Tacto Humano
21 Νοεμβρίου 2006, 04:05
Η αναζήτηση της ομορφιάς...


 H ανάγκη για τη μεγάλη έξοδο ήταν επιτακτική! 3 συνεχόμενα μηνάκια στο L.A. (Lekanopedio Attikis), εκτός του ότι ήταν γεμάτα εξατάσεις και δύσκολες περιόδους, είναι το ρεκόρ μου μακριά από την πατρίδα! Οπότε βρήκα ευκαιρία τη γιορτή του Πολυτεχνείου για να γιορτάσω κι εγώ την (προσωρινή) απελευθέρωση μου από τη "Χούντα" της Αθήνας...
 Τέσσερις μερούλες υπέροχες, είδα αυτούς που ήθελα να δω, έκανα μια βόλτα στην πανέμορφη Σαλονίκη (τα ρέστα μου για αυτήν τη γλυκιά ομίχλη, που διάσπαρτη στην ατμόσφαιρα κάνει το Θερμαικό να μοιάζει σκηνικό ταινίας..) και γέμισα μπαταρίες ως τα Χριστούγεννα.
 

 Στο τραίνο του γυρισμού, περικυκλωμένος από γιαγιάδες που έπλεκαν(!) και βαρετούς σαραντάρηδες, από εκείνους που δε μιλάν ούτε στον εαυτό τους, αναγκάστηκα να περάσω την ώρα μου με ένα βιβλίο που άρπαξα τελευταία στιγμή, φεύγοντας από το σπίτι.                                 

"The picture of Dorian Gray" του Oscar Wilde. Γραμμένο σε κακής ποιότητας χαρτί, δώρο από την "Κυριακάτικη", θα ήταν το όπλο μου στη μάχη με τις 6 ολόκληρες ώρες του ταξιδιού. Από τις πρώτες σελίδες άρχισα να το ψιλοβαριέμαι. Πολύ ωραίος ο Wilde, υπέροχες οι θεωρίες του, ριζοσπαστικές στην εποχή του (μάλλον συντηρητικές πλέον), καταπληκτικοί ορισμοί για την τέχνη, όμως η ιστορία μάλλον αδιάφορη. Ένας νεαρός, που τον θέλουν δύο άντρες και  αυτός ερωτεύεται μια κοπέλα, όπου τελικά τον πείθουν πως αυτός ο έρωτας είναι παράλογος! Τουλάχιστον ως εκεί διάβασα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ομοφυλλόφιλους. ο καθένας είναι ελεύθερος να ζήσει όπως θέλει τη ζωή του. Πολλούς μάλιστα, τους εκτιμώ σαν άνθρωπους. Αλλά αυτή η εμμονή τους να βγάζουν όλους εμάς του "straight" (άκου όρος!) οπισθοδρομικούς ή κολλημένους με νευριάζει! ’φησα λοιπόν το βιβλίο και προσπάθησα να ρίξω κανέναν υπνάκο...


Πράγμα αδύνατο για μένα στο τραίνο. Προσπερνώντας λοιπόν τις σεξουαλικές προτιμήσεις και τα κολλήματα του Wilde, και με το μισό βαγόνι σε λήθαργο, είπα να συνεχίσω λίγο το βιβλίο γιατί δεν περνούσαν με τίποτα, όχι οι ώρες, αλλά τα λεπτά! Κάπου λοιπόν στη σελίδα 33, και χωρίς να καταλάβω από που μου ήρθε, διαβάζω έναν εξαιρετικό ύμνο, μια ανεπανάληπτη ωδή στη νιότη και την ομορφιά! Παραθέτω αποσπάσματα μόνο, για να μη γίνω κουραστικός:

 [...] Αχ! Συνειδοποιήστε τη νιότη σας όσο ακόμα την έχετε. Μη σπαταλήσετε απερίσκεπτα το χρυσάφι των ημερών σας ακούγοντας τους ανιαρούς ανθρώπους. [...] Μετά, σιγά σιγά εκφυλιζόμαστε σε φρικαλέες μαριονέτες, στοιχειωμένες απ' την ανάμνηση των παθών που φοβηθήκαμε κι αποφύγαμε, απο τους εξαίσιους πειρασμούς στους οποίους δεν είχαμε τι θάρρος να ενδώσουμε. Αχ, Νιότη!
 [...] Και η ομορφιά είναι μια μορφή μεγαλοφυϊας, για την ακρίβεια είναι ανώτερη από τη μεγαλοφυϊα γιατί δε χρειάζεται να την εξηγήσεις. Είναι ένα από τα μεγάλα γεγονότα της ζωής. [...] Τελικά η αναζήτηση της ομορφιάς είναι το κρυφό νόημα της ζωής...

