Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
17 Φεβρουαρίου 2010, 11:39
Ο μικρός πρίγκιπας επιστρέφει
Ξένη λογοτεχνία  

Όποιος έχει διαβάσει και αγαπήσει το διαχρονικό αριστούργημα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και δεν έχει διαβάσει την συνέχεια του δοσμένη από τον  Ζαν-Πιέρ Νταβίντς, ε τότε πρέπει να το κάνει οπωσδήποτε!!!

 

"Στο περίφημο βιβλίο του "Ο μικρός Πρίγκιπας" ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ εύχεται: "Αν έρθει τότε ένα παιδί προς το μέρος σας, αν γελάει, αν τα μαλλιά του είναι χρυσαφένια, θα μαντέψετε ακριβώς ποιος θα ναι. Ε, τότε, κάντε μου τη χάρη και γράψτε μου."

Μισόν αιώνα αργότερα, ο Ζαν-Πιέρ Νταβίντς εκπληρώνει την ευχή αυτή.

Ο μικρός Πρίγκιπας επιστρέφει

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Οι νέες περιπέτειες του αγαπημένου ήρωα της παγκόσμιας λογοτεχνίας έχουν μαγέψει ήδη πολλούς αναγνώστες, γιατί ο Ντάβιντς τις αφηγείται τόσο ζωηρά, συναρπαστικά και περίεργα, που δεν μπορεί να του αντισταθεί κανείς. Είναι ένας φόρος τιμής στον Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ και μια εκδήλωση αγάπης στον μικρό Πρίγκιπα.

Ένας ναυαγός ξεβράζεται σ΄ ένα μικρό νησί και συναντάει έναν ξανθομάλλη πιτσιρικά, που τον ρωτάει: «Είσαι κυνηγός τίγρεων;» Στον πλανήτη του ζει μία τίγρη, που δεν ήθελε να παραμείνει πια στο τσίρκο, κι επειδή την εκνεύρισε ένα τριαντάφυλλο, του έσπασε ήδη ένα αγκάθι. Ο μικρός Πρίγκιπας φοβάται, ότι η τίγρη θα κατασπαράξει το πρόβατο του. Γι’ αυτό το έβαλε σ’ ένα χαρτόκουτο και ξεκίνησε, ν’ αναζητήσει έναν κυνηγό τίγρεων…

Στο ταξίδι του συναντάει πολλούς περίεργους και αλλόκοτους ανθρώπους, αλλά και ένα αξιαγάπητο κοριτσάκι, που πρέπει να το αποχωριστεί, γιατί δε θέλει ν’ αφήσει μονάχο του το τριαντάφυλλο του. Μόνο κυνηγό τίγρεων δεν έχει βρει ακόμα…"

http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/316259

1 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
16 Φεβρουαρίου 2010, 11:02
Στην κόρη μου
Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω  

Το σωματάκι να τρεκλίζει-άσταθο βήμα-

τσεβδά λογάκια, συλλαβές λειψές,

χαμόγελο σαν το γαλάζιο κύμα,

σας χάρηκα, ώρες κι ώρες, πάλι ψες.

 

Κρατά στον κύκλο η Ζωή το μαγικό της

μυστήρια! Που να φανταστεί κανείς...

Σμίγει η χαρά της ηλικίας της πρώτης

κ η θλίψη της σοφίας μου της στερνής,

 

κι ό, τι αν σου πω το λες σαν παπαγάλος

με κωμικά σοβαρεμένη την ειδή,

να μου φωνάξεις γι΄ άνθρωπος μεγάλος,

κι εγώ να σου φανίζουμαι παιδί.

 

