Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
27 Μαρτίου 2014, 17:47
Οι Ηλιαχτίδες στο facebook :)
Ηλιαχτίδες  

Από σήμερα οι Ηλιαχτίδες έχουν την δική τους σελίδα στο facebook!

Κοπιάστε!...

https://www.facebook.com/pages/%CE%97%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82/800630663300101

2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
25 Μαρτίου 2014, 22:18
Το κυπαρίσσι του Μυστρά
25η Μαρτίου  

Κοντά στο Μυστρά, σε μια ψηλή θέση που έχει από κάτω όλο τον κάμπο της Σπάρτης, ήταν ένα μεγάλο κυπαρίσσι, το μεγαλύτερο κυπαρίσσι του κόσμου. Τώρα δεν υπάρχει πλέον. Είναι λίγα χρόνια που κάποιος κακός άνθρωπος είχε ανάψει φωτιά εκεί κοντά και δεν επρόσεξε, κι άναψε το κυπαρίσσι και κάηκε.

Αυτό το κυπαρίσσι έχει την ιστορία του. Επί τουρκοκρατίας ένας πασάς πήγε σ’ αυτή τη θέση να διασκεδάσει. Έβαλε και του ‘ψησαν ένα σφαχτό, και κάθισε κι έφαγε. Είχε μαζί του κι ένα βοσκό, ένα νέο παλικάρι χριστιανόπουλο, και τον υπηρετούσε. Για μια στιγμή το παιδί έριξε τη ματιά του και παρατήρησε κείνο το ωραίο θέαμα, τον κάμπο με τις πρασινάδες και τ’ άφθονα νερά και τα βουνά γύρω’ το ‘πιασε το παράπονο κι αναστέναξε. Το είδε ο πασάς και το ρωτά:

-Μωρέ Ρωμιέ, τι έχεις κι αναστενάζεις;

-Τι να ‘χω πασά μου, του λέει, συλλογίζομαι πως όλα αυτά τα μέρη ήταν δικά μας μια φορά και μας τα πήρατε’ μα το λένε τα χαρτιά μας, κι έχω την ελπίδα μου στο Θεό πως με καιρό πάλι δικά μας θα γίνουν.

Ο πασάς θύμωσε.

-Μωρέ, τι τσαμπουνάς αυτού; του λέει κι αρπάζει την ξύλινα σούβλα που είχαν ψήσει το αρνί και την καρφώνει στη γη. Να, το βλέπεις αυτό; λέει. Αν αυτό το ξερό παλούκι βγάλει κλαριά, τότε να ‘χετε ελπίδα πως θα ξαναπάρετε πίσω αυτά τα μέρη.

Την άλλη μέρα η σούβλα ρίζωσε στη γη και ξαναβλάστησε και φούντωσε και θέριεψε κι έγινε το περήφανο κυπαρίσσι που γνωρίσαμε. Κι επειδή ο πασάς έχωσε τη σούβλα στη γη απ’ τη μύτη, δηλαδή απ’ την κορφή, έβγαλε το κυπαρίσσι τα κλαριά του γερμένα προς τα κατώ’ έγινε θηλυκό κυπαρίσσι.

Λαϊκοί θρύλοι και παραδόσεις

………….

Πάει κι αυτή η μέρα… Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά, παρελάσεις, εθνικιστικοθρησκευτικά παραληρήματα δεν τα πολυσυμπαθώ. Νιώθω άβολα, σαν το ψάρι έξω από το νερό. Όμως όταν έχεις παιδιά, μαθαίνεις να υπομένεις, να αγαπάς τις στιγμές και να τις ζεις.

Την ιστορία δεν πρέπει να την ξεχνάμε, τις παραδόσεις δεν πρέπει να τις διαγράφουμε, νιώθω όμως ότι ήρθε η ώρα να γράψουν επιτέλους και οι δικές μας γενιές την ιστορία τους, να χτίσουν νέες παραδόσεις, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της εποχής, που έχει αλλάξει, με μία προσέγγιση πολυπολιτισμική, ανεξάρτητη από θρησκείες, σύνορα και φυλές.

Καλό βράδυ και χρόνια πολλά :)

 

- Στείλε Σχόλιο
24 Μαρτίου 2014, 08:23
Σπίτι σου είναι το ποίημα
Το ποίημα της εβδομάδας  

Θα χωρέσουν άραγε τα ευρύχωρα μάτια σου

σ’  αυτό το στενάχωρο ποίημα;

Μικρό παλιό σπίτι έχει ωστόσο τις βολές του,

ευλογημένο απ’ τη γριά αγάπη

χωράει τους πάντες παρεχτός ένα.

