Ευτυχείτε....
18 Απριλίου 2011, 08:09
ΠΩΣ ΨΗΝΩ ΤΟ ΑΡΝΙ


To Πάσχα  φθάνει . Ήδη  αρχίζει η μεγάλη εβδομάδα.  Α!!!!   Πότε πέρασε κιόλας ένας χρόνος!!!!!!! . Θα ψήσουμε λοιπόν  φέτος το αρνάκι μας ε; - Το έθιμο δεν το αφήνουμε . Μην ξεχνάμε τα έθιμα  , τις παραδόσεις μας , τότε η αλλοτρίωσή μας θα είναι οριστική. Εγώ πάντως κάθε χρόνο το ψήνω  και έχω αποκτήσει την  σχετική  εμπειρία  . Σκέφθηκα λοιπόν να γράψω  γιαυτό δυο κουβεντούλες:

-Τι θα χρειαστούμε ;

Μια σούβλα , ένα  ηλεκτρικό μοτεράκι γυρίσματος , μιά ψησταριά (καλή και φθηνή ψησταριά γίνεται από ένα κομμένο -από ειδικούς- στη μέση και ενωμένο κατά μήκος ,κυλινδρικό βαρέλι  από λαμαρίνα),  σφικτήρες , βελόνα , σπάγγο, ανωξείδωτο σύρμα .

Η πρώτη δουλειά είναι το σούβλισμα.  Περνάμε στην σούβλα μας το αρνί, από τα πόδια προς το κεφάλι  στο εσωτερικό του μέρος .Η διχάλα καρφώνεται στα (πίσω) μπούτια  .Δένουμε   αρχικά  σφικτά τα πίσω πόδια πάνω   στη σούβλα  με σύρμα.  Καλό είναι το ένα πόδι  να  έχει περάσει στο κότσι του άλλου . Στη πλάτη  και το λαιμό τοποθετούμε  σφικτήρες  ( 3-4 τουλάχιστον),  τους οποίους σφιγγουμε  μέχρι η ραχοκοκκαλιά  του αρνιού να ακουμπίσει πάνω στη σούβλα .Τέλος δένουμε με σύρμα πάνω στη σούβλα και τα μπροστινά πόδια ,τα οποία πρέπει να είναι περασμένα στά κότσια ώστε να μην κρέμονται . Στη πλάτη (εξωτερική πλευρά) τοποθετούμε μέσα από τους σφικτήρες μια βέργα  (από ελιά) μήκους περίπου 50 cm  και διαμέτρου 1 cm κι αυτό για να μην μας σπάσει ή καμπουριάσει το αρνί Το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και  ράφουμε την κοιλιά του .

Ενας βασικός  παράγοντας στο ψήσιμο του αρνιού είναι η φωτιά.  Ψήνω πάντα με ξύλα που έχω στη διάρκεια του χρόνου διαλέξει  και στο ψήσιμο με αυτά αναφέρομαι . Ιδανικό ξύλο για το ψήσιμο του αρνιού είναι τα  ξερά ( όχι πολύ)  κλαδιά ελιάς (χονδρούτσικα , περίπου 1 - 1,5 cm διαμέτρου ) και  από πάνω  κλίματα (από αμπέλι). Θα χρειασθούμε  συνολικά 8-10 δεμάτια  ξύλων (όγκου ίσου με τόν όγκο ενός ανθρώπου περίπου 50 κιλών). Στο κάτω μέρος της ψησταριάς  βάζουμε  λίγη  στάχτη ή άμμο για να «ανέβει» ψηλότερα η φωτιά .Οταν  αυτή  φουντώσει καλά ,την καταβρέχουμε ελαφρά αλλά  συχνά, ώστε να μην χωνέψουν γρήγορα τα ξύλα. Οταν «πέσει»  η  φωτιά βάζουμε επάνω το σουβλισμένο αρνί . Προσοχή η επιφάνεια της φωτιάς πρέπει να έχει σχεδόν σταχτώσει  (επιτυγχάνεται με ελαφρό  κατάβρεγμα). Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει  αυτή να κοκκινίζει όταν πρωτοβάζουμε το αρνί . Υπάρχει κίνδυνος να μας «αρπάξει» . Η φωτιά πρέπει να είναι ενισχυμένη στο στήθος και στα  μπούτια. Η αρχική απόσταση του αρνιού από την επιφάνεια της φωτιάς πρέπει να είναι περίπου  50 cm . Σταδιακά το κατεβάζουμε . Το αρνί θα πρέπει αρχικά να «ιδρώνει» και όχι να ροδίζει. Ο μέσος όρος του ψησίματος είναι 4-5 ώρες . Ιδανικό βάρος  του αρνιού για ψήσιμο είναι 12-15  κιλά. Το αρνί ψήνεται καλύτερα αν έχουμε...................... παραδοσιακή δημοτική-λαική  μουσική ( χαχαχαχα). Φαντάζομαι πως κάποιος μουσικός παραγωγός του Musicheaven θα μας κάνει  τη χάρη.

 

Καλό Πάσχα και καλή επιτυχία  στους επίδοξους ψήστες .

18 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
Συγγραφέας
reteos
Γιάννης
http://blogs.musicheaven.gr/reteos
από ΚΟΡΙΝΘΙΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/reteos

Διάφορα Προσωπικά θέματα .





Επίσημοι αναγνώστες (6)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links