Ηλιαχτίδες
Όπου μαυρίλα κλώθεται και γνέθεται./Ήλιοι μικροί γενείτε κι όλο αλέθετε.
29 Νοεμβρίου 2006, 14:21
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ: Όταν το αίμα γίνεται φωτιά-Μανουέλ Κοφίνιο
Ξένη λογοτεχνία  

(Εκδόσεις Σύγχρονη εποχή, Μετάφραση:Σταυρούλα Παπαδάκη, Κλαίρη Σταθάτου)

Ο Μανουέλ Κοφίνιο γεννήθηκε στην Αβάνα το 1936. Σπούδασε Δημοσιολογία, Φιλοσοφία και Φιλολογία. Υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Διοικητικών Στελεχών του Υπουργείου Παιδείας της Κούβας και μέχρι το τέλος της ζωής του δούλευε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το 1969 πήρε το βραβείο των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων για τα διηγήματα του «Χρόνος της αλλαγής» και το 1971 πήρε το βραβείο «Κάσα ντε λας Αμέρικας»   για το μυθιστόρημα του «Η τελευταία γυναίκα και η επόμενη μάχη». Πέθανε το 1987 στην Αβάνα.

«Ένας νεαρός μιγάς, εργατικής καταγωγής, γίνεται μύστης μιας αφρικανικής θρησκείας (νιάνιγο), πιστεύει στους θεούς της Αφρικής και συμμετέχει στον παράνομο αγώνα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα. Μετά τη νίκη της Κουβανέζικης Επανάστασης αρχίζει η πάλη ανάμεσα στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και τον επαναστατικό του ενθουσιασμό, που καταλήγει στην απόρριψη των θεών του και στο ολοκληρωτικό δόσιμο στην επανάσταση και στην ιδεολογία της».

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

-Δεν ραγίζει πρώτα το πεζοδρόμιο και μετά γεννιέται το χορτάρι. Το χορτάρι με τη δύναμή του είναι αυτό που σπάει το τσιμέντο.  […] Υπάρχουν πράγματα που μοιάζουν αδύνατα κι όμως γίνονται.

-Έζησε, υπόφερε και μίσησε μέσα στην άγνοια. Έζησε μες στο σκοτάδι, ψηλαφίζοντας όπως ο τυφλός. Δεν έφταιγε. Δεν ήξερε τίποτε άλλο. Υπήρξε πιστή σ΄ αυτό που ήξερε. Πάντα με το φόβο της τιμωρίας, προσκολλημένη στους θεούς της, ζητώντας συγκατάθεση από τους αγίους και τα βοτάνια της, γυρεύοντας απάντηση μέσα από το μελέτημα των οιωνών. Δεν είχε τίποτα δικό της, κι αυτοί που δεν έχουν τίποτα δικό τους έχουν τους θεούς τους. Είναι το λιγότερο που μπορούν να έχουν.

-…Με το θάνατο της Αιμέ ανακάλυψε ότι η απώλεια  είναι αυτό που μας δένει με την αγάπη και μας μαθαίνει να υπάρχουμε΄ ανακάλυψε πως δεν υπάρχει ευτυχία ή δυστυχία, αλλά περίοδος ευτυχίας και δυστυχίας που εναλλάσσονται ΄ κι όλα πορεύονται προς την ανάλωση και την αναγέννηση, γιατί το μίσος κι η αγάπη βρίσκονται εδώ, γεννιούνται και πεθαίνουν ασταμάτητα. Έμαθε ακόμα πως η ζωή είναι δυνατή, πάντα δυνατότερη από το θάνατο, γιατί συνεχίζει και προσθέτει καινούριες μέρες στις παλιές, και πως τίποτα δεν δύει χωρίς ν΄ ανατείλει κάτι νέο.

Καλές αναγνώσεις....

- Στείλε Σχόλιο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθεί ως μέλος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε ή εδώ για να εγγραφείτε.