Έχει αποβραδίς πλύνει τις αυλές του,

έχει στρώσει στο τραπέζι του

καθαρό λινό τραπεζομάντιλο,

έχει βάλει ξύλα στο τζάκι,

φρέσκο λάδι στα λυχνάρια του

και περιμένει-

ένα παστρικό φτωχικό ποίημα.

Προσπάθησε να βολέψεις τα μάτια σου

η νύχτα είν’ απέραντη και παγερή.

Θα τα σκοτώσει!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΙΝΙΟΣ, Γραφή πάνω στο νερό, εκδόσεις Γαβριηλίδης

......

Καλημέρα, καλή εβδομάδα :)

- Στείλε Σχόλιο
21 Μαρτίου 2014, 14:02
Ποίηση για την Ποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης  

«…Η ποίηση και ο ποιητής, ως θεατές του εαυτού τους, δημιουργούν ένα σύμπαν τόσο συναρθρωμένο, ώστε να κάνουν συχνά τη γνωστή μας πραγματικότητα να φαίνεται λιγότερο πραγματική. Με το να κατέχει η ποίηση την τελευταία λέξη εκεί που συναντιούνται το φως με το σκοτάδι, μεταβάλλει το κτηνωδώς γνωστό σε αβέβαιο, το δυσδιάκριτο σε παραμυθία παρηγορητική και τον υπαρξιακό πανικό σε απρόσμετρο πλούτο…»

1.Σχόλια στην ποίηση

Λοιπόν όταν άλλοτε έγραφα, να κρύβω ήθελα μερικά, εκείνα που νόμιζα ότι οι άλλοι δεν τα χρειάζονται και γιατί από μένα να ξέρουν περισσότερα, το πώς και το τι, καθένας έλεγε τα δικά του και μαζί του τα παίρνει, ύστερα, όταν πεθάνη τα βρίσκουνε διάφοροι άλλοι ποια ήταν αυτά μας κολακεύει μάλιστα μια τέτοια περιέργεια τους πιο πολλούς

-Κανένας λοιπόν ποιητής και γυναίκα δεν το απόφυγε αυτό- μα έτσι έπρεπε να βρεθώ, που άλλος τρόπος δεν έμεινε κάποιον στα τελευταία να ελπίζω κοντά μου, παρά και την αυτοκτονία να χάσω της ποίησης

-Καθώς το λογαριάζω πως είναι η ποίηση-

Και τώρα ούτε να ξέρω ποιο θα ήταν το πιο καλό

ΕΛΕΝΗ ΒΑΚΑΛΟ

 

2.Ars Poetica

Το ποίημα δεν είναι σαν τα φύλλα

που ο άνεμος σέρνει στους δρόμους.

Δεν είναι η ακίνητη θάλασσα,

το αραγμένο καράβι.

Δεν είναι ο γαλάζιος ουρανός

και η καθαρή ατμόσφαιρα.

 

Το ποίημα είναι ένα καρφί

στην καρδιά του κόσμου.

Ένα φωτεινό μαχαίρι

μπηγμένο κάθετα στις πόλεις.

Το ποίημα είναι σπαραγμός,

κομμάτι γυαλιστερό μέταλλο,

πάγος, σκοτεινή πληγή.

Το ποίημα είναι σκληρό,

πολυεδρικό διαμάντι.

Συμπαγές –λαξευμένο μάρμαρο.

Ορμητικό- Ασιατικός ποταμός.

 

Το ποίημα δεν είναι φωνή,

πέρασμα πουλιού.

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ      

 

3.Ποιητική

Όπως στον έρωτα.

Απλά και με ένταση.

Τα άλλα, για τους δυστυχισμένους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΛΗΣ

 

4.Ποίηση

Ρωτάνε τι είναι ποίηση.

Ποίηση είναι το άλλο όνομα της ζωής’

το πιο αληθινό της’ αυτό που μένει.

Δεν είναι πάντα τραγούδι’  συχνά

είναι μαρτυρία’  κάτι άλλο’

ακόμα και μια είδηση σαν και τούτη

δημοσιευμένη σε μια παλιά εφημερίδα

στις 17 του Αυγούστου του 1940:

«Το πολεμικόν εβυθίσθη φέρον

τον μέγαν σημαιοστολισμόν

λόγω της εορτής της Μεγαλόχαρης».

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΔΑΛΜΑΤΗ

 

5.[Γράφω ποιήματα παλιομοδίτικα]

Γράφω ποιήματα παλιομοδίτικα

ξεπερασμένα που λένε το ξέρω

όμως σ’ τα γράφω αντί για γράμματα

κάτι σαν άλλοθι

για κλέφτες κι αστυνόμους

Με τους στίχους φτηνούς κρύβω την αλήθεια

τώρα που ψέματα

ξεχειλίζουν στα βιβλία και στα λόγια

κι εγώ ακούω άλλο ήχο

Αν κατάλαβες, κατάλαβες

αν όχι θα φταίει η ασάφεια η έλλειψη ειρμού

η απουσία του καινούριου της άλλης φωνής

είναι που δεν θέλω να γράψω

εκείνη τη λέξη του Θεού

που θα τα έλεγε όλα

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΔΥΗΣ

…….

