου καπιταλισμού

ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ

Το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου και συγγραφέως Naomi Klein χαρακτηρίστηκε βόμβα στα πόδια του Αγάλματος της Ελευθερίας αφού απειλεί να τινάξει στον αέρα το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού που έχει φωλιάσει εκεί. Βέβαια κάποιοι έσπευσαν να την απαξιώσουν μέσα από άρθρα στον Τύπο και στο Internet ως «συνωμοσιολόγο», άσχετη με την οικονομία και την πολιτική, εμφανώς ανεδαφική. Η ουσία όμως παραμένει: πολλοί άρχισαν να σκέφτονται μήπως έχει δίκιο. Η πρώτη συνέντευξη Τύπου για το βιβλίο δόθηκε στο Μόντρεαλ, στις 4 Σεπτεμβρίου 2007, και η 37χρονη συγγραφέας δεν έδειξε να ανησυχεί καθόλου. Με επτά ερευνητές και τέσσερις δικηγόρους (έναν Καναδό, δύο Βρετανούς και έναν Αμερικανό) να καλύπτουν τα νώτα της, είχε προεξοφλήσει τις αντιδράσεις: «Για κάθε πιθανώς δυσφημιστική πληροφορία που θα παρέθετα, έπρεπε να διαθέτω το αντίστοιχο ντοκουμέντο. Δεν έπαιρναν τίποτα ως δεδομένο και αυτό σήμαινε σκληρή δουλειά για μένα».

Το βιβλίο μέσα στον πρώτο μήνα έγινε μπεστ σέλερ στον Καναδά και πήρε τον δρόμο για να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Ρωσία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Σουηδία, στη Φινλανδία, στην Αυστραλία, στη Νορβηγία και στην Ολλανδία. Υποστηρίζεται από την ιστοσελίδα (http://www. naomiklein.org/main) και ένα ομότιτλο βίντεο έξι λεπτών (http: //www. naomiklein. org/shockdoctrine/short-film) για τη μέθοδο αναμόρφωσης με ηλεκτροσόκ στο παρελθόν και σήμερα, σε σενάριο της Naomi Klein και παραγωγή του Alfonso Cuaron. Το τελευταίο εμφανίζεται ξανά και ξανά στα blogs όλου του κόσμου και αφήνει τους χρήστες του Internet άφωνους. Απομένει να συνδυάσει κανείς τις εικόνες του βίντεο με τις περιγραφές του ομότιτλου βιβλίου Το δόγμα του ισχυρού σοκ. Η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής, το οποίο διαβάζεται και αυτόνομα. Πρόκειται για μια σειρά αποκαλύψεων όσον αφορά την καταλυτική επίδραση του δόγματος Milton Friedman στη σημερινή πραγματικότητα.

 

Ενας κυνικός οπορτουνισμός

Η Ναόμι Κλάιν


Γιατί κάτι τέτοιο είναι αιρετικό; Ο Milton Friedman (1912-2006), ένας από τους πιο διάσημους οικονομολόγους του προηγούμενου αιώνα και τιμημένος το 1976 με Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών, υπήρξε πάντα αμφιλεγόμενος ως προς την αξία των πολιτικών του απόψεων. Στο βιβλίο του Capitalism and Freedom, μανιφέστο των αρχών του (1962), σημείωνε: «Μόνο μια κρίση - υπαρκτή ή διαφαινόμενη - μπορεί να επιφέρει πραγματική αλλαγή. Το τι θα ακολουθήσει την κρίση εξαρτάται από τις κυρίαρχες ιδέες στον ορίζοντα». Σε όλη τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του ο ίδιος θα φρόντιζε να διασφαλίσει ότι οι κυρίαρχες ιδέες στον ορίζοντα των πιο ισχυρών πολιτικών και γραφειοκρατών ήταν εκείνες που είχε προωθήσει: απελευθέρωση της αγοράς, ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών και μέσων, συρρίκνωση στο ελάχιστο της κυβερνητικής εξουσίας και απόλυτη ελευθερία στο κεφάλαιο ώστε να μπορεί να κινηθεί κατά τις ανάγκες του. Η επιτυχία του όσον αφορά την εκπλήρωση του στόχου του φάνηκε στις γεμάτες έξαψη υμνολογίες πολιτικών, οικονομολόγων και σοφών από όλον τον κόσμο με το που πέθανε, πέρυσι, σε ηλικία 94 ετών.

Η Naomi Klein σκιαγραφεί εντελώς διαφορετικά το αληθινό αποτύπωμά του, έναν κυνικό οπορτουνισμό από μέρους των κυρίων εκφραστών του δόγματος. Οι τελευταίοι έμαθαν μόνο να αρπάζουν τις ευκαιρίες από τον αποπροσανατολισμό και τον θρήνο πάνω σε μια ανυπέρβλητη καταστροφή για να εφαρμόζουν στην πράξη αυτό που ο Friedman ονόμασε οικονομικό «ηλεκτροσόκ». Υστερα από δυόμισι χρόνια έρευνας πάνω στο θέμα, η Klein κατηγορεί τους οικονομολόγους της «σχολής του Σικάγου» - ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου ο Friedman - ότι έβλαψαν πολλά έθνη που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Η Σρι Λάνκα μετά το τσουνάμι, η Χιλή του Πινοσέτ, η Ρωσία του Γέλτσιν, η Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα, η μετα-κομμουνιστική Πολωνία, και άλλες χώρες κατά την Klein, υπέστησαν το «ηλεκτροσόκ» του ακραίου καπιταλισμού. Σε συνέντευξή της στην ηλεκτρονική εφημερίδα Georgia Straight, η συγγραφέας ανέφερε ότι παρατήρησε για πρώτη φορά αυτό το φαινόμενο σε ένα από τα δημοσιογραφικά ταξίδια της στη Σρι Λάνκα, το καλοκαίρι του 2005, έξι μήνες μετά την ερήμωση από το τσουνάμι της Ασίας. Διαπίστωσε τότε ότι σε διάστημα λίγων ημερών από την καταστροφή η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα είχε περάσει νομοσχέδιο που άνοιγε τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της παροχής νερού και είχε ξεκινήσει νομοθετικές εργασίες για να ξεπουλήσει τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Πέραν τούτων κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν ορίσει όλη την ανατολική ακτή του νησιού ως «ουδέτερη ζώνη» αποκλείοντας έτσι τις κοινότητες των ψαράδων από τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η επίσημη αιτιολογία ήταν «για να τους προστατέψουν από νέο τσουνάμι», αλλά κατά παράδοξο τρόπο ο περιορισμός δεν ίσχυσε για τη βιομηχανία τουρισμού. Μάλιστα κάποιοι ενέτειναν τις πιέσεις τους το 2003, όταν η κυβέρνηση είχε αναγγείλει ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης που θα μορφοποιούνταν εν μέρει από την Παγκόσμια Τράπεζα και θα αποτελούσε το κλειδί της μελλοντικής ευημερίας της χώρας. «Ο εξαναγκασμός από τη φυσική καταστροφή είναι κάτι σαν εσωτερική υπόθεση για τους υπερεθνικούς δανειοδότες - η άμεση ανάγκη για τεράστια βοήθεια έγινε τώρα μοχλός αύξησης αποδοτικότητας του κεφαλαίου έτσι ώστε πολλές χώρες που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι, μαζί και η Σρι Λάνκα, να υποκύψουν σε αυτό που λέγεται "δομική ανασυγκρότηση - ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση της αγοράς"».

«Βιβλίο σύγχρονης ιστορίας»

Ολα αυτά, σύμφωνα με τη συγγραφέα, είχαν μια περίεργη ομοιότητα με την επιχείρηση-«σκούπα» του οικονομικού προγράμματος που επιβλήθηκε στο ρημαγμένο από τον πόλεμο Ιράκ το 2003. Κι εκεί είχαν αφανιστεί πρώτα βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιότητες. Είχαμε τη μέθοδο του ηλεκτροσόκ και πάλι. Ωστόσο ήταν κάτι άλλο, πολύ πιο κοντινό, που ώθησε τη Ναόμι να αναλάβει δράση. Η περίεργη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απέναντι στην ερήμωση της Νέας Ορλεάνης - μια απλή θρηνολογία - την έκανε να πειστεί ότι αυτά που είχε παρατηρήσει ως τότε δεν ήταν απομονωμένα περιστατικά ενός τύπου εκμετάλλευσης ανά τον κόσμο, αλλά στρατηγική που επωαζόταν μεθοδικά από ιδεολόγους της ελεύθερης αγοράς. Ηταν η χρήση μιας νέας τακτικής - μέσα από την καταστροφή, την κρίση, την τραυματική εμπειρία να γίνονται πράξη οι ιδέες της οικονομίας. Κάτι τέτοιο έμοιαζε να εξελίσσεται 35 χρόνια τώρα. Σύμφωνα με την Klein, οι ρίζες του εντοπίζονται στο 1973, όταν ανατράπηκε ο αριστερίζων πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή για να ανέβει στην εξουσία ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ. Το στρατιωτικό πραξικόπημα συνοδευόταν από ένα πρόγραμμα δραστικής νεοφιλελεύθερης «επισκευής» της οικονομίας της χώρας...

«Το βιβλίο μου είναι ένα βιβλίο σύγχρονης ιστορίας» δήλωσε η Naomi Klein. «Εχει ονόματα, ημερομηνίες, γεγονότα». Οι συσχετισμοί μέσα στο βιβλίο όμως κάνουν τη διαφορά. Οταν η συγγραφέας συγκρίνει την πολιτικο-οικονομική θεωρία του Friedman με την απεχθή μέθοδο του Ewan Cameron, ψυχιάτρου της CIA, ο οποίος στις δεκαετίες του '50 και του '60 επιχείρησε να απονεκρώνει τις προσωπικότητες των ασθενών του με πειραματικά φάρμακα και ηλεκτροσόκ ώστε να τις ανασυνθέτει μετά όπως ήθελε, και όταν το βίντεο που συνοδεύει το βιβλίο αντιπαραβάλλει σκηνές από τα πειράματα του ψυχιάτρου Cameron, το εγχειρίδιο βασανιστηρίων της CIA, τις επιθέσεις των Αμερικανών στο Ιράκ και το τσουνάμι στην Ασία, είναι σίγουρο ότι δεν μιλάμε για απλή παράθεση περιστατικών.

Κανείς δεν περίμενε μόνο κάτι τέτοιο από τη συγγραφέα του No Logo. Με εκείνο το πρώτο βιβλίο είχε προκαλέσει εν έτει 2000 τη δυσφορία άλλων γιγάντων της εποχής μας, των πολυεθνικών εταιρειών. Οι λεπτομερείς περιγραφές της για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και το ανήλικο εργατικό δυναμικό των πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, καθώς και η εκτεταμένη κριτική στο παράδειγμα της Nike, προκάλεσαν τη σπάνια αντίδραση της εταιρείας που προέβη σε δημόσια απάντηση. Αλλά ο πληθυσμός των πανεπιστημίων είχε κάνει το No Logo σύνθημα. Η Klein, γεννημένη στο Μόντρεαλ, με διπλή υπηκοότητα Καναδής-Αμερικανίδας, δεν θεωρεί τον εαυτό της επαναστάτη. Κάνει τη δουλειά της και έχει τη σταθερή συμπαράσταση του συζύγου της Avi Lewis, εκφωνητή του CBC. Η ίδια προέρχεται από οικογένεια ακτιβιστών, με μητέρα την Bonnie Klein, παραγωγό ταινιών του καναδικού National Film Board, και πατέρα έναν γιατρό που έφυγε στον Καναδά από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον καιρό του πολέμου του Βιετνάμ. Τα πεθερικά της είναι επίσης ακτιβιστές. «Είναι μια παράδοση κι αυτή. Είμαστε μέρος αυτής της παράδοσης και, παρ' ότι δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοια συχνά, είμαι περήφανη που ανήκω σε αυτήν». Και ένας προσωπικός λόγος για τη συγγραφή του βιβλίου The Shock Doctrine; «Ειλικρινά θεώρησα ότι οι αναλύσεις του καιρού μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ζούμε μετά την 11η Σεπτεμβρίου».