 Έκλεισα το βιβλίο και κόλλησα χαζευόντας αφηρημένα τα βουνά της Θεσσαλίας. Ακόμη και ο Mick Jagger σταμάτησε να τραγουδά από τα ακουστικά μου, φαίνεται άρχισε να σκέφτεται κι αυτός. Ναι, η αναζήτηση της ομορφιάς. Το έβρισκα λίγο άδικο πάντα αυτό, να θεοποιούμε την ομορφιά. Πολύ ρηχό και επιπόλαιο. Όμως σήμερα τα είδα όλα ξεκάθαρα. Αν αφήσουμε στην άκρη τα κόμπλεξ και τα κολλήματα με τον εαυτό μας, θα δούμε πως η ομορφιά είναι το παν στη ζωή. Η ομορφιά και τα νιάτα. Εκεί μας οδηγεί το ένστικτο, στην ομορφιά τείνουμε πάντα ασυνείδητα, γιατί αυτό αισθανόμαστε, αυτός είναι ο προορισμός μας, για αυτήν υπάρχουμε. Κάθε είδους αναστολή ή περιορισμός της ομορφιάς, μας σκλαβώνει τελικά, κάνει τη ζωή μας πιο μικρή, πιο μίζερη, ανούσια. Ασήμαντη είναι η σκέψη, ο διαλογισμός, ακόμα και η τέχνη, μπροστά στην ομορφιά. Όλα προσπαθούν είτε να την εξηγήσουν είτε να τη μιμηθούν.
 Μη συμβιβάζεστε. Τίποτα λιγότερο από το όμορφο, δεν είναι αρκετό.

 Υ.Σ. "Τίποτα πέρα από τις αισθήσεις, δε μπορεί να θεραπεύσει τη ψυχή"

 Υ.Σ. Εκπληκτικές οι σκέψεις και οι διαπιστώσεις στα ταξίδια, όσο βαρετά κι αν προβλέπονται... Ίσως λόγω αυτής της αίσθησης, της αλλαγής, της διαρκούς κίνησης. Αυτής που μας κρατάει ζωντανούς...
 