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΤΙΕΡΗΣ-ΘΑΝΑΣΗΣ Θ. ΝΙΑΡΧΟΣ, Ποίηση για την ποίηση, εκδόσεις Καστανιώτη.

 

- Στείλε Σχόλιο
17 Μαρτίου 2014, 14:35
Τα παιδιά
Το ποίημα της εβδομάδας  

Κάθε πρωί

στο δρόμο μου

συναντούσα

τα παιδιά του σχολείου.

 

Είχα μέρες

να τα δω.

Χτες έμαθα

πως άλλαξαν οίκημα.

 

Σήμερα το πρωί

άθελά μου

άλλαξα δρόμο.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΗΓΑΔΙΩΤΗΣ

…..

Καλή εβδομάδα.

- Στείλε Σχόλιο
11 Μαρτίου 2014, 18:28
Μεγάλες προσδοκίες: ποιον χαρακτήρα προτιμάτε;
Ξένη λογοτεχνία  

Οι «Μεγάλες Προσδοκίες» είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της κλασικής λογοτεχνίας. Νομίζω πως είναι ελάχιστοι οι βιβλιόφιλοι που δεν το έχουν διαβάσει. Και, απ’  όσους το διάβασαν, λίγοι είναι αυτοί  που δεν το έχουν αγαπήσει.

Όπως όλα τα βιβλία του Ντίκενς, κατάφερε και αυτό να έχει μεγάλη απήχηση «τόσο στους απλούς όσο και στους καλλιεργημένους αναγνώστες, και να συγκινήσει, εξίσου, την ψυχή των λαϊκών αλλά και των ανθρώπων των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων».

Κατά την γνώμη μου, το χαρακτηριστικό εκείνο που έκανε τόσο αγαπητό το βιβλίο είναι οι προσεκτικά σκιαγραφημένοι από τον συγγραφέα χαρακτήρες του. Ο αναγνώστης νιώθει οικειότητα μαζί τους , συμπάσχει, συμφωνεί ή αντιτίθεται, ζει μέσα στις σελίδες του βιβλίου, οδεύοντας στο πλάι τους. Ο Κάρολος Ντίκενς «ζωγραφίζει το πορτρέτο των προσώπων με έντονα χρώματα, χιούμορ και ειρωνεία, υφαίνοντας συγχρόνως μια πλούσια πλοκή, με πολλές διακυμάνσεις και ανατροπές». «Μακριά από το να μπορούν να προσδιοριστούν με τους όρους” καλοί” ή “κακοί”, με κάποιες ίσως σαφείς εξαιρέσει, εμφανίζονται με περισσότερες αποχρώσεις, περισσότερο αντιφατικοί, τόσο θύματα όσο και θύτες, δηλαδή περισσότερο αμφιλεγόμενοι, καθώς οι απότομες αλλαγές καταστάσεων διαδέχονται η μία την άλλη»

Θα τολμήσω να επιχειρήσω μία σύντομη αναφορά στον καθένα από αυτούς και με ενδιαφέρει πολύ να δω ποιον ή ποιους ήρωες ξεχωρίζετε!

1.Φίλιπ Πίριπ ή Πιπ

Ο Πιπ είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, το μικρό ορφανό αγόρι, που μεγαλώνουν η αυστηρή και σκληρή αδερφή του μαζί με τον σύζυγό της, τον γλυκό, αγαθό, σιδερά Τζο. Τα παιδικά του χρόνια, αν εξαιρέσουμε την αγάπη και την αφοσίωση του Τζο, περνούν μέσα στο φόβο, την βία, την κακομεταχείριση.

Μεγαλώνοντας , ευνοημένος πια από έναν άγνωστο ευεργέτη, αλλάζει σιγά σιγά χαρακτήρα. Γίνεται λίγο πιο σίγουρος για τον εαυτό του, μεταμορφώνεται σε «κύριο», τρέφει μεγάλες ελπίδες για το μέλλον του, τέτοιες που πολλές φορές τον κάνουν υπερόπτη.

Βέβαια, προς το τέλος του βιβλίου, τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα του βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια.

2.Άβελ Μάγκγουιτς ή Πρόβις

Ο άγριος κατάδικος, που εμφανίζεται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου τρομοκρατώντας τον Πιπ και με αυτόν ξεκινάει η πλοκή του βιβλίου.