* Το προηγούμενο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν «No Logo» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη.


Το ΒΗΜΑ, 07/10/2007 , Σελ.: S05

 

http://www.hivwave.gr/pages/index.php

 


6 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


30 Οκτωβρίου 2008, 09:09
85.
Τρέχοντα θέματα  

Γιορτή 28 Οκτωβρίου- Μ.Δέρειο.

Οι ΠΟΜΑΚΟΙ αντέχουν και θα νικήσουν! 

 Μέχρι πριν λίγες βδομάδες στο Μεγάλο Δέρειο του Έβρου

 • -πιέσεις κ απειλές προς τους αλεβίτες (κυρίως) πομάκους για να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο δημοτικό σχολείο
 • -προκλητικές ανακοινώσεις από το τζαμί ότι "εδώ είναι Τουρκία"
 • -επισκέψεις των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου (Αχμέτ Χατζηοσμάν και Ιλχάν Αχμέτ) επίσης στην ευρύτερη προσπάθεια άσκησης πιέσεων εις βάρος των αλεβιτών κυρίως πομάκων
 • -επισκέψεις 3 Τούρκων βουλευτών και πολυάριθμης θρησκευτικής -ισλαμικής συνοδείας (ιμάμηδων κλπ φερμένους από την Τουρκία)
 • -σικέ εκδηλώσεις για τον καρκίνο του μαστού που έντεχνα μετατρέπονται σε "λαϊκό δικαστήριο" από τους εκατοντάδες φερμένους με πούλμαν από άλλα χωριά εις βάρος της αξιέπαινης ηρωίδας δασκάλας σχεδιασμένα και οργανωμένα από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής
 • -πιέσεις και απειλές "θα σας κάψουμε" εις βάρος ακόμη και της ζωής της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου κ του συζύγου της (βλέπε εφημ εσπρέσο http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=21&la=1&catid=1&artid=854248&pg=1)


όμως σε πείσμα όλης της σατανικής προσπάθειας του τουρκικού προξενείου να ελέγξει το πομακικό αυτό χωριό,

ΣΗΜΕΡΑ
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008


δεκάδες μαθητές του δημοτικού σχολείου του Μ.Δερείου
ντυμένοι στα γαλανόλευκα
παρέλασαν όλο ζωντάνια
απήγγειλαν ποιήματα με τόσο πάθος
τραγούδισαν τα εμβατήρια του 40
σήκωσαν ΨΗΛΑ τις ελληνικές τους σημαίες και
τραγούδησαν περήφανα τον εθνικό μας ύμνο!


Κάποιοι από τους πομάκους μαθητές αφιέρωσαν τα ποιήματά τους στους προπάππους τους που πολέμησαν ηρωικά το 1940 προασπίζοντας την ελληνική γη!

Δίπλα στους μαθητές πολυάριθμοι γονείς και μητέρες (με τις παραδοσιακές φορεσιές και τις μαντήλες) να καμαρώνουν τα παιδιά και την αξιέπαινη προσπάθεια της ηρωικής δασκάλας!


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους
- εκ μέρους του ελλ/κού κοινοβουλίου ο βουλευτής κ. Ηλίας Πολατίδης
- ο Σταύρος Λάλας (που πλήρωσε με 13 χρόνια σκληρής φυλάκισης στις ΗΠΑ την προσφορά του στην Ελλάδα)
- ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Κόκκινος
- στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές
- εκδότες, πολιτευτές, επώνυμοι καθώς και πομάκοι δημοσιογράφοι και
- εκατοντάδες φίλοι της ηρωικής δασκάλας!Τέλος να επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά μετά το 1971 τελέστηκε δοξολογία στην εκκλησία του χωριού! Επιτέλους 37 χρόνια μετά η γαλανόλευκη κυματίζει και κάτι αλλάζει σ αυτό τον τόπο.
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΕΒΡΟΥ 

Μοναδική αντίθεση στην συγκινητική ατμόσφαιρα του Μεγάλου Δερείου ήταν περιστατικό που συνέβη στα Λάβαρα (έδρα του δήμου Ορφέα). Ο γνωστός δήμαρχος κ. Πουλιλιός επέδειξε άλλη μια φορά την εμπάθειά του. Μέλη του Πατρ.Ελλ/κού Συνδέσμου μετέβησαν στα Λάβαρα του Έβρου για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον δήμαρχο και να πετάξουν τρικάκια με τον τίτλο "Κάτω τα χέρια από την δασκάλα και τους Πομάκους"..

Επειδή ο δήμαρχος απουσίαζε (όπως μας ενημέρωσαν) το ψήφισμα θυροκολήθηκε διακριτικά στην εξώπορτα του Δημαρχείου. Δεν πέρασε ούτε ένα λεπτό και ένας δημοτικός σύμβουλος ξέσχισε το ψήφισμα βρίζοντας τους διαμαρτυρομένους ("μαλ... "). Παραδόξως δευτερόλεπτα μετά την θυροκόληση-σχίσιμο του ψηφίσματος διαμαρτυρίας εμφανίστηκε (και ο κατά τ άλλα απουσιάζων) δήμαρχος.

Επέδειξε μάλιστα μια μεγάλη έγρωμη αφίσα για να αποδείξει ότι εθνικές γιορτές γινόταν πάντα στο Μ.Δέρειο και δεν είναι έργο της δασκάλας. Δεν μας ενημέρωσε όμως από που βρήκε αυτές τις φωτογραφίες. Μήπως από τον τέως διευθυντή του δημ/κού σχολείου ο οποίος είχε παραδώσει την επίσημη σφραγίδα του δημοτικού σχολείου στο Τουρκικό προξενείο για να σφραγίσουν λαχνούς? Ή μήπως από τον ψευδο-ιμάμη του χωριού και τέως πρόεδρο της σχολικής επιτροπής. Όπως δεν μας ενημέρωσε ο δήμαρχος και για το ποιος ανέλαβε να εκδώσει και να εκτυπώσει αυτή την αφίσα. (Παρεμπιπτόντως η ελληνική σημαία απουσίαζε από αρκετές φωτογραφίες ενώ το μόνο που θύμιζε γιορτή 25ης Μαρτίου σε μία από αυτές ήταν ένα σκέτο '1821'!). Πάντως μιλώντας σε τοπικό κανάλι χθες βράδυ απέδωσε το "σχίσιμο" του ψηφίσματος και την προκλητική στάση του ιδίου και των δημοτικών του συμβούλων στα "τσιπουράκια" που είχανε πιει πιο πριν.

Δεν αμφιβάλουμε ότι όλοι είμαστε Έλληνες. Όμως τώρα που έφυγε η επίδραση από τα "τσιπουράκια" καλό θα ήταν να προβληματιστεί ο δήμαρχος Ορφέα για ποιο λόγο οι δηλώσεις και οι κινήσεις του προβάλλονται από τα τουρκικά κανάλια. Και για ποιο λόγο τυχαίνει συνοδοιπόροι του στην προσπάθεια να διώξει την ηρωική δασκάλα να είναι άνθρωποι του Τουρκικού προξενείου. Μήπως πρέπει να αφήσει τις προσωπικές εμπάθειες (η χάρη που ζήτησε από τον πατέρα της δασκάλας και πρόεδρο του Αρείου Πάγου για ευνοϊκή μεταχείριση δικαστικής υπόθεσης συγγενή του και η οποία φυσικά δεν έγινε δεκτή) ή μικροπολιτικές επιδιώξεις (πχ ψήφοι μουσουλμάνων στις εκλογές που κατευθύνονται από το Τουρκικό Προξενείο) και να σταθεί πλάι στην προσπάθεια προστασίας των πομάκων από τις αρπαχτικές διαθέσεις της Άγκυρας?
Κάναμε μια βόλτα στο χωριό Μεγάλο Δέρειο. Δεκάδες ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν περήφανα σε όλα σχεδόν τα σπίτια και στα καφενεία των πομάκων κατοίκων του χωριού και σε πείσμα κάθε είδους πρακτόρων ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ και ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ! 

 http://antiparakmi.blogspot.com/2008/10/28_28.html  

============================================================ 

 

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας:

                                 ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Σήμερα 28 Οκτωβρίου 2008, επέτειος του ΟΧΙ, είμαστε συγκεντρωμένοι για να διαμαρτυρηθούμε προς τον δήμαρχο του Ορφέα σχετικά με την στάση που κρατάει ως προς την δασκάλα του Μεγάλου Δερείου Χαρά Νικοπούλου.

Την στιγμή που πράκτορες της Τουρκίας εδώ και χρόνια αλωνίζουν την Θράκη και μαζί με άλλους εγκάθετους και ανθέλληνες προσπαθούν με προπαγάνδα, χρήματα και τρομοκρατία να δημιουργήσουν θέμα με τους πομάκους, περιμένουμε από την ελληνική πολιτεία, λειτουργός της οποίας είναι και ο δήμαρχος κ. Πουλιλιός, να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας για μία γενναία γυναίκα που πράττει εθνικό έργο.

Αντιθέτως παρατηρούμε όχι απλά μία στάση αδιαφορίας αλλά ξεκάθαρα και απροκάλυπτα ο δήμαρχος βάζει εμπόδια στο έργο της δασκάλας. Οι ενέργειες των Τούρκων όσο εχθρικές και αν είναι δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση. Ο ελληνισμός έχει βιώσει και ξέρει πολύ καλά την βαρβαρότητα των γειτόνων στο πέρασμα των αιώνων. Είναι όμως απαράδεκτη η στάση Ελλήνων οι οποίοι πάνω από το εθνικό συμφέρον τοποθετούν μικροπολιτικά συμφέροντα και σκοπούς.

Εμείς ως Έλληνες πατριώτες ανησυχούμε για την κατάσταση στη Θράκη μας και δηλώνουμε πως δε θα επιτρέψουμε σε κανένα ντόπιο ή ξένο να επιτύχει την κοσσοβοποίηση της περιοχής. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι Έλληνες μπορούν να ζήσουν αρμονικά και να προοδεύσουν.

Με αφορμή την σημερινή επέτειο λέμε και εμείς με τη σειρά μας ΟΧΙ στις τουρκικές προκλήσεις, ΟΧΙ στις ανθελληνικές συμπεριφορές. Δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στην δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και το σύζυγο της και θα είμαστε στο πλευρό τους όποτε ξαναχρειαστεί.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

 

http://www.ellinokratein.gr/page2_27.htm

- Στείλε Σχόλιο


29 Οκτωβρίου 2008, 15:33
84.
Ιστορία  

 

 Πυραμίδες στην Κίνα

Πολλοί μη ενημερωμένοι πιστεύουν ότι οι πυραμίδες αποτελούν μια αποκλειστικότητα περιοχών όπως η Αίγυπτος και η Νότιος Αμερική. Είναι γνωστό όμως ότι στην Ελλάδα έχει βρεθεί πλήθος από πυραμίδες, όπως επίσης και σε περιοχές που κανείς δε θα πίστευε πως είναι δυνατό να υπάρχουν (Σιβηρία, Γαλλία, Καμπότζη, Ιρλανδία, Φλόριντα, Αριζόνα, Μοντάνα και Ιλινόις των ΗΠΑ, Ιμαλάια,..).
Από τις πιο εντυπωσιακές αλλά και λιγότερο γνωστές βρίσκονται στην Κίνα. Οι πρώτοι που τις «ανακάλυψαν» ήταν δυο αυστραλοί έμποροι, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Πολύ αργότερα, τον Ιούλιο του 1945, μετά από μια πτήση πάνω από τα εδάφη της επαρχίας Σένσι της Κίνας, κοντά στο Xian, ο James Gaussman πρόσεξε περιοχές με υπερυψωμένα εδάφη και έπειτα από πολλές επαναλαμβανόμενες πτήσεις του διαπίστωσε πως επρόκειτο για πλήθος πυραμίδων που έδειχναν να είναι σκεπασμένες με χώμα. Πήρε φωτογραφίες, έπρεπε όμως να περιμένει τον εκδημοκρατισμό της χώρας ώστε να πάρει άδεια για να επαληθεύσει τις παρατηρήσεις του.


