Βιλελμίνη Κατσή
www.vibedeck.com/vilelmini
18 Οκτωβρίου 2012, 08:38
Αρωματικό Σαλέπι


Το σαλέπι είναι μια σκόνη που προέρχεται από τους βολβούς του «σερνικοβότανου» (είδος άγριας ορχιδέας).  Μπαίνει σε γλυκά (π.χ. στο παγωτό καϊμάκι) ή γίνεται ρόφημα, ένα γλυκό παχύρευστο υγρό που όταν το πίνεις καυτό ανακουφίζει το αναπνευστικό και μαλακώνει τα λαιμά. Με λίγα λόγια είναι το καλύτερο φάρμακο για το βήχα και τα κρυώματα του χειμώνα και δυναμωτικό αν το  συνδυάσεις με κανελλογαρύφαλα, γάλα, μέλι και τζίντζερ.
O μύθος λέει ότι το φυτό έχει πάρει το όνομά του από τον Όρχι(όχι τον γνωστό....χαχαχαχα) , το γιο μιας νύμφης και ενός σάτυρου, ο οποίος καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι γιατί στη διάρκεια των Bακχικών Mυστηρίων αποπειράθηκε να βιάσει μια ιέρεια. O Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που κατέγραψε το φυτό και του έδωσε το όνομα «ορχιδέα» λόγω του σχήματος των βολβών του και του μύθου που το συνοδεύει. 
Υπάρχει σε σκόνη  ή σε φακελάκια σε σουπερ μαρκετ....
Συνταγή:
Σε ένα μπρίκι βράζεις μια κούπα νερό με καστανή ζάχαρη (βάζεις όση θέλεις) (ή μέλι) ένα μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας και  1-2 γαρυφαλάκια μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Ρίχνεις μετά ½ κουταλάκι του γλυκού σαλέπι και το ανακατέβεις καλά καλά, το ξαναβάζεις για λίγο στη φωτιά (προσωπικά μ’αρέσει να είναι παχύρρευστο) και το πίνεις πολύ ζεστό σχεδόν καυτό. Ανάλογα με τα κέφια σου μπορεί να ρίξεις και λίγο φρέσκο τριμένο τζίντζερ να βράσει μαζί. Μπορείς να το πιεις  με τζινντζερ   μαζί με τσάι ότι πρέπει για το κρύωμα. Είναι  φάρμακο!!!!
( Το δοκίμασα και μ’αρέσει πολύ, οπότε λογικά πέρα από το άρωμα και τη γεύση ενισχύει και την ιαματική δύναμη στο σαλέπι)

- Στείλε Σχόλιο
18 Οκτωβρίου 2012, 07:36
Συνταγή για ρακόμελο


Το ρακόμελο είναι βάλσαμο το χειμώνα, και κυρίως αν κάποιος είναι κρυωμένος. Ζεστάνετε μισό ποτηράκι του κρασιού τσίπουρο , βάλτε μιά κουταλιά μέλι λιγη κανελα κι ένα γαρυφαλο ...ανακατέψτε το καλα...πάρτε βαθειά αναπνοή...και κατεβάστε το με τη μία.. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε προσεχτικά το τσίπουρο κι έπειτα το κατεβάζουμε από την φωτιά.Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το μέλι με λίγη κανέλα και το γαρίφαλο.Επειδή το τσίπουρο περιέχει πολύ οινόπνευμα, πρέπει να προσέξετε να μην κοχλάσει και χυθεί έξω από το σκεύος γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.

1 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
Συγγραφέας
vilelmini
Vilelmini
Μουσικοσυνθέτης
από Μαρούσι


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/vilelmini

www.vilelminikatsi.gr

www.reverbnation.com/vilelmini

www.twitter.com/vilelmini

www.jumpingfish.gr/vilelmini

http://www.myspace.com/54912234

Tags

europe joey tempest onlinerecording.org Γιώργος Μπουσούνης ΑΜΜΟΣ vilelmini katsi Βιλελμίνη Κατσή Αντιγόνη Κατσούρη Antigoni Katsouri

Γίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links
Photo courtesy of Sotiris Kouvopoulos - www.cadu.gr
Template design by Jorge