Πρόκειται, όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια, για έναν βασανισμένο άντρα, που μεγάλωσε πεντάρφανος και στράφηκε από ανάγκη στην κλοπή. Σταδιακά οδηγήθηκε σε άλλες απάτες, η ψυχή του όμως, παρόλα όσα έκανε, δεν αλλοιώθηκε τελείως. Αναγνωρίζοντας την βοήθεια του μικρού αγοριού, έβαλε στόχο της ζωής του να κάνει περιουσία, ώστε να του ανταποδώσει μια μέρα το καλό που του έκανε.

3. Τζο Γκάρτζερι

«Ξανθός, με ανοιχτόχρωμες μπούκλες να πλαισιώνουν το ήμερο πρόσωπό του», ο Τζο, με τους ήρεμους τρόπους του, «ένας ήπιος, καλοσυνάτος, μειλίχιος, καλόβολος, αλλά λίγο αγαθός, αξιαγάπητος τύπος, δυνατός αλλά ταυτόχρονα αδύναμος», κερδίζει από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου τον αναγνώστη.

Πιστός και αφοσιωμένος στον Πιπ ως την τελευταία στιγμή!

4. Η κυρία Τζο Γκάρτζερι

Η αδερφή του Πιπ, μία γυναίκα ιδιότροπη και βίαιη, με «μαύρα μαλλιά και μάτια, ψηλή και κοκαλιάρα», ο μόνιμος φόβος και τρόμος του παιδιού. Νευρική, πάντα θυμωμένη με κάτι, επιθετική και κακότροπη.

Στη συνέχεια του βιβλίου θα δεχθεί μία εγκληματική επίθεση. Από εκείνη τη στιγμή θα χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, ως την μέρα που θα πεθάνει, ψελλίζοντας «Συγγνώμη Πιπ».

5.Κύριος Γουόπσλ

Ένας παράξενος και αντιφατικός χαρακτήρας, «με τη ρωμαϊκή μύτη και το μεγάλο γυαλιστερό και καραφλό μέτωπο, είχε μια βαθιά φωνή, για την οποία ήταν υπερβολικά περήφανος». Επίτροπος της εκκλησίας, που, αργότερα θα παρατήσει τα πάντα για να γίνει ηθοποιός του θεάτρου!

6.Θείος Πάμπλτσουκ

Ένας όχι και τόσο συμπαθής ήρωας, που στοίχειωσε την παιδική ηλικία του Πιπ με τα ανούσια κηρύγματά  και τις ασταμάτητες ερωτήσεις αριθμητικής. «Ένας τεράστιος βραδυκίνητος μεσήλικας, που βαριανάσαινε και είχε στόμα ψαριού, άτονα μάτια και ξανθωπά σηκωμένα μαλλιά, έτσι που έδινε την αίσθηση πως είχε πάθει ασφυξία και είχε συνέλθει». Από την αρχή ως το τέλος σχεδόν του βιβλίου έχει αυτοαναγορευτεί σε «προστάτης»  και «ευεργέτης» του «αχάριστου» Πιπ.

7.Μπίντι

Ένα ορφανό κορίτσι, εξυπηρετικό και γλυκό,  ήρεμο και ευγενικό, λογικό και ευαίσθητο, που αργότερα θα γίνει σύντροφος του Τζο.

Και αυτή πιστή και αφοσιωμένη στον Πιπ, όπως ο σύζυγός της.

8.Μις Χάβισαμ

«Η μις Χάβισαμ είναι η αιώνια μνηστευμένη με τη ραγισμένη καρδιά, η οποία φορώντας συνεχώς το νυφικό της φόρεμα, έχει κάνει να σταματήσουν όλα τα ρολόγια του σπιτιού της’ μια ηρωίδα που θα περάσει στους μεγάλους και δημοφιλέστερους μύθους της αγγλικής λογοτεχνίας». Μία γυναίκα «που ζητάει εκδίκηση για την εγκατάλειψή της από το μνηστήρα της, χρησιμοποιώντας τη θετή κόρη της Εστέλα».

Και, βέβαια, η παρουσία της είναι καθοριστική στην ζωή του Πιπ και στην πλοκή του βιβλίου.

9.Εστέλα

Η πανέμορφη, υπεροπτική, άκαρδη κοπέλα, που θα κάνει από την πρώτη στιγμή τον Πιπ να έχει αμφιβολίες για ζωή του και θα τον επηρεάσει τόσο, ώστε να απαρνηθεί την οικογένειά του και τον αγαπημένο του Τζο.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι πραγματικοί γονείς της ήταν κατάδικοι!

13.Ντολζ Όλρικ

«Ευρύστερνος, μελαμψός, με μακριά χέρια και πόδια, απέραντη δύναμη», ξεροκέφαλος, με χαμηλή νοημοσύνη και άγρια ένστικτα. Ήταν αυτός που επιχείρησε να σκοτώσει την αδερφή του Πιπ και αργότερα και τον ίδιο.