Τον Οκτώβριο του 1994, ο Hartwig Hausdorf, ερευνητρής και συγγραφέας σχετικός με τις πυραμίδες, πήρε με ειδική άδεια από τον Chen Jian Li, υψηλό αξιωματούχο της Κίνας, μια πρόσκληση να επισκευθεί τη συγκεκριμένη περιοχή. Ήρθε σε επαφή με αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου Bei Jing, ωστόσο αυτοί ήταν αρκετά συγκρατημένοι και λιγομίλητοι, κάτι που έδειχνε ότι προφανώς οι αρχαιολόγοι είχαν ως αποστολή τους να μη δώσουν στοιχεία και έκταση στο θέμα… Παρ’ όλα αυτά, ο Hausdorf κατάφερε να επισκευθεί και να δει από κοντά τις πυραμίδες, τον αριθμό των οποίων υπολόγισε στις 900.

 

 

Ορισμένες από τις πυραμίδες αυτές βρίσκονται σήμερα σε αξιολύπητη κατάσταση, αφού καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν από τους εκάστοτε γεωργούς της περιοχής. Είναι σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευασμένες από πηλό και χώμα και όχι από λίθους, και κάποιοι γεωργοί είχαν μάλιστα φτάσει στο σημείο να αφαιρούν υλικά πάνω από τις πυραμίδες για την περιποίηση των κτημάτων τους. Ο Hausdorf δυσκολεύθηκε πολύ να ανανεώσει την άδειά του για τις έρευνες που πραγματοποιούσε. Η κινέζικη κυβέρνηση έγινε πλέον (σήμερα) υπερπροστατευτική σχετικά με τους τόπους αυτούς, μην επιτρέποντας πια καμιά έρευνα ή ανασκαφή. Όπως εκμυστηρεύθηκε στον Hausdorf ένας κινέζος αρχαιολόγος, ο Xia Nai, οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν από τη μέλλουσα νέα γενιά των κινέζων επιστημόνων.

 


Περίεργο σεβασμό δείχνουν οι κινέζοι για τους απογόνους τους, φυτεύοντας κωνοφόρα δέντρα πάνω στις πυραμίδες τους! Η κινέζικη κυβέρνηση φύτευσε ταχείας ανάπτυξης κωνοφόρα στις πυραμίδες, έτσι ώστε σε 20 χρόνια κανείς να μη μπορεί να πει εάν πρόκειται για πυραμίδες ή για φυσικούς λοφίσκους με δέντρα πάνω της… (Μήπως αυτό θυμίζει σε κάποιους από εσάς κάτι ανάλογο με τις ελληνικές πυραμίδες στην ελληνική επαρχία;)

 

 


Η Μεγάλη Λευκή Πυραμίδα.
Όλες οι πυραμίδες, με εξαίρεση μιας στα βόρεια, έχουν πλάτος που ποικίλει από 25 έως 100 μέτρα. Εκείνη που βρίσκεται στα βόρεια, στην κοιλάδα Κιν Λιν, ονομάσθηκε «Η Μεγάλη Λευκή Πυραμίδα». Είναι τεράστια, με ύψος γύρω στα 300 μέτρα. Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον σχετικά με την πυραμίδα αυτή είναι ο λόγος για τον οποίο η κινέζικη κυβέρνηση δεν έδωσε άδεια στον Hausdorf να βρεθεί εκεί προκειμένου να πραγματοποιήσει τις έρευνές του. Στους γύρω χώρους που περιβάλλουν το θαύμα αυτό, η κυβέρνηση έφτιαξε μια βάση εκτόξευσης του πυραύλου του διαστημικού προγράμματος της χώρας και, φυσικά, η περιοχή απαγορεύεται στους επισκέπτες…


Τι ηλικία έχουν αυτές οι πυραμίδες; Ο καθηγητής Wang Shiping από το Xian θεωρεί ότι χτίσθηκαν το 4.500 π.Χ.


Σύμφωνα με τα χρονικά του Sima Qian, ο οποίος έζησε από το 145 π.Χ. ως το 86 π.Χ., μια από τις πυραμίδες χτίσθηκε από 700.000 άνδρες έτσι ώστε να κλείσει μέσα της τη σωρό του αυτοκράτορα Huangdi ο οποίος είχε κατακτήσει την περιοχή. Η πυραμίδα αυτή, αποτελούσε την κεντρική πυραμίδα και είχε (σύμφωνα με τα χρονικά) την ιδιαιτερότητα να περιλαμβάνει ένα σύστημα ασφαλείας πολύ προηγμένο για την εποχή, που περιελάμβανε ενεργοποιητές παγίδων. Είχε όμως ακόμα μια ιδιαιτερότητα: ακουμπούσε πάνω σε μια «λίμνη» από υδράργυρο. Ο Hartwig Hausdorf έκανε αναλύσεις του εδάφους στην περίμετρο των κτισμάτων αυτών και βρήκε πράγματι μια ανεξήγητη περιεκτικότητα υδραργύρου στο χώμα…

Η διαφορά στη χρονολόγηση των πυραμίδων, μέσα από τις εκτιμήσεις του Wang Shiping και των χρονικών του Sima Qian, θέτει, όπως και στην περίπτωση των αιγυπτιακών πυραμίδων και της Σφίγγας, ένα αναμφίβολα σημαντικό πρόβλημα. Το ερώτημα είναι αν τα κτίσματα αυτά έχουν ανεγερθεί σχετικά πρόσφατα ή αντιθέτως πριν από πολλά πολλά χρόνια και απλώς «επαναλειτούργησαν» από τους αρχαίους άρχοντες της περιοχής.

 

Πηγή:  http://www.supernatural.gr/index.html

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Quiz για δυνατούς λύτες: 

Πόσα είναι τα γυάλινα κομμάτια που απαρτίζουν την Πυραμίδα του Λούβρου;

 


 


1 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


28 Οκτωβρίου 2008, 04:18
83.
Κλαυσίγελως  

 

 Αναδημοσίευση από ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ!

 

Και τώρα που τιμωρήσαμε το Ρουσσoπουλο και το Βατοπέδι δε πουλάει αρκετά, τι θα κάνουμε?
Τώρα που όλα θα γίνουν όπως ήσαν και για τους δυο πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής μας, τι θα κάνουμε?
Μην ανησυχείτε!
Κάτι θα βρούμε για να σκεπάσουμε τα προβλήματα της χώρας.
Μπορεί να βάλουμε τον Παγκοσμιοποιημένο να ξανατσακωθει μέσα στο κόμμα του. Άλλωστε είναι η σειρά του.
Nα ξεκουραστεί και λίγο ο Κώστας!
Ύστερα είναι και το άλλο.
Πρέπει αύριο να καταθέσουν και στεφάνι.
Να πάρουν το σοβαρό τους ύφος, το ηγετικό, και να καταθέσουν στεφάνι, σ' αυτούς που ήταν το αντίθετο απ τους σημερινούς πολιτικούς:
Kορόιδα που πεθάναν για τη λευτεριά της πατρίδας τους.
τστστστσ
Τι αναχρονισμός!
Γιατί να πεθάνουν?
Θα μπορούσαν να το διαπραγματευτούν με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς.
Να παραχωρήσουν τη Φλώρινα και τη Καστοριά.
Ε! και τι θα γινόταν?
Αλλά ξέχασα.
Δεν υπήρχε τότε η τηλεόραση να δείξει τα μπουτάκια που τραγουδάνε, ούτε τα σκάνδαλα, έτσι ώστε να το σκεπάσουν!
Πήραν τα όπλα τα κορόιδα και πήγαν να αναμετρηθούν στα ίσια με δεκαπλάσιο στρατό.
Οι γυναίκες κουβάλαγαν σφαίρες μέσα στα χιόνια.
τι κορόιδα!
κι αν έσπαγε κανένα νύχι?
κι αν σκιζόταν κάνα καλσόν?
Άσε που το μακιγιάζ θα καταστρεφόταν μέσα σ αυτά τα χιόνια!
Ήταν κορόιδα γιατί ήξεραν κατά που πέφτουν οι Θερμοπύλες και τι έγινε εκεί!
Εθνικιστικά σταγονίδια!!
Δεν υπήρχε τότε ο πολιτισμός των τωρινών πολιτικών μας, που λένε πριν τους Κυπρίους "ναι" στο σχέδιο Αναν για τη Κύπρο.
Δεν υπήρχε τότε ο κωλονακιστικος πολιτισμός των τωρινών υπουργών εξωτερικών που λένε “ναι” στο να διαπραγματευτούμε τη Μακεδονία.
Δεν υπήρχε τότε η τρομακτική κουλτούρα των τωρινών "δημοσιογράφων", που σκεπάζουν τα τραγικά γεγονότα με τα σκανδαλακια που δεν ενδειαφερουν κανένα.
Είμαι τελικά τυχερός που ζω τη σημερινή εποχή!
Έχω τους πολιτικούς που μου αξίζουν, μέσα σε μια δημοκρατία που αποφασίζω εγώ, κάθε τρία με τέσσερα χρόνια, ποιους θα στείλω στη Βουλή να σηκώνουν το χεράκι να ψηφίζουν ο,τι τους επιβάλλουν τρία τέσσερα άτομα και τα αφεντικά τους.
Έχω δικαίωμα επιλογής!
Νοιώθω ελεύθερος να επιλέξω ποιος θα με κοροϊδέψει.
Τότε ήταν χάλια!
Όποιος πήγαινε να τους κοροϊδέψει τον πολέμαγαν!
Οποία υποκουλτούρα Θεέ μου.
Άκου τώρα τι μου ήρθε:
Να πω ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ σ αυτούς που έχυσαν το αίμα τους τότε!
Άκου τι μου ήρθε να πω τώρα:
Παππού που αγωνιστηκες στο ΕΑΜ για μια λεύτερη Ελλάδα που να ανήκει στους Έλληνες, ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΔΗΓΕΙΣ!


2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


27 Οκτωβρίου 2008, 04:21
1940 - Δεν ξεχνώ
Ιστορία  

video 

video 

video 


3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


19 Οκτωβρίου 2008, 15:42
81.
Κλαυσίγελως  

video 

4 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


15 Οκτωβρίου 2008, 09:25
80.
Απόψεις  

Συζήτηση του στάρετς (=ρωσσική προσφώνηση οσίων πατέρων) Αρσένιου, με συγκρατουμένους του στις σοβιετικές φυλακές, σχετικά με τα αίτια του ξεσπάσματος των κολλίγων στην τσαρική Ρωσία και τις ακόλουθες επαναστάσεις.
( εκοιμήθη το 1970 μετά από πολλές δεκαετίες ταλαιπωριών σε φυλακές και εξορίες )

«Σάς άκουσα να κατηγορείτε την εξουσία, το σύστημα, τους ανθρώπους. Λέτε πως ο κομμουνισμός γκρέμισε εκκλησίες,φυλάκισε πιστούς, πολέμησε την Εκκλησία. Ναι, έτσι είναι.

Ας εξετάσουμε όμως τα πράγματα συνολικότερα και βαθύτερα.