Επιστροφή στο blog
Συγγραφέας
yokor
ΓΙΩΤΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ εν ανεργία, ΜΑΜΑ εν ενεργεία, φοιτήτρια μεταπτυχιακού τμήματος δημιουργικής γραφής ΕΑΠ
από ΦΛΩΡΙΝΑΠερί Blog
blogs.musicheaven.gr/yokor

...Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε για κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!
Tags

... 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου E-book Άνευ Άχρηστες γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες Αγαπημένες ιστοσελίδες Αινίγματα Αλέκος Παναγούλης Αλληλεγγύη Ανθρωπιά Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη Αναστασία Ιουστίνη Ανθολογία πεζού ποιήματος Ανθρωπιά Ανθρωπιά Αλληλεγγύη Ανθρωπιά-Αλληλεγγύη Από άλλα ιστολόγια Από άλλες σελίδες Από αρχείο περιοδικών-εφημερίδων Από τα (παλιά) Ανθολόγια του δημοτικού Από τα (παλιά)Ανθολόγια του δημοτικού Από τη λαϊκή μας παράδοση Αποσπάσματα από βιβλία Βιβλία Βιβλία μας Βιβλίο Γιάννης Ρίτσος Γιορτή της μητέρας Γιώτα Γραμματική της φαντασίας Γραφή Γρηγόριος Ξενόπουλος Διηγήματα Διηγήματα και ιστορίες Δικό μου Εαρινή Ισημερία Εικαστικά Έλληνες ποιητές Ελληνίδες ποιήτριες Ελληνική Λογοτεχνία Ελληνική λογοτεχνία Ένα κείμενο μία εικόνα Ένα κείμενο μία εικόνα Επέτειος 17ης Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου Επικαιρότητα Εργαστήριο συγγραφής-εκδόσεις Αλάτι Ευχάριστα :) Ευχάριστα :) Ευχές Ηλιαχτίδες Ηλιαχτιδογενέθλια Ημερολόγια Θρησκευτικές γιορτές Ιστορίες Μπονζάι Ιστορίες να σκεφτείς Καλωσόρισμα! Κόκκινη κλωστή δεμένη... Κόκκινη κλωστή δεμένη… Κυρά-Σαρακοστή Λαογραφία Λεξικό εννοιών Λογοτεχνικά είδη Μάρτης Μεγάλες προσωπικότητες Μενέλαος Λουντέμης Μικρός Πρίγκιπας Μουσικές επιλογές... Μπομπιροκαταστάσεις Μυθολογία Μυθολογία και ζωγραφική Ξένες ποιήτριες Ξένη λογοτεχνία Ξένη Λογοτεχνία Ξένη πεζογραφία Ξένοι ποιητές Οδυσσέας Ελύτης Οικογενειακές υποθέσεις :P Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμια Ημέρα Παιδικου Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Παιδικά βιβλία Παιδική λογοτεχνία Παναγιώτα Χρυσοβαλάντω Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βιας και του Εκφοβισμού Παράξενα και όμορφα Πασκόσμια Ημέρα Βιβλίου Πάσχα Περί παραμυθιών περιοδικό Πλανόδιον Ποίηματα Ποίηση Ποιητικές συλλογές Προσευχή Προσωπικά Πρωτομαγιά Πρωτομηνιά Πρωτομηνιά Αλλαγή εποχής Πρωτομηνιά-αλλαγή εποχής Πρωτοχρονιά Σκέψεις Σπουδαίοι Άνθρωποι Σπουδαίοι άνθρωποι Τα βιβλία μας Τα βιβλία μου Τα παιδία παίζει Τζάνι Ροντάρι Τι να μας πουν κι οι ποιητές... Το πoίημα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Το ποιήμα της εβδομάδας Το ποίημα της εβδομάδας Παγκόσμια Ημέρα Φιλόσοφοι Φλωρινιώτικα Χαϊκού Χιόνι Χριστούγεννα Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα... Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα σφάλμα…
Επίσημοι αναγνώστες (26)
Τα παρακάτω μέλη ενημερώνονται κάθε φορά που ανανεώνεται το blogΓίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...
Αρχείο...


Φιλικά Blogs


    Links