14.Τζάγκερς

Ο πανούργος δικηγόρος, φόβος και τρόμος όλων των ανθρώπων. Ψυχρός και απόμακρος, καταφέρνει πάντα να φέρνει εις πέρας όλες τις υποθέσεις του, χωρίς πολλά λόγια. Κανείς δεν τολμάει να του εναντιωθεί ή να του κάνει κακό, ακόμα κι αν είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας.

15.Γουέμικ

Ο πιστός συνεργάτης του Τζάγκερς, που, όμως, μετά την δουλειά μεταμορφώνεται σε έναν άλλο άνθρωπο, με ευαισθησίες και ενδιαφέροντα που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί! Το πάθος του, εκτός από τον ηλικιωμένο πατέρα και το σπίτι του(το Γουόλγουορθ), είναι η «κινητή περιουσία»!

16.Χέρμπερτ Πόκετ

Ο νεαρός συγκάτοικος, έμπιστος φίλος και μετέπειτα συνέταιρος του Πιπ, που ήταν δίπλα του σε κάθε στιγμή, χαρούμενη ή δυσάρεστη. «Το πρόσωπό του δεν ήταν όμορφο, ήταν ακόμα καλύτερο: ήταν ιδιαίτερα φιλικό και καλοδιάθετο».

17.Η κυρία Πόκετ

Μητέρα του Χέρμπερτ, πάντα αφοσιωμένη στο… διάβασμα ενός μυστηριώδους βιβλίου (γεμάτο με ονόματα τιτλούχων), φαντασμένη και αδιάφορη ή παντελώς αδέξια να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το τσούρμο των παιδιών της…. Επειδή ο πατέρας της υπήρξε ιππότης «είχε ανατραφεί με την πεποίθηση πως έπρεπε να παντρευτεί κάποιον που κατείχε έναν τίτλο και να μην ανακατεύεται στα θέματα του νοικοκυριού, όπως οι απλές θνητές».

18.Μάθιου Πόκετ

Ο πατέρας του Χέρμπερτ και δάσκαλος του Πιπ. Παρά τον κωμικό και αμήχανο τρόπο του, είναι ο μόνος αξιόλογος συγγενής της Μις Χάβισαμ και ο μόνος με τον οποίο δεν έχει επαφές.

19.Μπέντλει Ντραμλ

Ένας αντιπαθητικός, μονίμως κατσουφιασμένος νέος, «βραδυκίνητος, βαρύς στο σώμα αλλά και στην αντίληψη, τεμπέλης, ξιπασμένος, τσιγγούνης, μονόχνοτος και καχύποπτος», «αράχνη» όπως τον ονόμασε ο Τζάγκερς.

Η Εστέλα επιλέγει από αντίδραση, για να πικάρει τους θαυμαστές της, να παντρευτεί τον Ντραμλ, προς τεράστια απογοήτευση του Πιπ.

20.Στάρτοπ

Φίλος του Πιπ και του Χέρμπερτ. Γλυκό και λεπτεπίλεπτος, «ένα γελαστό αγόρι όλο ζωντάνια», που όμως δεν θα απασχολήσει και πάρα πολύ το βιβλίο με την παρουσία του.

21.Ο πατέρας του Γουέμικ

Ο βαρήκοος ηλικιωμένος, βαθιά αφοσιωμένος στο παιδί του. Μια γλυκιά και αθώα φιγούρα, χωρίς ιδιαίτερο ρόλο, τρυφερή όμως και ανθρώπινη, ευχάριστη και χιουμοριστική σε όσες σκηνές εμφανίζεται.

22.Μόλι

Η οικονόμος του Τζάγκερς, που, όπως θα αποδειχθεί αργότερα, προς έκπληξη του Πιπ και του αναγνώστη, υπήρξε σύζυγος του Μάγκγουιτς και βιολογική μητέρα της Εστέλα.

23.Μις Σκίφιν

Η φίλη και μετέπειτα σύζυγος του Γουέμικ, με τα χαρακτηριστικά πράσινα γάντια, που σπάνια αποχωριζόταν.

24.Κομπέισον

Ο κατάδικος που παλεύει στην αρχή του βιβλίου με τον Μάγκγουιτς και τον κυνηγάει σε όλη του την ζωή. Ο άνθρωπος που παρίστανε τον ερωτευμένο στη μις Χάβισαμ.

25.Κλάρα Μπάρλει

Η αγαπημένη του Χέρμπερτ, μια γλυκιά, όμορφη και ευαίσθητη κοπέλα, που βασανίζεται από τον μέθυσο και κακότροπο πατέρα της.