Ας ανατρέξουμε σε όσα προηγήθηκαν. Πολύ πρωτύτερα ο λαός μας είχε χάσει την πίστη του, είχε περιφρονήσει την παράδοσή του, είχε λησμονήσει την ιστορία του, είχε αρνηθεί τα ιερά και τα όσιά του. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Η τωρινή εξουσία; Εμείς φταίμε! Και τώρα θερίζουμε ότι σπείραμε…
Ας θυμηθούμε, τι παράδειγμα έδιναν στο λαό οι διανοούμενοι, οι ευγενείς, οι έμποροι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, και προπαντός, τι παράδειγμα δίναμε εμείς, οι κληρικοί.
Ήμασταν οι χειρότεροι απ’ όλους!
Γι’ αυτό και των παπάδων τα παιδιά, βλέποντας μέσα
στις οικογένειες τους την ανηθικότητα και τη φιλοχρηματία, γίνονταν οι πιο φανατικοί άθεοι, οι πιο μαχητικοί επαναστάτες
. Πολύ πριν από την επανάσταση του 1917 ο κλήρος είχε χάσει κάθε δυνατότητα καθοδηγήσεως του λαού.

Από το πλήθος των μοναστηριών της πατρίδας μας, μόνο πέντ’ έξι ήταν φωτεινοί φάροι του Χριστιανισμού και του πνεύματος: το Βάλαμο, η Όπτινα με τους μεγάλους στάρτσι, το Ντιβέγιεβο, το Σάρωφ και ίσως ένα - δύο ακόμα. Στα υπόλοιπα όχι μόνο την πίστη και την αρετή δεν συναντούσε κανείς, αλλά και σκανδαλιζόταν από το κοσμικό φρόνημα και την ανόητη επιδεικτικότητα.

Τι μπορούσε να πάρει ο λαός από τέτοιους ρασοφόρους, από τέτοιους δήθεν εκπροσώπους του Θεού; Εμείς τον σπρώξαμε στην επανάσταση, γιατί δεν του δώσαμε το καλό παράδειγμα. Δεν του εμπνεύσαμε την πίστη, την αγάπη, την υπομονή, την ταπείνωση.

Μην τα ξεχνάτε όλ’ αυτά, μην τα ξεχνάτε! Γι’ αυτό μας εγκατέλειψε τόσο εύκολα ο λαός.

Γι’αυτό αρνήθηκε μαζί μ’ εμάς και το Θεό. Γι’ αυτό γκρέμισε τις εκκλησιές.
Δεν μπορώ, λοιπόν, να κατηγορήσω την εξουσία, το σημερινό καθεστώς.

Γιατί οι σπόροι της αθεΐας έπεσαν τότε στο έδαφος πού εμείς οι ίδιοι είχαμε προετοιμάσει με τα λάθη μας και τον ξεπεσμό μας. Αυτή ήταν η αιτία και η αρχή του κακού. Όλα όσα ακολούθησαν,ακόμα και τούτο το στρατόπεδο και το μαρτύριο μας και οι άσκοπες θυσίες τόσων αθώων ανθρώπων, δεν είναι παρά οι αναπόφευκτες συνέπειες."

- Στείλε Σχόλιο


15 Οκτωβρίου 2008, 01:12
79.
Τρέχοντα θέματα  

 

Την ερχόμενη Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Εξαρχείων έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής, καθώς και των επαγγελματιών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την Πατησίων, όπου και οι κάτοικοι θα κόψουν την κυκλοφορία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν…

ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ανακοίνωση κατοίκων και επαγγελματιών οι οποίοι καλούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει ως εξής:

«Εδώ και δεκαετίες, παρακρατικά συμφέροντα καταστρέφουν συστηματικά τα Εξάρχεια. Δεκάδες έμποροι ναρκωτικών, με την ανοχή της Αστυνομίας, έχουν δημιουργήσει στην πλατεία Εξαρχείων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στον λόφο του Στρέφη, το μεγαλύτερο super market πρέζας στην Ευρώπη. Καθημερινά, εκατοντάδες χρήστες από όλη την Αθήνα συνωστίζονται σε ένα εκρηκτικό ''παζάρι δηλητηρίου''. Την ίδια στιγμή, το ''κράτος'' επέλεξε να εγκαταστήσει ΟΚΑΝΑ στην πυκνοκατοικημένη οδό Ερεσού, δίπλα σε σχολεία, ώστε οι έμποροι να έχουν συγκεντρωμένη ''πελατεία''.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ -επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση -γίνονται με την ανοχή της Αστυνομίας και τη συνδρομή παρακρατικών κυκλωμάτων και πολιτικών προσώπων, που έχουν δημιουργήσει το κράτος του ''ΕΞΑΡΧΙΣΤΑΝ'', το οποίο διοικείται από συμμορίες και χούλιγκαν. Δεν αναφερόμαστε στους πραγματικούς αναρχικούς. Αναφερόμαστε στους βάνδαλους κουκουλοφόρους, οι οποίοι υποδύονται τους αναρχικούς, καίνε, σπάνε, καταστρέφουν περιουσίες και καταστήματα, χτυπάνε με λοστούς και μαχαίρια, απειλούν και διαστρέφουν κάθε ιδεολογική ταυτότητα.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ που δεν συλλαμβάνονται ποτέ και η Αστυνομία τους ωθεί να ''φωλιάζουν'' στα Εξάρχεια, ώστε να χρησιμοποιούνται για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης σε περιόδους πολιτικών κρίσεων. Αυτοί που παρουσιάζονται από την ίδια την ΕΛΑΣ ως δήθεν ''φόβητρο'' για να μην επεμβαίνει ποτέ στα Εξάρχεια. Αυτοί, που η ''δράση'' τους οδηγεί έντεχνα σε επιβολή ακραίων μέτρων κατά του κοινωνικού συνόλου και σε πτώση των αξιών των ακινήτων, τα οποία αγοράζονται σε ευτελείς τιμές από κάποιους επιτήδειους με κρατικά αξιώματα».

ΓΙΑ ΟΛΑ τα παραπάνω -τονίζουν ακόμη οι σύλλογοι και φορείς της περιοχής- «τον τελευταίο χρόνο επισκεφθήκαμε τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης κ. Χαρ. Καλόγερο, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Γιώργο Φωτεινόπουλο», και επισημαίνουν ότι, «κανένας από αυτούς δεν έκανε τίποτε για το πρόβλημά μας εκτός από το να δώσει αόριστες υποσχέσεις!»

ΤΕΛΟΣ καταγγέλλουν τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο και Υγείας Δ. Αβραμόπουλο ότι αρνήθηκαν να τους δεχθούν και απαιτούν από το κράτος που φορολογεί τους πολίτες «να αστυνομεύει τη γειτονιά τους όσο τουλάχιστον αστυνομεύεται κάθε γειτονιά της Αθήνας...». Οι κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής λοιπόν, κατεβαίνουν σε κινητοποίηση με βασικά συνθήματα: ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ! ΟΧΙ ΣΤΟ «ΑΒΑΤΟ»! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ! Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ! Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια», ο Σύλλογος Καταστηματαρχών «ο Φιλογείτων», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαρχείων-Νεάπολης «Η Γειτονιά», καθώς και η Επιτροπή Κατοίκων Εξαρχείων.

AΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


- Στείλε Σχόλιο


14 Οκτωβρίου 2008, 01:00
78.
Απόψεις  Μουσική  

“…Ο λαός επίσης είναι από τη φύση του πατριώτης. Αγαπά τη γη όπου γεννήθηκε, το κλίμα μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε…Ο πραγματικός, ζωντανός, ισχυρός, φυσικός πατριωτισμός του λαού, δεν είναι καθόλου εθνικός πατριωτισμός, ούτε καν τοπικός, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του αποκλειστικά κοινοτικός. Αλλά αγαπά ακόμα τη γλώσσα που μιλά…Ταυτίζεται επίσης με τα έθιμα και τις αληθινές ή λαθεμένες αντιλήψεις της χώρας του. Αν αυτά τα έθιμα, αυτές οι ιδέες κι αυτή η γλώσσα καλύπτουν μια περιοχή, τότε αρχίζει να γίνεται πραγματικά ένας τοπικός πατριώτης. Αν καλύπτουν ένα ολόκληρο έθνος, τότε γίνεται ένας εθνικός πατριώτης. Με την έννοια αυτή, κανείς δεν είναι τόσο βαθιά ούτε τόσο ειλικρινά πατριώτης όσο ο λαός…

(Μ. Μπακούνιν και Ιταλία, 2ο μέρος, σελ. 81-83 μετ. Πόλυ Γκέκα, εκδ. Πλέθρον)

 

video 

6 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


12 Οκτωβρίου 2008, 04:09
Ποια είναι η αλήθεια γύρω από την υπόθεση Άλεξ; .
Τρέχοντα θέματα  

Αναδημοσίευση απο το blog Alkimos archive

Έκκληση σε όλους, για συνεισφορά στην αποκάλυψη της αλήθειας.

.

 Για μία ακόμα φορά αποδείχθηκαν τα παραδοσιακά ΜΜΕ, και ειδικά η τηλεόραση, όχι μόνο ανίκανα να συνεισφέρουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε πως συνέβαλαν μάλιστα, στην συσκότιση και την παραπληροφόρηση. .


Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις δημοσιογράφων, οι οποίοι έδειξαν ειλικρινή ευαισθησία και εργάστηκαν με ζήλο για να βγει η αλήθεια στο φως, για μια υπόθεση, η οποία συγκλόνισε κυριολεκτικά την ελληνική κοινωνία. Επειδή όμως η είδηση που φτάνει να δημοσιευθεί δεν ελέγχεται από τους ίδιους τους δημοσιογράφους, αλλά από άλλους μηχανισμούς, το τελικό αποτέλεσμα ήταν να κυριαρχήσει γύρω από αυτό το θέμα ένα αλαλούμ αντικρουόμενων πληροφοριών, που όχι μόνο κούρασε τελικά τον κόσμο, αλλά και τον αηδίασε. Ο κανιβαλισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Το ότι πολλοί από τον χώρο αυτό έσπευσαν επίσης να επωφεληθούν, εκμεταλλευόμενοι το αναπτυγμένο ενδιαφέρον του κόσμου, δεν το συζητάμε, διότι αυτό έγινε με τόσο ωμό και χυδαίο τρόπο, που δεν ήταν δυνατόν να ξεφύγει από την αντίληψη και του ποιο αδιάφορου τηλεθεατή.

Με το post αυτό δεν έχω σκοπό να αναπαράγω και εγώ τα όσα έχουν στο μεταξύ χιλιοειπωθεί, ούτε έχω να προσθέσω οτιδήποτε. Θα ήθελα μόνο να κεντρίσω το ενδιαφέρον και την ευαισθησία των συναδέλφων μπλόγκερ (ειδικά από τα ποιο δημοφιλή μπλοκ, όπως για παράδειγμα: “press.gr”, “troktiko”, “kafeneio” κ.λ.π.), προκειμένου να ζητήσουμε την συμπαράσταση του κόσμου, ώστε να βρεθεί η αλήθεια. Ας δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο που μας διαβάζει, να συνεργαστεί μαζί μας, χωρίς υστεροβουλίες και κατευθυνόμενα συμφέροντα, και έχω την πεποίθηση ότι μπορεί να φτάσουμε τελικά στην άκρη του νήματος.

Κάνω έκκληση λοιπόν, να ζητήσουμε από τους αναγνώστες μας να καταγγείλουν (έστω ανώνυμα) ό,τι γνωρίζουν για το συγκεκριμένο γεγονός, και ίσως και για άλλα, που αφορούν ειδικά στην οργανωμένη παιδεραστία -διότι πολύ φοβάμαι ότι περί αυτού πρόκειται.

Κάνω αυτή την έκκληση, διότι έχω σχηματίσει την άποψη πως η υπόθεση αυτή μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα από τα ποιο σοβαρά αποστήματα της ελληνικής κοινωνίας, που όσο μένει καλυμμένο μας δηλητηριάζει όλους, κι αν δεν σπάσει έγκαιρα, μπορεί να μας φέρει τελικά αντιμέτωπους με πολύ ποιο οδυνηρά γεγονότα, στο μέλλον.