ΓΛΑΥΚΟΣ ΑΛΙΘΕΡΣΗΣ

- Στείλε Σχόλιο
15 Φεβρουαρίου 2010, 12:41
Καθαρή Δευτέρα
Λαογραφία  

Είναι η πρώτη μέρα της μεγάλης Σαρακοστής γι΄ αυτό λέγεται και πρωτονήστιμη Δευτέρα και Αρχιδευτέρα. Λέγεται Καθαρή, επειδή από το πρωί της ημέρας αυτής κάθε νοικοκυρά καταγίνεται με να καθαρίσει τα μαγειρικά της σκεύη από λίπη, πλένοντάς τα με ζεστό σταχτόνερο. Κάθε εργασία αποκλείεται, επειδή ουσιαστικά η Καθαρή Δευτέρα ανήκει στην Αποκριά. Είναι δύσκολο να χωριστεί κανείς αμέσως από ό, τι καλό και ευχάριστο έχει απολαύσει! Έπειτα κανένας κανόνας δεν απαγορεύει το κρασί. Αυτό λοιπόν με λίγες ελιές, ταραμά και φρέσκα κρεμμυδάκια και με το απόθεμα της ευτυχίας που διατηρείται ακέραιο από την προηγούμενη μέρα, αρκεί ώστε και η ημέρα αυτή να μην υστερεί σε κέφι και λυτή γλώσσα από τις ημέρες της Αποκριάς, με τη διαφορά ότι αλλάζει η σκηνή, και όλοι, οι μεγάλοι με τα καλάθια και τις μπουκάλες, οι μικροί με τους χαρταετούς, πηγαίνουν στην εξοχή για να κάνουν τα κούλουμα.

[…]Όπως και οι ημέρες της Αποκριάς, έτσι και η Καθαρή Δευτέρα θεωρείται κατάλληλη για μαντείες. Ιδίως οι ανύπαντρες κοπέλες προσπαθούν με διάφορα μέσα και μεθόδους να προκαλέσουν μαντικό όνειρο.

 

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι:

 

α. Κ ά λ ε σ μ α  ή προσκάλεσμα ή δέσιμο της Μοίρας. Π.χ. το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας η νέα πριν κοιμηθεί τυλίγει στη μέση της ένα χρυσομάντιλο, τις δύο άκρες του οποίου δένει πίσω με τρεις κόμπους λέγοντας:

Άγια Δευτέρα βγαίνοντας/Άγια Τρίτη μπαίνοντα,/Άγια Τετράδ΄ αληθινή/όπου σε στέλνω να διαβής/…τη Μοίρα μου να πας να βρεις,/να ρθη απόψε να μου ειπή/ποιον άντρα θελά να πάρω (Λαογρ., Γ΄, β).

β. Α ρ μ υ λ ο κ ο υ λ ο ύ ρ α. Στην Παρασκευή της τηρούνται ορισμένες διατυπώσεις: αλεύρι κλεμμένο από τρία σπίτια απίκραντα ή μονοστέφανα΄το ζυμώνει παρθένα με πολύ αλάτι ανάποδα (δηλαδή με τα χέρια πίσω από την πλάτη), κάνει τρεις κουλούρες. Τις ψήνουν στα κάρβουνα και παίρνουν από καθεμιά κουλούρα μια μπουκουνιά. Τη μια θα τη φαν, την άλλη θα την ρίξουν απάν΄ στη σκέπα, καρσί στον ήλιο, και την άλλη θα τη βάλουν κάτ΄ από το μαξιλάρι. Στον ύπνο τους να ιδούν το παληκάρι. Κι όταν είναι να πάρη λεύτερο παιδί, θα τον ιδή στον ύπνο με το ποτήρι χρυσό. Κι όταν είναι χηρευάμενος, θα πάη μ΄ ένα τσικνωμένο κάρ. (Φυσίνη Λήμνου).

γ. Σ α ρ α κ ο σ τ ο κ ο υ λ ο ύ ρ α

την ψήνουν στη γωνιά χάμω και το πρωί την Καθαροδευτέρα, μόλις ξυπνήσουν, την κυλούνε. Αν πάη δεξά, θα πάη καλά το σπίτι, αν κάμη αριστερά, θα είναι δύστυχα τα εισοδήματα και προπαντών το γέννημα(Βασιλίτσι Πυλίας).

 

Πολλές είναι και οι π ρ ο λ ή ψ ε ι ς και οι δεισαιμονικές συνήθειες της Καθαρής Δευτέρας.

Π.χ. «δεν πιάνουν μαχαίρι, δεν κόφτουν τίποτε, για να μην κόφτουν τα ποντίκια τα γεννήματα» (Ήπειρος). Τρώνε μια μπουκιά από τη Σαρακοστοκουλούρα, για να κουμπώσουν τη Σαρακοστή, να μην τους πιάσει η Σαρακοστή νηστικούς (Πυλία).

 

Γ. Α. ΜΕΓΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ  ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑ.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ : ))

1 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!
Tags

... 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου E-book Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Αναστασία Ιουστίνη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική Λογοτεχνία Ελληνική λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μάρτης Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…
Επίσημοι αναγνώστες (26)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links