………

Σίγουρα παρέλειψα αρκετούς ακόμα χαρακτήρες, θεωρώ όμως πως αυτοί οι 25 ήρωες, είναι οι πιο αντιπροσωπευτικοί.

Δικός μου αγαπημένος, με διαφορά, είναι ο καλοκάγαθος Τζο!

Εσείς ποιον προτιμάτε;

…..

Να σημειώσω ότι στην αρχική εκδοχή τους οι Μεγάλες Προσδοκίες είχαν τραγικό τέλος. Στη συνέχεια, κατόπιν υποδείξεων δύο φίλων του,  «ο Ντίκενς έδωσε ένα τέλος περισσότερο αισιόδοξο, ρομαντικό και πιο αποδεκτό από το αναγνωστικό κοινό»

…..

CHARLES DICKENS, Μεγάλες Προσδοκίες, εκδόσεις 4π, εισαγωγή από την Μαρία Γαβαλά.

 

 

 

- Στείλε Σχόλιο
10 Μαρτίου 2014, 14:55
Αλήθεια ή παραμύθια
Το ποίημα της εβδομάδας  

Ποτέ δεν είδα μια μύγα να γελάει

ούτε πορτοκαλί καπέλο να φοράει

 

ποτέ δεν είδα χελώνα να καλπάζει

ούτε λαγό αργό να περπατά με νάζι

 

δεν είδα λουλούδι να φοράει παπούτσια

ούτε και σοκολάτα που να ‘χει κουκούτσια

 

ποτέ δεν είδα γάιδαρο να πετάει

ούτε και ψάρι άκουσα να κελαηδαεί

 

δεν είδα γάτα πιλότο σε αεροπλάνο

ούτε αρκούδα να ζει σε δέντρο απάνω

 

ποτέ δεν είδα μπούφο να λέει αστεία

ούτε και ιπποπόταμο σε καλλιστεία…

 

Μα είδα ψέματα που γίναν αλήθεια

και όλα να συμβαίνουν μες στα παραμύθια.

ΘΕΤΗ ΧΟΡΤΙΑΤΗ-ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΣΙΛΙΜΕΝΗ, Φρούλου! Φρέλα! Να ‘ταν χαλβάς η τρέλα!!!, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Καλή εβδομάδα :)

4 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
09 Μαρτίου 2014, 22:34
Τα Χρωματιστά Τραγούδια!
Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα...  

Το εργαστήρι Βιωματικής Μουσικής της Μαρίζας Κωχ είναι ένας από τους (λίγους) λόγους που θα με έκανε να μετακομίσω στην Αθήνα! 

Το παρακάτω τραγούδι είναι από το cd "Τα Χρωματιστά Τραγούδια", που χρόνια και χρόνια το ακούμε και δεν το χορταίνουμε!

Καλό βράδυ, με όνειρα μελωδικά και χρωματιστά, για μια όμορφη, ξεχωριστή εβδομάδα!

video 

- Στείλε Σχόλιο
05 Μαρτίου 2014, 09:00
Δωρεάν e-books
E-book  

Και συνεχίζουμε!

2-8 Μαρτίου, εβδομάδα ψηφιακού βιβλίου!

Για όποιον ενδιαφέρεται, εδώ μπορεί να κατεβάσει δωρεάν διάφορες κατηγορίες βιβλίων:

http://www.saitapublications.gr/

http://www.myebooks.gr/el/free-books-el

http://www.ebooks4greeks.gr/

http://www.free-ebooks.gr/gre/ebooks/index

http://www.openbook.gr/

http://www.24grammata.com/?page_id=6282

http://www.kastaniotis.com/ebooks/free/

http://taexeiola.blogspot.gr/

http://www.iaen.gr/

http://voreiodytikes.blogspot.gr/p/e-books.html

http://www.picturebooks.gr/el/list_online.asp

 

 

- Στείλε Σχόλιο
04 Μαρτίου 2014, 15:06
Γιατί e-book;
Βιβλίο  

Η εβδομάδα από 2 έως 8 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στο e-book, μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία  που άλλοι έχουν αγκαλιάσει με θέρμη, άλλοι είναι διστακτικοί και πολλοί είναι -δυστυχώς- αυτοί που παραμένουν ακόμα αρνητικοί.

Πριν αρχίσω να καταθέτω να τις απόψεις μου επ’ αυτού, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσω ότι είμαι φανατική βιβλιόφιλη! (Για να κατανοήσει κανείς πόσο αγαπώ το βιβλίο, «αναγκάζομαι» να… προσφύγω ακόμα και …στο επίθετο «φανατική», που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα).