. Ας μη ξεχνάμε, πως αυτά τα ανθρωπόμορφα κτήνη κυκλοφορούν ανάμεσά μας. .
Γι’ αυτό, ας προλάβουμε τα χειρότερα, κάνοντας ό,τι περνάει από το δικό μας χέρι.

. Η δύναμη των μπλογκς είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε.


~~~~~
Οσοι θέλετε, αναδημοσιεύστε παρακαλώ.

 ~~~~~

Κάτι προέκυψε ΕΔΩ!

 ~~~~~

 


8 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


11 Οκτωβρίου 2008, 20:37
76.
Ιστορία  

 

Σεπτέμβρης 1955 - Η Τουρκική θηριωδία στην Κωνσταντινούπολη (κλικ)

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία που ιδρύθηκε στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας γνωρίζοντας την ανωτερότητα του ελληνικού στοιχείου στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην παιδεία, αλλά και την πληθυσμιακή υπεροχή, από την αρχή εφάρμοσε σχέδια αφελληνισμού. Οι διωγμοί, οι μαζικοί εξισλαμισμοί, το παιδομάζωμα, οι σφαγές ήταν τα μέτρα που υιοθέτησαν για την συρρίκνωση του ελληνισμού, ώστε να εδραιωθούν αφού γνώριζαν ότι τα εδάφη που κατέκτησαν δεν τους ανήκαν ποτέ στο παρελθόν. Η Τουρκία σαν διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνέχισε και συνεχίζει μέχρι σήμερα την ίδια τακτική.

Τα γεγονότα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη αποτελούν ένα ακόμη μέρος του συνεχούς διωγμού των Ελλήνων. Αφορμή για τo «πογκρόμ» του Σεπτέμβρη του 1955 στάθηκε ο επαναστατικός αγώνας των Κυπρίων τον Απρίλιο του ιδίου έτους εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας αφού η τελευταία δεν αναγνώριζε το δικαίωμα του κυπριακού ελληνισμού για αυτοδιάθεση. Η Ελλάδα προσφεύγει στον ΟΗΕ για το Κυπριακό ενώ η Βρετανία συγκαλεί στο Λονδίνο Τριμερή Διάσκεψη εμπλέκοντας έντεχνα στο Κυπριακό και την Τουρκία η οποία είχε παραιτηθεί υπέρ της Αγγλίας από κάθε δικαίωμα της στην Κύπρο από το 1878 όταν είχε πουλήσει το νησί στους Βρετανούς.

Έτσι η Βρετανία κατορθώνει να καταστήσει το Κυπριακό ελληνοτουρκικό πρόβλημα, ενώ η ίδια αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή ακυρώνοντας τον κυπριακό αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα. Παράλληλα υποδεικνύει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις καθώς και τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας και σε συνεργασία καλλιεργούν το κατάλληλο εχθρικό κλίμα κατά των Ελλήνων. Ο τουρκικός τύπος με ψευδή δημοσιεύματα εξάπτει τον τουρκικό φανατισμό, το σύμπλεγμα κατωτερότητας που πάντα αισθάνονταν οι Τούρκοι έναντι των Ελλήνων μετατρέπεται σε ανθελληνική υστερία.

Αιτία για να ξεκινήσουν οι αθλιότητες του τουρκικού όχλου σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης ήταν η είδηση ότι ανατινάχθηκε το σπίτι του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη από Έλληνες.

Στην πραγματικότητα η «βόμβα» είχε τοποθετηθεί από τον Τούρκο φοιτητή στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Οκτάι Εγκίν, ο οποίος ήταν γιος μουσουλμάνου βουλευτή στην Ελληνική Βουλή, σε συνεργασία με το προσωπικό του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης. Τον εκρηκτικό μηχανισμό τον είχε προμηθευτεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίας και εξερράγη στην αυλή του κτηρίου χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Πριν ακόμα μεταδοθεί η είδηση από τον τουρκικό τύπο συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μνημείο του Κεμάλ στο Ταξίμ της Πόλης πλήθος φανατισμένων και οργανωμένων τούρκων, ενώ φορτηγά αυτοκίνητα μετέφεραν συνέχεια ομάδες κρούσης από άξεστους Τούρκους επαρχιώτες.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το BBC του Λονδίνου μετέδωσε την είδηση της έκρηξης μισή ώρα προτού γίνει αυτή! Το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου ένα μαινόμενο πλήθος από 50.000 Τούρκους εξοπλισμένοι με τσεκούρια, ρόπαλα, αξίνες, σιδερένιους λοστούς, σφυριά και μπιτόνια βενζίνης στράφηκε κατά των Ελλήνων της Πόλης και των περιουσιών τους. Οι επιδρομείς φονιάδες υπό την καθοδήγηση της παρακρατικής οργάνωσης «η Κύπρος είναι τουρκική» και με συνθήματα «θάνατος στους γκιαούρηδες», «σφάξτε τους Έλληνες προδότες» και άλλα πολλά επιδόθηκαν σε κάθε είδους βαρβαρότητα. Βιασμοί γυναικών, μικρών κοριτσιών, αλλά και αγοριών, πυρπολήσεις εκκλησιών, οικιών, καταστημάτων, καταστροφή τάφων και κοιμητηρίων, λεηλασίες και κάθε είδους καταστροφή σε ελληνικά ιδρύματα είναι μόνο μερικές από τις βιαιοπραγίες που κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου υπό τα βλέμματα της αστυνομίας και του στρατού.

~*~

Ο δημοσιογράφος Γ. Καράγιωργας υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της αγριότητας των τούρκων, σε ομιλία του για τα 40 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά περιέγραψε κάποια περιστατικά, μεταφέρω εδώ μόνο δύο.

 • Στο Γενή Σεχίρ, ώρα 7 το απόγευμα μέσα στη μέση του δρόμου, ο όχλος περικύκλωσε ένα κοριτσάκι 6 ετών, το παρέδωσε σ΄ έναν ημιπαράφρονα χαμάλη γνωστό ως «γορίλα» και εκείνος παρουσία δύο χιλιάδων ατόμων το εβίασε επανειλημμένως, ενώ το πλήθος ούρλιαζε, «αυτά παθαίνουν οι Έλληνες. Σκότωσέ την, σκότωσέ την την σκύλα την Ελληνίδα».
 • Μόλις δόθηκε το σύνθημα της επιθέσεως, κύματα όχλου μπήκαν στην εκκλησία, για να την καταστρέψουν. Μέσα όμως βρισκόταν εκείνη την στιγμή ο αρχιδιάκονος, ο οποίος επιχείρησε να τους εμποδίσει. Οι Τούρκοι άρχισαν να τον ξυλοκοπούν και να προσπαθούν να του βγάλουν τα ράσα. Ο αρχιδιάκονος αντέστη, αλλά υπέκυψε. Από τις φωνές, τα ουρλιαχτά και την φασαρία ανησύχησε η μητέρα του ιερωμένου κι έντρομη έτρεξε στην εκκλησία. Το πλήθος την εκύκλωσε και άρχισε να την κτυπά, ενώ πιο πέρα ο γιος της δεμένος πισθάγκωνα σε μια καρέκλα μετεφέρετο από το πλήθος στην έξοδο. Εκεί αφού τον άφησαν, ανέθεσαν σε έναν αλήτη να τον ξυρίσει χωρίς σαπουνάδα. Όταν τον εξύρισαν, τον μετέφεραν στο καμπαναριό από κάτω και του ‘καναν περιτομή. Ύστερα τον άφησαν εξαντλημένο και αιμορραγούντα.

Ο απολογισμός των βάρβαρων επεισοδίων ήταν, ο θάνατος 20 Ελλήνων και ο τραυματισμός άλλων 300 περίπου, ο βιασμός 200 Ελληνίδων -βιάστηκε επίσης ακόμη και μια έγκυος Ελληνίδα 6 μηνών, μπροστά στα μάτια του άντρα της-και αδιευκρίνιστος αριθμός ανδρών και αγοριών. Η καταστροφή 4348 εμπορικών καταστημάτων, 27 φαρμακείων, 26 σχολείων, 110 ξενοδοχείων, 73 εκκλησιών, 21 εργοστασίων, 3 εφημερίδων και περίπου 2600 οικιών. Όλα τα παραπάνω ήταν ελληνικές ιδιοκτησίες τις οποίες κατέστρεψε ο πολιτισμός του «εξπρές του μεσονυκτίου».

Μετά τα επεισόδια η συρρίκνωση του Ελληνισμού στην Τουρκία είναι ραγδαία: από τις 100.000 περίπου Ελλήνων πριν τα επεισόδια δεν θα απομείνουν παρά μόνο λίγες χιλιάδες που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα την ευημερούσα ελληνική μειονότητα.
Η βαρβαρότητα της Άγκυρας δεν ήταν η μόνη υπεύθυνη για τα απάνθρωπα αυτά γεγονότα. Η κυβέρνηση του Μεντερές είχε σχεδιάσει τα επεισόδια σε κεντρικό επίπεδο και ασφαλώς με αγγλική προτροπή.

Στα βρετανικά αρχεία υπάρχουν έγγραφα τα οποία τονίζουν ότι θα ήταν ωφέλιμο για την Αγγλία ένας ξεσηκωμός στην Πόλη εναντίον των Ελλήνων.
Είναι επίσης σημαντικό ότι Άγγλος διπλωμάτης σε τηλεγράφημα που έστειλε στο Λονδίνο από την Αθήνα αναφέρει «αρκεί ένα κτύπημα στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη για να προκληθεί μείζονα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είναι άριστες αυτή την περίοδο».

Ο πρωθυπουργός Α.Μεντερές προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στους κομμουνιστές αιφνιδιασμένος και αυτός από το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και υπό το βάρος του διεθνούς τύπου που πρόβαλε τις τουρκικές θηριωδίες.Την πολιτική της συστηματικής εξόντωσης των μειονοτήτων στην Τουρκία φανερώνει και η κυνική δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ισμέτ Ινονού μετά τα γεγονότα, «είναι καλό που δεν αναμείχθηκε το κόμμα μας στα γεγονότα, όμως οι εκδηλώσεις αυτές ήταν πολύ καλά οργανωμένη εθνική ενέργεια και ωφέλιμη για να καθαρίσει η χώρα μας από το ελληνικό στοιχείο, που είναι ένας βραχνάς».

Η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε έναντι της Τουρκίας την πάγια πολιτική που εφαρμόζουν ως σήμερα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, περιορίστηκε σε διαβήματα προς την Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ θα επιρρίψουν τις ευθύνες για τα γεγονότα της Πόλης στους Τούρκους, αλλά και στους Έλληνες! Επίσης δεν καταδίκασαν τα επεισόδια ούτε εξέφρασαν και την συμπάθεια τους στα θύματα, ενώ αξίωσαν να σταματήσουν οι ελληνοτουρκικές διενέξεις προς χάριν της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Από τότε οι ευαισθησίες των Αμερικανών ως προς τις μειονότητες ήταν επιλεκτικές. Η «αποκατάσταση» της εθνικής μας αξιοπρέπειας έγινε με την έπαρση της ελληνικής σημαίας και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Σμύρνη όπου και εκεί είχαν γίνει ανάλογα επεισόδια σε βάρος των Ελλήνων.

Ο Μεντερές πέντε χρόνια μετά θα ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα, θα δικαστεί μαζί με τον υπουργό εξωτερικών Φ.Ζουρλού, θα κριθούν ένοχοι μεταξύ άλλων και για τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 και θα καταδικαστούν εις θάνατον δια απαγχονισμού.

