αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs
Tacto Humano
Home

27 Νοεμβρίου 2006, 15:31
Το διάλειμμα του χρόνου...
σκέψεις  

Σενάριο χωρίς πλοκή της ιστορίας εμπλοκή
αυτά τα χρόνια που χρεώθηκες να ζήσεις
με ποια τραγούδια να σωθείς με ποιους δικούς σου να βρεθείς
και ποιαν αλήθεια τώρα πια να μαρτυρήσεις.

                    Αντώνης Ανδρικάκης 

 

Σκέφτομαι καμιά φορά, μήπως ζούμε σε μια τόσο περίεργη εποχή, μια εποχή του τίποτα, ένα διάλειμμα που κάνει η ιστορία, ίσως για να ξεκουραστεί, ίσως έτσι, για ένα τσιγάρο. 

Σίγουρα τα σημαντικά γεγονότα δεν τα αντιλαμβάνεσαι παρά μόνο αν περάσουν χρόνια, αλλά αδυνατώ να βρω κάτι που θα κληρονομήσoυν οι επόμενες γενιές, οι επόμενες δεκαετίες, από τη σημερινή, ή μάλλον από τα τελευταία 30 χρόνια. Και στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Τι έχουμε να δείξουμε; Πολέμους που υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, και την ασταμάτητη εξέλιξη τεχνολογίας-ιατρικής. Όλα τα άλλα, θνητά και εφήμερα γνωρίσματα του καθημερινού μας παραμυθιού. Αδυνατούν να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της ιστορίας. Ο Καζαντζάκης έγραφε: "Όχι να βλέπεις πως πηδάει η σπίθα από τη μια γενεά στην άλλη, παρά να πηδάς, να καίγεσαι μαζί της." Αυτή η σπίθα όμως εμάς μας λείπει, δεν υπάρχει ή μάλλον, ακόμα χειρότερα, δεν τη βλέπουμε.

Δεν είμαι με τους μηδενιστές ούτε με τους απαισιόδοξους. Απλά ανησυχώ...

Που είναι τα μνημεία, οι ιδεολογικές επαναστάσεις, η διανόηση, η φιλοσοφία, η τέχνη; Σιωπηροί παρατηρητές,  νυσταγμένα μεγαλεία... Παραμένουν ασάλευτα εδώ και χρόνια, κι ελπίζω να βρούμε, ως γενιά πάντα, το αντίδοτο, να τα ξυπνήσουμε, για να ξυπνήσουμε κι εμείς. Να μη μείνουμε σαστισμένοι απέναντι σ'αυτήν την αδράνεια...
Αν και η δική μου εντύπωση είναι πως η ιστορία μας διάλεξε για να ξαποστάσει, να ηρεμήσει λίγο, δεν πιστεύω στη μοίρα. Στο χέρι μας είναι όλα.

ΥΣ  Ευτυχώς που η Ζωή μας δίνει τα διαχρονικά της "αγαθά", την αγάπη, τη φιλία, τον έρωτα, την ελπίδα.

ΥΣ2 Μιλώντας για λήθαργο των τεχνών και της σκέψης, αναφέρομαι σε γενιές και στην εποχή μας συνολικά. Σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις..


3 σχόλια - Στείλε Σχόλιο

Σχόλιο από groovergr (27.11.2006)
"Σκέφτομαι καμιά φορά, μήπως ζούμε σε μια τόσο περίεργη εποχή, μια εποχή του τίποτα, ένα διάλειμμα που κάνει η ιστορία, ίσως για να ξεκουραστεί, ίσως έτσι, για ένα τσιγάρο."