 Από τότε που αγάπησα το βιβλίο (κάπου εκεί στο δημοτικό…), ελάχιστες περιόδους στη ζωή μου θυμάμαι που να μην διαβάζω κάτι. Μπορώ να διαβάσω σε οποιονδήποτε χώρο, ακόμα με ελάχιστο φως (όταν κοιμίζω τις κόρες μου). Μπορώ να μείνω ξάγρυπνη όλο το βράδυ (όσο κουρασμένη κι αν είμαι), προκειμένου να τελειώσω ένα βιβλίο που μου αρέσει. Μπορώ να διαβάσω και να ξαναδιαβάσω το ίδιο αγαπημένο βιβλίο χωρίς να βαρεθώ.

Παρόλο που περνάω μεγάλα διαστήματα ως άνεργη κι όταν περιστασιακά εργάζομαι τα χρήματα είναι σχεδόν πάντα ελάχιστα, δεν έχει υπάρξει περίοδος στην ζωή μου που να μην αγοράσω βιβλία. Δεν με ενδιαφέρει αν θα στερηθώ οτιδήποτε άλλο. Όμως με τίποτα δεν αντέχω να στερήσω κάτι τέτοιο από τον εαυτό μου!

Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου ήταν να δω κάποια στιγμή να κυκλοφορούν και τα δικά μου βιβλία. Ποτέ δεν φαντάστηκα, δεν μου πέρασε καν από το μυαλό, ότι αυτό θα γινόταν σε μορφή e- book. Κι όμως. Η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα με το παιδικό βιβλίο «Ένα λιοντάρι με πυρετό μαθαίνει να μην είναι κακό»(http://www.saitapublications.gr/2013/12/ebook.68.html) φιλοξενήθηκε από τις εκδόσεις  Σαΐτα (http://www.saitapublications.gr/ )  σε ηλεκτρονική μορφή!  Κι ήταν ο λόγος που μ’ έκανε να δω με διαφορετική ματιά όλη αυτή την διαδικασία… Το βιβλίο μου ταξίδεψε σε τόπους και ανθρώπους που ποτέ δεν είχα φανταστεί! Κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν ποτέ (τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό) αν κυκλοφορούσε σε έντυπη μορφή.

Γιατί e-book λοιπόν;

1.Μπορεί να ταξιδέψει παντού.

2.Είναι πιο οικονομικό.

3.Έχει οικολογική συνείδηση!

4.Δεν χρειάζεται καθόλου χώρο στο σπίτι.

5.Είναι προσβάσιμο άνα πάσα στιγμή.

6.Μπορεί να είναι διαδραστικό.

7.Μπορεί να υποστηρίζει πολυμέσα.

8.Ταξιδεύει πιο γρήγορα.

9.Είναι πιο εύκολη η αλληλεπίδραση αναγνώστη-δημιουργού.

10.Είναι αναπροσαρμοσμένο στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της εποχής.

Ηλεκτρονικό ή έντυπο βιβλίο λοιπόν; Η ερώτηση αυτή θυμίζει πολύ το «Δάσκαλος ή Υπολογιστής;» και είναι εύλογο ότι είναι… ρητορική! Κατά την δική μου άποψη αδιαμφισβήτητα το έντυπο βιβλίο υπερέχει του ηλεκτρονικού. Όμως είναι ένα γεγονός και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, χωρίς πρώτα να εξετάσουμε όλες τις οπτικές γωνίες. Μπορεί εγώ συνήθως να προτιμώ ένα χιλιοταλαιπωρημένο βιβλίο, που τα σημάδια της τριβής από την… επαφή μας είναι έντονα, αλλά η κόρη μου, που τέλος του μήνα θα κλείσει τα 5, με μεγαλύτερη ευκολία και ευχαρίστηση θα ξεφυλλίσει ένα e-book.

Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να χωριζόμαστε σε «στρατόπεδα». Το βιβλίο, με όποια μορφή κι αν προσφέρεται, θα πρέπει να είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Κι όποιος το αγαπάει είναι άδικο να μην δίνει χώρο  και στο νεόφερτο στην Ελλάδα e-book. Οι απανταχού βιβλιόφιλοι, λοιπόν, μην το σκέφτεστε άλλο: ας του δώσουμε μία ευκαιρία και ας διαβάσουμε ένα ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα!

Υ.σ.: Το δεύτερό μου παιδικό βιβλίο (αναμένεται αρχές Μαΐου) θα κυκλοφορήσει και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή :)

 

4 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
03 Μαρτίου 2014, 16:48
Πετάξτε τους χαρταετούς
Το ποίημα της εβδομάδας  

Δίνει σειρά η Αποκριά

στην Καθαρή Δευτέρα,

που λέει: «Τους χαρταετούς

πετάξτε στον αέρα».