Σήμερα η Τουρκία προετοιμάζει αργά αλλά σταθερά το έδαφος για ανάλογα γεγονότα στην Α. Θράκη. Σήμερα δεν είναι η Βρετανία αυτή που κινεί και σχεδιάζει την τουρκική απειλή στην Α. Θράκη, αλλά οι ΗΠΑ και το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και με Τούρκους πράκτορες.

Macedonia Forum

 


- Στείλε Σχόλιο


11 Οκτωβρίου 2008, 02:30
75.
Μουσική  

video 

It's summer and the bombs are falling

People are getting killed
And the weather is fine
Your daddy is bombing
In the name of humanism
He is well paid baby, don't you cry.
Don't you cry.

Fly high, strike with thunders might
Win without a fight
Beat the evil and savage
Kill the lice, we are the good guys
Don't apologize for collateral damage,
Don't you cry.

It's summer and your daddy is bombing
But he wont get killed;
He flies high in the sky
He stops things from doing things;
It aint bad when these things die, when they die
Justice is done, baby don't cry

Don't you cry, daddy is flying high
You wont be bombed by the evil and savage
Don't you cry, be the winning guy
Only losers cry for collateral damage
Don't you cry.
Don't you cry.
Don't you cry.

One of these mornings
Your daddy will return from war
He 'll come to your cradle
to take you in his arms
But until that morning baby,
No one's going to stain you with blood
He's just doing his job,
So don't you cry.

Daddy rides the sky like a knight
Hits with stormy might
Awes the evil and savage
It's a fair fight, we are always right
We won't be stopped by collateral damage
Don't you cry, don't you cry, don't you

Stop these cries, we are saving lives
We are civilized
We're not evil and savage
We don't torture, we don't terrorize
Blame our enemies for collateral damage
Don't you cry, be the winning guy
We cant be stopped by
(Bye-bye)


---------------------------------------------

Είναι Καλοκαίρι και οι βόμβες πέφτουν

Ανθρωποι σκοτώνονται
κι ο καιρός είναι υπέροχος.
Ο μπαμπάς σου βομβαρδίζει
στο όνομα του ανθρωπισμού.
Παίρνει καλά λεφτά μωρό,
μην κλαις.

Πετά ψηλά, κεραυνοβολεί,
νικά χωρίς να πολεμήσει.
Χτυπά τους διαβολικούς βάρβαρους,
εξοντώνει τις ψείρες, είμαστε οι καλοί.
Μην απολογείσαι για τις παράπλευρες απώλειες,
μην κλαις.

 Είναι Καλοκαίρι κι ο μπαμπάς σου βομβαρδίζει
αλλά δεν θα σκοτωθεί.
Πετάει ψηλά στον ουρανό,
σταματάει αυτά τα "πράματα" απ' το να κάνουν κακά πράματα
Δεν είναι κακό να πεθαίνουν αυτά τα "πράματα".
Οταν πεθαίνουν αποκαθίσταται η δικαιοσύνη.
Μην κλαις.


Μην κλαις, ο μπαμπάς πετάει ψηλά.
Δεν θα σε βομβαρδίσουν οι διαβολικοί βάρβαροι.
Μην κλαις, να είσαι ο νικητής.
Μόνο οι ηττοπαθείς κλαίνε για τις παράπλευρες απώλειες.
Μην κλαις.

Μια απ΄αυτές τις μέρες,
ο μπαμπάς σου θα γυρίσει απ΄τον πόλεμο.
Θα έρθει στην κούνια σου
και θα σε πάρει στην αγκαλιά του.
Μέχρι εκείνη τη μέρα μωρό,
κανείς δεν θα σε λερώσει με αίμα.
Απλώς κάνει τη δουλειά του,
γι΄αυτό μην κλαις.

Ο μπαμπάς καλπάζει στον ουρανό σαν ιππότης,
χτυπά με θυελλώδη πυγμή
και προκαλεί δέος στους διαβολικούς βάρβαρους.
Είναι μια δίκαια μάχη, έχουμε πάντα δίκιο,
δεν μας σταματάνε οι παράπλευρες απώλειες.
Μην κλαις.


Σταμάτα τα κλάματα, σώζουμε ζωές.
Είμαστε πολιτισμένοι.
Δεν είμαστε διαβολικοί βάρβαροι.
Δεν βασανίζουμε, δεν τρομοκρατούμε.
Οι εχθροί μας φταίνε για τις παράπλευρες απώλειες.
Μην κλαις, να είσαι ο νικητής.
Δεν πρόκειται να σταματήσουμε για ...
(Γειάαααααα............)


Εδώ πουλάνε το CD τους, για 5 ευρώ.2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


10 Οκτωβρίου 2008, 03:27
74.
Τρέχοντα θέματα  

 

video 

Οι Απατεώνες και Κομπιναδόροι της Κέρκυρας , Χάρης Τσουκαλάς , Έλενα Σμιθ...

Εδώ και μέρες εχει  αναδειχθεί Θέμα  με τους Απατεώνες και κομπιναδόρους της Κέρκυρας , Χάρη Τσουκαλά , Έλενα Σμιθ και την πολιτικοκοινωνική ψευδαίσθηση κίνησή τους για την απελευθέρωση του «υπόδουλου Επτανησιακού συμπλέγματος» ……….

Εδώ και 1 χρόνο περίπου ξεκίνησαν άτομα, που σχετίζονται με ροταριανούς συλλόγους και τον τεκτονισμό να διαδίδουν ότι «πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί το Νησί για να δούμε καλύτερες μέρες». Οι αμόρφωτοι επιχειρηματίες, που συνεργάζονται για να τα τσεπώνουν με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες της Νέας Τάξης, έτρεξαν να διαδώσουν την άποψη αυτή στους υπόλοιπους.
Στη συνέχεια εμφανίζεται στις εκπομπές που κάνει στο κανάλι Corfu Channel ο γνωστός μεσίτης που ξεπουλάει τη Κέρκυρα σε Άγγλους και απογόνους του Αβραάμ, με σκοπό να πλουτίσει αυτός και αυτοί που τον στηρίζουν, να λέει ότι «έχουμε κάνει πολιτική κίνηση πολιτών που ζητάνε επαναδιαπραγμάτευση της Ένωσης των Νησιών με την Ελλάδα». Έχουν λέει και σύμβολο που είναι η σημαία των Ιονίων Νήσων μιας Ανεξάρτητης Δημοκρατίας στις αρχές του 19ου αιώνα. «Ένα έθνος-κράτος υπήρχε πρίν την Ιταλία και τη Γερμανία. Μήπως πρέπει να γίνει μια επιστροφή στα παλιά;»


Ποιος είναι ο Χάρης Τσουκαλάς;


ι

Ο Χάρης Τσουκαλάς που ηγείται της «προσπάθειας αυτονόμησης του νησιού» σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένα απαξιωμένο πρόσωπο στη νησί της Κέρκυρας. Μέχρι πρόσφατα ήταν παρουσιαστής εκπομπής σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Corfu Channel από το οποίο απολύθηκε.

Ο Χάρης Τσουκαλάς λοιπόν, εμφανίζεται σαν σωτήρας της Κέρκυρας και εκδίδει και περιοδικό 35 σελίδων, έγχρωμο, σε μεγαλύτερη διαφάνεια από Α3 μόνο στην αγγλική γλώσσα (γιατί άραγε δεν το εκδίδει και στα ελληνικά αφού τόσο αγαπάει τους Κερκυραίους;). Είναι τόσο προκλητικά για την Ελλάδα και τους αγώνες των Κερκυραίων και των υπόλοιπων Επτανήσιων για την πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα, που το «Ρεπούσειο» βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού μοιάζει με πατριωτικό έντυπο μπροστά του. Επιπλέον μέσα απο το περιοδικό διαφημίζει τις επιχειρήσεις του, που είναι βασικά μεσιτικά γραφεία, τα οποία ξεπουλούν τη γη μας στους ξένους τραπεζίτες και λοιπούς αλλοδαπούς. Ακόμη έχει την αλυσίδα καταστημάτων στη Κέρκυρα με τοπικά προϊόντα, με την επωνυμία «Ντόπιο». Αυτονόητο είναι ότι πρέπει όλοι οι Ελληνόψυχοι τόσο της Κέρκυρας όσο και οι επισκέπτες να κάνουν εμπάργκο στα μαγαζιά αυτά.
Μάλιστα λέγεται ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Βρετανό Πρέσβη Σάιμον Γκας, ο οποίος ωστόσο στους διπλωματικούς κύκλους χαρακτηρίζεται ως φιλέλληνας και μιλά μάλιστα πολύ καλά την ελληνική γλώσσα. Το ερώτημα είναι: Γνωρίζει ο Βρετανός Πρέσβης ότι κάποιοι του χρεώνουν στην Ελλάδα στενή διασύνδεση με τον Χάρη Τσουκαλά και στην ουσία τον υποδεικνύουν ως καθοδηγητή αυτής της προσπάθειας;


O περίεργος ρόλος της Guardian
Η Guardian δεν είναι μια τυχαία εφημερίδα, καθώς εκπροσωπεί εδώ και χρόνια τον λεγόμενο βρετανικό κυβερνητισμό. Έτσι είναι απορίας άξιο πως μία σοβαρή εφημερίδα αναδεικνύει ένα θέμα το οποίο ουσιαστικά δεν υφίσταται. Επίσης είναι απορίας άξιο πως μία δημοσιογράφος όπως η Έλενα Σμιθ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά όχι μόνο την ελληνική πραγματικότητα, αλλά γενικότερα την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύει ένα ζήτημα – προϊόν ανακριβειών και … άγνωστης προέλευσης. Εκτός και αν υπάρχουν εντολείς και εντολοδόχοι.


Ποιος ο ρόλος της Σμιθ;


 

 Η Σμιθ δεν είναι μία τυχαία δημοσιογράφος, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα απλά για να κάνει ανταπόκριση για μια εφημερίδα του μεγέθους της Guardian. H Έλενα Σμιθ γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, καλύπτει ολόκληρη την περιοχή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και διατηρεί καλές σχέσεις, όπως είναι φυσικό, με την Πρεσβεία της χώρας της. Κάποιοι σήμερα, όπως η εφημερίδα «Στόχος» διοχετεύουν την πληροφορία ότι ο ίδιος ο Βρετανός Πρέσβης είναι εκείνος ο οποίος έφερε σε επαφή τον Χάρη Τσουκαλά με την βρετανίδα δημοσιογράφο Έλενα Σμιθ. Φυσικά η πιθανή ανακρίβεια αυτής της πληροφορίας δεν αθωώνει την Έλενα Σμιθ η οποία έχει παρελθόν σε αυτού του είδους τα «παιγνίδια», αρκεί να ανατρέξει κανείς στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και να αναζητήσει την αρθρογραφία της, για το «Μακεδονικό» ή για το γνωστότερο ως «Σκοπιανό» ζήτημα ή πιο επίσημα, για το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Και ένα περίεργο περιστατικό πολιτικής διασύνδεσης-Λειπει ο Μάρτης Από την Σαρακοστή...
Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, στην πρόσφατη επέτειο για την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα περίπου 200 στελέχη, η πλειοψηφία των οποίων προερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν με μαύρες σημαίες και με αναφορές στο γεγονός ότι «το ελληνικό κράτος έχει εγκαταλείψει την Κέρκυρα, θα ήταν καλύτερα να ήταν ανεξάρτητη».

 Νυκτερινός Επισκέπτης

 

Να και ο λόγος που το BBC, η Guardian και ο "φιλέλλην" πρέσβης ανακάλυψαν, έτσι στο ξεκούδουνο, αυτονομιστικό κίνημα στην Κέρκυρα:

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2008/10/blog-post_2308.html

 Προειδοποιούν την Ελλάδα να μην αναμειχθεί.
Χτυπάνε το παράθυρο να τους ανοίξουμε την πόρτα!

 

 

 