5 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

meltica (21.11.2006)
Έχει πλάκα πως αν δεν διαβάζεις ένα βιβλίο μέχρι το τέλος μπορεί να βγάλεις εντελώς αντίθετα συμπεράσματα από αυτά θέλει να σου περάσει. Διάβασε το βιβλίο- που αν εξαιρέσεις σε κάποια στιγμή στο μέσον του και για είκοσι περίπου σελίδες που περιγράφει τα κοσμογυρίσματα του Ντόριαν, καθόλου βαρετό δεν μου ήταν- και θα δεις πόσο ταιριάζει η αποψή σου με του ήρωα. Μου φαίνεται λιγο αδύνατον να μην ξέρεις την ιστορία ακόμα και αν δεν την έχεις διαβάσει.
Δεν μου αρέσει η θεοποίηση της ομορφιάς και σήμερα με τον "ύμνο" που παρέθεσες μπορώ να πω ότι απογοητεύτηκα λίγο. Ίσως γιατί ομορφιά είναι ότι πιστεύουμε εμείς πως είναι ομορφιά. Και ίσως γιατί κάτι όμορφο εν τέλει μπορεί να είναι πολύ κενό ή καθόλου αρκετό από κάτι λιγότερα όμορφο. Και η ομορφιά είναι τόσο υποκειμενική. Τόσο μα τόσο. Μου αρέσει η Τζούλια Αλεξανδράτου- θα πάρω μια γυναίκα, μιας και είσαι άνδρας, για να το καταλάβεις- δεν έχω κανένα κόμπλεξ με τα μοντέλα ή κάτι τέτοιο. Αλλά την θεωρώ τόσο βλήμα- μπορεί να μην είναι, αλλά τουλάχιστον φαίνεται- που για μένα αυτό μου κάνει ασχήμια. Όταν πετάει κοτσάνες και κάνει σαν χαζοχαρούμενη χάνεται η όποια ομορφιά έχει. Αντίθετα με μια άλλη γυναίκα που μπορεί να μην είναι τόσο όμορφη, αλλά να "λάμπει" με τον λόγο της και με την παρουσία της. Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες. Μου αρέσει ας πούμε ο Παρθένης, αλλά είναι τόσο τόφι που και να μου καθότανε δεν τον έπαιρνα... και πάει λέγοντας.
Δεν είμαι καμιά υπέρμαχος της εσωτερικής ομορφιάς. Ίσα ίσα επιθυμώ να συναναστρέφομαι με άτομα που δεν προσβάλουν την αισθητική μου. Από αυτή την άποψη μπορεί να είμαι και σνομπ. Αλλά σε καμιά περίπτωση, αληθινά, ένας όμορφος άνθρωπος μπορεί να με προκαταβάλλει θετικά ή αρνητικά πριν τον γνωρίσω.
Σχετικά με τα νιάτα... Είναι άλλο καπέλο. Που προσωπικά με πονάει. Και ας είμαι μόνο είκοσι, κάθε χρόνος που περνάει τον φοβάμαι. Δεν θέλω να μεγαλώνω! Θα το έχεις καταλάβει και από άλλο σχολιό μου αυτό.
Και τελικά τώρα που το σκέφτομαι- νωρίς το κατάλαβα...- τι εννοείς με τον όρο ομορφιά και νιάτα; Γιατί αν εννοείς πως όποιος είναι νέος είναι και όμορφος όλα τα παραπάνω παραγράφονται. :) :) :)
AlmaNegra (21.11.2006)
Μεγάλη κουβέντα για να γίνει με αυτόν τον τρόπο!
Έχεις δίκιο για το βιβλίο. Το διάβασα όλο μετά και κατάλαβα πολλά, μα στάθηκα στις σκέψεις μου σε εκείνο το σημείο.
Ναι, η ομορφιά και τα νιάτα είναι ένα (πιστεύω). Η ομορφιά όμως υπάρχει και χωρίς τα νιάτα..
Μη συνδέεις την "ομορφιά" με τα ένστικτα. Για μένα η Αλεξανδράτου δεν είναι όμορφη. Απλά είναι γυναίκα που θα ήθελα να περάσω μια(και δυο) βραδιές. ’λλωστε ομορφιά είναι το γλυκό χαμόγελο, μια καλημέρα, ο ήλιος που δύει, ένα άγγιγμα μπλα μπλα (πολύ μελό..). Πιο γενικά δηλαδή, πέρα από τους ανθρώπους, το όμορφο σε κάθε τομέα είναι αυτό που μας έλκει.
Τέλος, νομίζω δεν έχει σημασία που είναι υποκειμενικό πράγμα η ομορφιά. Ο καθένας μας κάνει τη δική του αναζήτηση, με τα δικά του κριτήρια, δε χρειάζεται αναγνώριση από κανέναν η ομορφιά που βλέπουν τα μάτια του.
Πάντως στο ΥΣ είναι για μένα η εξήγηση του γιατί η ομορφιά είναι το παν στη ζωή μας.
groovergr (21.11.2006)
προσπερνάω τα σχόλια σου για την Θεσσαλονίκη( θα σε συγυρίσω απο κοντά εσένα), και στέκομαι στο τέλος..... Όντως τα ταξίδια μπορεί να αποδειχτούν πολύ εποικοδομιτικά.....
Υ.Γ Συνέχισε τα όμορφα postaρίσματα :)
AlmaNegra (21.11.2006)
Για τη φώτο δεν είπες τίποτα... :Ρ
groovergr (22.11.2006)
gia ti photo? ti na pw kai mono pou fainete to makedonia palace deksia tha se vgalw apo ta filioka blog mou :p

Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
almanegra
Βαγγέλης
από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/almanegra

Tags

cinema ελλάδα διάφορα αγάπη Αθήνα έρωτας ζωή άνθρωποι γυναίκες απόψεις πολιτική έγινε κι αυτό! σκέψεις εξεταστική παιδεία εφημερίδες μουσική πολιτκή σκεψεις tv ταξίδια



Επίσημοι αναγνώστες (13)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

Links