 

Από χεράκια τρυφερά

κι όλο χαρές και γέλια

φεύγουν  τα χάρτινα πουλιά,

μ’ ουρές, στολίδια, τέλια.

 

Βάφει μεμιάς ο ουρανός,

χρώματα χίλια αλλάζει,

λες ότι ζήλεψε η γη

και με λιβάδι μοιάζει.

 

Ο ήλιος λάμπει όλο χαρά

και τραγουδάει τ’ αγέρι:

«Μπήκε η κυρα-Σαρακοστή,

που Πασχαλιά θα φέρει».

 

ΕΛΕΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ-ΠΑΝΤΕΛΟΔΗΜΟΥ, Ποιήματα για το φθινόπωρο και το χειμώνα, εκδόσεις Πατάκη.

…………

Καλή Σαρακοστή :)

2 σχόλια - Στείλε Σχόλιο
02 Μαρτίου 2014, 15:51
2-8 Μαρτίου:Διάβασε ένα e-book!
E-book  

Από τη Κυριακή, 2 Μαρτίου έως το Σάββατο, 8 Μαρτίου είναι και φέτος η εβδομάδα "Διάβασε ένα ebook, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. 
H εβδομάδα "Διάβασε ένα ebook" διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν 11 χρόνια, μια πρωτοβουλία της συγγραφέα Rita Y. Toews από τον Καναδά. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η ιδέα υιοθετήθηκε όλο και περισσότερο και απέκτησε διεθνή απήχηση. Πέρυσι η διοργάνωσή της στην Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη συμμετοχή.
Ποιοι είναι οι στόχοι της εβδομάδας "Διάβασε ένα ebook":

 • να ενημερώσει τους αναγνώστες για τα ebooks
 • να ενθαρρύνει την ανάγνωση ebooks
 • να ενθαρρύνει εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία, συγγραφείς και κατασκευαστές συσκευών να προσφέρουν για αυτές τις μέρες δωρεάν ή με μεγάλη έκπτωση ebooks και συσκευές

Πώς μπορώ να συμμετάσχω:

 • Μπορείτε να διαβάσετε ένα ebook!
 • Αναρτήστε στο blog ή στο site σας τo banner της εβδομάδας "Διάβασε ένα ebook" ή φτιάξτε το δικό σας
 • Ενημερώστε φίλους και γνωστούς σε Facebook, Twitter και Google+ κοινοποιώντας αυτήν την ανάρτηση ή γράφοντας τη δική σας
 • Οργανώστε μια συνάντηση με όσους ενδιαφέρονται για τα ebooks ή/και έχουν συσκευές ανάγνωσης
 • Προτείνετε ένα ebook; Tο διαβάσατε; Οργανώσατε μια συνάντηση; Ενημερώστε ποστάροντας για αυτά στο event της εβδομάδας στο Facebook και γράφοντας στο Twitter με τα hashtags #ebookgr #ebookweek
 • Θέλετε να προσφέρετε δωρεάν ebooks για την εβδομάδα; Αναρτήστε το banner της εβδομάδας  "Διάβασε ένα ebook" και ενημερώστε με για να σας συμπεριλάβω στη λίστα με τους συμμετέχοντες


Τι θα κάνει ο "Ηλεκτρονικός Αναγνώστης":

 • θα γράψει άρθρα εισαγωγικά για τα ebooks και θα καταγράψει πηγές για δωρεάν ebooks
 • θα δώσει προσφορές από εκδότες και συγγραφείς
 • θα συγκεντρώσει τη συζήτηση διατηρώντας μια λίστα με το ποιοι συμμετέχουν (blogs, site, συγγραφείς, εκδότες)


Αποκεντρωμένα Για την εβδομάδα "Διάβασε ένα ebook" δεν υπάρχει κάποια συγκροτημένη οργανωτική δομή. Έχουμε όμως επικοινωνήσει με τη Rita Y. Toews για να βρισκόμαστε σε ένα συντονισμό και να μας καταγράψει ως συμμετέχοντες.
Έγραψα αυτό το κείμενο για να εξηγήσω στα ελληνικά τι είναι η εβδομάδα "Διάβασε ένα ebook" και ετοίμασα αυτά τα 3 banners. Σας προτείνω να αναρτήσετε τα banners και να βάλετε σύνδεσμο προς αυτό το κείμενο, αλλά μπορείτε απλά να φτιάξετε το δικό σας banner και να γράψετε τα δικά σας κείμενα. 

..............

http://www.eanagnostis.gr/2014/02/evdomada-diavase-ena-ebook-2014.html

- Στείλε Σχόλιο
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!
Tags

... 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου E-book Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Αναστασία Ιουστίνη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική Λογοτεχνία Ελληνική λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μάρτης Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…
Επίσημοι αναγνώστες (25)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


  Links