3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


08 Οκτωβρίου 2008, 16:53
73.
Επιστήμη-Τεχνολογία  

 

Μπάγιερ Α.Ε.

Ο Γιώργος Ξένος διατηρεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στήλη στη 15μερη εφημερίδα “Ρήξη“, με τίτλο “Βίος και Πολιτεία“. Εκεί κάθε φορά παρουσιάζει στοιχεία για τα κατορθώματα των μεγαλύτερων ονομάτων του πολυεθνικού επιχειρείν. Στο πρόσφατο φύλλο της εφημερίδας (φ.42, 4/10/08) μας παρουσιάζει ένα μίνι ιστορικό της πασίγνωστης (και διαβόητης, όπως θα διαπιστώσετε) γερμανικής πολυεθνικής Μπάγιερ:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΜΠΑΓΙΕΡ Α.Ε.

Η Μπάγιερ είναι μια πολυεθνική εταιρεία μαζικής κατασκευής χημικών και φαρμάκων με έδρα τη Γερμανία. Με παρουσία στις περισσότερες χώρες του κόσμου και σχεδόν 106.000 εργαζόμενους, τα κέρδη της μόνο για το 2007 ξεπέρασαν τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιδρυθείσα το 1863 στη Γερμανία, σήμερα στεγάζει τα κεντρικά της γραφεία στο Λεβερκούζεν, στη Βεστφαλία του Βόρειου Ρήνου, και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο. Αν και δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς, η Μπάγιερ κατάφερε να γίνει ευρέως γνωστή λόγω της παραγωγής και διάθεσης του πιο δημοφιλούς της προϊόντος, της ασπιρίνης.


Τομείς που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της εταιρείας είναι η υγεία (φάρμακα), η γεωργία (μεταλλαγμένοι σπόροι και χημικά καλλιέργειας), τα χημικά προϊόντα (πρώτες ύλες και άλλα) και τα παντός τύπου πλαστικά. Με μια ιστορία 125 ετών πίσω της, η Μπάγιερ έχει καταφέρει να χτίσει μια μακρά παράδοση «βρώμικου ονόματος», που περιλαμβάνει από κατασκευή και πώληση ναρκωτικών και χημικών όπλων σε πολέμους, έως καταναγκαστική εργασία, δηλητηριάσεις και μόλυνση του περιβάλλοντος. Καθόλου παράξενο λοιπόν που από το 2000 κατατάσσεται στις 10 χειρότερες εταιρείες του κόσμου.
Η Μπάγιερ ήταν η πρώτη εταιρεία που ανέπτυξε χημικά όπλα για πολεμική χρήση. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκεύασε δηλητηριώδη αέρια, όπως το χλωρινώδες αέριο και το κίτρινο αέριο, που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στα πεδία των μαχών. Η εμπλοκή της σε πολέμους ήταν πιο έντονη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εταιρεία έχτισε ένα συγκρότημα εργοστασίων και εγκαταστάσεων κοντά στο Άουσβιτς, με το όνομα Μόνοβιτς, όπου τρόφιμοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης δούλευαν σαν σκλάβοι για τις ανάγκες παραγωγής της εταιρείας και, όταν ήταν πια πολύ αδύναμοι, οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων. Άλλωστε, η Μπάγιερ –για την ακρίβεια, η φαρμακευτική ένωση εταιρειών την οποία συνέστησε κατά τη διάρκεια του πολέμου– ήταν αυτή που κατασκεύασε το Ζικλόν Β, το θανατηφόρο αέριο που χρησιμοποιήθηκε στους θαλάμους αερίων. Παρ’ όλα αυτά, καμιά δραστικά αλλαγή δεν επήλθε μετά τον πόλεμο, και μερικά χρόνια μόλις μετά, κορυφαία στελέχη της εποχής εκείνης επανήλθαν στις θέσεις τους και συνέχισαν το «ανθρωπιστικό» έργο τους. Το μόνο που άλλαξε ήταν τα αφεντικά, αφού τώρα δεν υπήρχαν ναζί, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση και το Βιετνάμ.


Όλα τα παραπάνω προϊδεάζουν κάπως για τις τακτικές της εταιρείας σε μικρά και μεγάλα ζητήματα. Η Μπάγιερ ήταν από τις πρωταγωνίστριες πολυεθνικές στον αγώνα εναντίον της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης το 1998 για τη μη κατασκευή φτηνών φαρμάκων για το Έιτζ και την κατοχύρωση των πατεντών. Εκτός αυτού, η εταιρεία υποχρεώνει όλους τους επιστήμονες που τεστάρουν τα προϊόντα της εταιρείας για αντιβιοτική έρευνα να ενημερώνουν πρώτα και μόνο την εταιρεία, ενώ απαγορεύουν οποιαδήποτε δημοσίευση αποτελεσμάτων. Άλλωστε, δεν είναι ασυνήθιστη πρακτική για την εταιρεία να χρηματίζει ερευνητές και επιστήμονες για να δημοσιεύουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα προϊόντα της, όπως συνέβη με ένα σκάνδαλο στην Πορτογαλία πριν 10 χρόνια.
Η προσπάθεια της Μπάγιερ για μεγιστοποίηση των κερδών της, όλα αυτά τα χρόνια δεν συναντά κανένα όριο ή ηθικό δισταγμό. Μία από τις πιο κερδοφόρες καμπάνιες της ήταν η προώθηση της συσκευασμένης «παιδικής ασπιρίνης» στις χώρες του Τρίτου Κόσμου κυρίως αλλά και στη Δύση. Παραλείποντας κάθε αναφορά για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για τα παιδιά, η Μπάγιερ χρυσάφισε πάνω στην υγεία των ανθρώπων. Το ίδιο ίσχυε και με άλλα προϊόντα, όπως το Μπαϊκόλ, που πρόλαβε βεβαίως να σκοτώσει 100 ανθρώπους προτού αποσυρθεί. Επιπλέον, η Μπάγιερ, ως ο πρώτος δημιουργός της ηρωίνης, αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κατασκευαστή του βασικού υποκατάστατού της, της μεθαδόνης.


Το ρεπερτόριο της πολυεθνικής σε «καλές πράξεις» δεν τελειώνει εδώ. Η Μπάγιερ ευθύνεται επίσης για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές στη Βόρεια Θάλασσα και τον ποταμό Ρήνο. Τα εργοστάσιά της στο Λεβερκούζεν ρίχνουν τα απόβλητά τους στον ποταμό, ενώ πλοία της μετέφεραν τοξικά απόβλητα και τα άδειαζαν στη Βόρεια Θάλασσα – μολύνοντας τον θαλάσσιο ορίζοντα, τις κατοικημένες περιοχές, τους εργαζόμενους στην εταιρεία και κατοίκους κοντά στον ποταμό, προκαλώντας ακόμα και θανάτους.
Η ανυπαρξία κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια της Μπάγιερ είναι μια συνηθισμένη, πάγια κατηγορία για την πολυεθνική. Ιδίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου όπου διατηρεί εργοστάσια, οι ηλικίες των εργατών μπορεί να είναι πολύ μικρές, οι ώρες εργασίας έως και 16 την ημέρα, και μάλιστα σε συνθήκες απίστευτης ζέστης λόγω και των αερίων. Ο προστατευτικός εξοπλισμός για τα αέρια είναι πολύ ακριβός και έτσι δεν έχουν όλοι οι εργάτες την απαραίτητη προστασία από την έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες. Αποτέλεσμα; Οι περισσότεροι εργάτες παραπονιούνται στην εταιρεία για διάφορα προβλήματα υγείας, από δερματολογικά και οφθαλμολογικά μέχρι άσθμα, βήχα και πονοκεφάλους. Πάρα τον πενιχρό μισθό, είναι τέτοια η εξαθλίωση, που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Όσοι λυγίζουν από τα προβλήματα υγείας «παύονται πρόωρα», ενώ για όσους διαμαρτύρονται υπάρχει και η εξωτερική βοήθεια, όπως συνέβη σε εργοστάσιο στη Βραζιλία το 1989, όπου παρενέβη η στρατιωτική αστυνομία.
Σας έπιασε πονοκέφαλος με όλα αυτά που διαβάζετε; Προτού καταπιείτε την επόμενη ασπιρίνη της Μπάγιερ, ξανασκεφτείτε το!

Γιώργος Ξένος
xenosgiorgos@gmail.com

Και επί τη ευκαιρία του κειμένου του Γ. Ξένου, ορίστε και μερικές διαφημίσεις της εταιρείας Μπάγιερ, των αρχών του 20ου αιώνα: 8O

 

Πηγή :  http://eksapodo.wordpress.com/


3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


07 Οκτωβρίου 2008, 16:11
72.
Τρέχοντα θέματα  Απόψεις  

Μίκης Θεοδωράκης: ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Γραμμένο στις 22.9.2008, αποκλειστικά για το ΡΕΣΑΛΤΟ.
Δημοσιεύεται στο τεύχος-32, μηνός Οκτωβρίου 2008
Φαίνεται ότι οσονούπω ολοκληρώνεται και ο τρίτος κύκλος υποβάθμισης των αξιών που έως σήμερα χαρακτήριζαν κουτσά-στραβά την εθνική μας ζωή, για να ανοίξει επί τέλους η είσοδος της χώρας στην εποχή του Προτεκτοράτου, που μπορεί κανείς να διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού να ξανοίγεται διάπλατα μπροστά μας. Οι άλλοι δύο κύκλοι αφορούσαν τον ελληνικό πολιτισμό και την ηθική συγκρότηση του λαού μας. Δηλαδή τις πολιτιστικές και ηθικές μας αξίες. Ο τρίτος και τελευταίος, του οποίου τους επιθανάτιους σπασμούς ζει σήμερα η χώρα, είναι η πολιτική, που παρασύρεται προς την απαξίωσή της από τον ίδιο τον πολιτικό κόσμο μαζί με το πλέγμα των σχέσεων και των εξαρτήσεων που έχει αυτός δημιουργήσει γύρω του.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η καταστροφική πορεία οφείλεται σε λάθη του ίδιου του λαού μας είτε σε δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα μας, που για δικούς τους λόγους βοήθησαν ή κατάφεραν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε σε τόσο μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μορφές εξάρτησης παρόμοιες με κείνες της Αλβανίας, του Κόσοβου, των Σκοπίων, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, του Ιράκ και άλλων παρόμοιων χωρών που έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά σε μαριονέτες της αμερικάνικης πολιτικής.

Σ’ αυτό το ερώτημα μόνο μια εμπεριστατωμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη έρευνα θα μπορούσε να δώσει την οριστική απάντηση. Όμως προς το παρόν και για λόγους εθνικού συμφέροντος, για το οποίο όλοι οφείλουμε να διατυπώνουμε θαρραλέα την όποια γνώμη μας αναλαμβάνοντας τις ανάλογες ευθύνες, εγώ θα τολμούσα να πω, ότι αυτή η αρνητική πορεία οφείλεται σε λάθη όχι του λαού μας αλλά των κάθε λογής εκπροσώπων του αλλά φυσικά και στην ενεργό ανάμειξη όλων αυτών που έχουν κάθε συμφέρον να υποτάξουν την γενική πορεία της χώρας μας στην στρατηγική που έχουν χαράξει και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Είναι γνωστές όλες αυτές οι θεωρίες για το τέλος της ιστορίας και για την ομάδα των κακών λαών που θα πρέπει να τιμωρηθούν (η πρώτη, το Ιράκ, τιμωρήθηκε ήδη), καθώς και οι νέες συνθήκες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση κλπ. κλπ. Τελευταία όμως υπήρξαν απρόβλεπτες και βαθύτατες αλλαγές στον χάρτη των διεθνών σχέσεων και ισορροπιών με την εκπληκτική οικονομική άνοδο της Κίνας και κυρίως την επάνοδο της Ρωσίας σε ρόλο υπολογίσιμης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης.

