Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
22 Νοεμβρίου 2006, 14:50
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ: Ο γέρος και η θάλασσα-Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Ξένη λογοτεχνία  

(Ο γέρος και η θάλασσα-Έρνεστ Χέμινγουεϊ, εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, Μετάφραση Αλεξίου Γεωργία, Επίλογος Earl Rovit.)

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία, που το ‘χω διαβάσει πολλές πολλές φορές και είμαι σίγουρη ότι θα το διαβάσω άλλες τόσες, είναι «Ο γέρος και η θάλασσα». Κλασικό βιβλίο του Χέμινγουεϊ, σύντομο, απαλλαγμένο από περιττά βάρη, με νόημα συμβολικό.

Η πλοκή του βιβλίου έχει ως εξής: ο γέρος Σαντιάγκο ψαρεύει 84 μέρες χωρίς να πιάσει ούτε ένα ψάρι. Τις πρώτες 40 έχει μαζί του ένα παιδί, τον Μανολίνο. Έπειτα συνεχίζει μόνος του και, την 85η μέρα, ανοίγεται περισσότερο από τα συνηθισμένα. Στο αγκίστρι του πιάνεται ένας τεράστιος ξιφίας. Το ψάρι παρασύρει το βαρκάκι του και ο ίδιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλη του την μαστοριά για να τα καταφέρει. Τελικά καμακώνει το ψάρι και ετοιμάζεται για το ταξίδι της επιστροφής. Η μυρωδιά όμως από το αίμα του ξιφία αρχίζει να τραβάει τους πρώτους καρχαρίες. Ο Σαντιάγκο δίνει απελπιστική μάχη εναντίον τους και μέχρι τα μεσάνυχτα απομένει μόνο ο τεράστιος σκελετός του ψαριού. Ο γέρος επιστρέφει στο λιμάνι και ανηφορίζει στο καλύβι του, όπου κουρασμένος κοιμάται και βλέπει στον ύπνο του λιοντάρια που παίζουν στην παραλία….

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» (Αρ. Φύλλου 16194, Τετάρτη
22 Ιουλίου 1998): Ο Γκρεγκόριο Φουέντες Μπετανκούρ,ο «Γέρος» ψαράς, που ενέπνευσε τον Χέμινγουεϊ ­ ζει στο Κότζιμαρ, μία συνοικία της Αβάνας, και θυμάται ακόμη έντονα, και με συγκίνηση, τον μεγάλο συγγραφέα, τον οποίο γνώρισε το 1928. Η ιδέα για το έργο, «Ο Γέρος και η θάλασσα», γεννήθηκε στον Χέμινγουεϊ από τον ίδιο τον «θαλασσινό» Γκρεγκόριο. Μία ημέρα και ενώ έκανε μία βόλτα στη θάλασσα, ο Χέμινγουεϊ είδε ένα γέρο πάνω σε μία μικρή βάρκα, ο οποίος ψάρευε παρέα με ένα μικρό αγόρι και αγωνιζόταν να πιάσει ένα μεγάλο ξιφία. Ο Χέμινγουεϊ και η παρέα του αντήλλαξαν κάποιες κουβέντες με τον γέρο. Έπειτα, ο Χέμινγουεϊ έγραψε κάποιες φράσεις στο σημειωματάριό του, που ποτέ δεν αποχωριζόταν: «Πάνω σ' αυτό το "επεισόδιο" θα γράψω ένα βιβλίο». Και γεννήθηκε έτσι το περίφημο μυθιστόρημα...

Ο Earl Rovit, στον επίλογο του βιβλίου, αναφέρει: «είναι η πιο πολύπλοκη εργασία του Χέμινγουεϊ, έντονη και διαυγής στην επιφάνεια, αλλά υπονοεί μυριάδες στρώματα από διάφορες έννοιες που δεν μπορεί κανείς να τις προσεγγίσει εκεί στα σκοτεινά βάθη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκόπευε σε έναν συμβολικό μύθο..».

Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε κάποτε σε έναν δημοσιογράφο: «Προσπάθησα να δώσω έναν αληθινό γέρο, ένα αληθινό παιδί, μια αληθινή θάλασσα, ένα αληθινό ψάρι και αληθινούς καρχαρίες. Μα αν τα έδωσα αυτά καλά κι αληθινά, τότε θα μπορούσαν πολλά να σημαίνουν».

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

-…Λυπότανε πολύ τα πουλιά, και μάλιστα τα μικρά και λεπτοκαμωμένα, σκουρόχρωμα θαλασσοπούλια, που ολοένα πετούσανε ψάχνοντας, και σχεδόν ποτέ δε βρίσκανε κάτι. Και σκεφτόταν: είναι πιο σκληρή η ζωή των πουλιών, από τη δική μας, εξόν βέβαια από τα αρπαχτικά και τα πολύ μεγάλα και δυνατά. Γιατί η φύση έκανε τόσο λεπτοκαμωμένα κι όμορφα πουλιά, όπως αυτά τα θαλασσοπούλια, όταν ο ωκεανός είναι τόσο σκληρός;

-…Μόνο που δεν έχω πια τύχη. Άλλα ποιος ξέρει; Μπορεί σήμερα να χω. Το κάθε σήμερα είναι μια καινούρια μέρα. Είναι καλύτερα να ‘σαι τυχερός. Μα προτιμώ να είμαι εντάξει στη δουλειά μου. Έτσι, σαν έρθει η τύχη, είσαι έτοιμος.

-Μα ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να νικιέται, είπε. Ο άνθρωπος καταστρέφεται, μα ποτέ δε νικιέται…

Καλές αναγνώσεις….

- Στείλε Σχόλιο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑ


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!



Tags

25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου E-book Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική Λογοτεχνία Ελληνική λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μάρτης Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…



Επίσημοι αναγνώστες (25)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!

Πρόσφατα...
Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...

Links