Toν ίδιο προβληματισμό έχω και εγώ Alma. Ο μόνος τρόπος είναι να αφίσεις τον χρόνο να σου δείξει αν κάνει διάλειμμα η ιστορία... keep bloging


Σχόλιο από meltica (27.11.2006)
Eγώ πάλι είμαι αυτής της άποψης: Γιατί απαραίτητα ότι περασμένο το ανάγουμε σε μοναδικό, ποιοτικό και ανεπανάληπτο; Και εξηγώ. Ας πούμε η λαική μουσική, ο Μπιθικώτσης, ο Τσιτσάνης που θεωρούνται μεγάλοι καλλιτέχνες, τότε φαντάζομαι θα θεωρούνταν απλά λαικοί συνθέτες. Κανένας δεν θα προέβλεπε την διαχρονική τους αξία και την κοινή τους αποδοχή από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι σαν να περάσουν πενήντα χρόνια και να λένε για τον Τερζή "μια μεγάλη φωνή που γέννησε η Ελλάδα". Δεν λέω ότι δεν είναι ο άνθρωπος, ένα παράδειγμα έφερα και ελπίζω να καταλάβατε. Όχι πως δεν έχω μπει στο προβληματισμό σου Βαγγέλη. Έχω μπει αρκετές φορές και έχω καταλήξει σε αυτά που λέω. Κάποτε ο Harry Potter θα είναι αριστούργημα της λογοτεχνίας και κάποτε η μπουζουκοπόπ ίσως να γίνει διαχρονική. Δεν συζητάω καν για την Madonna. Κάπως έτσι τα βλέπω εγώ τα πράγματα. Και μην ανησυχείς που ίσως δεν βλέπουμε την "σπίθα" που υπάρχει. Ίσως δεν υπάρχει λόγος να την δούμε. Και αυτό δεν είναι μηδενιστικό αν σκεφτείς πως κατά πάσα πιθανότητα κανείς στον καιρό του δεν είχε κατανοήσει βαθιά την "σπίθα" της εποχής του. Θα περάσουν τα χρόνια και θα δούμε. Θα έχει πολύ πλάκα να δω την εγγονή μου να ψάχνει αυτά τα σπάνια τραγούδια από την Βανδή ή από τον Ιωαννίδη του 2004- δεν θα είναι 2050 τότε;


Σχόλιο από AlmaNegra (27.11.2006)
Φαίνια,το επισήμανα αυτό, δηλαδή την μετέπειτα αναγνώριση μέσα στο χρόνο. Και είμαι ο πρώτος που θα νευριάσει με τη φράση "παλιά ήταν καλύτερα". Συμφωνώ απόλυτα.
Μάλλον όμως δεν έγινα κατανοητός. Μιλάω για την εποχή μας, μιλάω για τη γενιά μας και το χρεος της απέναντι στην ιστορία. Συνολικά, αν το δεις από ψηλά. Ποιός είναι ο καημός μας, ποιός ο στόχος μας. Συνολικά, ως εποχή. Αν ανατρέξεις στην ιστορία θα δεις ότι αρκετούς αιώνες τους έχουμε στο "ντούκου". Κι όχι γιατί υπάρχουν ελλειπή στοιχεία, αλλά γιατί δεν έγινε κάτι το συνταρακτικό, κάτι που θα έδινε πνοή σε όλους τους μετέπειτα και όραμα στους σύγχρονους. Ένας Harry Potter ή ένας Ιωαννίδης δεν είναι αρκετός. Θέλει νεκροί χιλιάδες να είναι στους τροχούς λέει ο ποιητής.
Σίγουρα θα δείξει ο χρόνος..
Πάντως μιλάω για όραμα, για στόχο, πως θα τη δώσουμε τη σκυτάλη στα παιδιά μας, τι θα έχουμε στην οικογενειακή βιβλιοθήκη να τους προσφέρουμε..
Τη σπίθα αν δεν τη δούμε κι αν δεν καούμε, καήκαμε. Τη σπίθα πρέπει να τη νοιώσουμε.
ΥΣ Πάντως κι αυτό το "θα δείξει" ή το "θα δούμε" είναι ένα χαρακτηριστικό μας...Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγγραφέας
almanegra
Βαγγέλης
από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/almanegra


Tags

cinema ελλάδα διάφορα αγάπη Αθήνα έρωτας ζωή άνθρωποι γυναίκες απόψεις πολιτική έγινε κι αυτό! σκέψεις εξεταστική παιδεία εφημερίδες μουσική πολιτκή σκεψεις tv ταξίδια
Επίσημοι αναγνώστες (13)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs

LinksΑνάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN
Όροι Χρήσης