Αυτά τα δύο φαινόμενα οδήγησαν την υπερδύναμη σε αναθεώρηση (και σε ένα βαθμό σε αναδίπλωση) της επιθετικής στρατηγικής της που την οδηγεί σε πρωτοβουλίες και τακτικές της ψυχροπολεμικής εποχής, η οποία ως γνωστόν είχε δύο χαρακτηριστικά: πρώτον την απομόνωση της τότε Σοβιετικής Ένωσης (και νυν Ρωσίας) και δεύτερον την νέα περικύκλωσή της με στρατιωτικές βάσεις όσο γίνεται εγγύτερα στα εδάφη της. Εξ ου και η εγκατάσταση πυραύλων σε Πολωνία-Τσεχοσλοβακία και η μετατροπή του Κοσυφοπεδίου, των Σκοπίων, της Γεωργίας και μιας σειράς πρώην σοβιετικών δημοκρατικών αλλά και του Αφγανιστάν και του Ιράκ σε επιθετικές βάσεις.

Το καινούριο στοιχείο σε σχέση με τον ψυχρό πόλεμο είναι ότι από το αμερικανικό νατοϊκό στρατόπεδο λείπει σήμερα η ιδεολογική κάλυψη (πρόσχημα) με την ανάγκη «άμυνας» κατά του κομμουνισμού. Σήμερα η Ρωσία έχει ήδη γίνει αποδεκτή από τη Δύση ως μια δημοκρατική χώρα με ελεύθερη αγορά, που μάλιστα συμμετέχει στο κλαμπ των οκτώ ισχυρών δυνάμεων.

Επομένως το αμερικανικό νατοϊκό στρατόπεδο δεν έχει πλέον την ευχέρεια να καταγγείλει μια δυτική χώρα είτε έναν δυτικό ηγέτη ως συνοδοιπόρο φιλοκομμουνιστή όπως έκανε άλλοτε, γιατί ακριβώς υπάρχει αυτό το έλλειμμα της ιδεολογικής κάλυψης. Λ.χ. θα μπορούσε ποτέ προχτές ένας ηγέτης όπως ο Κώστας Καραμανλής να τολμήσει να πει «όχι» πρόσωπο με πρόσωπο με τον εκάστοτε Αμερικανό πλανητάρχη; Σε μια τέτοια περίπτωση θα τον χαρακτήριζαν ως συνοδοιπόρο και πιθανώς σε συνθήκες όπως λ.χ. της δεκαετίας του ΄50, θα τον οδηγούσαν στο απόσπασμα στο πλευρό του Μπελογιάννη!

Τι γίνεται λοιπόν σήμερα χωρίς τη λεοντή του αντικομμουνισμού, όταν κάποιος αγνοεί αυτές τις δύο θεμελιώδεις εντολές της υπερδύναμης, δηλαδή απομόνωση της Ρωσίας και μεταβολή της Ελλάδας σε επιθετικό προγεφύρωμα εναντίον της; Και πώς να ξεχάσουν το «όχι» του Κυπριακού λαού -με την ουδετερότητα της Ελληνικής κυβέρνησης- που πιθανώς πήγε τα άμεσα επιθετικά τους σχέδια μια εποχή πίσω, δεδομένου ότι η Κύπρος σε έναν υποθετικό πόλεμο με το Ιράν μπορούσε να αποτελέσει το βασικό στήριγμα-ορμητήριο σε μια τόσο μεγάλου μεγέθους επιχείρηση;

Αυτά είναι σφάλματα που δεν συγχωρούνται από τους ιέρακες του Πενταγώνου που ανεξαρτήτως Κλίντον-Μπους-Ομπάμα χαράζουν απτόητοι την γενική στρατηγική των ΗΠΑ, που αποβλέπει σταθερά στην εδραίωση μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας.

Ο Ελληνικός λαός είχε την ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες να δοκιμάσει επάνω στο πετσί του τα αποτελέσματα αυτής της αδίστακτης Αμερικανικής πολιτικής που προκειμένου να πετύχει τους στόχους της είναι ικανή να πατήσει επί πτωμάτων. Όπως μετέβαλαν σε πτώμα την Ελληνική δημοκρατία και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού με την επτάχρονη χούντα και όπως γέμισαν με ανθρώπινα πτώματα την Κύπρο με όργανό τους τον πιστό τους σύμμαχο και συνεργό, την Τουρκική στρατιωτική χούντα.

Ήταν φυσικό λοιπόν μετά απ’ αυτές τις δύο τεράστιες εθνικές καταστροφές που μας επέβαλαν με τόσο ωμό και σκληρό τρόπο, ο Ελληνικός λαός να οδηγηθεί στο σύνολό του (σχεδόν) σε μια στάση τουλάχιστον επιφυλακτική απέναντι στους παλιούς του συμμάχους. Ακόμα και οι εθνικόφρονες, που ήταν παλιοί τους φίλοι, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δαπάνησαν εκατομμύρια δολλάρια για να τους σώσουν από τον κομμουνισμό. Γιατί κι αυτοί δεν ξεχνούν ότι τους έσωσαν μεν από τους απεχθείς Έλληνες κομμουνιστές, όμως στη συνέχεια τους παρέδωσαν δεμένους και φιμωμένους στην φιλική τους στρατιωτική χούντα, τη δε Κύπρο στους φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ Τούρκους στρατηγούς.

Όλα αυτά οι Έλληνες δεν τα ξεχνούν και ούτε πρόκειται ποτέ να τα ξεχάσουν, πόσο μάλλον που οι Αμερικανοί δολοπλοκούν εναντίον μας χρησιμοποιώντας πότε τον ένα και πότε τον άλλο και προβάλλοντας χωρίς ντροπή τα ανθρώπινα δικαιώματα από τα ύψη των συρματοπλεγμάτων του Γκουαντανάμο, δηλαδή της πιο τρανταχτής περιφρόνησης όχι μόνο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης σάρκας, μιας και δεν πρόκειται πια για ανθρώπινα όντα που φυλάσσονται εκεί μέσα αλλά για ανθρώπινες σάρκες που δέχονται επί σειράν ετών τον πόνο και τον εξευτελισμό.

Οι Αμερικανοί λοιπόν μας τιμωρούν μόνο και μόνο γιατί έχουμε μνήμη και εθνική αξιοπρέπεια και επομένως για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους πρέπει να εξαλειφθεί η εθνική μας μνήμη και αξιοπρέπεια δηλαδή ο πολιτισμός και το ήθος μας -πράγμα που εν πολλοίς το επέτυχαν σ΄ ένα μεγάλο βαθμό με την βοήθεια των Ελλήνων ισχυρών τους φίλων πρακτόρων, προπαγανδιστών, παραγόντων της οικονομικής κυρίως ζωής, καθώς και μωροφιλόδοξων πολιτικάντηδων- για να έρθει η σειρά της Πολιτικής και των πολικών, γιατί απέτυχαν στην πλειοψηφία τους να «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις» και να επιβάλουν ένα καθεστώς πλήρους ευθυγράμμισης με την γενική στρατηγική των ΗΠΑ. Ένα καθεστώς ουσιαστικά προτεκτοράτου.

Και γι’ αυτό προετοιμάζεται ολοταχώς το πολιτικό σκηνικό από το οποίο θα ξεπηδήσει το νέο σύστημα (ποιο άραγε; ) που με πομπώδεις, ως συνήθως, διακηρύξεις, καταδίκες και ευχολόγια θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν οι Μπερίσα, Γκρουεφσκ, Γκουσένκο, Θάτσι, Σακασβίλι και τόσοι και τόσοι άλλοι ιππότες της ελεεινής μορφής.

Εάν όμως θέλετε την γνώμη μου, πιστεύω ότι αυτή τη φορά δεν θα τα καταφέρουν. Ο Ελληνικός λαός ωρίμασε ύστερα από τις τόσες και τόσες δοκιμασίες, το μορφωτικό του επίπεδο έχει ανεβεί και έχει ήδη δημιουργηθεί μια πλατειά βάση παραγωγικών δυνατοτήτων, που μας προσφέρει σε μεγάλο βαθμό οικονομική αυτοτέλεια. Τέλος η θέση μας στον κόσμο γενικά έχει βελτιωθεί, ώστε φίλοι και εχθροί να μας υπολογίζουν.

Βεβαίως στα θέματα του πολιτισμού και του ήθους έχουν γίνει ρήγματα. Όμως δεν πιστεύω ότι έχουν φτάσει σε τόσο βάθος, ώστε να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του λαού μας, που σε μεγάλο βαθμό διατηρεί την αγάπη, την πίστη και την προσήλωσή του στις εθνικές μας παραδόσεις, πολιτιστικές και ηθικές.
Στον χώρο της πολιτικής επίσης η κρίση είναι επιφανειακή. Η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού μας κόσμου αντανακλά το ήθος και τον πολιτισμό του λαού μας παρ’ όλη τη λυσσαλέα προσπάθεια που καταβάλλεται από την προπαγάνδα για να φανεί στο σύνολό της ξεκομμένη από τον λαό, τις ανάγκες του και τις αξίες του.

Ας μη μας εντυπωσιάζουν τα παιχνίδια που παίζονται στην επιφάνεια από μια μεγάλη μερίδα του τύπου και της τηλεόρασης, που σε έναν επικίνδυνο βαθμό έχουν γίνει φερέφωνα των μαύρων δυνάμεων που επιζητούν την καταστροφή μας.

Έτσι για άλλη μια φορά καλώ την πολιτική κυρίως τάξη να δώσει λίγη προσοχή στην παραπάνω ανάλυσή μου, για να δει πού βρίσκεται το κύριο εθνικό μας πρόβλημα, ώστε να παραμερίσουν τις δευτερεύουσες κατά τη γνώμη μου διαφορές τους επικεντρώνοντας την προσοχή τους στον κύριο εθνικό κίνδυνο που μας απειλεί, δηλαδή την καταβαλλόμενη ασφυκτική προσπάθεια να μεταβάλουν τη χώρα μας σε προτεκτοράτο. Γεγονός που πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει Έλληνας που να το επιτρέψει να πραγματοποιηθεί.

Αθήνα, 22.9.2008

 

ΥΓ. Θα περίμενα από την Κυβέρνηση, τη στιγμή που ο υποτιθέμενος διαπραγματευτής κ. Νίμιτς τόλμησε να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα της δήθεν «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας» να δώσει εντολή στον εκπρόσωπο της Ελλάδας να εγκαταλείψει πάραυτα τις συζητήσεις και να αποσυρθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Όμως δεν το έκανε κι αυτό με βάζει σε μαύρες σκέψεις. Ελπίζω αυτό το σφάλμα να μην επαναληφθεί. Έχω ήδη τονίσει από το 1992 και μάλιστα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι όλα ξεκινούν από το όνομα «Μακεδονία» σαν πρώτο βήμα, για να ακολουθήσουν η Εθνότητα, η Γλώσσα και οι μειονότητες των … «μακεδόνων» στην Ελληνική Μακεδονία, ώστε το έδαφος να προετοιμαστεί για να αρχίσει η αμερικανική πολιτική τους εκβιασμούς και τις απειλές για την ίδια την εδαφική μας ακεραιότητα σε περίπτωση που δεν θα συμμορφωθούμε πλήρως προς τας υποδείξεις…

 

http://www.resaltomag.gr/forum

2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγγραφέας
mnk


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/mnk

Ο,τι βγάλουν τα δίχτυα απ΄το δίκτυο. Μαρίδες και Ορκες. Μαργαριτοφόρα όστρακα και γαλότσες.
*ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ*

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Tags

Brave New World Επιστήμη-Τεχνολογία Τρέχοντα θέματα Περιβάλλον Ανθρωποι Αθλητισμός Κλαυσίγελως Απόψεις Μουσική Ατάκτως Ιστορία Τέχνες Φιλοζωία
Επίσημοι αναγνώστες (3)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


  Links   
   
  Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
  Όροι Χρήσης